Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ κ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΝΟΣ. ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ.


Αριδαία, 13/10/2016

Επίσκεψη στην Αθήνα –εκεί οπού βρίσκονται τα κέντρα λήψης των αποφάσεων, πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος συνοδευόμενος από τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Γιώργο Χατζηγιαννίδη.
Πρώτη επίσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών, όπου πραγματοποίησε συνάντηση με τον Υπουργό κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή. Εκεί συζητήθηκαν σημαντικά ζητήματα που αφορούν τον Δήμο Αλμωπίας και άπτονται των αρμοδιοτήτων του Υπουργού, ενώ ο Δήμαρχος ζήτησε να εξεταστεί σοβαρά το αίτημα για έκτακτη χρηματοδότηση του Δήμου Αλμωπίας ώστε να καλυφθούν βασικές ανάγκες. Παράλληλα, ο Δήμαρχος κάλεσε τον Υπουργό να επισκεφθεί την περιοχή μας στις 8 Νοεμβρίου, ημέρα που θα δραστηριοποιούνται οι «Γιατροί της Αγάπης», με τον κ. Κουρουμπλή να αποδέχεται την πρόσκληση.
Η επόμενη συνάντηση πραγματοποιήθηκε με την Υφυπουργό Βιομηχανίας και συντοπίτισσα Βουλευτή κ. Θεοδώρα Τζάκρη, όπου συζητήθηκαν σημαντικά ζητήματα με κορυφαίο την επέκταση και ολοκλήρωση του Γενικού Λυκείου Αριδαίας. Η Υφυπουργός παρακολουθεί στενά αυτό το θέμα και συμβάλει σημαντικά, ενώ ο Δήμος από την πλευρά του κάνει μια μεγάλη προσπάθεια για να προετοιμάσει τις σχετικές μελέτες.
Σημαντικά ήταν τα θέματα που έπεσαν στο τραπέζι και στη συνάντηση του Δημάρχου Αλμωπίας κ. Δημήτρη Μπίνου με την Υπουργό Τουρισμού κ. Έλενα Κουντουρά. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της πρόσφατης επίσκεψης της Υπουργού στην περιοχή μας και είχε ως κεντρικό θέμα τη συνεργασία Υπουργείου και Δήμου όσον αφορά στην προώθηση του Ιαματικού Τουρισμού.
Μία σπουδαία δράση θα υλοποιήσει ο Δήμος Αλμωπίας στις 7, 8 και 9 Νοεμβρίου σε συνεργασία με τους «Γιατρούς της Αγάπης», μετά από επιτυχημένες ενέργειες του Αντιδημάρχου κ. Γιώργου Τσιμτσιρίδη. Σε αυτά τα πλαίσια, ο Δήμαρχος συναντήθηκε με τον Καθηγητή κ. Π. Βραχνό, ο οποίος θα συμμετέχει στην αποστολή. Στόχος της εκδήλωσης να εξεταστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες από γιατρούς ειδικότητας (Χειρούργος, Ουρολόγος, Δερματολόγος, Οφθαλμίατρος, ΩΡΛ, Καρδιολόγος κ.α.) στα πλαίσια της ιατρικής διακονίας. Στα πλαίσια της εκδήλωσης θα παραστούν κατόπιν πρόσκλησης του Δημάρχου στις 8 Νοεμβρίου ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης. Επίσης διοργανώνεται μουσική εκδήλωση με τον αγαπημένο συντοπίτη μας καλλιτέχνη Γιώργο Υδραίο.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην ΕΤΑΔ με τη συμμετοχή του Βουλευτή Πέλλας κ. Γιάννη Σηφάκη και υπηρεσιακών παραγόντων, σχετικά με την παραχώρηση του οικοπέδου του Δημαρχείου, του κτίσματος του πρώην ΤΕΑ και των Αστυνομικών Σταθμών που υπάρχουν διάσπαρτα στις Τοπικές Κοινότητες και καταστρέφονται. Επίσης, ζητήθηκε από την ΕΤΑΔ να συνδράμει στον εκχιονισμό του δρόμου από την Κερασιά στο Χιονοδρομικό κατά τους χειμερινούς μήνες.
Σημαντική ήταν και η επίσκεψη στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και συγκεκριμένα στον Πρόεδρο κ. Γιώργο Πατούλη. Εκεί συζητήθηκαν γενικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι της χώρας, αλλά και για το έκτατο συνέδριο των Δήμων στο Βόλο. Ο Δήμαρχος εξέθεσε στον κ. Πατούλη τα προβλήματα του Δήμου Αλμωπίας και του εξήγησε ότι πρόκειται για έναν Δήμο ακριτικό με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και μεγάλη έκταση και γι’ αυτό το λόγο ζήτησε από την ΚΕΔΕ να υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα και προσοχή. Επιπλέον, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην δράση που έχει προγραμματίσει ο Δήμος μας σε συνεργασία με τους «Γιατρούς της Αγάπης» που θα μας επισκεφθούν και κάλεσε τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ να επισκεφθεί την Αλμωπία με αφορμή αυτή την πρωτοβουλία. Παράλληλα, τον ευχαρίστησε ως Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών για τη δωρεά φαρμάκων προς το Κέντρο Υγείας Αριδαίας και του έθεσε ζητήματα για τον Ιαματικό Τουρισμό ζητώντας να συγκληθεί συνέδριο στο Δήμο Αλμωπίας υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ με σημείο αναφοράς τα Λουτρά και με θεματική ενότητα «Ιαματικός Τουρισμός».
Τέλος, ο Δήμαρχος επισκέφθηκε το Ταμείο Εθνικής Άμυνας όπου συναντήθηκε με τον Διευθυντή Υποστράτηγο κ. Γεώργιο Σταθιά.
Εκεί συζητήθηκε η εκ νέου εκμίσθωση της Λέσχης Αξιωματικών Αριδαίας που ανήκει στο Ταμείο με την απάντηση να είναι κατ’ αρχήν θετική, ωστόσο θα χρειαστεί να ακολουθηθούν κάποιες συγκεκριμένες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Ο Δήμαρχος ενημέρωσε τον κ. Σταθιά ότι είναι στα άμεσα σχέδια της Δημοτικής Αρχής η περεταίρω αξιοποίηση του συγκεκριμένου κτιρίου με την δημιουργία ενός χώρου απασχόλησης και δράσης ανθρώπων της τρίτης ηλικίας που θα συνυπάρχει με τις υπηρεσίες κοινωνικής πολιτικής και πρόνοιας του Δήμου, ιδέα που ενθουσίασε τον Υποστράτηγο. Στα πλαίσια της επίσκεψης, ο Υποστράτηγος τίμησε τον Δήμαρχο δίνοντάς του ένα αναμνηστικό του Στρατού και τον ξενάγησε στους χώρους του κτιρίου. Ο Δήμαρχος τον καλέσαμε να επισκεφθεί το Δήμο μας και να θαυμάσει την φυσική ομορφιά του τόπου μας.







Γ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ : Εξόφθαλμη κυβερνητική αυθαιρεσία και χαριστική βολή στην Πέλλα, τυχόν απόφαση απένταξής της από την κατηγορία των παραμεθόριων και προβληματικών στο σύνολό τους Νομών


ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ
«Εξόφθαλμη κυβερνητική αυθαιρεσία και χαριστική βολή στην Πέλλα, τυχόν απόφαση απένταξής της από την κατηγορία των παραμεθόριων και προβληματικών στο σύνολό τους Νομών».

Σε ακόμη μία καθοριστική παρέμβαση για τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις αποχαρακτηρισμού της Πέλλας ως Νομού «παραμεθόριου και προβληματικού τύπου Α στο σύνολό του», προχώρησε ο Γιώργος Καρασμάνης, με Ερώτησή του προς τους συναρμόδιους Υπουργούς. Κατέθεσε παράλληλα και σχετική αναφορά το κοινό υπόμνημα των προέδρων των εργαζομένων των περιφερειακών  ενοτήτων Πέλλας, Σερρών, Κιλκίς και Δράμας.
Ο πρώην Υπουργός, ο οποίος ως γνωστόν πρωτοστάτησε στην μακρά σκληρή προσπάθεια πετυχαίνοντας την επί προεδρίας του ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Περιφερειών για τον χαρακτηρισμό του Νομού μας και την εν συνεχεία ψήφισή του ομόφωνα από όλες τις πτέρυγες της Βουλής, επισημαίνει ακόμη ότι: Σε Ειδική, επίσης υπό την προεδρία του συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειών, κατάφερε να συμπεριληφθεί και ο όρος ότι, όσοι νομοί έχουν κοινά σύνορα με άλλο κράτος, να χαρακτηρίζονται αυτόματα παραμεθόριοι στο σύνολό τους, όρος τον οποίο επικαλέστηκαν αργότερα και οι νομοί Σερρών, Κιλκίς και Δράμας.
Στην Ερώτησή του ο Γιώργος Καρασμάνης, επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι, τυχόν αποχαρακτηρισμός της Πέλλας:
•       Κατ’ αρχήν θα συνιστά αυθαιρεσία πρώτου μεγέθους, με κατάλυση κάθε έννοιας, ευνομούμενου Κράτους.
•       Απειλεί τον Νομό με απώλεια σημαντικών πλεονεκτημάτων και πόρων όπως, κυρίως, το επίδομα παραμεθορίου, με δραματικές οικονομικές επιπτώσεις, για τους δικαιούχους και το σύνολο της τοπικής κοινωνίας.
•        Ο Νομός – πλήρως αποβιομηχανοποιημένος, με συνεχή φθίνουσα πορεία, ανεργία και αδιάκοπη συρρίκνωση πληθυσμού, απομόνωση από ενδοχώρα και εξωτερικό, άθλιο και φονικό οδικό δίκτυο, δυσχερέστατη προσβασιμότητα κλπ, πληροί και τα πιο αυστηρά κριτήρια για να παραμείνει «παραμεθόριος και προβληματικός τύπου Α στο σύνολό του».
Ενόψει δε της 31ης Οκτωβρίου 2016, καταληκτικής ημερομηνίας για την απόφαση επαναπροσδιορισμού των παραμεθόριων και προβληματικών περιοχών,  ο Γιώργος Καρασμάνης, καλεί τους Υπουργούς να τον ενημερώσουν αν ο Νομός Πέλλας θα εξακολουθήσει να διατηρεί τον χαρακτηρισμό του «παραμεθόριου και προβληματικού τύπου Α στο σύνολό του», σύμφωνα τον Ν. 3536/2007 και με την κοινή υπουργική απόφαση, αλλά και όπως επιβάλλουν τα απολύτως τεκμηριωμένα και αυταπόδεικτα στοιχεία που ο ίδιος έχει καταθέσει.
 Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης.

Αθήνα, 13 Οκτωβρίου 2016
ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ τους κ.κ. Υπουργούς:1. Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
                                        2. Οικονομικών
ΘΕΜΑ:  «Κατάλυση κάθε έννοιας ευνομούμενου Κράτους, τυχόν απένταξη της Πέλλας από την κατηγορία των ¨παραμεθόριων και προβληματικών Τύπου Α Νομών»
           Όπως κατ’ επανάληψη έχω καταγγείλει, με την ψήφιση του νέου «αναπτυξιακού» Νόμου, η Κυβέρνηση έθεσε  ως στόχο και την κατάργηση για την Πέλλα του χαρακτηρισμού «νομός παραμεθόριος και προβληματικός στο σύνολό του». Να ακυρώσει δηλαδή στην πράξη μια κατάκτηση για τον νομό μας, που επιτεύχθηκε με σκληρές μάχες ετών όλων των τοπικών φορέων και προσωπικώς του υπογράφοντος με συνεχείς πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις σε όλα τα πολιτικά επίπεδα.
Θα πρόκειται ουσιαστικά  για απροκάλυπτη και αυθαίρετη κατάλυση της θεμελιώδους αρχής συνέχειας του Κράτους σε κάθε ευνομούμενη Πολιτεία, δεδομένου ότι: Ο Νομός είχε χαρακτηριστεί «παραμεθόριος» με ομόφωνη απόφαση της υπό την προεδρία του υπογράφοντος Επιτροπής Περιφερειών η οποία ψηφίστηκε από όλες τις πτέρυγες της Βουλής (Ν. 3536/2007), καθώς επίσης και «προβληματικός τύπου Α στο σύνολό του» με κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ ΔΙΔΑΔ/Φ.48Α/5/οικ.8352/30-3-2007 ΦΕΚ 571/Β/20-4-2007).
 ΕΠΕΙΔΗ, με αυτήν την κυβερνητική αυθαιρεσία, την ουσιαστική κατάργηση δηλαδή του Ν. 3536/2007, απειλούνται να χαθούν για την Πέλλα σημαντικότατα πλεονεκτήματα και πόροι, μεταξύ των οποίων το επίδομα παραμεθορίου (Ν. 3606/2007…)…
ΕΠΕΙΔΗ αυτό, θα έχει  δραματικές οικονομικές επιπτώσεις, όχι μόνον για τους δικαιούχους αλλά και για το σύνολο της τοπικής κοινωνίας, με την περαιτέρω ¨φτωχοποίηση¨ τόσων οικογενειών και την ακόμη μεγαλύτερη αποδυνάμωση της ντόπιας αγοράς…
ΕΠΕΙΔΗ, μιλάμε για ένα Νομό πλήρως αποβιομηχανοποιημένο, χωρίς υποδομές, με συνεχή φθίνουσα οικονομική πορεία, μεγάλη αύξηση της ανεργίας και δραματική συνέπεια την αδιάκοπη συρρίκνωση του πληθυσμού με απόδειξη την μείωση των βουλευτικών εδρών από 5 σε 4…
ΕΠΕΙΔΗ, όπως κατ’ επανάληψη έχω τονίσει και αποτελεί άλλωστε κοινή παραδοχή, τα δημοσιονομικά προβλήματα και η σοβούσα δεινή οικονομική κρίση, δεν αντιμετωπίζονται ούτε με περικοπές ούτε με κατάργηση κινήτρων, αλλά με επιπλέον κίνητρα για ανάκαμψη και ανάπτυξη…
ΕΠΕΙΔΗ στην προαναφερθείσα απόφαση της Επιτροπής Περιφερειών για την Πέλλα, συμπεριλήφθηκε και ο όρος: όσοι Νομοί έχουν κοινά σύνορα με άλλο κράτος, να χαρακτηρίζονται αυτόματα παραμεθόριοι στο σύνολό τους. Και ακόμη, όταν είναι απομονωμένοι από την υπόλοιπη χώρα και το εξωτερικό, ή/και παρουσιάζουν τα χαρακτηριστικά της αποβιομηχάνισης και του οικονομικού και δημογραφικού μαρασμού, επίσης να χαρακτηρίζονται προβληματικοί…
 ΕΠΕΙΔΗ, από σειρά ερωτήσεων και σωρεία τεκμηριωμένων στοιχείων που έχω καταθέσει, προκύπτει πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι ο Νομός Πέλλας πληροί με το παραπάνω και τα πλέον αυστηρά κριτήρια που θέτει το άρθρο 19 του δικού σας Νόμου (δυσκολία πρόσβασης, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ορεινότητας των περιοχών κλπ) ως Νομός παραμεθόριος και προβληματικός στο σύνολό του, καθώς:
-         Είναι απομονωμένος από την ενδοχώρα αλλά και από το εξωτερικό, χωρίς σύνδεση με τον εθνικό οδικό άξονα Πατρών Αθηνών Θεσσαλονίκης Ευζώνων (ΠΑΘΕ) ή με την Εγνατία Οδό (ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ Νομός από Ήπειρο μέχρι Θράκη που δεν έχει κάθετο επί της Εγνατίας).
-         Με 80 χιλιόμετρα μεθοριακή γραμμή, δεν διαθέτει πύλη εισόδου-εξόδου, δηλαδή διέξοδο προς βορά και προς το εξωτερικό.
-         Με σιδηροδρομικό δίκτυο τόσο ανεπαρκές, που δεν καλύπτει τις περισσότερες περιοχές, και με το πλέον απαρχαιωμένο, σε τρισάθλια κατάσταση και εξαιρετικά επικίνδυνο οδικό δίκτυο, εξ αιτίας του οποίου: Σύμφωνα με απάντηση του συναδέλφου σας Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών σε σχετική Ερώτησή μου, αλλά και απαντήσεις προκατόχων σας Υπουργών και με βάση επίσημα στοιχεία, από το 1990 μέχρι και τον Ιανουάριο φέτος, σε 4.863 τροχαία είχαμε 537 νεκρούς, 643 σοβαρά τραυματίες και 3.683 ελαφρά τραυματίες!
•               ΕΠΕΙΔΗ τέλος, απομένουν περίπου δύο εβδομάδες ως την καταληκτική ημερομηνία (31/10/16) για την Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα ορίζει τους νομούς οι οποίοι θα εξακολουθήσουν να χαρακτηρίζονται παραμεθόριοι και προβληματικοί και, προφανώς, η απόφαση αυτή έχει διαμορφωθεί,

 ΚΑΛΕΙΣΤΕ να μας ενημερώσετε αν, με την αναμενόμενη απόφασή σας, ο Νομός Πέλλας θα εξακολουθήσει να διατηρεί τον χαρακτηρισμό του «παραμεθόριου και προβληματικού τύπου Α στο σύνολό του», σύμφωνα τον Ν. 3536/2007 και με την κοινή υπουργική απόφαση ΚΥΑ ΔΙΔΑΔ/Φ.48Α/5/οικ.8352/30-3-2007 ΦΕΚ 571/Β/20-4-2007, αλλά και όπως επιβάλλουν τα απολύτως τεκμηριωμένα και αυταπόδεικτα στοιχεία που σας έχω καταθέσει.

Ο ΕΡΩΤΩΝ Βουλευτής  
Γιώργος ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕΛΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ  ΜΕΛΩΝ  ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ
 ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

Ο Πρόεδρος και τα Μέλη του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α. Αλμωπίας, με την 35/2016 Απόφασή τους παρακαλεί για την έκδοση πρόσκλησης προς τα Μέλη της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Αλμωπίας σε συζήτηση που θα γίνει στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αλμωπίας στην Αριδαία, Πλατεία Αγγελή Γάτσου, στις 13.10.2016 ημέρα Πέμπτη και ώρα 18:00 μ.μ., με θέματα:

1. Η Δ.Ε.Υ.Α. Αλμωπίας από το χθες έως σήμερα.
2. Η σημερινή κατάσταση της Δ.Ε.Υ.Α. Αλμωπίας και ο τρόπος λειτουργίας της. 
3. Τιμολογιακή πολιτική της Δ.Ε.Υ.Α. Αλμωπίας.
4. Προτάσεις για αλλαγή κανονισμού δικτύου ύδρευσης της Δ.Ε.Υ.Α. Αλμωπίας
5. Ανοιχτή συζήτηση.


ΓΙΑ ΤΗ Δ.Ε.Υ.Α. ΑΛΜΩΠΙΑΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στις εκδηλώσεις τιμής για την απελευθέρωση της Έδεσσας


ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΙΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΔΕΣΣΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, τον οποίο θα υποδεχτεί ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, θα τιμήσει φέτος η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας την Απελευθέρωση της Έδεσσας από τους Τούρκους και την Ημέρα Μνήμης του Μακεδονικού Αγώνα, την επόμενη Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, που διοργανώνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στην Έδεσσα, περιλαμβάνει:
-Ώρα 10.20’ π.μ.:
Επίσημη υποδοχή της Αυτού Εξοχότητας του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου και απόδοση τιμών.
Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Έδεσσας με τη χοροστασία του Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ.κ. Ιωήλ και εκφώνηση του ιστορικού της ημέρας από τον Αναπληρωτή Καθηγητή Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Θανάση Χρήστου.
-Ώρα 11.40’ π.μ.:
Επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο της πόλης και κατάθεση στεφάνου της Αυτού Εξοχότητας του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου.
Σιγή ενός λεπτού.
Εθνικός Ύμνος.
-Ώρα 12.00’ μ.:
Παρέλαση αναπήρων πολέμου, μαθητών – μαθητριών, προσκόπων – οδηγών και τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων.
Με απόφαση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα ορίζεται επίσης:
-Γενικός σημαιοστολισμός από τις 8.00’ το πρωί μέχρι τη δύση του ηλίου ανήμερα των εκδηλώσεων.

-Φωταγώγηση όλων των δημοσίων, δημοτικών και κοινοτικών καταστημάτων και αρχαιολογικών χώρων και μνημείων του Δήμου Έδεσσας, καθώς και των καταστημάτων, των ΝΠΔΔ και των Τραπεζών από τη δύση του ηλίου ανήμερα των εκδηλώσεων μέχρι και τις πρωινές ώρες της επομένης.

Τέλος


Θα κρατήσω για πάντα στο κέντρο μου
το ουράνιο τόξο που μου χάρισες
να βάφω τις αναμνήσεις και τα όνειρα
Ήλιε μου
Και θα φαντάζομαι πως ταξιδεύεις μαζί μου
μέχρι το τέλος της διαδρομής
εκεί που τελειώνουν τα ψέματα

Θα ονειρεύομαι πως φτάνεις μαζί μου
στη χώρα του "κάποτε" εκεί που διαγράφονται
όλες οι προηγούμενες διαδρομές
Στα σταυροδρόμια και στα ξέφωτα της ουτοπίας
εκεί που όλες ελπίδες γίνονται βροχή και χιόνι
στα χέρια σου
Ήλιε μου
Εκεί που τελειώνει ο δρόμος


Αγγέλα Καϊμακλιώτη
από τη συλλογή Στιγμές Αλκυονίδες, 2012





ΠΗΓΗ...http://dreaming-in-the-mist.blogspot.gr/

Η μοναχικότητα της μοναδικότητας


Καθώς μεγαλώνουμε μαθαίνουμε να συνυπάρχουμε με ανθρώπους βάσει της διαπαιδαγώγησης που δεχόμαστε από το πρώτο περιβάλλον κοινωνικοποίησης, την οικογένεια μας.
Βλέπουμε τις στάσεις των γονέων μας, τις αντιδράσεις, τις συγκρούσεις, τις απόψεις τους. Παραδειγματιζόμαστε από τη συμπεριφορά τους, υιοθετούμε τις πράξεις τους, μιμούμαστε καθοδηγούμενοι από τα γονεικά μας πρότυπα.
Κι ύστερα αρχίζει η εκπαιδευτική ανηφόρα: Σκαλί σκαλί μαθαίνουμε τους κανόνες και τα όρια της συμμόρφωσης και της υπακοής. Απαραίτητοι κώδικες επιβίωσης στην κοινωνία είναι το να μπορείς να προσαρμόζεσαι γρήγορα, να συμμορφώνεσαι απόλυτα και να υπακούς. Όσο μεγαλώνεις τόσο περισσότερο χρειάζεται να υπακούς.
Η έννοια της επιτυχίας, της καλής συμπεριφοράς και διαγωγής είναι συνυφασμένα με την υπακοή και πολλές φορές και με την υποταγή. Τότε το ελεύθερο παιδάκι του νηπιαγωγείο καλείται να γίνει ένας υπάκουος μαθητής. Και η σύγχρονη έρευνα έρχεται να υποδείξει ότι όσο ανεβαίνει το παιδί τις σχολικές βαθμίδες τόσο χάνεται η οξυδέρκεια του.
Γιατί άραγε; Γιατί δύσκολα σε καθεστώτα συμμόρφωσης και υπακοής να μπορείς να κατορθώνεις να υπάρξεις με αυτενέργεια, δημιουργικότητα και μοναδικότητα.
Σαν φτάσει το παιδί σε ηλικία που μπορεί να αντιλαμβάνεται τα της ύπαρξης του και βλέπει τις ρήσεις των μεγάλων να ξεγυμνώνονται μπροστά του, παρακολουθεί την υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο και αντιλαμβάνεται ότι η ηθική βρίσκεται μονάχα στα βιβλία του Αριστοτέλη και του Πλάτωνα που πόρρω απέχει από τη σύγχρονη ζωή, τότε επιλέγει τη μοναχικότητα.
Τη μοναχικότητα της μοναδικότητας του, της αγνής ακόμη ύπαρξης του. Αν γλιτώσει από τον κίνδυνο του μηδενισμού και κατορθώσει να υπάρξει αντιμαχόμενος τότε ορίζει την πορεία της προσωπικότητος του. Μια πορεία που αν δεν νοθευτεί από τον κοινωνικό κυνισμό για να φθάσει στον νεανικό αμοραλισμό, είναι βαθύτατα μοναχική αλλά όχι μόνη!
Όταν είμαι ανάμεσα σε πολλούς αλλά δεν μπορώ να συνυπάρξω, όταν μιλάω, εκφράζομαι, ανοίγομαι και κανένας δεν μπορεί να με νιώσει, όταν αγωνίζομαι για το αυτονόητο, όταν ότι θεωρώ παράλογο στα μάτια των άλλων αποτελεί τον κανόνα τότε είμαι μόνη! Ζω μέσα στη μοναξιά!
Αν όμως αντιληφθώ πως διαφέρω επειδή επέλεξα τη διαφοροποίηση, την ειλικρινή διάθεση, την αλήθεια, την ουσιαστική επικοινωνία, το νοιάξιμο της ενσυναίσθησης, το όραμα του νοήματος στη ζωή τότε είμαι μοναχική μέσα στη μοναδικότητα μου!
Αντιδρώ σε ότι με υποτιμά, εμμένω στο δίκαιο, σκέφτομαι πίσω από κάθε λέξη, αντιστέκομαι σε αυτά που περιμένουν να κάνω, αντιλαμβάνομαι τα έμμεσα μηνύματα για να υπάρχω, για να συνεχίζω να μπορώ να λέγομαι άνθρωπος!

Αριστονίκη Θεοδοσίου-Τρυφωνίδου MA, Msc, PgP, Ψυχολόγος






Το ημερολόγιο ενός ξένου


Αγαπημένο μου ημερολόγιο

Στο σχολείο με φωνάζουνε ξένο...
Κανένα παιδί δεν θέλει να παίξει μαζί μου, γιατί λένε πως είμαι βρωμιάρης, ακόμα κι όταν τα ρούχα μου είναι καθαρά και φρεσκοπλυμένα. Σιχαίνονται να μ’ ακουμπάνε. Λένε πως η ύπαρξη μου μολύνει την ατμόσφαιρα και τον αέρα που αναπνέουν, μα εγώ δεν είμαι άρρωστος, ούτε έχω κάποια μεταδοτική ασθένεια. Είμαι υγιέστατος!
Με κοροϊδεύουν για τα ρούχα μου γιατί δεν είναι όμορφα. Λένε πως είναι παλιομοδίτικα και ‘’ξένα’’ σαν κι εμένα. Άραγε τα δικά τους είναι ντόπια; κι αυτά ξένης προέλευσης δεν είναι; Δεν θέλουν να μου μιλάνε γιατί λένε πως δεν θα καταλάβω την γλώσσα τους. Δεν είναι και τόσο δύσκολο να την καταλάβω, άλλωστε, ούτε χαζός είμαι, ούτε μουγκός, ούτε κουφός. Μια χαρά μπορώ να συνεννοηθώ μαζί τους.
Δεν με κάνουν παρέα, γιατί λένε, ότι οι γονείς τους δεν τους αφήνουν να έχουν φίλους πρόσφυγες, μα και οι ίδιοι παιδιά προσφύγων  δεν είναι; <<εσείς δεν είστε σαν εμάς, εσείς, είστε ‘’κακοί’’ πρόσφυγες>> έτσι μας λένε. Άραγε ποιος ορίζει ποιοι είναι καλοί και ποιοι κακοί πρόσφυγες; Υπάρχουν κριτήρια αξιολόγησης που να βαθμολογούν ανάλογα με την επίδοση σου το πόσο καλός, κακός, χείριστος ή άριστος είσαι;
Βρίζουν εμένα και τους γονείς μου, γιατί λένε ότι εμείς φταίμε για τα χάλια και την κατάντια αυτού του τόπου. Μα εμείς αυτό τον τόπο δεν προλάβαμε καν να τον γνωρίσουμε, να τον ζήσουμε,  πόσο μάλλον να τον βλάψουμε.
Λένε πως είμαι εγκληματίας, μα δεν σκότωσα κανέναν.
Λένε πως είμαι κλέφτης, μα δεν έκλεψα ούτε μία φρατζόλα ψωμί
Λένε πως είμαι βάρος, μα δεν είμαι και τόσο βαρύς
Λένε πως είμαι ζώο, μα εγώ είμαι άνθρωποι σαν εσάς
Λένε πως πρέπει να με πετάξουν πάλι στην θάλασσα και να πάω απ εκεί που ήρθα, μα δεν είμαι σωσίβιο, είμαι άνθρωπος σαν εσάς.
Λένε πως πρέπει να με μεταφέρουν αλλού, μα εγώ δεν είμαι κιβώτιο, είμαι άνθρωπος σαν εσάς.
Λένε, λένε, λένε, τόσα πολλά λένε που στο τέλος φοβάμαι, πως και εγώ ο ίδιος θα ξεχάσω μια μέρα ποιος είμαι, και θα γίνω αυτός ο ’’ξένος’’ που όλοι λένε ότι είμαι.
Θα ξεχάσω το όνομα μου, την οικογένεια μου, την πατρίδα μου. Θα ξεχάσω ότι είμαι άνθρωπος σαν εσάς. Θα ξεχάσω ότι είμαι ένα μικρό παιδί που απλώς θέλει να παίξει, όπως όλα τα παιδιά του κόσμου. Άραγε το παιχνίδι επιτρέπεται στα ‘’ξένα’’ παιδιά;
Σε καληνυχτίζω τώρα!  Εύχομαι η αυριανή μέρα που θα ξημερώσει να με βρει λιγότερο ξένο.  Αύριο ίσως να μπορώ και εγώ να παίξω...


Γράφει η Λίλα Παντελίδου





"Σήμερα" - Αλκυόνη Παπαδάκη


Σήμερα πάντως ζω!

Σου σφίγγω τα χέρια, σε κοιτάζω στα μάτια. Μήν αφήνεις ποτέ σου το σήμερα να μαραίνεται. Μην αφήνεις τη ζωή να χάνεται σαν την άμμο μέσα απo τα δάκτυλά σου.

Ζήσε. Κατάλαβες; Ζήσε!

Μη βάζεις το σήμερα ενέχυρο σ' αυτό που εννοούνε μερικοί μουχλιασμένο Αύριο.

 Το Σήμερα είναι δικό σου, φίλε.
 Αγάπησέ το!

Αλκυόνη Παπαδάκη

«Αν δεν πεθάνουν πρώτα οι γονείς μου, δεν ξέρω αν μου επιτρέπεται να ζήσω...»

Δεν μου το είπε ακριβώς έτσι, αλλά ευθέως το υπονόησε, στην χθεσινή μας συνεδρία:
«Δεν αντέχω άλλο... Περιμένω να πεθάνουν οι γονείς μου, μήπως έτσι επιτέλους ελευθερωθώ!...».
Κι εγώ δεν της το είπα έτσι, αλλά το σκέφτηκα:
«Αν δεν σκοτώσεις –συμβολικά μιλώντας- πρώτη την μάνα σου, σίγουρα θα σε σκοτώσει αυτή. Μάταια θα περιμένεις να πεθάνει για να ζήσεις. ‘Άλλωστε πόσο αφορά έναν νεκρό ο θάνατος κάποιου άλλου; Τι επίδραση μπορεί να έχει σ’ αυτόν ένας άλλος θάνατος;
Αν δεν πεις ένα ηχηρό εσωτερικό «όχι!» στον δράκο της συνεξάρτησής σου από την μητέρα σου, αυτός θα σου κατατρώγει τα σπλάχνα. Πρόσεξε: Όχι η φυσική σου μητέρα, αλλά η εσωτερική σου ανάγκη να παλινδρομείς στην πρώιμη φάση της εξάρτησής σου από κείνη, δηλαδή η αμφιθυμία σου να αυτονομηθείς ψυχικά είναι αυτή που θα σου «κλέβει» την δύναμη.
Το «σύμπλεγμα της Μητέρας» θα τρέφεται από την ενδοτικότητά σου στην επανάπαυση της υποτελούς σου θέλησης και θα παίρνει ολοένα και μεγαλύτερη δύναμη μέσα σου. Θα υπονομεύει κάθε επιθυμία σου για αυτοπραγμάτωση, κάθε υγιή ανάγκη σου για αυτοδιάθεση και αυθεντική προσφορά στους άλλους από μια θέση αγαπητικής επάρκειας.
Αν χρησιμοποιείς τους υπερπροστατευτικούς, ανεπαρκείς, η ακόμα και κακοποιητικούς σου γονείς σαν πάτημα για να μην κοιτάξεις κατάματα τον βαθύ σου φόβο ψυχικά να μεγαλώσεις, άθελά σου θα συμβάλλεις όλο και περισσότερο στο γιγάντεμα της υπαρξιακής σου αγωνίας.
Ενόσω οι υπαρξιακές σου εκκρεμότητες θα συσσωρεύονται στην ψυχή σου, εσύ θα μεγαλώνεις ηλικιακά, και οι πιθανότητες να αποτινάξεις τους εσωτερικούς σου ζυγούς –και ενεργειακά μιλώντας- θα λιγοστεύουν.
Κι εσύ, με πρόσχημα την καλοσύνη σου και την ηθικά νομιμοποιημένη απόδοση τιμής στους γονείς σου, ολοένα και περισσότερο θα υπεκφεύγεις τις εκκρεμότητες, αφήνοντάς τες να ζουν πάντα μέσα σου σαν ανέγγιχτα από την αυθεντική σου σχέση μαζί τους φαντάσματα.
Αν δεν αντιμετωπίσεις τα εντός σου φαντάσματα, πραγματικά στο λέω, δεν θα ελευθερωθείς, αλλά ούτε και τους γονείς σου που πονάνε από τα δικά τους, θα τους ελευθερώσεις...».
....................................................................
Πολύ συχνά σήμερα οι θεραπευόμενοι διανοητικοποιώντας τα συναισθήματα τους –ιδίως τα πιο αρνητικά και απειλητικά για την αυτοεικόνα τους- αφαιμάζουν και στεγνώνουν απ’ τους χυμούς της την επιθυμία τους.
Εξασθενούν και δυναμιτίζουν για παράδειγμα τον θυμό τους και την θεραπευτική του προοπτική.
Μιλώντας με όρους ψυχολογικούς για γεγονότα που κινητοποιούν έντονα και πρωτογενή συναισθήματα και ερμηνεύοντάς τα, αποσυνδέονται από την δυναμική τους. Τα καθιστούν αδρανή, ανενεργά και σαν «τσίχλα» αυτάρεσκα, επαναλαμβανόμενα και χωρίς επίγνωση τα αναμασάνε.
Και καθώς τα μηρυκάζουν συνδυάζουν την υπακοή σε μια νευρωτική ηθικότητα, δηλαδή το βόλεμα της απάθειας του «καλού παιδιού» με την αυτογνωστική αντιπαραγωγικότητα:
Έχουν δηλαδή την λανθασμένη εντύπωση πως επειδή χρησιμοποιούν ψυχολογική ορολογία είναι και αυτονόητο πως γνωρίζουν και είναι σε επαφή με την προθετικότητά τους, ενώ, στην πραγματικότητα, παραμένουν ανέγγιχτοι από την εσώτερη τους επιθυμία για αλλαγή.
Κάθονται χωρίς να το ξέρουν και «κλωσάνε» κλούβια αυγά.

Γρηγόρης Βασιλειάδης, Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής, Διδάκτορας Ψυχολογίας (Ph.D.).





Πηγή: aftognosia.gr

Τρώμε πολύ όταν δεν είμαστε παρόντες στη ζωή μας

Μερικές φορές αναλογίζομαι την ποιότητα της ζωής μας. Πόσο ευχαριστημένοι είμαστε από όσα έχουμε ζήσει; Αν κάποιος μας έλεγε σήμερα ότι είναι η τελευταία μας μέρα πόσο γεμάτη θα την βαθμολογούσαμε με μια κλίμακα από το 0 έως το 10; (όπου 0 σημαίνει εντελώς άδεια και 10 σημαίνει πολύ γεμάτη).
Πρόσφατα ένας εβδομηνταπεντάρης, σε μια φιλοσοφικού τύπου συζήτηση που είχαμε για τη ζωή, μου αποκρίθηκε με σοφία και γνώση ότι «η ζωή είναι πάρα πολύ μικρή γι’ αυτό αξίζει να ζεις την κάθε στιγμή».
Η τετριμμένη ατάκα του παππού στάθηκε αφορμή για περισυλλογή και εκείνη τη στιγμή θυμήθηκα το τελευταίο βιβλίο του ο Iρβιν Γιάλομ «Πλάσματα μιας μέρας» όπου είχα διαβάσει το εξής: «Ο φόβος που νιώθουμε για τον θάνατο είναι άμεσα συνδεδεμένος με το πόση ζωή δεν έχουμε ζήσει».
Μέσα από τα σοφά κατά τα άλλα λόγια του παππού και του διάσημου συγγραφέα διαπίστωσα την πλήρη αποσύνδεση μας με το παρόν. Ένα παρόν μέσα στο οποίο σχεδόν δεν βρισκόμαστε ποτέ.
Τις προάλλες με επισκέφτηκε στο γραφείο μια κυρία όπου το πρόβλημα της ήταν η μεγάλη κατανάλωση φαγητών και γλυκών αργά το βράδυ στην τηλεόραση. Γι’ αυτήν είναι η μοναδική στιγμή όπου μπορεί να ηρεμήσει. Τα παιδιά είναι για ύπνο, ο σύζυγος στην δικιά του τηλεόραση και η ίδια αγκαλιά με ότι μπορεί να σκεφτεί κανείς ότι υπάρχει μέσα στο ντουλάπι.
Όμως δεν έχει κάτι συγκεκριμένο να δει στην τηλεόραση. Δεν βλέπει την αγαπημένη της σειρά, ούτε κάποια ταινία που να την ενδιαφέρει. Δεν ξέρει αν προτιμάει να φάει κάτι γλυκό ή κάτι αλμυρό. Για την ακρίβεια δεν βλέπει και πολύ καλά αυτό που βάζει στο στόμα της.
Τις περισσότερες φορές αδυνατεί να προσδιορίσει την γεύση του, την υφή του ή την μυρωδιά του. Δεν βρίσκεται ούτε μπροστά στην τηλεόραση, ούτε μπροστά στο φαγητό της. Σκέφτεται τη δουλειά. Τα λεφτά. Τα παιδιά. Την σχέση της. Τα κιλά της. Αλλά δεν σηκώνει βλέμμα από την τηλεόραση. Νιώθει απογοήτευση και αβεβαιότητα. Δεν ξέρει τι να πρωτοπιάσει. Απλά τρώει.
Μέχρι που δεν πάει άλλο και φεύγοντας για ύπνο ζαβλακωμένη και σχεδόν κακοποιημένη από το φαγητό αφήνει πίσω μια τελευταία σκέψη. Από αύριο κομμένα όλα! Από αύριο... Σ’ όλο το βράδυ δεν υπήρξε στο παρόν της ούτε για ένα δευτερόλεπτο. Το μυαλό ήταν βυθισμένο σε σκέψεις που είχαν να κάνουν με το παρελθόν και το μέλλον.
Ακούγοντας με προσοχή όλα τα παραπάνω προσπαθούσα να σκεφτώ με ποιο τρόπο θα μπορούσα να φανώ χρήσιμος όντας διαιτολόγος. Πόσο συνδεδεμένος θα ήμουν στο δικό μου παρόν εάν της έλεγα αντί για τα κρουασάν, τις σοκολάτες, τα πατατάκια και τους ξηρούς καρπούς να έτρωγε γιαουρτάκι με μέλι και καρύδια; Αν το έκανα μάλλον δεν θα άκουγα. Και αν δεν ακούς, δεν είσαι παρών!
Μήπως το γιαουρτάκι θα προσέθετε ποιότητα στη ζωή της παραμερίζοντας όλα όσα έχει στο μυαλό της; Σίγουρα όχι! Απλά θα της μείωνε το βάρος με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα άντεχε να το κρατήσει για καιρό. Η απογοήτευση όμως θα ήταν μεγάλη καθώς θα ανακάλυπτε ότι η απώλεια βάρους που πέτυχε δεν ήταν αρκετή για να φτάσει τις προσδοκίες που είχε.
Πολλές φορές η ανάγκη για να αποκτήσουμε τον έλεγχο στη ζωή μας εκφράζεται μέσω της προσπάθειας για μείωση του βάρους που θέλουμε να πετύχουμε μέσα από τον περιορισμό της τροφής μας. Είναι πολύ πιο εύκολο όλα μας τα προβλήματα να τα κάνουμε ένα κουβάρι και να καρφιτσώσουμε επάνω την ταμπέλα «Δίαιτα» κυνηγώντας με μανία το ξεφόρτωμα των κιλών αντί να σκεφτούμε τη σχέση μας με τη διατροφή και τη θέση της στη ζωή μας.
Είναι πολύ δύσκολο να αλλάξεις μια συμπεριφορά αν δεν είσαι παρών την ώρα που τη κάνεις. Αν τρως με την προσοχή σου αποσπασμένη αλλού όπως για παράδειγμα με τις σκέψεις να τρέχουν μπροστά στην τηλεόραση δεν θα μπορέσεις να αλλάξεις την συμπεριφορά. Δεν επικεντρώνεσαι στην μπουκιά, στην γεύση, στη μυρωδιά. Δεν μασάς καλά. Δεν αφιερώνεις χρόνο σ’ αυτό γιατί πάντα πρέπει να κάνεις κάτι άλλο. Αν όλο αυτό το φέρεις στην πλήρη επίγνωση σου τότε μόνο θα έχεις τον έλεγχο της πράξης σου.
Για να χορτάσεις λοιπόν το σώμα σου θα πρέπει παράλληλα να έχεις χορτάτη την ζωή σου. Και για να έχεις χορτάτη τη ζωή σου θα πρέπει να είσαι παρών. Παρών σ’ αυτό που βλέπεις, που αισθάνεσαι, που μυρίζεις, που αναπνέεις.
Παρών σ’ αυτό που τρως, παρών σ’αυτόν που μιλάς, παρών στον χώρο που βρίσκεσαι. Το παρόν είναι ουσιαστικά η μοναδική στιγμή μέσα στην οποία υπάρχουμε. Και το να δίνεις σημασία στο παρόν είναι η μοναδική στιγμή όπου μπορείς πραγματικά να ζεις.

Από την επιστημονική ομάδα του διατροφολόγου Ευάγγελου Ζουμπανέα, Αντρέας Κωνσταντίνου / Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Πηγή: diatrofi.gr

Γάτα χρώματος μαύρου...


Είμαι μία μαύρη γάτα. Ναι, μαύρο είναι το χρώμα μου, αλλά τι σημασία έχει;

Οι περισσότεροι άνθρωποι όταν με βλέπουν έρχονται κοντά μου, θέλουν να ζουλήξουν την κοιλιά μου έστω και για λίγο, μου πετάνε ένα κομμάτι από το φαγητό τους.

Είμαι μία γάτα. Χρώματος μαύρου. Αλλά τι σημασία έχει το χρώμα. Ή θα μπορούσε ίσως να έχει; Τι να σας πω....

Εμένα οι άνθρωποι με αγαπούν και νερό μου βάζουν για να έχω να πίνω και με το χρώμα μου με δέχονται. Πολλοί με βρίσκουν και πανέμορφη. Γιατί στον κόσμο αυτό υπάρχουν πολλά χρώματα... μπλε, κόκκινο, κίτρινο, μαύρο... ε σε εμένα ήρθε το μαύρο, τι να κάνουμε.

Δεν ξέρω, σε εσάς, στον κόσμο των ανθρώπων το χρώμα τι ρόλο παίζει;

Είμαι μία γάτα. Χρώματος μαύρου. Αλλά για εμένα δεν έχει σημασία. Και κόκκινη, και μπλε να ήμουν θα κυνηγούσα ποντίκια, θα έψαχνα τροφή, θα έτρεχα όταν έβλεπα κάποιο άγριο σκύλο, θα φοβόμουν να περάσω το δρόμο. Σε όλα τα χρώματα, τα ίδια θα έκανα.

Στον δικό μου πλανήτη, αυτό των γατιών, το χρώμα δεν παίζει ρόλο. Αυτοί που μας αγαπούν, αγαπούν όλα μας τα χρώματα, σε όλα όμορφες είμαστε. Στον δικό σας πλανήτη, δεν ξέρω γιατί το χρώμα διαχωρίζει τόσο τους ανθρώπους, γιατί μερικοί σε αγαπούν ή σε μισούν για αυτό.

Είμαι μία γάτα. Χρώματος μαύρου. Αλλά ποτέ δε με ένοιαξε αυτό, αυτά να σε κρίνουν από το χρώμα σου τα βρίσκεις σε εσάς τους ανθρώπους.

Είμαι μία γάτα. Χρώματος μαύρου. Αλλά, άνθρωποι, το χρώμα σας εμπόδισε να με αγαπήσετε;

Μαρία Σκαμπαρδώνη





ΠΗΓΗ....http://www.o-klooun.com/

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...