Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΓΕΦΥΡΑΣ ΣΤΑ ΛΟΥΤΡΑ



Αριδαία, 8/6/2016

ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΓΕΦΥΡΑΣ ΣΤΑ ΛΟΥΤΡΑ

Στην ανακατασκευή της γέφυρας που βρίσκεται πίσω από το Αλεξάνδρειο Υδροθεραπευτήριο των Λουτρών προχώρησε η Δημοτική Επιχείρηση.
Στο συγκεκριμένο σημείο, που συνδέει την Λουτρόπολη με τον χώρο διεξαγωγής του Φεστιβάλ Πόζαρ, δημιουργούνταν προβλήματα καθώς ξεχείλιζε η κοίτη του ποταμού με αποτέλεσμα να κλείνει ο δρόμος.
Η συγκεκριμένη παρέμβαση κόστισε 6.000 ευρώ που εξασφαλίστηκαν από ιδίους πόρους.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ : ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΙΚΟΠΕΙ Η ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΝ ΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ ΤΟΥΣ

  

O Γιώργος Καρασμάνης συνυπέγραψε Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με την οποία ζητούνται διευκρινίσεις σχετικά με το ενδεχόμενο περικοπής της σύνταξης των συνταξιούχων αγροτών οι οποίοι θα συνεχίσουν να καλλιεργούν τα χωράφια τους, καθώς και τις συνέπειες και τα αδιέξοδα που θα προκαλέσει στην επιβίωση τους μια τέτοια απόφαση.
Παρατίθεται το πλήρες κείμενο της Ερώτησης :
««
ΕΡΩΤΗΣΗ


Προς: Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
         
ΘΕΜΑ: “Ενδεχόμενο περικοπής της σύνταξης όσων αγροτών συνεχίσουν να εργάζονται”

Κύριε Υπουργέ
Στο άρθρο 20 του ασφαλιστικού νομοσχεδίου (Ν.4387/2016) που ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία, αναφέρεται, ότι θα καταβάλλονται μειωμένες σε ποσοστό 60%, συντάξεις, κύριες και επικουρικές, σε δικαιούχους, οι οποίοι αναλαμβάνουν εργασία ή αποκτούν ιδιότητα ή δραστηριότητα, που υποχρεωτικώς υπάγεται στην ασφάλιση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.
Η μείωση ισχύει για όλους τους συνταξιούχους λόγω γήρατος του Δημοσίου, καθώς και όλων των φορέων, ταμείων, κλάδων ή λογαριασμών που εντάσσονται στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, για όσο χρόνο απασχολούνται ή διατηρούν την ιδιότητα ή την δραστηριότητα.
Είναι προφανές ότι όσοι συνέταξαν τη συγκεκριμένη ρύθμιση, δεν γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες που χαρακτηρίζουν την απασχόληση στον πρωτογενή τομέα.
Σε μια τέτοια περίπτωση οι αγρότες συνταξιούχοι είτε θα οδηγηθούν σε οικονομικό αδιέξοδο, είτε κάποιοι θα αναγκαστούν να σταματήσουν την αγροτική δραστηριότητα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αγροτική παραγωγή της χώρας.

Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1. Αν η συγκεκριμένη διάταξη αφορά και τους συνταξιούχους αγρότες.

2. Εάν, στη περίπτωση που η διάταξη αφορά  και τους συνταξιούχους αγρότες, προτίθεται να τους εξαιρέσει.

3. Εάν, αντιλαμβάνεται τις συνέπειες και τα αδιέξοδα των ρυθμίσεων του άρθρου 20, του Ν. 4387/2016, στη περίπτωση που η διάταξη  θα ισχύσει και για τους αγρότες, οι οποίοι εάν περικοπεί  το 60% της πενιχρής σύνταξής τους, θα αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης και κοινωνικής περιθωριοποίησης.
                                                                                                                             »»



ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016       ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για τα προβλήματα στους καταυλισμούς προσφύγων στην Κεντρική Μακεδονία


ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και διοικητικής Ανασυγκρότησης και Εθνικής Άμυνας

Θέμα: Για τα προβλήματα στους καταυλισμούς προσφύγων στην Κεντρική Μακεδονία

Η πρόσφατη εκκένωση του προσφυγικού καταυλισμού της Ειδομένης, που με ευθύνη της κυβέρνησης είχε δημιουργηθεί και η «απελευθέρωση» της σιδηροδρομικής γραμμής, παρά τους όποιους πανηγυρισμούς της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, δεν έδωσε, επί της ουσίας, διέξοδο στο οξυμμένο ζήτημα του προσφυγικού-μεταναστευτικού. Οδήγησε εσπευσμένα στη δημιουργία, ως μανιτάρια, νέων χώρων «φιλοξενίας» κυρίως στην ΠΕ Θεσσαλονίκης καθώς και δύο άτυπων ξανά στην ΠΕ Κιλκίς.
Το σπουδαιότερο όμως πρόβλημα για τους πρόσφυγες εξακολουθεί να είναι ο εγκλωβισμός τους στην Ελλάδα, η απαγόρευση μετάβασής τους στις χώρες πραγματικού προορισμού τους, ως συνέπεια των αποφάσεων της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης. Πρόβλημα που επιτείνεται από την, μέχρι στιγμής, ανυπαρξία στους χώρους της Υπηρεσίας Ασύλου και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, με αποτέλεσμα να μην έχει καν δρομολογηθεί η πρόσβασή τους στις διαδικασίες διεθνούς προστασίας για αναγνώριση της προσφυγικής τους ιδιότητας.
Τα εγκαταλειμμένα βιομηχανικά κτίρια, που επιλέχθηκαν, δεν πληρούν καμία προϋπόθεση αξιοπρεπούς ανθρώπινου χώρου προσωρινής φιλοξενίας.
Επιπρόσθετα η χωροθέτηση και εγκατάσταση χώρων φιλοξενίας προσφύγων σε θέσεις πλησίον του εκβολικού συστήματος του Γαλλικού ποταμού και των ορυζώνων της δυτικής Θεσσαλονίκης, στις παρυφές του οικισμού του Καλοχωρίου του Δήμου Δέλτα (ΠΕ Θεσσαλονίκης) ή σε χώρους με αυξημένη υγρασία όπως στο Χέρσο του Δήμου Κιλκίς (ΠΕ Κιλκίς), εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους εμφάνισης κρουσμάτων ελονοσίας, καθώς οι συνθήκες που επικρατούν εκεί ευνοούν την αναπαραγωγή και την παραμονή των κουνουπιών που μεταδίδουν τη νόσο.
Ταυτόχρονα τα προβλήματα διαβίωσης, στο σύνολο των δομών φιλοξενίας προσφύγων στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, είναι πολλά και ιδιαίτερα τώρα με τις υψηλές θερμοκρασίες η διαβίωση στα αντίσκηνα, ανεξάρτητα αν είναι υπαίθρια ή εντός των πρώην βιομηχανικών κτιρίων, καθίσταται ανυπόφορη, αλλά και εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την υγεία των ανθρώπων. Πρόσφατο είναι και το θλιβερό θανατηφόρο ατύχημα του πνιγμού δύο προσφυγόπουλων σε υδατοδεξαμενή έξω από τον καταυλισμό στην Πέτρα (ΠΕ Πιερίας).
Οι υποδομές υγιεινής (ντους, τουαλέτες) σε καμιά περίπτωση δεν επαρκούν.
Δεν υπάρχει συνεχής οργανωμένη και σε 24ωρη βάση υγειονομική κάλυψη, ούτε καταγραφή των χρονίως πασχόντων, ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.
Η δε σίτιση που παρέχεται μέσω εταιρειών κέτερινγκ, για την οποία προβλέπεται ποσό μόλις 4,77 (χωρίς ΦΠΑ) για τρία ημερήσια γεύματα, σύμφωνα και με τις καταγγελίες των ιδίων των προσφύγων, είναι κάκιστης ποιότητας και ανεπαρκής, ενώ δεν υπάρχει, στην πράξη, μέριμνα ειδικής σίτισης για εγκύους, παιδιά, κ.α.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:
·         Να ανατραπούν οι αποφάσεις που εγκλωβίζουν πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα και να διευκολυνθεί η ασφαλής μετακίνησή τους στις χώρες τελικού προορισμού τους.
·         Να στελεχωθούν, με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, οι υπηρεσίες της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και να υπάρξει η αναγκαία κρατική χρηματοδότησή της, ώστε να ανταποκριθεί με επάρκεια στον επιπλέον φόρτο εργασιών λόγω των προσφυγικών καταυλισμών.
·         Για όσο διάστημα φιλοξενηθούν προσωρινά στην Ελλάδα, να εξασφαλισθούν ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες διαμονής σε χώρους που μπορούν, με συγκεκριμένες παρεμβάσεις, να ανταποκριθούν και συγκεκριμένα:
-   Να αντικατασταθούν άμεσα οι σκηνές με οικίσκους που θα διαθέτουν air-condition, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα με τα ερπετά και τη ζέστη.
-   Να γίνουν οι απαραίτητοι ψεκασμοί και απεντομώσεις.
-   Να εξασφαλιστεί επαρκής ποσότητα πόσιμου νερού, τουαλετών και ντους που θα λειτουργούν, καθώς και διευκολύνσεις για τα Άτομα Με Ειδικές Ανάγκες.
-   Να υπάρξει άμεση στελέχωση των ιατρείων με υγειονομικό προσωπικό, από τις κρατικές δομές Υγείας και όχι των ΜΚΟ, καθ' όλο το 24ωρο, που θα καλύπτει τις βασικές ειδικότητες (παθολόγος, γυναικολόγος, παιδίατρος και -σε τακτά διαστήματα- οδοντίατρος και ορθοπεδικός).
-   Να ξεκινήσουν άμεσα οι εμβολιασμοί.
-   Να εξασφαλιστεί επαρκής, ποιοτική σίτιση που θα καλύπτει τις διατροφικές τους ανάγκες μακροπρόθεσμα και τις ιδιαιτερότητες, ειδικά των παιδιών, καθώς και η εγκατάσταση, στις δομές φιλοξενίας, ψυγείων-container για τη διατήρηση των τροφίμων.
-   Να υπάρχει νομική αρωγή για τους αιτούντες άσυλο, επικουρική διεθνή προστασία, οικογενειακή επανένωση κλπ. και να διατεθούν οι απαραίτητοι διερμηνείς.
-   Να δημιουργηθούν άμεσα χώροι για δημιουργική απασχόληση των παιδιών, καθώς και χώροι εκπαίδευσης και να διατεθεί το αναγκαίο εκπαιδευτικό προσωπικό, με ευθύνη του κράτους και όχι των ΜΚΟ.

Οι Βουλευτές

Σάκης Βαρδαλής

Γιάννης Δελής

Περιβαλλοντική Ημερίδα (4 & 5 Ιουνίου 2016) στη Σκύδρα.



Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η γιορτή της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος στο Δήμο Σκύδρας (4 & 5 Ιουνίου) σύμφωνα με το δημοσιευμένο πρόγραμμα  και με θέμα: «Το αγροδασικό (ημιφυσικό) περιβάλλον του Δήμου Σκύδρας». Οι δυο συντονιστές δηλ. ο Δήμος Σκύδρας και ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός – Δήμητρα (Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Έρευνας) ευχαριστούν κατ΄αρχήν τους συνδιοργανωτές δηλ. το ΚΠΕ Εδέσσης-Γιαννιτσών, την Π.Ε. Πέλλας, την Αναπτυξιακή Πέλλας, και το Παράρτημα ΚΜ του ΓΕΩΤΕΕ. Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους και χαιρέτισαν η Δήμαρχος Σκύδρας κ. Ιγναντιάδου Κατερίνα και η πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής κ. Ιγγλέζη Κατερίνα (βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής). Χαιρετισμούς επίσης έστειλαν οι βουλευτές του Νομού, προσκεκλημένοι φορείς καθώς επίσης και πολίτες της περιοχής.
Οι συνδιοργανωτές στο τέλος της εκδήλωσης υποσχέθηκαν να συνεχίσουν την προσπάθεια για ένα «διάλογο» για το περιβάλλον της περιοχής με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων πλευρών και φυσικά της κοινωνίας. 
Στους συμμετέχοντες δόθηκε ένας φάκελος που περιείχε μεταξύ των άλλων και ένα cd με τις ενδιαφέρουσες εισηγήσεις. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η πρώτη εισήγηση από τον κ. Παπά Νίκο (Αρχαιολόγο) με ιστορικές αναφορές για τους ανθρώπους που κατοίκησαν στο χώρο του Δήμου Σκύδρας και την θέση που βρισκόταν η αρχαία Σκύδρα. Ακολούθησε η εισήγηση του κ. Παναγόπουλου (τακτικού ερευνητή του οργανισμού ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ) με θέμα την επαναχρησιμοποίηση των υδατικών πόρων και την ανάγκη των μετρήσεων του υδροφόρου ορίζοντα, διότι η κλιματική αλλαγή μας υποχρεώνει να προσαρμοστούμε αν θέλουμε να επιβιώσουμε. Ο εισηγητής κ. Νίκος Γρηγοριάδης   (Τακτικός ερευνητής του Οργανισμού ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ) αναφέρθηκε στο αγροδασικό περιβάλλον του Δήμου Σκύδρας, η προστασία του οποίου πρέπει να είναι το υπόβαθρο της οικονομικής ανάπτυξης (εξάλλου το 45% της έκτασης του Δήμου Σκύδρας είναι στο πρόγραμμα NATURA 2000 προστατευμένων περιοχών). Ενδιαφέρουσα επίσης ήταν η εισήγηση της κ. Σοφίας Θεοδωρίδου (Προϊσταμένης του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Έδεσσας – Γιαννιτσών) για τις δράσεις που αναπτύσσονται με τους μαθητές στο Περιβάλλον. Ο κ.  Μαρνασίδης Σ. (Γεωπόνος της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πέλλας) ανέπτυξε εκτενώς το θέμα της αγροτικής χωροταξίας στο Δήμο Σκύδρας. Ο κ. Παπαδόπουλος Σήφης (Γεωλόγος – Μηχανικός της Περ. Ενότητας Πέλλας) αναφέρθηκε στο υδατικό δυναμικό της περιοχής της Σκύδρας, με αναφορά στη Λίμνη Βεγορίτιδας και τις ανακολουθίες των υπηρεσιών και του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τον ορισμό του σημείου της κατώτατης και ανώτατης στάθμης.  Ο κ. Παπαδόπουλος Φραντζής (Τακτικός ερευνητής του οργανισμού ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ- Ινστιντούτο Εδαφοϋδατικών πόρων) αναφέρθηκε στην γεωργία ακριβείας και ειδικά στην αναγκαιότητα της εδαφολογικής ανάλυσης πριν την εγκατάσταση της αγροτικής εκμετάλλευσης και την φύτευση συγκεκριμένου είδους. (Όπως είπε χαρακτηριστικά με 30€ για την εδαφολογική ανάλυση θα πάρει ο αγρότης δύο σελίδες με οδηγίες, τι ενδείκνυται να φυτέψει, τι λίπασμα έχει ανάγκη το χωράφι του, τι πρέπει να προσέξει, με αποτέλεσμα να έχει άμεσο κέρδος). Ο κ. Παπανικολάου Ηλίας (μαθηματικός και στέλεχος της Εταιρείας «ΓΑΙΑ – ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ»), ανέλυσε επίσης τις μεγάλες δυνατότητες που παρέχει η «γεωργία ακριβείας»  και τις διαθέσιμες εφαρμογές που αναπτύσσει η εταιρεία Γαία Επιχειρείν, ώστε να βοηθηθεί ο αγρότης για μεγαλύτερη απόδοση, καλύτερες τιμές, μεγαλύτερα κέρδη!  Ο κ. Φιλίππου Ι. (τ. καθηγητής Α.Π.Θ.) αναφέρθηκε στην παραγωγή και την αξιοποίηση βιομάζας από φυσικούς πόρους ειδικά στο Δήμο Σκύδρας. Μας έδειξε μάλιστα συγκεκριμένες μικρές μετακινούμενες μονάδες, που θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν τα υπολείμματα από την κλάδευση και όχι μόνο για την παραγωγή «πέλετ». Με τα «πέλετ» μπορούν να κινηθούν ως και μικρά αγροτικά αυτοκίνητα! Ο κ. Κάλφας Δ. (Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος), μας μίλησε για τις φυσικές (δασικές) εκτάσεις του Δήμου Σκύδρας ως βοσκήσιμος φυσικός πόρος, με αναφορά στο παράδειγμα της περιοχής Μενηίδας. Η κ. Καραντώνη Ελένη (από το Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας) ανέπτυξε την αναγκαιότητα της υγιεινής και ασφάλειας των αγροτικών προϊόντων τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τους καταναλωτές. Η ημερίδα έκλεισε με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της έρευνας που διενεργήθηκε με την φροντίδα και επιμέλεια της κ. Σοφίας Θεοδωρίδου για το πώς εκτιμούν την κατάσταση του περιβάλλοντος οι δημότες του Δήμου Σκύδρας (στις 10 ερωτήσεις της έρευνας απάντησαν πάνω από 300 νοικοκυριά και η έρευνα συνεχίζεται …).
Αξίζει να σημειωθεί ότι την προηγούμενη ημέρα το Σάββατο 4-6-2016 και ώρα 7 μ.μ. μια ομάδα ευαίσθητων πολιτών με την συνοδεία των Νίκου Γρηγοριάδη (Τακτικού ερευνητή του οργανισμού ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ) και του Γιώργου Γαϊτάνη (Προϊσταμένου του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Σκύδρας) έγινε περιήγηση στον Εδεσσαίο ποταμό που διέρχεται τη Σκύδρα (από την γέφυρα στο εκκλησάκι Τιμίου Προδρόμου ως την γέφυρα Σεβαστειανών / εργοστάσιο ¨ΣΑΛΙΓΚΑΡ») και επιστροφή από την άλλη όχθη, μια διαδρομή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, που την ευχαριστήθηκαν όσοι συμμετείχαν.     
                                                                                                       
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΚΥΔΡΑΣ

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ "ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ"


Απάνθρωπες οι συνθήκες διαβίωσης στα «κέντρα κράτησης» για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες - θύματα της πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων της.
Στις άθλιες, απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στα «hotspot» αναφέρθηκε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος στην παρέμβασή του στη συζήτηση για το «Ευρωπαϊκό πρόγραμμα δράση για τη μετανάστευση» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, τονίζοντας τα παρακάτω:
"Όποιος δεν επισκέφθηκε hotspot, κέντρα κράτησης προσφύγων στα Ελληνικά νησιά ή ανοιχτά στρατόπεδα στην υπόλοιπη Ελλάδα μπορεί να παραπλανηθεί από το ρατσιστικό δηλητήριο της ναζιστικής Χρυσής Αυγής και των Ευρωπαίων συμμάχων της.
Ας σκεφτεί ο καθένας πώς θα ήταν :
Αν άφηνε τη χώρα του για να γλιτώσει από τον πόλεμο, την εξαθλίωση και να βρισκόταν φυλακισμένος με κίνδυνο απέλασης γιατί η ΕΕ, παράνομα, δεν τον θεωρεί πρόσφυγα. 
Να εγκλωβίζεσαι σε κέντρο κράτησης, με τα παιδιά σου σε μια σκηνή, στο κρύο, τη βροχή, στον αφόρητο ήλιο;
Να είσαι πεινασμένος και να πετάς το φαγητό γιατί δεν κάνει ούτε για σκυλιά ενώ εκατομμύρια ξεκοκαλίζονται από ιδιωτικές εταιρίες σίτισης ή ΜΚΟ – που χρηματοδοτεί αδρά η ΕΕ  χωρίς καμιά προσφορά.
Οι πρόσφυγες λένε : Δεν ζούμε. Απλά αναπνέουμε. Δεν έχουμε μέλλον.
Η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας καθιστά την τελευταία ρυθμιστή των προσφυγικών ροών - που σήμερα εκτρέπονται προς Ιταλία με εκατοντάδες πνιγμένους – και μέσα σε ένα παζάρι μπορεί να επαναληφθούν κάνοντας την κατάσταση αφόρητη. Βάλατε μαζί με την Ελληνική κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα τον Νατοϊκό λύκο να φυλάει τα θύματά του και να υποδαυλίζει εντάσεις στα Βαλκάνια.  
Μόνο το ΚΚΕ καλεί τον Ελληνικό λαό μαζί με τους πρόσφυγες να παλέψουν  για
- Άμεση μεταφορά τους από το κράτος και τον ΟΗΕ στις χώρες προορισμού τους.
- Εξασφάλιση ανοιχτών,  αξιοπρεπών,  ανθρώπινων χώρων φιλοξενίας για όσο διάστημα μείνουν στην Ελλάδα με όλες τις απαραίτητες υποδομές και υπηρεσίες.".


07/06/2016                                      Η ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...