Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016

Ο Γιάννης Σηφάκης σε αγιασμούς σχολείων της Πέλλας - Μήνυμα σε μαθητές και εκαπιδευτικούς



Μήνυμα του Γιάννη Σηφάκη προς τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 

Αγαπητά μας παιδιά, 
Με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς σας εκφράζω τις καλύτερες ευχές μου για καλή πρόοδο, καλή δύναμη με γνώση ότι η επιτυχία είναι πάντα αποτέλεσμα σκληρής και επίμονης προσπάθειας. 

Αγαπητοί εκπαιδευτικοί, 
Κατανοώντας και αναγνωρίζοντας το δύσκολο έργο που επιτελείτε σας εύχομαι καλή δύναμη, ο κύριος προσανατολισμός και γνώμονας του εκπαιδευτικού σας έργου να είναι η ανάπτυξη και ανάδειξη της κριτικής σκέψης και του ήθους του μαθητή, το αποτέλεσμα της προσπάθειας σας να είναι γόνιμο και παραγωγικό.
Από πλευράς πολιτείας κάνουμε το καλύτερο δυνατόν, σε αυτές τις συνθήκες, για την κατοχύρωση της δημόσιας, δωρεάν, δημοκρατικής, μαζικής εκπαίδευσης, ποιοτικά αναβαθμισμένης, αντιμετωπίζοντας την παιδεία σαν καθολικό ανθρώπινο δικαίωμα και κοινωνικό αγαθό. 
Ειδικά φέτος η προσπάθεια που κατεβλήθη έφερε αποτελέσματα :  Το ωρολόγιο πρόγραμμα, η διδακτέα ύλη έχουν ανανεωθεί , τα βιβλία βρίσκονται στα σχολεία από το καλοκαίρι,  επίσης έχουν καλυφθεί τα έξοδα των σχολικών επιτροπών. 
Το σημαντικότερο είναι ότι φέτος δεν λείπουν από την αρχή εκπαιδευτικοί χάρις στις συντονισμένες προσπάθειες των Υπουργείων Παιδείας και Οικονομικών. 
Για την επόμενη σχολική χρονιά 2017-2018 έχουν προγραμματιστεί σημαντικές αλλαγές στα σχολεία με στόχο την ενίσχυση της κριτικής σκέψης του μαθητή , απελευθερώνεται η πρωτοβουλία και το μεράκι του εκπαιδευτικού, θα  μειωθούν οι συνεχείς εξετάσεις και ο αριθμός των εξεταζόμενων μαθημάτων. Αυτό θα προσανατολίσει τους μαθητές προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της κριτικής τους σκέψης και της φαντασίας τους και παράλληλα θα οδηγήσει σε μείωση των εξόδων σε κάθε οικογένεια καθόσον δεν θα χρειάζεται εκτός σχολείου διδασκαλίες σε πολλά μαθήματα. 
Στην Πέλλα ακόμη ιδρύθηκαν φέτος και στην πρωτοβάθμια και στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση πολλά τμήματα ένταξης για την διευκόλυνση μαθητών που το έχουν ανάγκη.
Ικανοποιείται φέτος ένα μακροχρόνιο αίτημα στον Νομό όσον αφορά την Ειδική αγωγή με την ίδρυση Ειδικού Γυμνασίου στην Σκύδρα ( για να μπορούν να έχουν πρόσβαση όλες οι περιοχές του Νομού) που δεν υπήρχε ως τώρα και ακόμη ιδρύθηκε Εργαστήριο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης ( ΕΕΕΕΚ) στην Αριδαία, συστεγαζόμενο με τον Ειδικό σχολείο. 
Η κυβέρνηση, θεωρώντας ότι η παιδεία πρέπει να εκφεύγει από την όποια κομματική αντιπαράθεση έχοντας να κάνει με την μόρφωση των παιδιών μας, ενισχύει την εκπαίδευση των ευπαθών ομάδων των πληθυσμού και βάζει τις βάσεις για ένα σχολείο νέου τύπου με σύγχρονη και τολμηρή σκέψη.   
Εύχομαι ξανά καλή σχολική χρονιά και καλή δύναμη σε όλους θυμίζοντας την ρήση του Ιρλανδού ποιητή :
«Η εκπαίδευση δεν είναι το γέμισμα ενός κουβά, αλλά το άναμμα μιας φλόγας»


ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΔΕΣΣΑΣ ΚΑΙ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ


ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
     ΕΔΕΣΣΑΣ & ΑΛΜΩΠΙΑΣ                                                    Έδεσσα  8/9/2016 


 Προς

Τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό

Κύριε Υπουργέ
Δυστυχώς αναγκαζόμαστε να επαναλαμβανόμαστε μια και παρ’ όλες τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας δεν ανταποκριθήκατε. 
Τα πράγματα είναι  πολύ χειρότερα από την τελευταία φορά που σας ενημερώσαμε.
Τα νοσοκομεία μας έχουν ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, φαρμάκων και εξοπλισμού.
Όσον αφορά την κατάσταση στη τοπική Μονάδα Υγείας ΠΕΔΥ Έδεσσας τα πράγματα έχουν ως εξής: εξυπηρετούνται περίπου 50.000 συνάνθρωποι μας ετησίως  και ο μέσος όρος αναμονής για ραντεβού είναι δυο μήνες στους γενικούς ιατρούς.
Γενικός ιατρός στη μονάδα δεν υπάρχει και το κενό καλύπτεται με δυο γενικούς ιατρούς που έρχονται από δυο φορές ο καθένας την εβδομάδα από το Κέντρο Υγείας Άρνισσας και μια μέρα την εβδομάδα, την Τετάρτη, δεν υπάρχει ιατρός.
Δεν υπάρχει παιδίατρος στην μονάδα και καλύπτεται το κενό με δυο παιδιάτρους οι οποίοι έρχονται τρεις φορές την εβδομάδα από το ΚΥ Άρνισσας και το ΚΥ Σκύδρας.
Οι ιατροί αυτοί όταν εφημερεύουν στο νοσοκομείο, δεν έρχονται στο ΠΕΔΥ.
Δεν υπάρχει γυναικολόγος και τα test pap γίνονται από τις μαίες.
Δεν υπάρχει χειρούργος και οι αλλαγές, τα τραύματα κλπ καλύπτονται από τους γενικούς ιατρούς.
Δεν υπάρχει οφθαλμίατρος στη ΜΥ ΠΕΔΥ και ο μέσος όρος αναμονής για το νοσοκομείο είναι δυο μήνες.
Δεν υπάρχει ακτινολόγος ιατρός ενώ η ακτινολογική μονάδα είναι πλήρως εξοπλισμένη και οι ασθενείς στέλνονται στο νοσοκομείο για να βγάλουν ακτίνες και άλλοι ασθενείς πηγαίνουν σε ιδιωτικά εργαστήρια και μετά επιστρέφουν στο ΜΥ ΠΕΔΥ για να γίνει διάγνωση με μεγάλη ταλαιπωρία των ασθενών.
Οπότε  όπως καταλαβαίνεται το ΜΥ ΠΕΔΥ  ( ΙΚΑ ) της Έδεσσας έχει άμεση ανάγκη για κάλυψη των εξής ειδικοτήτων:
1.Παιδιάτρου 2.Γυναικολόγου 3.Καρδιολόγου 4.Ακτινολόγου 5.Χειρούργου 6.Οφθαλμιάτρου 7.Ορθοπαιδικού 8. Παθολόγου και 9. Επειγόντως δυο γενικών ιατρών.
Σας παρακαλούμε ως υπεύθυνος Υπουργός για τα θέματα υγείας να φροντίσετε για την επίλυση των προβλημάτων που σας αναφέραμε.
Για την Διοίκηση

Ο Πρόεδρος                                       Ο Γ. Γραμματέας



                       Ν. Γκοτζαμάνης                                      Ε. Δημητριάδης

Έκτακτη - κατεπείγουσα Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Αλμωπίας

Αποτέλεσμα εικόνας για Δημοτικό Κατάστημα Αριδαίας

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ  ΣΕ  ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 
Σας καλούμε να έρθετε στις  13 Σεπτεμβρίου, του έτους 2016,  ημέρα Τρίτη  και ώρα 10:00΄π.μ στο Δημοτικό Κατάστημα  Αριδαίας  σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 75 του ν. 3852/2010 (ΦΕΚ 87 τεύχος Α’), για να παραστείτε στην έκτακτη - κατεπείγουσα Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής σύμφωνα με την παρ.6 εδ. γ΄ του άρθρου 75 του Ν.3852/2010 (ΦΕΚ 87/Α/07.06.2010), για να  συζητήσουμε και να πάρουμε αποφάσεις για το παρακάτω θέμα της ημερήσιας διάταξης:

ΘΕΜΑ  1ο Ορισμός Επιτροπής Διαπίστωσης των Βλαβών στο έργο “Επέκταση Χ.Υ.ΤΑ. 1ης Διαχειριστικής Ενότητας Πέλλας (ΧΥΤΑ  Αλμωπίας) και εκσυγχρονισμός  του υπάρχοντος βιολογικού. 

Η έκτακτη συνεδρίαση γίνεται με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος λόγω  δήλωσης βλαβών από ανωτέρω βία (καταρρακτωδών βροχοπτώσεων στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου 2016).

Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
ΜΠΙΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

Τακτική Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Αλμωπίας

     

                 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ  ΣΕ  TAKTIKH ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ
                              ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ  ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 

Σας καλούμε να έρθετε στις  15  Σεπτεμβρίου,  του έτους 2016,  ημέρα Πέμπτη και ώρα  10:00΄  π.μ., στο Δημοτικό Κατάστημα  Αριδαίας,  στην Τακτική Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής Δήμου  Αλμωπίας, για να  συζητήσουμε και να πάρουμε αποφάσεις για τα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης:

                                      ΘΕΜΑΤΑ  ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ
1 Ψήφιση πιστώσεων προϋπολογισμού, οικονομικού έτους 2016. 

2 Όροι εκμίσθωσης δημοτικών (πρώην Σχολικών) αγροτεμαχίων, που βρίσκονται στο αγρόκτημα  Τ.Κ. ΄Ορμας.  

3 ΄Εγκριση τεχνικών προδιαγραφών και καθορισμό όρων πρόχειρου διαγωνισμού με σφραγισμένες προσφορές σύμφωνα με τις διατάξεις του ΕΠΟΤΑ Υπ. Αποφ. 11389/93 με κριτήριο κατακύρωσης την χαμηλότερη τιμή, για την προμήθεια κάδων απορριμμάτων, προϋπολογισμού δαπάνης 19.954,08 ευρώ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.

4 ΄Εγκριση τεχνικών προδιαγραφών και καθορισμό όρων ηλεκτρονικού διεθνή ανοιχτού μειοδοτικού διαγωνισμού για την προμήθεια με τίτλο «Προμήθεια πετρελαιοειδών (καύσιμα κίνησης/θέρμανσης- λιπαντικά )για τις ανάγκες του Δήμου Αλμωπίας και των Νομικών του προσώπων (του ΚΕΚΠΑ, της ΔΗΚΕΑ, της ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ και της ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ του ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ), έτους 2016 με ηλεκτρονικό διεθνή ανοικτό διαγωνισμό και κριτήριο κατακύρωσης τη χαμηλότερη τιμή, προϋπολογισμού 458.696,82  ευρώ (με Φ.Π.Α.). 

5 Σύνταξη σχεδίου προϋπολογισμού του Δήμου Αλμωπίας,  έτους 2017.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
ΜΠΙΝΟΣ  ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

Μήνυμα Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη για την Ημέρα Μνήμης της 14ης Σεπτεμβρίου

Αποτέλεσμα εικόνας για Θεόδωρου Θεοδωρίδη

Μήνυμα Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη για την Ημέρα Μνήμης της 14ης Σεπτεμβρίου

Με την καθιέρωση της Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, τιμούμε την ιερή μνήμη των μαρτύρων και θυμάτων της Μικρασιατικής καταστροφής, δημιουργώντας μία γέφυρα επικοινωνίας με το παρελθόν και στοιχειοθετώντας μία καλύτερη προοπτική για το μέλλον. 

Οι φετινές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στον απόηχο θλιβερών γεγονότων που εξελίσσονται τους τελευταίους μήνες στην Ανατολική Μεσόγειο. Την ίδια στιγμή, η ελληνική κοινωνία εξακολουθεί να δοκιμάζεται από τις επιπτώσεις μίας βαθειάς οικονομικής κρίσης, με οδυνηρά αποτελέσματα για την αγορά και διόγκωση της ανεργίας, στερώντας από τις νεότερες γενιές το δικαίωμα στην ελπίδα και το όνειρο.

Στην ιερή γη της Μικράς Ασίας, από την εποχή του Ομήρου που έφτασαν στα παράλια οι πρώτοι Ίωνες, οι Έλληνες ανέπτυξαν τις τέχνες, τον λόγο, την οικονομία. Πρωτοποριακοί, δημιουργικοί, υιοθετώντας πανανθρώπινες αξίες και τον Χριστιανισμό, ανέπτυξαν έναν θαυμαστό πολιτισμό. 

Αυτός ο παράδεισος της Ανατολής, όπως έχει χαρακτηριστεί από κάποιους μελετητές, έμελε να καταστραφεί μέσα σε μία κόλαση φωτιάς και απίστευτης θηριωδίας. Τον Σεπτέμβριο του 1922, η καταστροφή της Σμύρνης, ήταν ο επίλογος μίας σειράς πολιτικών και στρατιωτικών λαθών. Κυρίως όμως, ήταν το αποτέλεσμα μίας συμμαχικής προδοσίας, σ’ έναν πόλεμο που κάποιοι ορέγονταν τα πετρέλαια της Μοσούλης, γόνιμο έδαφος και φυσικούς πόρους για ανάπτυξη επιχειρήσεων, ενώ οι Έλληνες προσδοκούσαν την ένωση της Ελλάδας με τα Μικρασιατικά παράλια.

Με την υπογραφή της συνθήκες της Λωζάνης, το 1923, ακολούθησε η υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών και ξεκίνησε η αποκατάσταση και η κοινωνική ένταξη των προσφύγων στην μητέρα Ελλάδα. Με την συνδρομή της Ελληνικής πολιτείας και του ντόπιου πληθυσμού, οι άνθρωποι που κοιμήθηκαν άρχοντες και ξύπνησαν πρόσφυγες, ξεκίνησαν μία νέα ζωή. Οι Έλληνες πρόσφυγες ενδυνάμωσαν τα αστικά κέντρα, τόνωσαν το εμπόριο και την βιομηχανία και βοήθησαν στην υλοποίηση μεγάλων τεχνικών και εγγειοβελτιωτικών έργων που έγιναν εκείνη την περίοδο στην Ελλάδα.

Η 14η Σεπτεμβρίου, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, συμπίπτει με την εορτή υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, την μεγάλη εορτή της Χριστιανοσύνης. Μέσα από την σταύρωση και την ανάσταση Του Χριστού γεννήθηκε η ελπίδα και το φως. Η αισιοδοξία για καλύτερες μέρες που μπορούν να έρθουν μέσα από τη συλλογική προσπάθεια, την αλληλοκατανόηση και συνεργασία.

Μέσα σ’ αυτήν την δύσκολη και ταραγμένη εποχή, μοναδική παρηγοριά και ελπίδα παραμένει η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, η ομοψυχία και η αλληλοβοήθεια που στέλνουν ένα δυνατό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις. Η Ελλάδα και οι Έλληνες επιλέγουν το δρόμο της αυτοδιάθεσης, της ανάπτυξης, της κοινωνικής και οικονομικής ευημερίας.

Στεκόμαστε με σεβασμό και ευγνωμοσύνη απέναντι στα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Ως πρόσφυγες και ως Έλληνες, τιμούμε τη μνήμη τους και δηλώνουμε υπερήφανοι συνεχιστές της προσφοράς και του αγώνα τους. 


Θεόδωρος Ι. Θεοδωρίδης

Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας  

ΔΗΚΕΑλμωπίας – ΔΡΑΣΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ



Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα τρίτης ηλικίας  (1 Οκτωβρίου), η ΔΗ.Κ.Ε.Αλμωπίας με τις δομές της Βοήθεια Στο Σπίτι και σε συνεργασία με την Ελληνική εταιρία Alzheimer διοργανώνει ενημερωτική ημερίδα για το Alzheimer στις 30 Σεπτεμβρίου 2016 ημέρα Παρασκευή  και ώρα 10:00-14:00 στο Ξενιτίδειο Πνευματικό Κέντρο στην Αριδαία.
 Τίτλος της ομιλίας είναι: «Άνοια: κλινική εικόνα, αντιμετώπιση, ο ρόλος του περιθάλποντα».
Οι εξειδικευμένοι επιστήμονες  που θα μιλήσουν για το θέμα είναι οι ψυχολόγοι κ. Καραγκιόζη Κωνσταντίνα, κ. Μαργαριτίδου Πετρίνα και κ. Νικολαϊδου Ευδοκία.
Οι συμμετέχοντες στην ημερίδα θα έχουν τη δυνατότητα να υποβληθούν δωρεάν, σε σύντομο test αξιολόγησης γνωστικής έκπτωσης.
Σε συνέχεια της παραπάνω δράσης οι Κοινωνικοί Λειτουργοί των προγραμμάτων Βοήθεια στο Σπίτι της ΔΗΚΕΑ θα πραγματοποιούν δωρεάν τεστ μνήμης σε άτομα που ενδιαφέρονται, από τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου έως και την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου από τις 9:00  το πρωί έως τις 2:00 το μεσημέρι, έπειτα από τηλεφωνικά ραντεβού στα γραφεία Βοήθεια Στο Σπίτι που βρίσκονται στην 

ΑΓΙΑΣΜΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ



Αριδαία, 12/9/2016

ΑΓΙΑΣΜΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

Στους Αγιασμούς των σχολείων παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος και οι συνεργάτες του, με στόχο να μεταφέρουν τις ευχές της Δημοτικής Αρχής για καλή σχολική χρονιά με υγεία και πρόοδο.
Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στις σημαντικές παρεμβάσεις που πραγματοποιεί ο Δήμος Αλμωπίας στις σχολικές μονάδες και τόνισε ότι υπάρχει ετοιμότητα χάρη στον σωστό προγραμματισμό που υπήρξε.
Ο Δήμαρχος παρευρέθηκε στους Αγιασμούς του σχολικού συγκροτήματος 3ο Δημοτικό Σχολείο Αριδαίας, 2ο, 3ο, 5ο Νηπιαγωγείο Αριδαίας, Ειδικό Σχολείο Αριδαίας και Ε.Ε.Ε.Ε.Κ., του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αριδαίας, του 1ου Γυμνασίου Αριδαίας και του Δημοτικού Σχολείου Γαρεφείου.
ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ!










ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ «ΔΑΣΑΚΙ» ΑΥΛΑΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ!



Αριδαία, 12/9/2016

ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ «ΔΑΣΑΚΙ»
ΑΥΛΑΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ!

Με πανηγυρικό τρόπο ξεκίνησε τη λειτουργία του το Ανοιχτό Θέατρο Δασάκι, μετά από τέσσερα χρόνια που παρέμεινε κλειστό. Για την ιστορία, η κατασκευή του Ανοιχτού Θεάτρου ολοκληρώθηκε το 2002 και η λειτουργία του σταμάτησε το 2012 λόγω των σημαντικών φθορών που σημειώθηκαν. Για τον Δήμαρχο Αλμωπίας κ. Δημήτρη Μπίνο από την πρώτη στιγμή αποτέλεσε προσωπικό στοίχημα η επαναλειτουργία του. Και το πέτυχε!
Η αυλαία άνοιξε με την εκδήλωση «Ακρίτεια 2016» που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Όμιλος Αριδαίας και Περιχώρων «Ακρίτες», παρουσία πλήθους κόσμου. Η έναρξη της νέας περιόδου για το Ανοιχτό Θέατρο Δασάκι πραγματοποιήθηκε με τον καθιερωμένο Αγιασμό.
Σύσσωμη η Δημοτική Αρχή έδωσε το παρόν και τίμησε με την παρουσία της την εκδήλωση, για την οποία δούλεψαν πολύ οι «Ακρίτες». Ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος έδωσε το σύνθημα και αναφέρθηκε στην μεγάλη προσπάθεια που έγινε μέχρι να φτάσουμε στο σημερινό αποτέλεσμα. Όπως είπε, ο συγκεκριμένος χώρος είναι ένα πραγματικό στολίδι για την πόλη μας. Ένας χώρος που θα φιλοξενήσει τα πολιτιστικά και άλλα δρώμενα της περιοχής μας. Παράλληλα, κάλεσε όλους τους Συλλόγους να αγαπήσουν αυτό το Ανοιχτό Θέατρο και να του δώσουν την αίγλη που του αξίζει. Τέλος, σημείωσε ότι αυτός ο χώρος θα μείνει ως παρακαταθήκη σε όλους τους Συλλόγους (Πολιτιστικούς, Μορφωτικούς, Θεατρικούς, Μουσικούς κ.α.) οι οποίοι θα έχουν το δικό τους «σπίτι» για τις δράσεις και τις εκδηλώσεις τους.
Όσον αφορά στην τεχνική περιγραφή του έργου, τοποθετήθηκε συνθετικό δάπεδο που αντέχει στον ήλιο, το νερό και τη φωτιά. Επίσης, αντικαταστάθηκαν τα ξύλινα καθίσματα με σιδερένια που έχουν μεγάλη αντοχή στα φυσικά φαινόμενα. Παράλληλα, συμπληρώθηκε η μεταλλική βάση του Θεάτρου με επιπρόσθετες δοκούς σιδήρου, ώστε να γίνει ασφαλέστερη η κατασκευή και να αντέχει περισσότερο στο βάρος και τον χρόνο. Βάφτηκε όλη η κατασκευή του κτιρίου και τοποθετήθηκαν σιδερένιες πόρτες στις δύο κεντρικές εισόδους του Θεάτρου ώστε να ελέγχεται ο χώρος. Αντικαταστήθηκαν τα φθαρμένα φωτιστικά με νέους προβολείς και η ηλεκτρολογική υποδομή αυξάνοντας τον φωτισμό κατά 30%, χάρη στους ηλεκτρολόγους του Δήμου οι οποίοι ταχύτατα ολοκλήρωσαν τις εργασίες και τους οποίους συνεχάρη ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος για την αποτελεσματικότητά τους. Τέλος, καθαρίστηκε όλος ο χώρος πέριξ του Θεάτρου για λόγους ασφαλείας και αισθητικής.
Το κόστος της συντήρησης και επισκευής του Ανοιχτού Θεάτρου στοίχησε 50.000 ευρώ κατόπιν δημοπράτησης (Τεχνικό Πρόγραμμα 2015), ενώ τα καθίσματα στοίχησαν 12.000 ευρώ (Τεχνικό Πρόγραμμα 2016).







Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛΛΑΣ ΣΤΟΝ ΑΓΙΑΣΜΟ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΤΗΣ Π.Ε. ΠΕΛΛΑΣ



Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Θ. Θεοδωρίδης: «Καλή σχολική χρονιά, με διάθεση συνεργασίας και υπευθυνότητα» 

Συμβολική παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας, την πρώτη μέρα έναρξης της σχολικής περιόδου σε σχολικές μονάδες της Π.Ε. Πέλλας 

Πρώτη μέρα έναρξης των σχολείων σήμερα και ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης παραβρέθηκε συμβολικά σε σχολικά συγκροτήματα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. 

Ειδικότερα, ο κ. Θεοδωρίδης συμμετείχε στον αγιασμό των Γυμνασίων και Λυκείων της Κρύας Βρύσης που πραγματοποιήθηκε στο 1ο Γυμνάσιο της Κρύας Βρύσης, το σχολείο στο οποίο φοιτούσε ο ίδιος το 1967. Όπως ανέφερε, ένιωσε ιδιαίτερα συγκινημένος, φέρνοντας στο νου του αναμνήσεις από τη σχολική ζωή, μετά από σχεδόν μισό αιώνα. 

Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης καλωσόρισε ιδιαίτερα τους μαθητές των πρώτων τάξεων, τονίζοντας τη σημασία της γρήγορης προσαρμογής τους στο νέο περιβάλλον ενώ, στο μήνυμά του προς του μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, αναφέρει: «Ξεκινά η νέα σχολική περίοδος με την Ελλάδα να εξακολουθεί να βρίσκεται σε συνθήκες οικονομικής ύφεσης. Χρειάζεται όλοι μαζί να προσπαθήσουμε, ώστε η βελτίωση των εκπαιδευτικών συνθηκών να γίνει με ιεράρχηση προτεραιοτήτων και έμφαση στην ποιότητα, παρά στην ποσότητα. Απαιτείται στενή συνεργασία και ενεργοποίηση ενός δικτύου αλληλοβοήθειας. Οι διεθνείς εξελίξεις δείχνουν ότι εντείνεται συνεχώς ο ανταγωνισμός για τις καλές θέσεις εργασίας οι οποίες απαιτούν υψηλά προσόντα και δεξιότητες. Η Π.Ε. Πέλλας κάθε χρόνο, όπως και φέτος, διακρίνεται για τις επιτυχίες των μαθητών της, ενώ το εκπαιδευτικό έργο πλαισιώνεται από μεγάλο αριθμό παράλληλων δράσεων στους τομείς του πολιτισμού, του αθλητισμού, των τεχνών, της τεχνολογίας, της ποιότητας ζωής και περιβάλλοντος, της καινοτομίας κ.ά. που συμβάλλουν στην απόκτηση σύγχρονων δεξιοτήτων και εφοδίων για τους μαθητές. Η πιο καίρια «απάντηση» στην κρίση είναι η επένδυση στην παιδεία, που αποδίδει μακροπρόθεσμα και στο πολλαπλάσιο τα χρήματα και την προσπάθεια που επενδύουμε ως χώρα. Ελπίζω και εύχομαι η πολιτεία να ανταποκριθεί στην αποστολή της για τη στήριξη του σχολικού έργου, ενώ η Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση αναλαμβάνει πρόθυμα το έργο της συνεχούς βελτίωσης των εκπαιδευτικών συνθηκών. Οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και οι μαθητές, εύχομαι να έχουν υγεία και αισιόδοξη διάθεση ώστε, με επιμονή, ν’ αναλάβουν τον ρόλο τους και να επιτύχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα».



Εδεσσαϊκό Θέατρο: «Εγγραφές στο Θεατρικό Εργαστήρι»



«Εγγραφές στο Θεατρικό Εργαστήρι»

«Ελάτε να παίξουμε και να μάθουμε! Να ακονίσουμε τα εκφραστικά μας μέσα, το σώμα, τη φωνή και τη φαντασία μας και πάνω απ’ όλα να γίνουμε ομάδα που θα μοιραστεί δυνατές συγκινήσεις μέσα από το Θέατρο!»
Το Εδεσσαϊκό Θέατρο συνεχίζει τις δραστηριότητές του με την έναρξη λειτουργίας του Θεατρικού Εργαστηρίου και καλεί παιδιά και εφήβους να δοκιμάσουν το ταξίδι στον μαγικό κόσμο του Θεάτρου! 
Στόχος του εργαστηρίου είναι να προσφέρει σε παιδιά και εφήβους τα κατάλληλα ερεθίσματα και την τεχνική κατάρτιση που απαιτείται, προκειμένου να έρθουν σε επαφή με την Θεατρική τέχνη. Θα βοηθήσει να ανακαλύψουν και να εκφράσουν τις δημιουργικές τους ικανότητες, να αναπτύξουν πρωτοβουλία και αίσθημα ευθύνης, να καλλιεργηθούν πολιτιστικά και αισθητικά, να ενθαρρυνθούν στην παρατήρηση και την αυτοσυγκέντρωση, να βελτιώσουν το λεξιλόγιό τους και να εκτονωθούν με την κίνηση και το λόγο.
Μέσα από το θεατρικό παιχνίδι και τον αυτοσχεδιασμό, θα μάθουν να εκφράζονται και να επικοινωνούν, να καλλιεργούν την φαντασία και να ελέγχουν την ευαισθησία τους, να οξύνουν τις ικανότητες τους ώστε να βρίσκονται σε επαφή και αρμονία με τον εαυτό τους αλλά και τους άλλους.
Φίλες και φίλοι, δώστε την ευκαιρία στα παιδιά σας να διοχετεύσουν την ενέργεια τους σε μια δραστηριότητα που θα απελευθερώσει την έκφραση των σκέψεων και των συναισθημάτων τους, θ’ αγκαλιάσει τις ευαισθησίες τους και θα καλλιεργήσει την εμπιστοσύνη στον εαυτό τους! 
Πληροφορίες-εγγραφές στο εντευκτήριο του συλλόγου Ίωνος Δραγούμη 35 Δευτέρα-Παρασκευή ώρες 17:00-19:00 τηλ: 6938363911 - mail: edessaikotheatro@gmail.com

Το Μπλόκο Γυψοχωρίου από την Πέλλα στο συλλαλητήριο της Δ.Ε.Θ


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΟΝ του ΜΠΛΟΚΟΥ ΓΥΨΟΧΩΡΙΟΥ                          στο ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ της Δ.Ε.Θ. 

         Το Μπλόκο Γυψοχωρίου από την Πέλλα έδωσε το δικό του αγωνιστικό παρόν το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου στο συλλαλητήριο της Δ.Ε.Θ.  Συντονισμένα με τους συναδέλφους αγρότες & κτηνοτρόφους από διάφορες περιοχές της χώρας ( Κ.Μακεδονία, Δ.Μακεδονία, Α.Μακεδονία, Θεσσαλία ) στα πλαίσια της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων στην Πλατεία Αριστοτέλους.  
     Ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των εργαζομένων του ΠΑΜΕ, που τους είχαν  συμπαρα-σταθεί ενεργά στις μεγάλες αγωνιστικές αγροτικές κινητοποιήσεις και τα μπλόκα του προηγούμενου χειμώνα και τους είχαν οργανώσει υποδεχτεί αγωνιστικά στο μεγαλειώδες συλλαλητήριο του περασμένου Φλεβάρη στην Αθήνα.
      Διαδήλωσαν με συνθήματα στην πορεία που ακολούθησε προς την ΔΕΘ στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης μαζί με τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους συμμάχους τους στον κοινό αγώνα  κατά της πολιτικής που φτωχοποιεί το λαό  για να πολλαπλασιάζει τα κέρδη του μονοπωλιακού κεφαλαίου. Με τη συμμαχία που  μπορεί ν' ανοίξει το δρόμο για την ανάπτυξη των τεράστιων παραγωγικών δυνατοτήτων της Ελλάδας προς όφελος του λαού της με την παραγωγή φθηνών και ποιοτι-κών προϊόντων.  Με δυνάμωμα και να ενίσχυση αυτής της συμμαχίας από την πλευρά της μικρομεσαίας αγροτιάς.
      Έδωσαν μια ακόμη αγωνιστική απάντηση στη  επίθεση που δέχονται με τα αντιαγροτικά μέτρα & την αντιαγροτική πολιτική της Κυβέρνησης & της ΕΕ που στοχεύει ξεκάθαρα στο ξεκλήρισμα της φτωχομεσαίας αγροτιάς. Τα μέτρα του 3ου “αριστερού” μνημονίου - δεμένα “χέρι-χέρι” - με την νέα ΚΑΠ 2015-2020 διώχνουν την φτωχομεσαία αγροτιά από τα χωριά και τα χωράφια της. Και αυτά τα αντιαγροτικά μέτρα είναι εξοντωτικά (τεράστια αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ, φορολογική επιδρομή, αύξηση του ΦΠΑ στο 24% για τα αγροτικά μέσα και εφόδια,  αποκλεισμοί από τις επιδοτήσεις/ενισχύσεις και άγριες περικοπές, ΕΝΦΙΑ και πολλά ειδικά αγροτικά χαράτσια κ.α).

        Το Συλλαλητήριο αποτέλεσε έναν ακόμη αγωνιστικό σταθμό και χρειάζεται συνέχιση και ένταση του αγώνα επιβίωσης σε συντονισμό με τα άλλα λαϊκά στρώματα, που πλήττονται από την ίδια πολιτική και την φοροληστεία.

Ο Αγιασμός του Δημοτικού σχολείου και του Γυμνασίου Προμάχων


Στο ηλιόλουστο προαύλιο του Δημοτικού σχολείου, πραγματοποιήθηκε ο κοινός Αγιασμός του Δημοτικού και του Γυμνασίου των Προμάχων  για τη νέα σχολική χρονιά 2016-17.
Τον Αγιασμό τέλεσε ο πατήρ Γεώργιος και παραβρέθηκε το διδακτικό προσωπικό, οι σύλλογοι  γονέων και κηδεμόνων , οι  μαθητές και πολλοί φίλοι τους.
Από πλευράς επίσημων αρχών, παρέστησαν ο αντιδήμαρχος Χ. Μπάτσης, ο αντιπρόεδρος ΔΕΥΑΑ Γ. Γούδης και η πρόεδρος της κοινότητας Μ. Γιουρούκη.
Ο πατήρ Γεώργιος ανέγνωσε επιστολή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλας και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, ο οποίος ευχήθηκε υπομονή και δύναμη στους δασκάλους και ορμή και επιμονή για μάθηση στους μαθητές.
Ο Γυμνασιάρχης Σ. Πασόης διάβασε μήνυμα του υπουργού Παιδείας κ. Φίλη με ευχές για καλή χρονιά, ενώ στο τέλος του μηνύματος, αφού ευχήθηκε σε όλους υγεία και καλή πρόοδο, επεσήμανε τις ελλείψεις του Γυμνασίου σε φυσικό και μαθηματικό, εκφράζοντας την ευχή να επιλυθεί το πρόβλημα μέσα στη βδομάδα.
Ο Διευθυντής του Δημοτικού κ. Χ.Πιλάτος ευχήθηκε σε όλους καλή χρονιά και καλωσόρισε με αγάπη τα «πρωτάκια» τα οποία όπως είπε θα τα προσέξουν όλοι σε αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι της  μετάβασης από τα Νήπια στο Δημοτικό.
Τέλος ο αντιδήμαρχος κ. Μπάτσης, επικεντρώθηκε στην προσοχή που πρέπει να δείξουν όλοι στους μικρούς μαθητές και στην αποφυγή δημιουργίας προβλημάτων μεταξύ των μαθητών, ενώ ανακοίνωσε, ότι έχει εξασφαλιστεί σχετικό κονδύλι, με το οποίο θα βαφεί το κτίριο του Δημοτικού σχολείου.
Στη συνέχεια, οι μαθητές οδηγήθηκαν στις τάξεις τους για μια γρήγορη πρώτη ματιά και οι μεγαλύτεροι του Γυμνασίου παρέλαβαν τα βιβλία τους που ήταν έτοιμα .

Καλή χρονιά με πρόοδο και υγεία σε όλους.










































ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...