Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

Η στροφή-καρμανιόλα των Προμάχων


Μετά και το χθεσινό, ευτυχώς ανώδυνο, περιστατικό, κατά το οποίο επιβατικό όχημα έκανε βουτιά στο γνωστό σημείο-καρμανιόλα, στον επαρχιακό δρόμο των Προμάχων, στο ύψος της μεγάλης γέφυρας στην είσοδο του χωριού, κρίνεται επιβεβλημένη η παρέμβαση των αρμόδιων αρχών, ώστε να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά.

Είναι η δέκατη τουλάχιστον περίπτωση τα τελευταία χρόνια, που καταγράφεται στο ίδιο σημείο, λόγω της κακής κατάστασης του οδοστρώματος και της απουσίας προστατευτικών μπάρων , ενώ οι κάτοικοι πνέουν τα μένεα κατά των αρμοδίων, οι οποίοι απολαμβάνουν μακάριοι τον ύπνο του δικαίου.

Εν αναμονή λοιπόν κάποιας παρέμβασης, πρωτού σημειωθεί κάποιο τραγικό δυστύχημα και χαθούν ζωές....

TAKTIKH ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ



ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ  ΣΕ  TAKTIKH ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 

Σας καλούμε να έρθετε στις 06 Ιουνίου ημέρα Δευτέρα και ώρα 12:00΄ στο Δημοτικό Κατάστημα  Αριδαίας  στην Τακτική Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής για να  συζητήσουμε και να πάρουμε αποφάσεις για τα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης:

ΘΕΜΑ 1ο Ανατροπή αναλήψεων υποχρέωσης δαπάνης.
ΘΕΜΑ 2ο   Ψήφιση πιστώσεων που φέρονται εγγεγραμμένες στον Προϋπολογισμό οικ. έτους 2016.
ΘΕΜΑ 3ο   Έγκριση πρακτικού κλήρωσης επιτροπών διενέργειας διαγωνισμών έργων.




Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ



ΜΠΙΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

«Πρέπει άμεσα να αρθούν οι τουρκικοί δασμοί σε βάρος των ελληνικών αγροτικών προϊόντων»



Ο πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Πέλλας Γιώργος Καρασμάνης, ο Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. και βουλευτής Έβρου Αναστάσιος Δημοσχάκης και ο πρώην  Υπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής Λέσβου Αθανασίου Χαράλαμπος κατέθεσαν την παρακάτω Ερώτηση. 
                                                Αθήνα, 01 Ιουνίου 2016
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ τους κ. Υπουργούς:  1. Οικονομικών
                                          2. Εξωτερικών
                                          3. Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας
                                  
ΘΕΜΑ: «Πρέπει άμεσα να αρθούν οι τουρκικοί δασμοί σε βάρος των ελληνικών αγροτικών προϊόντων»

Κύριε υπουργέ, 
          Το 1995 τέθηκε σε εφαρμογή η Τελωνειακή Ένωση (Τ.Ε.) μεταξύ της τότε Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και της Τουρκίας, στην οποία προβλεπόταν η κατάργηση δασμών και η ελεύθερη κυκλοφορία ορισμένων εμπορευμάτων. Η Τ.Ε. κάλυπτε κυρίως το εμπόριο στα βιομηχανικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων και των μεταποιημένων αγροτικών προϊόντων. Εξαιρούνταν, μεταξύ των άλλων, τα πρωτογενή-νωπά αγροτικά προϊόντα, με αποτέλεσμα η Τουρκία να επιβάλει δασμούς κατά την εισαγωγή σε προϊόντα από την Ε.Ε. όπως η φέτα, το μέλι, το ούζο, το ξίδι, τα οπωρολαχανικά και σε ορισμένα αλκοολούχα ποτά, τα οποία θεωρεί ως πρωτογενή.
          Στο πλαίσιο της Τ.Ε. τα δύο μέρη, όπως προαναφέρθηκε, ανέλαβαν την υποχρέωση να καταργήσουν τους δασμούς επί των μεταποιημένων αγροτικών προϊόντων, η δε Τουρκία ανέλαβε την υποχρέωση να υιοθετήσει το κοινό ευρωπαϊκό δασμολόγιο στα μεταποιημένα αγροτικά προϊόντα, τα οποία εισάγονται από τρίτες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης χώρες.
          Πέραν της Τ.Ε., τρία χρόνια αργότερα, το 1998, υπεγράφη διμερής εμπορική συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας, σύμφωνα με την οποία η Ε.Ε. προσέφερε γενική απαλλαγή στην Τουρκία από τους κατ΄ αξία δασμούς, εξαιρουμένων κάποιων δασμολογικών ποσοστώσεων.
          Έτσι σήμερα, με βάση και την πρόσφατη μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας (2014), εφαρμόζονται μηδενικοί δασμοί, στο πλαίσιο του κοινοτικού δασμολογικού καθεστώτος για τα λεγόμενα Μάλλον Ευνοούμενα Κράτη, σε μια σειρά τουρκικών αγροτικών προϊόντων, με αποτέλεσμα την «απελευθέρωση» του 67% των αγροτικών δασμολογικών γραμμών για τις τουρκικές εξαγωγές στην Ε.Ε. και έτσι το 85% κατά μέσο όρο των τουρκικών αγροτικών προϊόντων εισάγονται χωρίς δασμούς στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
          Από την άλλη, όμως, μεριά η Τουρκία εξακολουθεί να επιβάλει μονόπλευρα υψηλούς δασμούς σε ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα, γεγονός που πλήττει την ελληνική παραγωγή. Ενδεικτικά αναφέρεται πως το ύψος των τουρκικών εισαγωγικών δασμών ανέρχεται για :  
* το αλεύρι σίτου 102,6%
* το σιμιγδάλι 82%
* τα τυριά έως και 180%
* το κεφαλοτύρι 138%
* την κεφαλογραβιέρα 138%
* τις επιτραπέζιες ελιές 39%
* το ελαιόλαδο 31,2%
* το μέλι 38,5%
* τα κρασιά 50%
* το ούζο και το τσίπουρο 45%
* τα φρούτα 54%
* τα καρπούζια 86,4%
* τα μήλα 60,3%
* τα λαχανικά έως και 49,5%
* τις ντομάτες 48,6%
          Εξαιτίας των υψηλών αυτών δασμών, με βάση τα στοιχεία του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) αλλά και του Οργανισμού Εξαγωγών Άγκυρας, εκτιμάται ότι η Ελλάδα απώλεσε το 2014 εξαγωγές συνολικού ύψους 167 εκατ. ευρώ, ενώ οι σωρευτικές απώλειες της χώρας μας τη δεκαετία 2004-2013 ανέρχονται στο 1,5 δις ευρώ.
          Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), ο μέσος όρος δασμών για αγροτικά προϊόντα που εφαρμόζει η Τουρκία στο πλαίσιο του δασμολογικού καθεστώτος για τα λεγόμενα Μάλλον Ευνοούμενα Κράτη είναι 41,7%, ενώ αντιθέτως για την Ευρωπαϊκή Ένωση κυμαίνεται στο 13,9%. Με άλλα λόγια, η Τουρκία εφαρμόζει τριπλάσιους σε ύψος δασμούς από εκείνους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά τις συμφωνίες.
          Έτσι η Τουρκία εμφανίζεται εδώ και χρόνια να έχει συνεχώς εμπορικό πλεόνασμα στις δοσοληψίες της με την Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα σε προϊόντα που παράγονται μαζικά στη χώρα μας, ενώ λόγω του χαμηλότερου κόστους παραγωγής στην Τουρκία σημαντικοί κλάδοι της ελληνικής αγροτικής οικονομίας απειλούνται με συρρίκνωση, καθώς οι δυνητικές εξαγωγές μας  στην γειτονική χώρα – όπου παρεμπιπτόντως επικρατούν παρεμφερείς διατροφικές συνήθειες - παρεμποδίζονται λόγω των υψηλών δασμών.
          Κατόπιν τούτων και με δεδομένα ότι, ήδη έχουν περάσει 21 χρόνια από τη σύναψη της Τ.Ε., στη διάρκεια των οποίων η τουρκική οικονομία έχει βελτιωθεί αισθητά και δεν υπάρχει πρόδηλη ανάγκη προστασίας της από εισαγωγές με δασμούς, που ζημιώνουν τον εγχώριο πρωτογενή τομέα, τον κλάδο των ειδών διατροφής και κατ΄ επέκταση το ίδιο το ελληνικό δημόσιο, ερωτάσθε :
1.     Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση προκειμένου το ζήτημα της επιβολής υψηλών δασμών κατά την εξαγωγή ελληνικών αγροτικών προϊόντων στην Τουρκία να αναχθεί σε πρώτης προτεραιότητας θέμα.
2.     Προτίθεσθε να υποβάλλετε άμεσα και τεκμηριωμένα αίτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την άρση της επιβολής υψηλών δασμών από την γειτονική χώρα και τη διακριτική μεταχείριση που επιβάλει η Τουρκία στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, τη στιγμή που από πλευράς Κοινότητας έχουν τηρηθεί όλα τα συμφωνηθέντα για τα αντίστοιχα τουρκικά προϊόντα.
3.     Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί μέχρι τώρα, σε διμερές ελληνο-τουρκικό επίπεδο, ώστε να εξαλειφθεί αυτή η δυσμενής μεταχείριση των ελληνικών αγροτικών προϊόντων από πλευράς Τουρκίας, σε συνδυασμό μάλιστα και με τα κρούσματα σφετερισμού ονομασιών αρκετών ελληνικών ΠΟΠ και ΠΓΕ αγροτικών προϊόντων που έχουν διαπιστωθεί στην τουρκική αγορά.


ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

1. Γιώργος Καρασμάνης, βουλευτής Πέλλας
2. Αναστάσιος Δημοσχάκης, βουλευτής Έβρου
3. Χαράλαμπος Αθανασίου, βουλευτής Λέσβου

Ψήφισμα από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αλμωπίας



ΨΗΦΙΣΜΑ 

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αλμωπίας, στην τακτική συνεδρίασή του την Τετάρτη 25 Μαΐου 2016 και ώρα 19.00, παρουσία του Δημάρχου Μπίνου Δημητρίου,  αποφάσισε ομόφωνα: 
1. Να εκφράσει την θλίψη του για την απώλεια του εκλεκτού  συμπολίτη και πρώην Δημάρχου Αριδαίας κ. Αγιάνογλου Ιωάννη, ο οποίος υπηρέτησε το θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης  με ευαισθησία, ευσυνειδησία, εντιμότητα και εργατικότητα.
2. Να διατυπώσει τα ειλικρινή και θερμά συλλυπητήρια του Δημάρχου και των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου στην οικογένειά του και να επιδώσει το παρόν ψήφισμα.
3. Να τηρήσει ενός λεπτού σιγή στην παρούσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου
4. Να αναρτηθεί το παρόν ψήφισμα στην ιστοσελίδα του Δήμου και να δημοσιευθεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ ΣΥΜΕΩΝ

Αναζήτηση οριστικής λύσης για το νερό της Τ.Κ. Νότιας



Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα αντιμετωπίζει η Δ.Ε.Υ.Α. Αλμωπίας το ζήτημα που έχει προκύψει με το νερό της Τ.Κ. Νότιας, στο οποίο ανιχνεύτηκε ποσότητα αρσενικού.
Την Πέμπτη 26/5 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Δημαρχείο Αλμωπίας, με την παρουσία του Δημάρχου Αλμωπίας κ. Δημήτρη Μπίνου, του Προέδρου της Δ.Ε.Υ.Α. κ. Χρήστου Γεωργίου, του Διευθυντή της Δ.Ε.Υ.Α. και την συμμετοχή του Προέδρου της Τ.Κ. Νότιας κ. Φώτη Λαζαρίδη και κατοίκων του χωριού. Εκεί ακούστηκαν όλες οι απόψεις και οι προβληματισμοί, για ένα πρόβλημα που δεν προέκυψε τώρα αλλά ταλαιπωρεί τους πολίτες ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Την επόμενη κιόλας μέρα, την Παρασκευή 27/5 ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α. κ. Χρήστος Γεωργίου μαζί με τον Διευθυντή της Δ.Ε.Υ.Α. επισκέφθηκε τη Νότια όπου συζήτησε με αρκετό κόσμο. Αμέσως μετά, μαζί με κατοίκους του χωριού που γνωρίζουν την περιοχή, βρέθηκε σε διάφορες πηγές που βρίσκονται στον ορεινό όγκο της Νότιας, ώστε να γίνει λήψη δείγματος με στόχο την εύρεση μιας οριστικής λύσης. Σύντομα αναμένονται τα αποτελέσματα.
Όσον αφορά στο πρόβλημα του νερού, πρόκειται να διαχωριστούν από το κεντρικό δίκτυο οι πηγές στις οποίες ανιχνεύτηκε ποσότητα αρσενικού ώστε να καταστεί και πάλι πόσιμο το νερό, προσωρινά τουλάχιστον μέχρι να βρεθεί μια μόνιμη λύση.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...