Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

Γιώργος Καρασμάνης: «¨Γεφύρι της Άρτας¨ και από τη σημερινή Κυβέρνηση το νέο Αθλητικό Κέντρο της Έδεσσας»


ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους  α) Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού
                   β) Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ : «¨Γεφύρι της Άρτας¨ και από τη σημερινή Κυβέρνηση το νέο Αθλητικό Κέντρο της Έδεσσας»

          Την πρακτική της ακύρωσης αποφάσεων για έργα που έχουν δρομολογήσει Κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατία φαίνεται να επιλέγει και η σημερινή Κυβέρνηση με την παραπομπή στις καλένδες – για δεύτερη φορά – της κατασκευής του νέου Αθλητικού Κέντρου της Έδεσσας.
Η κατασκευή αυτού του έργου πνοής που αποτελεί και αίτημα πολλών ετών των κατοίκων της Πρωτεύουσας του Νομού μας,  αποφασίστηκε το 2009 από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με συνολικό κόστος έξι (6) εκατομμυρίων ευρώ και με διασφαλισμένη πίστωση 600.000 ευρώ για την άμεση – μέσα στο 2009 – δημοπράτησή του. Είχαν μάλιστα απαλλοτριωθεί για την κατασκευή του 75 στρέμματα εκτός αστικού χώρου στη θέση ¨Τσαϊρ Πασά¨
Όμως, η διαδεχθείσα την Ν.Δ. Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, έβαλε στο ¨ψυγείο¨ και στην ουσία ακύρωσε στην πράξη την απόφαση της προκατόχου της για το μεγάλο αυτό έργο.
Με την επάνοδο της Νέας Δημοκρατίας στην Κυβέρνηση, σε συνέχεια πολλών παρεμβάσεων και μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις του υπογράφοντος με τον τότε Υφυπουργό Αθλητισμού επανεντάσσεται και προτάσσεται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με κωδικό 2014ΣΕ01600045,  με φορέα  χρηματοδότησης τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και φορέα υλοποίησης τον Δήμο Έδεσσας. Αλλά η Κυβέρνηση Σύριζα που προέκυψε στο μεταξύ, ακύρωσε όπως και εκείνη του ΠΑΣΟΚ την κατασκευή του έργου, προφανώς διότι αποφασίστηκε από Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Όπως προκύπτει από έγγραφο του Δημάρχου Έδεσσας της 22/10/2015 με αρ. πρωτοκόλλου 27785, «ο Δήμος Έδεσσας έκανε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και απέστειλε την υπογεγραμμένη προγραμματική σύμβαση στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (…) η οποία δεν έχει προχωρήσει σε καμία ενέργεια για την υλοποίηση του έργου, καθώς δεν υπάρχει στους πίνακες του Προγράμματος Δημοσίων  Επενδύσεων».
ΕΠΕΙΔΗ πρόκειται για έργο που θα λύσει σε μεγάλο βαθμό προβλήματα κυκλοφοριακά και περιβαλλοντικά εξ αιτίας των οποίων ασφυκτιά η Πρωτεύουσα, καθώς θα αποδώσει στους κατοίκους τα 37 στρέμματα που καταλαμβάνει το παλαιό στάδιο και, παράλληλα, με τη διάνοιξη ευχερών προσβάσεων σε αξιοθέατα όπως οι περίφημοι καταρράκτες, θα συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση των τουριστών και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας
ΕΠΕΙΔΗ ο Ερωτών, δύο φορές (Μάρτιο και Απρίλιο τρέχοντος έτους) επεδίωξε να συναντήσει τον Υφυπουργό Αθλητισμού αλλά δε κατέστη δυνατόν, τη μία φορά λόγω απουσίας του κ. Κοντονή και την άλλη διότι συμμετείχε σε σύσκεψη η οποία δεν μπορούσε να διακοπεί.
ΕΠΕΙΔΗ ο ειδικός σύμβουλός του, αφού ζήτησε να πληροφορηθεί το θέμα, δήλωσε ότι θα φρόντιζε να πραγματοποιηθεί συνάντηση του Υφυπουργού με υπηρεσιακούς παράγοντες γνώστες του θέματος, τον Δήμαρχο Έδεσσας και τον υπογράφοντα, αλλά έκτοτε τηρείται αιδήμων σιγή.
ΕΠΕΙΔΗ με την συστηματική ακύρωση από τις νέες Κυβερνήσεις αποφάσεων προκατόχων τους άλλων Κομμάτων, ακυρώνεται στην πράξη η θεμελιώδης δημοκρατική αρχή της συνέχειας του Κράτους.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ο αρμόδιοι Υπουργοί :
1) Ποιοι και με ποια αιτιολογία εισηγήθηκαν και ποιοι αποφάσισαν την απένταξη ενός τεράστιας σημασίας έργου και μάλιστα για την Πρωτεύουσα ενός Νομού ακριτικού και προβληματικού στο σύνολό του ;
2) Αν προτίθενται να επανεντάξουν ΑΜΕΣΑ την κατασκευή του στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ;

Ο Ερωτών

Γιώργος Καρασμάνης
Βουλευτής Πέλλας 

Ο ΠΑΠΟΥΤΣΩΜΕΝΟΣ ΓΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΙΔΑΙΑ

                               
      «Ο ΠΑΠΟΥΤΣΩΜΕΝΟΣ ΓΑΤΟΣ»

Η παιδική σκηνή του Χρήστου Τριπόδη και η θεατρική εταιρία «Μέθεξις» παρουσιάζουν την παράσταση «Ο παπουτσωμένος γάτος» στην Αριδαία για μια μοναδική παράσταση την Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016 στο «Ξενιτίδειο» Πνευματικό Κέντρο στις 19:30.
Ο  Χρήστος Τριπόδης ανεβάζει τον αγαπημένο γάτο των παιδιών στη σκηνή για να παίξουμε μαζί και να παρασυρθούμε στο παραμύθι του. Στην παράστασή μας, ο παπουτσωμένος γάτος αναλαμβάνει να διασκεδάσει τα παιδιά στη νέα παραγωγή της θεατρικής εταιρίας Μέθεξις.
Τους ρόλους ερμηνεύουν με ανεβασμένη ενέργεια οι γνωστοί ηθοποιοί από το θέατρο και την τηλεόραση, Δημήτρης Ζωγραφάκης ( Μαρία η Άσχημη), Χρήστος Τριπόδης (Κόκκινο Δωμάτιο, 10η εντολή), Κατερίνα Ζιώγου (Ντόλτσε Βίτα, Safe Sex), Παναγιώτης Καρμάτης (Μαύρα Μεσάνυχτα), Ειρήνη Ψυχράμη και ο Αλέξανδρος Σαριπανίδης (Κόκκινο Δωμάτιο).
Μια διαδραστική παράσταση, που δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να βοηθήσουν τον παπουτσωμένο γάτο να φέρει εις πέρας το σχέδιο του. Ένα σχέδιο πολύ δύσκολο, αφού πρέπει να μετατρέψει το φτωχό αφεντικό του, το Γιωργάκη σε πρίγκιπα μέσα σε τρεις ημέρες. Ο μόνος τρόπος είναι να ερωτευθεί η πριγκίπισσα τον Γιωργάκη. Θα τα καταφέρει να μετατρέψει και να βελτιώσει τη ζωή του μυλωνά;
Ο παπουτσωμένος γάτος δίνει ένα μάθημα ελπίδας, σκέψης, επιτυχίας, αγάπης, αλληλεγγύης  προς τον διπλανό μας και ειλικρίνειας.
Μια κωμωδία με πολύ μουσική για μικρά και μεγάλα παιδιά, διαδραστική, όπου οι θεατές συμμετέχουν στην παράσταση και έτσι γίνονται και αυτοί πρωταγωνιστές του έργου.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ                                                                                   
Καλλιτεχνική επιμέλεια : Τριπόδης Χρήστος 
Διασκευή Σκηνοθεσία : Μάνος Τσότρας
Μουσική : Μιχάλης Τριπόδης
Πιανο: Ελένη Μπάρλα
Βιολί : Νίκος Σκαφίδας
Κιθάρα : Μιχάλης Τριπόδης
Κιθάρα : Βασίλης Αντωνόπουλος
Σηνικά:Τριπόδης Χρήστος
Κουστούμια: Νάνσυ Παπαδοπούλου
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ
Χρήστος Τριπόδης, Ειρήνη Ψυχράμη, Κατερίνα Ζιώγου, Δημήτρης Ζωγραφάκης, Αλέξανδρος Σαριπανίδης και ο Παναγιώτης Καρμάτης.

Διάρκεια παράστασης: 70' 

Προπώληση εισιτηρίων 6 €: Βιβλιοπωλείο «Συμβολή» (τηλ. 2384024866) και Ηλεκτρονική προπώληση στο viva.gr ή στο 11876
Γενική είσοδος 7 €
Ισχύουν εισιτήρια ΟΓΑ

Για να δείτε βίντεο, φωτογραφίες  από τις δραστηριότητες των Θεατρικών παραγωγών Μέθεξις στο  https://www.facebook.com/methexis.productions/?ref=ts&fref=ts 

Τηλέφωνα επικοινωνίας : 2107622034 & 6943290294

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΓΚΥΟΥΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ




Την προσοχή των εγκύων τους καλοκαιρινούς μήνες εφιστούν οι γυναικολόγοι καθώς  καραδοκούν δεκάδες κίνδυνοι να τις πλήξουν.
Η πιστή τήρηση  χρήσιμων οδηγιών, σύμφωνα με τους γιατρούς, θα προσφέρει στις μέλλουσες μαμάδες  ένα ευχάριστο και απολαυστικό  καλοκαίρι, χωρίς μολύνσεις και δυσάρεστες περιπέτειες.
«Το Καλοκαίρι είναι μια περίοδος που οι έγκυες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές με τον ήλιο , τη θάλασσα, τη διατροφή τους και τα ταξίδια» αναφέρειο  Διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Αθήνας, τ. Επιμελητής Μαιευτικής Γυναικολογίας του Princess Royal University Hospital London και συνεργάτης των Νοσοκομείων Μητέρα και Υγεία, κ Στέφανος Χανδακάς και προσθέτει« και το κυριότερο να τηρούν πιστά τις οδηγίες του γυναικολόγου τους».

Κύριο μέλημα λοιπόν μιας εγκύου, σύμφωνα με τις οδηγίες των γιατρών, είναι να προσέχει :
Ø Τη Ζέστη. Κάντε συχνά ντους με χλιαρό νερό, μείνετε σε δροσερό μέρος, αποφύγετε κάθε έντονη δραστηριότητα και τις άσκοπες μετακινήσεις. Πίνετε άφθονο νερό, φρέσκους χυμούς και γάλα. Όχι αναψυκτικά,  καφέ , αλκοόλ
  • Το ντύσιμο της. Φορέστε άνετα, ελαφριά, ανοιχτόχρωμα βαμβακερά εσώρουχα και  ρούχα, που δεν απορροφούν ζέστη, αφήνουν το δέρμα σας ν’ αναπνέει και δεν εμποδίζουν την εφίδρωση
  • Τη διατροφή της. Φάτε ελαφριά, δροσερά γεύματα και σνακ, φτωχό σε λιπαρά για να μην αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματος. Όχι πικάντικα, καρυκεύματα, τηγανητά, σάλτσες,  πολλά γλυκά και  παγωτά
  • Τον Ήλιο. Όχι αλόγιστη έκθεση στον ήλιο χωρίς την κατάλληλη αντηλιακή προστασία.  Μεταξύ 11.00π.μ. και 4.00μ.μ. η υπεριώδης ακτινοβολία είναι εντονότερη, γι’ αυτό, αποφεύγετε να εκτίθεστε στον ήλιο αυτές τις ώρες.
  • Το ταξίδι. Αποφύγετε πολύωρα ταξίδια, μικρά και με συχνές στάσεις. Φοράτε πάντα ζώνη ασφαλείας, φροντίζοντας το κάτω μέρος της να μην πιέζει την κοιλιά σας.
  • Τη σωστή επιλογή διαμονής.Μην επιλέγετε διαμονή σε μέρη που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε γιατρό ή νοσοκομείο, ιδιαίτερα μετά την 30η εβδομάδα της κύησης. Φροντίστε από πριν να έχετε μάθει τα τηλέφωνα και την διεύθυνση κάποιου κοντινού νοσοκομείου στο μέρος που έχετε επιλέξει να παραθερίσετε. Θυμηθείτε επίσης να έχετε μαζί σας όλα τα τηλέφωνα επικοινωνίας του γιατρού σας, για να μπορείτε να τον βρείτε οποιαδήποτε στιγμή τον χρειαστείτε.
Παράλληλα όμως θα πρέπει να:
  • Περπατά.  Το περπάτημα σε σκιερά μέρη ή όταν πέσει ο ήλιος είναι μια τέλεια σωματική άσκηση. Θυμηθείτε όμως ότι πρέπει να σταματάτε αμέσως μόλις αισθανθείτε ότι κουράζεστε.   Το περπάτημα σε μια καθαρή παραλία πάνω στην άμμο είναι ιδανική και αναζωογονητική άσκηση για το μυϊκό σύστημα. Αν βρεθείτε λοιπόν σε κατάλληλη παραλία, επωφεληθείτε
ØΚολυμπά . Το κολύμπι με ήπιες κινήσεις είναι μια ιδανική άσκηση που διώχνει την ένταση, μειώνει το πρήξιμο στα πόδια, τονώνει το σώμα και το βοηθάει να χαλαρώσει.   Αποφύγετε να κολυμπάτε μόνη σας αλλά πάντα με παρέα κάποιο γνωστό σας. Σε περίπτωση που σας πιάσει κράμπα την ώρα που κολυμπάτε, με ηρεμία και χωρίς να χάσετε την ψυχραιμία σας, γυρίστε ανάσκελα μέχρι να υποχωρήσει.   Η επιλογή της θάλασσας για κολύμπι είναι προτιμότερη από την πισίνα. Έτσι, θα αποφύγετε τον κίνδυνο μολύνσεων, καθώς στις πισίνες αναπτύσσονται πολύ εύκολα ισχυρά μικρόβια – εκτός βέβαια και πρόκειται για ιδιωτική πισίνα όπου τηρούνται αυστηρά οι κανόνες υγιεινής και καθαριότητας.  Μην παραλείπετε να ξεπλένεστε καλά με νερό μετά το κολύμπι στην θάλασσα ή στην πισίνα.
ØΞεκουράζεται:Η ανάπαυση και ο κανονικός ύπνος αναζωογονούν την γυναίκα.
Πότε όμως μια έγκυος πρέπει να καλέσει τον γυναικολόγο της. Όταν έχει: 
  • αιμορραγία
  • συσπάσεις
  • αυξημένα κολπικά υγρά
  • έντονο οίδημα στα άκρα ή και στο πρόσωπο
  • έντονο πονοκέφαλο
  • διαταραχές στην όραση
  • πόνο στο στομάχι ή την κοιλιά
  • ξαφνικούς εμέτους
  • δυσφορία 
  • πίεση στην λεκάνη
 

www.drchandakas.gr   τηλ 210 6436258

Έτσι απλά.



«Περίμενε μισό λεπτό, πάω να βάλω ένα ποτηράκι νερό κι έρχομαι».
«Κάτσε, μην σηκώνεσαι πάω να σου βάλω εγώ».

«Δεν έχω αυτοκίνητο, να βρεθούμε κέντρο κατά τις 8;»
«Έχεις αμάξι;»
«Όχι μωρέ σιγά, θα πάρω το λεωφορείο..»
«Δεν το συζητάω. Θα ‘ρθω εγώ να σε πάρω, θα περάσω στις 8..»

«Μπορείς να μου δανείσεις 100 ευρώ; Η ανάγκη βλέπεις, όλα ήρθαν στραβά.. Θα στα επιστρέψω σίγουρα, σύντομα θα..»
«Πάρε τα και θα τα βρούμε, σιγά, ξένοι είμαστε;»

«Γιαγιά θες βοήθεια;»
«Όχι παιδί μου, μόλις έφτασα σπίτι μου, να είσαι καλά..»

«Καθίστε, καθίστε.»
«Όχι δεν πειράζει σε δυο στάσεις κατεβαίνω..»
«Καθίστε, δεν υπάρχει πρόβλημα, ελάτε..»

«Αυτό είναι για σένα.»
«Δεν έπρεπε! Σου έχω πει, δεν θέλω δώρα μου αρκεί που ήρθες!»

«Μπορείς να αλλάξεις σταθμό, μου ‘χει πάρει τα αυτιά..»
«Βάλε ότι θες, δεν με νοιάζει.»

«Μαγείρεψες; Μα αυτό είναι το αγαπημένο μου φαγητό.»
«Ναι, το ξέρω..»

«Το λυπάμαι μωρέ το καημένο. Φέρε την Ίρμα σε μένα, θα στο κρατήσω εγώ όσο λείπεις.»

«Άσε κερνάω εγώ. Άσε σου λέω. Στο χρωστάω.»

«Εντάξει μην ανησυχείς. Θα βρω ένα εφημερεύων, θα στα πάρω εγώ. Ναι, έρχομαι.»

«Έλα ρε μάνα να κάνουμε ένα τσιγάρο. Σήμερα δεν σε είδα καθόλου.»

«Να σου πω κάτι; Σ’ έχω στην καρδιά μου ρε φίλε. Το ένιωσα και στο είπα.»

Γιατί στα μικρά, γινόμαστε μεγάλοι. Κι όταν δεν μας φτάνει αυτό που μπορεί να βλέπουμε καμιά φορά στον καθρέφτη, φροντίζουμε να το βλέπουμε μέσα από τα μάτια των άλλων.






ΠΗΓΗ...https://maviakoufetaria.wordpress.com/

Ένας αριθμός.



«Το 73 να έρθει μπροστά σ’ εμένα».
«Καλημέρα, καλημέρα σας.»
……
«Τη σύνταξη να σηκώσω θέλω, σήμερα είπε η τηλεόραση πως μπήκε, για κοιτάξτε.»
«Ταυτότητα και βιβλιάριο δώστε μου.»
«Ορίστε, έτοιμα τα είχα για να μην καθυστερούμε και τον κόσμο.»
…….
«Το πρόβλημά σας κύριε ξέρετε ποιο είναι;»
«Ποιο.»»
«Δεν ζείτε κύριε. Δεν ζείτε. Δεν σας βλέπω εγώ; Έχετε χλωμιάσει. Δεν μπορώ να σας εξυπηρετήσω, λυπάμαι. Ο επόμενος…»
«Κύριε κάποιος λάθος έχετε κάνει, είμαι μια χαρά, να, δείτε η σφραγίδα στη βεβαίωση που μου δώσανε για τα φάρμακα είναι χθεσινή, σχεδόν σημερινή…»
«Μα σας παρακαλώ κύριε, κουβέντα θα κάνουμε τώρα; Δεν ζείτε, τι δεν καταλαβαίνετε δηλαδή. Είναι οφθαλμοφανές. Κι αν δεν με πιστεύετε κοιταχτείτε σε ένα καθρέφτη. Εγώ θα σας τα λέω;»
«Μάλλον που με κοροϊδεύετε. Τι να σας πω τώρα δηλαδή, να πάω να κοιταχτώ; Ναι.. Περιμένετε, έρχομαι αμέσως, κρατείστε τη θέση μου κι αν είναι έτσι όπως τα λέτε θα φύγω, μισό λεπτό δώστε μου.»
«…την τράπεζά μου μέσα γαμώ…»
……
«Λοιπόν;»
«Τι λοιπόν;»»
«Με δουλεύετε κύριε; Έχουμε όρεξη για παιχνίδια νομίζετε; Είδατε το πρόσωπό σας στον καθρέφτη ή όχι;»
«Τι να σας πω.. Εξεπλάγην κι ο ίδιος. Δεν με είδα πουθενά! Έψαξα αλλά δεν με είδα πουθενά.. Μόνο κάτι πλακάκια πίσω μου, και την όρθια τη λεκάνη. Εμένα τίποτα. Κοίτα βρε παιδί μου μια δουλειά.. Στενοχωρήθηκα τώρα, μα την παναγία..»
«Κύριε μου θέλετε κάτι άλλο;»
….
«Ε, κύριε σας μιλάω. Που έμπλεξα το στανιό μου.. Ε! Ναι σε εσάς μιλάω. Θέλετε κάτι άλλο;»
«Σας ευχαριστώ.. Δηλαδή όχι. Δηλαδή.. Τα λεφτά μου;»
«Τα λεφτά σας κύριε δεν μπορείτε να τα σηκώσετε, θα παραμείνουν στο λογαριασμό σας μέχρι να μεταβιβαστούν στα παιδιά σας. Η υπογραφή σας δεν ισχύει πια. Δεν προλάβατε, τι να κάνουμε δυο η ώρα, σε λίγο σχολάω..»
«Μάλιστα, μάλιστα..»
…..
«Αν είχαμε άλλους δυο σαν και σένα καληνύχτα μας..»
«Άντε βρε παιδί μου αν είναι δυνατόν..»
«Ταμίας! Τελειώνετε;»
«Το 74 ποιος το χει; Ελάτε κυρία μου, τόσος κόσμος περιμένει, άιντε να δούμε σήμερα… »



ΠΗΓΗ...https://maviakoufetaria.wordpress.com/

"Μέσα στο αίμα μου θα σ’ έχω πάλι…" Rainer Maria Rilke



Σβήσε τα μάτια μου, μπορώ να σε κοιτάζω
τ’ αυτιά μου σφράγισέ τα, να σ’ ακούω μπορώ.
Χωρίς τα πόδια μου μπορώ να ‘ρθω σ’ εσένα και δίχως στόμα, θα μπορώ να σε παρακαλώ.
Κόψε τα χέρια μου, θα σε σφιχταγκαλιάζω
σαν να ήταν χέρια, όμοια καλά, με την καρδιά.
Σταμάτησέ μου την καρδιά, και θα καρδιοχτυπώ με το κεφάλι.
Κι αν κάμεις το κεφάλι μου σύντριμμα, στάχτη,εγώ μέσα στο αίμα μου θα σ’ έχω πάλι…

Rainer Maria Rilke

"Είναι αυτό που είναι …" - Erich Fried



Είναι παράλογο…  λέει η λογική

Είναι αυτό που είναι…  απαντά ο ‘Ερωτας..

Είναι δυστυχία…  λέει ο λογισμός

Δεν είναι άλλο από πόνος…  λέει ο φόβος

Είναι μάταιο …  λέει η φρόνηση..

Είναι αυτό που είναι… απαντά ο Έρωτας

Είναι γελοίο…  λέει η περηφάνεια..

Είναι απερισκεψία…  λέει η σύνεση

Είναι αδύνατο…  λέει η εμπειρία..

Είναι αυτό που είναι … απαντά ο Έρωτας



Erich Fried

"Ανέβα…" - Μενέλαος Λουντέμης



Ανέβα…Ανέβα…
Πάντα ανέβαινε.
Ακόμη πιο ψηλά.
Στη κορφή σε περιμένει η αγάπη
μ’ ένα μπουκέτο τριαντάφυλλα.
Ανέβα…
‘Ολο μπρος…’Ολο ψηλά.
Κι αν δε βρεις δρόμο
Φτιάξε.
Στην αγάπη
δεν υπάρχουν δρόμοι έτοιμοι,
τους φτιάχνεις εσύ.
Ανέβα…
‘Εστω κι αν δεις
πως τα λουλούδια είναι ψεύτικα
κι η αγάπη -η ολόφλογη αγάπη-
ένας καπνός,εσύ ανέβα.
Ανέβα…
‘Εστω κι αν στην κορφή
αντίς για τριαντάφυλλα
σε περιμένει ένα μπουκέτο μαχαίρια,
εσύ ανέβα!
Ανέβα…
Και πες “ευχαριστώ”.
‘Οχι στα τριαντάφυλλα, όχι στα μαχαίρια.
Πες ευχαριστώ στη δύναμη,
που σ’ έκανε ν’ ανέβεις…
Μενέλαος Λουντέμης

Το ηλιοτρόπιο (μια ιστορία αγάπης) - Ευγένιος Τριβιζάς



Ήταν κάποτε ένα λιβάδι γεμάτο ηλιοτρόπια. Και όλα αυτά τα ηλιοτρόπια κοιτούσαν ολημερίς με θαυμασμό τον ήλιο. Όταν ο ήλιος ήταν από εκεί, γύριζαν από εκεί. Όταν ο ήλιος ήταν από εδώ, γυρνούσαν από εδώ. Εκτός από ένα. Ένα μόνο ηλιοτρόπιο απ` όλα τα ηλιοτρόπια του κάμπου δεν κοίταζε τον ήλιο. Όταν ο ήλιος ήταν από εδώ, το ηλιοτρόπιο αυτό, κοιτούσε από εκεί. Όταν ο ήλιος ήταν από εκεί το ηλιοτρόπιο κοιτούσε από εδώ.
– «Μα γιατί δεν κοιτάς κι εσύ τον ήλιο τον ακριβοθώρητο, όπως εμείς;», ρωτούσαν τα άλλα ηλιοτρόπια απορημένα.
– «Και γιατί να τον κοιτώ;»
– «Επειδή είναι χρυσός, επειδή λάμπει κι ανασαίνει φως.»
– «Ε και λοιπόν; Χαρά στο πράγμα Ανασαίνει φως και κάτι έγινε.»
– «Τι θες να πεις, δεν σ` αρέσει δηλαδή;»
– «Καλός είναι, δεν λέω. Αλλά όχι και να τον θαυμάζει κανείς από το πρωί ίσα με το βράδυ. Αλήθεια δεν μπορώ να καταλάβω τι του βρίσκετε και τον κοιτάτε σαν χαζά μέρα μπαίνει μέρα βγαίνει.»
«Δεν είναι στα καλά του», σκεφτόταν τα άλλα ηλιοτρόπια. «Ακούς εκεί να μη θέλει να κοιτάζει τον ήλιο».

Και περνούσαν οι μέρες, και όλα τα ηλιοτρόπια κοιτούσαν τον ήλιο εκτός από εκείνο το ηλιοτρόπιο το ένα που κοιτούσε πάντα από την αντίθετη πλευρά.

– «Δε μου λες; Γιατί δε με κοιτάς;»
– «Άσε με ήσυχο.», είπε το ηλιοτρόπιο
– «Πες μου γιατί δεν με κοιτάς;»
– «Θέλεις αλήθεια να σου πω;»
– «Ναι»
– «Επειδή θέλω να βγαίνεις μόνο για μένα, μόνο για μένα να γελάς, να λάμπεις μόνο για μένα, εμένα μόνο να ζεσταίνεις, είπε το ηλιοτρόπιο. Αν έβγαινες μόνο για μένα τότε ναι θα σε κοιτούσα.»
– «Μα δε γίνεται αυτό», αποκρίθηκε ο ήλιος. «Δεν γίνεται να βγαίνω μόνο για σένα, να γελάω μόνο για σένα, εσένα μόνο να ζεσταίνω, δε γίνεται.»
– «Τότε κι εγώ δε θα σε κοιτάω.»
– «Μα πρέπει μικρό ηλιοτρόπιο. Θα μαραθείς αν δε με κοιτάς;»
– «Και τι σε νοιάζει εσένα αν μαραθώ. Παράτα με», είπε το ηλιοτρόπιο.

Δεν μίλησε ο ήλιος και το ηλιοτρόπιο κοιτούσε με πείσμα από την άλλη την μεριά.
Και περνούσαν οι μέρες και άρχισε να χλομιάζει το ηλιοτρόπιο.
«Είδατε;» Ψιθύριζαν τα άλλα ηλιοτρόπια μεταξύ τους. «Δεν κοιτάζει τον ήλιο και ορίστε, ιδού τα αποτελέσματα. Δεν το βλέπω καθόλου καλά. Να μου το θυμηθείτε έτσι όπως πάει, αργά ή γρήγορα θα μαραθεί».

Είχε δίκιο. Κάθε μέρα που περνούσε το ηλιοτρόπιο γινόταν όλο και πιο χλωμό. Ο μίσχος, τα πέταλα του μαραινόταν, αλλά ούτε που γυρνούσε να κοιτάξει τον βασιλιά ήλιο. Παραξενεμένα τα άλλα ηλιοτρόπιο το άκουγαν να μιλάει μόνο του: «Φύγε, έλεγε δεν θέλω να σε βλέπω φύγε.»

Ώσπου ένα βράδυ, το τελευταίο εκείνο βράδυ, όταν όλα τα άλλα ηλιοτρόπια είχαν αποκοιμηθεί, μέσα στη νύχτα, μέσα στη σιωπή, πρόβαλε ο ήλιος. Πρώτη φορά έβγαινε το βράδυ. Δεν είχε ξαναγίνει κάτι τέτοιο. Βγήκε και έδιωξε το σκοτάδι και πλημμύρισε με ένα χρυσαφένιο φως, μαγευτικό φως το όνειρο του.
– «Ήρθες;», είπε το ηλιοτρόπιο.
– «Ήρθα», είπε ο ήλιος.
– «Μόνο για μένα;»
– «Μόνο για σένα», αποκρίθηκε ο ήλιος, «έλα».

Ένιωσε ανάλαφρο το ηλιοτρόπιο. Τόσο ανάλαφρο σαν να μη το έδενε η ρίζα του στο χώμα. Λες κι έγιναν φτερά τα φύλα του αφέθηκε να ανεβαίνει. Κι ανέβαινε, όλο ανέβαινε. Ήταν τόσο μαγευτικός ο ουρανός, τόσο φωτεινός ο ουρανός, δε γίνεται πιο φωτεινός, κι έφτασε κοντά στον ήλιο. Κι από εκεί ψηλά, είδε όλες τις θάλασσες κι όλα τα λιβάδια, είδε λίμνες είδε λειμώνες είδε δάση είδε ροδώνες και χώρες μαγικές και κόρφους μυστικούς και νησιά που ταξίδευαν στο κύμα, και πράσινα ποτάμια που στραφτάριζαν κι ολόλευκα πουλιά πάνω από τα βουνά τα ασημένια.

– «Έλα κοντά μου», είπε ο ήλιος
Το ηλιοτρόπιο πήγε κοντά
– «Πιο κοντά», είπε ο ήλιος
Το ηλιοτρόπιο πήγε πιο κοντά

– «Κοίτα με», είπε ο ήλιος, «κοίτα με ηλιοτρόπιο. Εσένα μόνο», είπε ο ήλιος και το άγγιξε με την ανάσα του.
Κι ένιωσε την ανάσα εκείνη να το καίει σαν πυρετός, σα φλόγα να το αγκαλιάζει, σαν αστραπή θαμπωτική να το πονά κι ήταν όλα ένα χρυσάφι μέσα του ολόγυρά του. Φλόγα θαμπωτική ο ουρανός απ’ άκρη σ’ άκρη.
Κι ένιωσε τα φυλλοκάρδια του να ανοίγουν, να γλιστράν, να σκορπάν τα σπόρια να πέφτουν δάκρυα και βροχή στις θάλασσες του κόσμου κι όπως άγγιζαν τον αφρό όπως άγγιζαν το κύμα σπίθες χρυσές να αναπηδούν, μυριάδες ηλιοτρόπια να βλασταίνουν στη στιγμή, κύματα κι άλλα κύματα από άλλα ηλιοτρόπια χρυσά, ήλιοι λουλουδένιοι, που στραφτάριζαν ονειρικά, θάλασσες απέραντες χωρίς αρχή και τέλος.

Είχε συννεφιά το άλλο πρωί. Δεν βγήκε την μέρα εκείνη ο ήλιος. Κατασκότεινος ο ουρανός λες να ήταν βουρκωμένος. Το ηλιοτρόπιο έγειρε στον ίσκιο του ξερό καψαλισμένο, δίχως δροσιά, χωρίς πνοή ανάμεσα στα δροσάτα ηλιοτρόπια του κάμπου.
– «Τα θελε και τα πάθε», είπε ένα ηλιοτρόπιο
– «Πήγαινε γυρεύοντας», είπε ένα άλλο

Έτσι είπαν. Έτσι είπαν και το λυπήθηκαν. Το λυπήθηκαν επειδή κανένα τους δε μάντεψε πόσο μεγάλη ήταν η αγάπη του, κανένας δεν έμαθε ποτέ το τελευταίο όνειρο του.




πηγή: Ευγένιος Τριβιζάς

Η ποντικοπαγίδα



Ένα ποντικάκι κάποτε παρατηρούσε από την τρυπούλα του τον αγρότη και τη γυναίκα του που ξεδίπλωναν ένα πακέτο . 
«Τι λιχουδιά άραγε έκρυβε εκείνο το πακέτο;» , αναρωτήθηκε.
Όταν , όμως , οι δυο αγρότες άνοιξαν το πακέτο δεν φαντάζεστε πόσο μεγάλο ήταν το σοκ που έπαθε , διαπιστώνοντας πως επρόκειτο για μια ποντικοπαγίδα!
Τρέχει γρήγορα λοιπόν , στον αχυρώνα για να ανακοινώσει το φοβερό νέο:
«Μια ποντικοπαγίδα μέσα στο σπίτι! Μια ποντικοπαγίδα μέσα στο σπίτι!».
Η κότα κακάρισε , έξυσε την πλάτη της και σηκώνοντας το λαιμό της είπε:
«Κυρ ποντικέ μου, καταλαβαίνω πως αυτό αποτελεί πρόβλημα για εσάς . Αλλά δεν βλέπω να έχει καμία επίπτωση σε εμένα! Δε με ενοχλεί καθόλου η ποντικοπαγίδα στο σπίτι!»
Το ποντικάκι γύρισε τότε στο γουρούνι και του φώναξε:
«Έχει μια ποντικοπαγίδα στο σπίτι! Έχει μια ποντικοπαγίδα στο σπίτι!»
Το γουρούνι έδειξε συμπόνοια αλλά απάντησε:
«Λυπάμαι πολύ κυρ ποντικέ μου , αλλά δεν μπορώ να κάνω τίποτε άλλο από το να προσευχηθώ . Να είσαι σίγουρος ότι θα το κάνω».
Τότε το ποντικάκι στράφηκε προς το βόδι και του φώναξε, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου:
» Έχει μια ποντικοπαγίδα στο σπίτι! Έχει μια ποντικοπαγίδα στο σπίτι!» .
Και το βόδι απάντησε:
«Κοιτάξτε, κύριε ποντικέ μου, λυπάμαι πολύ για τον κίνδυνο που δια τρέχεις , αλλά εμένα το μόνο που μπορεί να μου κάνει η ποντικοπαγίδα είναι ένα τσιμπηματάκι!».
Έτσι, ο καλός μας ποντικούλης , έφυγε με κατεβασμένο το κεφάλι, περίλυπος και απογοητευμένος γιατί θα έπρεπε ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ, να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο της ποντικοπαγίδας!
Την επόμενη νύχτα , ένας παράξενος θόρυβος , κάτι σαν αυτόν που κάνει η ποντικοπαγίδα όταν κλείνει , ξύπνησε τη γυναίκα του αγρότη που έτρεξε να δει τι συνέβη.
Μέσα στη νύχτα , όμως, δεν πρόσεξε πως στην παγίδα είχε πιαστεί από την ουρά ένα φίδι…Φοβισμένο το φίδι δάγκωσε τη γυναίκα.
Η γυναίκα αρρώστησε βαριά και μεταφέρθηκε επειγόντως στο νοσοκομείο. Έμεινε λίγες ημέρες και επέστρεψε στο σπίτι , αλλά με υψηλό πυρετό. Ο γιατρός συμβούλεψε το σύζυγό της να κάνει ζεστές σουπίτσες. Έτσι ο αγρότης έσφαξε την κότα για να κάνει μια καλή κοτόσουπα!
Η γυναίκα , όμως, πήγαινε από το κακό στο χειρότερο και όλοι οι γείτονες πήγαιναν στη φάρμα για να βοηθήσουν. Ο καθένας με τη σειρά του καθόταν στο προσκεφάλι της γυναίκας και της έδιναν και ένα δώρο. Για να τους ταΐσει όλους αυτούς ο αγρότης αναγκάστηκε να σφάξει το γουρούνι!
Τελικά , όμως , η γυναίκα δεν τη γλίτωσε! Πέθανε!
Στην κηδεία της ήρθε πάρα πολύ κόσμος , γιατί ήταν καλή γυναίκα και την αγαπούσαν όλοι. Για να ταΐσει όλον αυτόν τον κόσμο ο αγρότης αναγκάστηκε να σφάξει το βόδι!
Ο κυρ ποντικός μας , έβλεπε όλο αυτό το πήγαινε έλα από την τρυπούλα του με πάρα πολύ μεγάλη θλίψη…
Όσο κι αν είναι πλέον συνηθισμένο να σκεφτόμαστε όλο και περισσότερο τον εαυτό μας, αδιαφορώντας- προκλητικά πολλές φορές- για το διπλανό μας , ένα είναι σίγουρο:
Όταν κινδυνεύει κάποιος ή έχει ένα πρόβλημα (μικρό ή μεγάλο , δεν έχει σημασία),
βρισκόμαστε όλοι σε κίνδυνο και κατ’ επέκταση το πρόβλημα του πολύ σύντομα θα γίνει και δικό μας!



ΠΗΓΗ...https://fairytalesdreams.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ: ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΤΙΣ 8 ΙΟΥΝΗ


ΚΑΛΕΣΜΑ 
για τις ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ στην ΥΓΕΙΑ στις 8 ΙΟΥΝΗ

     Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα συμμετέχει, μαχητικά, στον αγώνα κατά της “ανθυγιεινής” πολιτικής της κυβέρνησης, για ένα δημόσιο σύστημα Υγείας στην υπηρεσία του λαού. Καλούμε τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες, τις Επιτροπές Αγώνα και τις Επιτροπές των Μπλόκων να στηρίξουν, αγωνιστικά, την κινητοποίηση στο χώρο της Υγείας, στις 8 Ιούνη, προβάλλοντας τα αιτήματά μας για την Υγεία, όπως τα έχουμε αναδείξει σε όλες τις κινητοποιήσεις μας και στα μπλόκα του περασμένου χειμώνα, που κράτησαν 40 μερόνυχτα.
      Οι αγρότες στην ύπαιθρο αντιμετωπίζουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα στο θέμα της Υγείας, καθώς:
* Σε πάρα πολλά χωριά δεν υπάρχουν αγροτικά ιατρεία κι όπου υπάρχουν είναι εφοδιασμένα με ... ένα πιεσόμετρο και λίγες ασπιρίνες, με αποτέλεσμα να μην καλύπτουν ούτε τις βασικές ανάγκες των χωρικών.
* Τα Κέντρα Υγείας υπολειτουργούν – είναι μεγάλα, αδειανά κτίρια - και πάνε για κλείσιμο.
* Τα νοσοκομεία στις επαρχιακές πόλεις έχουν “παραλύσει”, λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε γιατρούς, νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό, σε τεχνολογικό εξοπλισμό και σε υλικά.
* Για την εξέταση σε γιατρό του ΠΕΔΥ, ή και για μια απλή συνταγογράφηση, πρέπει να πληρώσουμε κι από την τσέπη μας, ενώ παράδες για να αποτανθούμε στον ιδιωτικό τομέα – ιδιώτες γιατρούς, ιδιωτικά διαγνωστικά και ιατρικά κέντρα και κλινικές - δεν έχουμε.
     Ιδιαίτερο πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι κοντά το 50%  των αγροτών είμαστε ανασφάλιστοι και δεν έχουμε Βιβλιάρια Υγείας, καθώς οι εισφορές στον ΟΓΑ ήταν, ήδη, πολύ υψηλές και εκτοξεύονται στα ύψη με το νέο νόμο που ψηφίστηκε για το Ασφαλιστικό.
    Τα νέα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα χειροτερέψουν την κατάσταση, αφού η “μεταρρύθμιση” στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας οδηγεί σε οριστική εγκατάλειψη της δημόσιας, δωρεάν, καθολικής υγείας και περίθαλψης και σε μεταφορά ακόμα μεγαλύτερων βαρών στα ταμεία, αλλά και στην τσέπη των ασφαλισμένων.
      Οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων και ισότιμη, καθολική πρόσβαση του λαού σε υπηρεσίες υγείας είναι μια απάτη, όπως απάτη αποδείχτηκαν και οι περισσότερες από τις υποσχέσεις που μας έδωσε στη συνάντηση που είχαμε μαζί του στη διάρκεια των μπλόκων.
      Δεν ανεχόμαστε άλλο αυτή την κατάσταση. Σε συμμαχία με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα θα αγωνιστούμε για το δικαίωμα των οικογενειών μας στην υγεία, το δικαίωμα στη ζωή.

                                                           ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ !

Ευρεία σύσκεψη για το Νοσοκομείο Πέλλας με συμμετοχή Γιάννη Σηφάκη και Διοικητή 3ης ΔΥΠΕ - Λύνεται το θέμα της παθολογικής κλινικής


Ευρεία σύσκεψη για το Νοσοκομείο Πέλλας  με συμμετοχή βουλευτή Γιάννη Σηφάκη, Διοικητή 3ης ΔΥΠΕ Γιώργου Κύρκου, υποδιοικητή ΔΥΠΕ Γαβριηλίδη, διοίκηση Νοσοκομείου Πέλλας , Διευθυντών Κέντρων Υγείας και συντονιστή της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Πέτρου Γάγκλιου για επείγοντα θέματα

Την Δευτέρα 6 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών για επείγοντα θέματα του Νοσοκομείου Πέλλας, ιδιαίτερα των Παθολογικών  κλινικών Έδεσσας και Γιαννιτσών με συμμετοχή των προαναφερόμενων και ακόμη των νέων μελών του ΔΣ του Νοσοκομείου Πέτου Τσαρκνιά, Βασίλη Δημητριάδη και Θέμη Μάγγου.
Μετά από ουσιαστική συζήτηση αποφασίστηκε οδικός χάρτης για την αντιμετώπιση του προβλήματος με στόχο να συνεχίσουν απρόσκοπτα οι εφημερίες των κλινικών όλο τον μήνα.
Ο βουλευτής ανέφερε ότι αναμένεται το επόμενο δεκαπενθήμερο η ανάληψη εργασίας από τον προσληφθέντα ειδικό παθολόγο στο Νοσοκομείο Έδεσσας που ια ανακουφίσει την κατάσταση μέχρι την πρόσληψη και άλλου ενός παθολόγου Επιμελητή Β’ που έχει προκηρυχθεί ( μαζί με άλλους 3 ιατρούς στην Έδεσσα και 9 στα Γιαννιτσά)  

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...