Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Σάββατο 4 Ιουνίου 2016

ΓΚΑΪΝΤΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (ουσαμνάτο) - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ


Χορός ο οποίος χορευόταν και χορεύεται από τους παλαιότερους (στάρτσκου, δηλαδή γερόντικο). Με την ονομασία αυτή (ουσαμνάτο) ο χορός είναι γνωστός με καταγωγή τα ντόπια χωριά του Δήμου Αλμωπίας: Γαρέφι, Πρόμαχοι, Σωσάνδρα...
Τα βήματα του χορού είναι ίδια με αυτού της γκάιντας με τον ρυθμό στο μεγαλύτερο μέρος του να είναι αργός, ''βαρύς''...

Η ονομασία του χορού ''γκάιντα'', οφείλεται μάλλον στο μουσικό όργανο που συνοδεύει το χορό. Είναι αντρικός χορός και αποτελείται από δύο μέρη: το αργό και το γρήγορο. Στο γρήγορο μέρος ο πρωτοχορευτής εκτελεί φιγούρες και μπορεί να κατευθύνει τον κύκλο σε διάφορους σχηματισμούς.

Ορχήστρα: Χρυσοδάκτυλοι.
Φώτο βίντεο: http://promahi-nea.blogspot.gr/2014/1...

''Ουσαμνάτο'' σημαίνει ''ξημέρωσε ή το ξημέρωμα-ξημερώματα''. Το γλωσσικό ιδίωμα ορισμένων περιοχών της Μακεδονίας:
http://ethnologic.blogspot.gr/2011/11...

Η Μακεδονία ΕΙΝΑΙ Ελλάδα!!!






ΠΗΓΗ...https://www.youtube.com/channel

Το Ποτάμι Πέλλας: "Πολιτικό marketing προς άγραν εντυπώσεων"



Πολιτικό marketing προς άγραν εντυπώσεων

Με έκπληξη διαβάσαμε σε πολλές ιστοσελίδες δημοσιεύσεις με τίτλο 'Φεύγουν 12 στελέχη του Ποταμιού και πάνε στη ΝΔ'. Έκπληξη γιατί αφενός πέρασαν πολλοί μήνες από τότε που κάποια από τα συγκεκριμένα στελέχη αποχώρησαν από το Ποτάμι και αφετέρου γιατί ανάμεσα στα ονόματα που υποτίθεται πως υπογράφουν την δήλωση περιλαμβάνεται και το όνομα του κ. Νίκου Ρίζου, ο οποίος παραμένει μέλος του Ποταμιού.

Οι συγκεκριμένες δημοσιεύσεις δεν είναι τίποτα άλλο παρά προσπάθεια δημιουργίας ψευδών εντυπώσεων πως το Ποτάμι αιμορραγεί. Περσινά ξινά σταφύλια δηλαδή, με μεταχρονολογημένες δηλώσεις πρώην στελεχών.

Οι εμπνευστές αυτής προσπάθειας δεν δίστασαν ψευδώς να υποστηρίξουν πως την δήλωση υπογράφουν και μη υπογράφοντες (!), όπως ο κ. Ρίζος. Θα έπρεπε όμως να γνωρίζουν πως αξιοπιστία και παλαιοκομματικές πρακτικές δεν ταιριάζουν, αποτελούν αντίρροπες καταστάσεις.

Εμείς παραμένουμε Ποτάμι γιατί:
- Το Ποτάμι είναι το κατεξοχήν κίνημα των μεταρρυθμίσεων.
- Προτείνουμε δίκαιες λύσεις. Δεν λέμε εύκολα πράγματα, λέμε δίκαια πράγματα.
- Δεν έχουμε πελάτες, δεν ψάχνουμε πελάτες. Απευθυνόμαστε σε πολίτες.
- Δεν βολεύουμε τους δικούς μας, γιατί δεν έχουμε δικούς μας.
- Δεν έχουμε τζάκια και βαρώνους.
- Τα μέλη του Κινήματος έχουν φωνή και συμμετέχουν συλλογικά στα όργανα και στα φόρα λήψης αποφάσεων. Ο Διάλογος είναι το βασικό συστατικό της κουλτούρας μας.

Το Ποτάμι .Πέλλας

Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για τα σκληρά μέτρα που πλήττουν τους φτωχομεσαίους κτηνοτρόφους στο γαλακτοκομικό τομέα.


      Οι φτωχομεσαίοι κτηνοτρόφοι πλήττονται ολοένα και περισσότερο από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), τα σκληρά μέτρα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τις διεθνείς συμφωνίες της ΕΕ που υπονομεύουν τα ελληνικά προϊόντα ονομασίας προέλευσης και γεωγραφικής ένδειξης (ΠΟΠ/ ΠΓΕ), τονίζει ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης σε ερώτηση που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
          Η ερώτηση έχει ως εξής:
     "Η αναδιάρθρωση του γαλακτοκομικού τομέα στα πλαίσια της ΚΑΠ επέφερε την μείωση των μικρών εκμεταλλεύσεων με μικρό αριθμό αγελάδων, ενώ αυξήθηκαν οι εκμεταλλεύσεις μεγάλου μεγέθους. Την επακόλουθη αύξηση της παραγωγικότητας καρπώθηκαν τα μονοπώλια. Στην Ελλάδα 6 όμιλοι κατέχουν ποσοστό παραγωγής και αγοράς άνω του 70%.

       Ήδη η μεγάλη μείωση της τιμής που οι γαλακτοβιομηχανίες αγοράζουν το γάλα δεν καλύπτει καν τα έξοδα παραγωγής των μικρότερων εκτροφέων. Η κατάστασή τους επιδεινώθηκε δραματικά με τα μέτρα των προηγούμενων και της σημερινής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, απελευθέρωσης της διάρκειας ζωής του παστεριωμένου γάλακτος, νομοθετικής κατοχύρωσης, στα πλαίσια της «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ, παραγωγικών πρακτικών που ενισχύουν τα μεταποιητικά μονοπώλια.

     Στο τομέα του αιγοπρόβειου γάλακτος, οι φτωχομεσαίοι κτηνοτρόφοι ξεκληρίζονται και από τη φοροληστεία, την έξαρση των ζωονόσων, τον αποχαρακτηρισμό εκατομμυρίων στρεμμάτων βοσκοτόπων, την ιδιωτικοποίηση  δημόσιων υπηρεσιών κτηνιατρικής.

     Επιπρόσθετα, η ΕΕ με διεθνείς συμφωνίες, όπως η «Ολοκληρωμένη Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία ΕΕ-Καναδά»/ CETA, η «Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου ΕΕ-ΗΠΑ»/ΤΤΙΡ, όπως κι αυτή της ΕΕ με τη Νότια Αφρική για τη φέτα, προωθούν την υπονόμευση κατοχυρωμένων, μέσω του συστήματος Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προϊόντων Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), ελληνικών προϊόντων, όπως η φέτα, το γιαούρτι, αλλά και άλλων προϊόντων, όπως το λάδι, οι ελιές καλαμών κ.α.
      Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στο ότι :

- Oι δέσμες μέτρων της στον τομέα του αγελαδινού γάλακτος επιταχύνουν τη συγκέντρωση της παραγωγής στις μεγάλες καπιταλιστικές φάρμες;
 - Oι φτωχομεσαίοι εκτροφείς αιγοπροβάτων στην Ελλάδα όχι μόνο παραμένουν απροστάτευτοι, αλλά ενισχύονται τα μέτρα ξεκληρίσματός τους;".


02/06/2016                                                            

 Η ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...