Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Μάνος Χατζιδάκις: ερωτικό


Κι αν γεννηθείς κάποια στιγμή
Μιαν άλλη που δε θα υπάρχω
Μη φοβηθείς
Και θα με βρείς είτε σαν άστρο
Όταν μονάχος περπατάς στην παγωμένη νύχτα
Είτε στο βλέμμα ενός παιδιού που θα σε προσπεράσει
Eίτε στη φλόγα ενός κεριού που θα κρατάς
Διαβαίνοντας το σκοτεινό το δάσος

Γιατί ψηλά στον ουρανό που κατοικούνε τ’ άστρα
Μαζεύονται όλοι οι ποιητές
Και οι εραστές καπνίζουν σιωπηλοί πράσινα φύλλα
Μασάν χρυσόσκονη πηδάνε τα ποτάμια
Και περιμένουν
Να λιγωθούν οι αστερισμοί και να λιγοθυμήσουν
Να πέσουν μεσ’ στον ύπνο σου
Να γίνουν αναστεναγμός στην άκρη των χειλιών σου
Να σε ξυπνήσουν και να δεις απ’ το παραθυρό σου

Το προσωπό μου φωτεινό
Να σχηματίζει αστερισμό
Να σου χαμογελάει
Και να σου ψιθυρίζει
Καλή νύχτα

Μάνος Χατζιδάκις

φωτο: Γιάννης Μόραλης (λεπτομέρεια)

Πως ξεπερνάμε τις ενοχές;


Οι πράξεις μας στην πορεία της ζωής πολλές φορές μπορεί να επιφέρουν αρνητικές επιπτώσεις στις ζωές άλλων ανθρώπων.

Τότε εμφανίζεται αυτό που λέμε υγιής ενοχή, όταν αντιλαμβανόμαστε ότι συμπεριφερθήκαμε άσχημα και πληγώσαμε κάποιο συνάνθρωπό μας. Και αυτή η ενοχή όχι μόνο είναι χρήσιμη, αλλά είναι και απαραίτητη διότι μας προειδοποιεί ότι η συμπεριφορά μας είναι λανθασμένη και συντελεί στην απορρόφηση σωστών κανόνων συμπεριφοράς.

Τι γίνεται όμως με τις ενοχές εκείνες που ασυνείδητα κυριαρχούν στη ζωή μας και μας ωθούν να νοιώθουμε υπεύθυνοι ακόμα και για πράγματα για τα οποία δεν ευθυνόμαστε;

Δεν είναι υγιές να νοιώθει κάποιος συνεχώς ενοχές, διότι όχι μόνο δυσχεραίνουν την ανθρώπινη επικοινωνία, αλλά είναι και εύκολο κάποιος πατώντας επάνω σε αυτές να ελέγξει τα συναισθήματά μας.

Όσο πιο ένοχος και υπεύθυνος νοιώθει κάποιος για κάθε κατάσταση, τόσο πιο εύκολα θα γίνεται ένα εύκολο θύμα χειρισμού από άλλα άτομα, ακόμα και να επιβαρύνεται με παραπάνω ευθύνες και υποχρεώσεις από όσες πραγματικά του αναλογούν.

Οφείλουμε να προσέξουμε το γεγονός ότι η ενοχική συμπεριφορά παρατηρείται περισσότερο σε άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Οι άνθρωποι που έχουν μία αρνητική αντίληψη για τον εαυτό τους, συνήθως επιθυμούν να καλύψουν αυτή την αρνητική τους εκτίμηση προσπαθώντας να κερδίσουν την προσοχή και την εκτίμηση των άλλων.

Βλέπουμε πολλές φορές ότι ενοχικά άτομα προσπαθούν να αποκτήσουν πολλά χρήματα ή καλή κοινωνική θέση σε μία προσπάθεια να κερδίσουν το σεβασμό και την εκτίμηση των γύρω τους, εις βάρος πολλές φορές των δικών τους επιθυμιών, θέλω και αναγκών.

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση αλλά και η αρνητική αντίληψη για τον εαυτό, είναι πολλές φορές απόρροια ενοχών.

Τα άτομα αυτά προσπαθώντας να αποκτήσουν την προσοχή των άλλων, αναπτύσσουν ανισομερείς σχέσεις (φιλικές, συναισθηματικές, επαγγελματικές), στις οποίες τις περισσότερες φορές παίρνουν ελάχιστα σε σχέση με όλα αυτά που προσφέρουν.

Και, δυστυχώς, τις περισσότερες φορές όχι μόνο δεν κερδίζουν την εκτίμηση που τόσο επιθυμούν, αλλά γίνονται ακόμα περισσότερο θύματα χειρισμού και εκμετάλλευσης.

Το βασικό ερώτημα όμως είναι: Από πού προέρχονται οι ενοχές;

Οφείλουμε να αναζητήσουμε τις ρίζες του προβλήματος στην παιδική ηλικία και στον τρόπο που έχει γαλουχηθεί ο κάθε άνθρωπος. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι ενοχικά άτομα μεγάλωσαν σε ένα περιβάλλον αρκετά αυστηρό , στο οποίο οι γονείς ασκούσαν έντονη καταπίεση.

Πολλές φορές οι απαιτήσεις των γονιών, περνούν λανθασμένα το μήνυμα στα παιδιά ότι η αγάπη είναι κάτι για το οποίο πρέπει να αγωνιστούν για να κερδίσουν.

Συμπεραίνουν λοιπόν ότι η αξία τους δεν είναι κάτι το οποίο βρίσκεται μέσα τους, αλλά εξαρτάται από τις επιδόσεις, την εμφάνιση, τις επιτυχίες.

Έτσι σε πολλά παιδιά καλλιεργείται η αντίληψη ότι για να κερδίσουν την αγάπη των γονιών πρέπει να κάνουν αυτά που επιθυμούν εκείνοι, κάτι το οποίο είναι η βάση για να δημιουργηθούν συμπλέγματα ενοχής και σε όλες τις μετέπειτα σχέσεις του ατόμου, αφού το άτομο θα πιστεύει λανθασμένα ότι δεν αξίζει αρκετά έτσι θα καταπιέζει τον εαυτό του και επιθυμίες του προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να έχει την αποδοχή που τόσο έχει ανάγκη.

Τι πρέπει λοιπόν να κάνει ένας ενοχικός άνθρωπος;

• Οφείλει να κοιτάξει κατάματα τον εαυτό του, τις επιθυμίες του και τα όποια ελλείμματα αγάπης μπορεί να δημιουργήθηκαν στην παιδική του ηλικία.

• Οφείλει να αντιληφθεί ότι κανείς δε θα μας αγαπήσει , αν εμείς δεν αγαπήσουμε πρώτοι τον εαυτό μας. Η αγάπη των άλλων δεν προηγείται, αλλά έπεται μετά από την προσωπική αυτοεκτίμηση.

• Οφείλει να αποδεχτεί τον εαυτό του με όλες τις θετικές και αρνητικές του πλευρές. Ακόμα και αν αυτό που είναι δεν αρέσει σε ορισμένα άτομα.

• Πρέπει να ξεφύγει από την έντονη κατάκριση του εαυτού: Μία γυναίκα, για παράδειγμα, που την εγκατέλειψε ο σύζυγός της μπορεί να νοιώθει ενοχές επειδή ‘’μπορεί να τον πίεσε’’. Δεν πρέπει να κουβαλάμε μόνοι μας και αποκλειστικά ένα τόσο βαρύ φορτίο, όπως θέλουν και μας πείθουν οι ενοχές ότι πρέπει να κάνουμε.

• Οφείλει να αντιμετωπίζει κάθε γεγονός όπως πραγματικά είναι, χωρίς να κατηγορεί τον εαυτό του και να του αποδίδει παραπάνω ευθύνες. Για αυτό καλό είναι όταν η ενοχή μας χτυπήσει την πόρτα, να μιλήσουμε με έναν άνθρωπο του περιβάλλοντός μας που έχει γνώση του θέματος που μας πληγώνει, ώστε να ακούσουμε και από εκείνον τα γεγονότα όπως πραγματικά είναι.

• Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι η ενοχή ακόμα και για πράξεις που συνέβησαν πριν μήνες ακόμα και χρόνια, είναι σύμπτωμα κατάθλιψης. Αν ένα άτομο δεν μπορέσει να αποδεσμευτεί σύντομα από αυτές, καλό θα ήταν να αναζητήσει και τη βοήθεια ενός ειδικού.

Η ζωή είναι ένα όμορφο ταξίδι. Και οφείλουμε να το ζήσουμε χωρίς φαντάσματα ανύπαρκτων ενοχών να μας κυνηγούν και να μας φοβερίζουν.

Οφείλουμε να μην τιμωρούμε τον εαυτό μας και να τον προστατεύσουμε από τις άσχημες συνέπειες που μπορεί να επιφέρουν κάποια τραυματικά γεγονότα του παρελθόντος.

Και, φυσικά, ο κάθε άνθρωπος οφείλει να κατανοήσει ότι ως ένα μοναδικό και ανεπανάληπτο δημιούργημα, αξίζει την αγάπη ήδη για αυτό που είναι.

Γράφει η  Μαρία Σκαμπαρδώνη





Τί Είσαι;


Τι Είσαι;

Είμαι  η μαργαρίτα που φύτρωσα την άνοιξη
Στην αυλή που δεν πότισες, στην αυλή που δεν νοιάστηκες
Μαράθηκα για να ξαναζωντανέψω και αυτήν την άνοιξη
Για να με θαυμάσεις, για να με ξεπεταλιάσεις
Εγώ θα ξαναγεννηθώ και θα ξαναγεννηθώ δίχως να σ΄απασχολώ
Εσύ όμως;
Μετά το φυσικό ολοκληρωτικό μαρασμό…
Τι Είσαι;
Τώρα να Είσαι που σε βλέπει ο Ήλιος
Τώρα αγωνίσου για Εσένα και τον άλλο
Τώρα για την ψυχή σου, για όσα έχεις να πεις
Τώρα για την ζωή
Τώρα γιατί από την φύση σου
Δεν μπορείς να μην Είσαι


Περιέχεται στο ebook «Έρωτας Vs Θάνατος«








ΠΗΓΗ...https://searchingthemeaningoflife.wordpress.com

Το Κουτί της Πανδώρας


Ταξίδια στο απροσδιόριστο παρελθόν.
  Τότε που οι αρχαίοι ημών πρόγονοι δημιουργούσαν με τη φαντασία τους χιλιάδες μύθους που περνούσαν από χείλη σε χείλη, από παππούδες και γιαγιάδες στα εγγόνια, σαν παραμύθια. Τους μύθους αυτούς οι ποιητές τους έκαναν ποιήματα, οι ζωγράφοι έργα ζωγραφικής και οι γλύπτες αγάλματα.

Ο μύθος
 «Ο Δίας μοίρασε χαρίσματα σε όλους τους Θεούς μα δε νοιάστηκε πολύ για τους ανθρώπους. Όμως ο Προμηθέας, γιος του τιτάνα Ιαπετού και της Κλυμένης, επειδή αγαπούσε και λυπόταν τους ανθρώπους, ανέβηκε στον Όλυμπο κι από το εργαστήρι του Ήφαιστου έκλεψε τη φωτιά, την έβαλε μέσα σ’ ένα κούφιο καλάμι και την έδωσε στους ανθρώπους. Και τους έμαθε να λιώνουν τα μέταλλα και να φτιάχνουν εργαλεία. 
  Ο Δίας τότε θύμωσε πολύ. Πήγε τον Προμηθέα σ’ ένα ψηλό βουνό, τον Καύκασο, και διέταξε να τον δέσουν πάνω σε έναν βράχο με χοντρές αλυσίδες που του έφτιαξε ο Ήφαιστος. Και κάθε μέρα έστειλε έναν αετό που του έτρωγε το συκώτι. Τριάντα χρόνια έμεινε δεμένος ο Προμηθέας στον Καύκασο, ώσπου κάποτε πέρασε από εκεί ο Ηρακλής και τον ελευθέρωσε. 

[(Απόσπασμα από το έργο του Αισχύλου  «Προμηθέας Δεσμώτης», όταν ο χορός ρωτά τον Προμηθέα ποιό ήταν το αμάρτημα για το οποίο τιμωρείται)
Προμηθέας: «έκανα τους θνητούς να πάψουν να προβλέπουν το θάνατό τους ως μοιραίο«
Χορός: «και τι φάρμακο βρήκες γι’ αυτό;» 
Προμηθέας: «τους έδωσα τυφλές ελπίδες» 
Χορός: «σπουδαία λύση βρήκες»]
Αλλά ούτε οι άνθρωποι γλίτωσαν από το θυμό του Δία. Σκέφτηκε να τους στείλει συμφορές. Γι’ αυτό διέταξε τον Ήφαιστο να φτιάξει μια γυναίκα από χώμα και νερό. Της έδωσε ζωή και όλοι οι θεοί της έδωσαν δώρα: η Αθηνά σοφία, η Αφροδίτη ομορφιά, ο Ερμής πονηριά κτλ. Την ονόμασαν Πανδώρα και ο Δίας την έστειλε στη γη, δίνοντάς της ένα πιθάρι, που εκεί μέσα είχε κλείσει όλες τις συμφορές. 
  Η Πανδώρα, αφού κατέβηκε στη γη, γεμάτη περιέργεια άνοιξε το πιθάρι. Χύθηκαν τότε έξω όλες οι συμφορές: το μίσος, η απάτη, ο πόλεμος, η πείνα, οι αρρώστιες. Στον πάτο όμως του πιθαριού ο Δίας είχε βάλει την Ελπίδα, που φώλιασε στις καρδιές των ανθρώπων, για να τους δίνει θάρρος και παρηγοριά να συνεχίζουν την ζωή τους.» (΄όπως αναφέρεται στο βιβλίο της Γ’ Δημοτικού – σελ. 19)
  Το πιθάρι (ή «κουτί» όπως επικράτησε εξαιτίας παράφρασης του μύθου) συμβολίζεται ως «δώρο κακών προθέσεων» που αποσκοπεί στο να ξεχυθούν όλα τα δεινά στην ανθρωπότητα. Η ενέργεια του Δία -σύμφωνα με τον Ησίοδο- να κρατήσει την ελπίδα μέσα στο πιθάρι, δεν είναι εύκολο να ερμηνευθεί.  
Αποτελεί άραγε μια ύστατη κίνηση καλής πρόθεσης; Οι άνθρωποι συχνά θεωρούν ότι η ελπίδα τους δίνει θάρρος και παρηγοριά να συνεχίζουν την ζωή τους.
Υπάρχουν όμως και κάποιες στιγμές που γίνονται δέσμιοι της ελπίδας και μοιάζουν ανίκανοι να δράσουν. Το αίσθημα του «μοιραίου» δυναμώνει και φαίνεται να τους υποτάσσει.  Το ερώτημα σε σχέση με την θεϊκή παρέμβαση αντιστρέφεται. Μήπως τελικά είναι ύστατη κίνηση αντεκδίκησης; Η ελπίδα τότε ξεπροβάλλει ως «ανάποδη χαρά», ως μια ψευδαίσθηση που αναστέλλει πιθανόν την κινητοποίηση και που δίχως αυτήν οι άνθρωποι θα ζούσαν πραγματικά ελεύθεροι να δράσουν, να αντιδράσουν και να εξελιχθούν. 

  [Σε άλλη εκδοχή του μύθου της Πανδώρας, το πιθάρι περιείχε τα δώρα του γάμου της και της είχε δοθεί η εντολή να μην το ανοίξει. Στην περίπτωση αυτή το άνοιγμα ή μη του πιθαριού παραπέμπει στην ελεύθερη βούληση του ανθρώπου. Το ερώτημα περί ελπίδας ωστόσο παραμένει αναπάντητο. Είναι άραγε συμφορά που πρέπει να σφραγιστεί ή θεϊκή φιλευσπλαχνία την ύστατη ώρα παράβασης του θεϊκού νόμου;]

Η απάντηση εξαρτάται από το αν θεωρεί κάποιος την Ελπίδα φυλακή ή διαφύλαξη της ψυχής.





Επίθεση με σπρέι δέχτηκε το κτίριο του Δημοτικού σχολείου Προμάχων.


Επίθεση με σπρέι  δέχτηκε το κτίριο του Δημοτικού σχολείου Προμάχων.
Συγκεκριμένα η βορειοανατολική πτέρυγα του σχολικού συγκροτήματος, υπέστη μια «ποιητική» παρέμβαση από αγνώστους (νεαρούς μάλλον) μέχρι στιγμής δράστες, οι οποίοι  εκμεταλλευόμενοι το σκοτάδι, χθες βράδυ, έγραψαν στίχους, βρισιές και διάφορα μηνύματα, καθιστώντας το τμήμα εκείνο του σχολείου να μοιάζει με ένα έκτρωμα «πολιτισμού».
Να τονίσουμε ότι το φαινόμενο  είχε παρουσιαστεί και πριν από μερικά χρόνια, αλλά την τελευταία διετία, είχε εκλείψει.
Το σχολικό συγκρότημα του Δημοτικού, αποτελούσε ανέκαθεν , όπως και στις μέρες μας, κυψέλη πολιτισμού, όπου εκτός από τα μαθήματα που πραγματοποιούνται, γίνονται εκδηλώσεις φορέων του χωριού, μαθήματα χορού, θεατρικές παραστάσεις, ομιλίες, προβολές, γυμναστική και πλήθος δραστηριοτήτων, που αναδεικνύουν την πολιτισμική πολυπραγμοσύνη των κατοίκων.
Η «βεβήλωση» του κτιρίου θα πρέπει να προβληματίσει όλους μας, από τον γονέα του κάθε μαθητή, μέχρι και τον παππού του, ώστε να δώσουμε ο καθένας μας τις σωστές βάσεις και αξίες  στα παιδιά και να τα διδάξουμε  να δείχνουν  τον απαραίτητο σεβασμό σε θεσμούς και υποδομές.

Σ.Σ. 
Με αφορμή το θλιβερό γεγονός, είναι ευκαιρία να κινητοποιηθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να βρεθεί το κατάλληλο κονδύλι, για το βάψιμο του σχολείου, κονδύλι το οποίο κατά την εκδήλωση του Αγιασμού, ανακοινώθηκε ότι υπήρχε, αλλά στην πορεία χάθηκε και σύμφωνα με πληροφορίες μας, δόθηκε σε άλλη σχολική μονάδα.



















Δημιουργία "Λαογραφικής γωνιάς" από το Ολοήμερο Δημοτικό σχολείο Προμάχων


ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΡΟΜΑΧΩΝ

          Το σχολείο σήμερα  έχει πάψει να  είναι απλά ένας χώρος αναπαραγωγής γνώσεων.  Είναι και οφείλει
-στο μέτρο του δυνατού- να είναι ένας χώρος  που διευρύνει  τους ορίζοντες των μαθητών/τριών, αναπτύσσοντας πολιτιστικές , επιμορφωτικές, κοινωνικές δραστηριότητες. Ταυτόχρονα μπορεί να είναι χώρος που η αισθητική του διαμόρφωση ικανοποιεί τις αισθήσεις αλλά και προκαλεί το σεβασμό στο δημόσιο χώρο.
          Μια τέτοια μικρή γωνιά, που υποστηρίζει αυτόν το ρόλο του σχολείου, χαιρόμαστε που έχουμε αποκτήσει εδώ και λίγες μέρες. 
          Με την οικονομική στήριξη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και την ευγενική προσφορά της εργασίας του κ. Γιώργου Καλέση,  μια καλαίσθητη προθήκη στολίζει  χώρο του διδακτηρίου  μας. 
          Τους ευχαριστούμε θερμά.
          Σκοπός της, αφού αποκτήσει τα εκθέματα για τα οποία προορίζεται, να λειτουργεί σαν ένα μόνιμο μικρό εκθετήριο, μια μικρή λαογραφική γωνία. 
         Θέλουμε να απευθυνθούμε στους συγχωριανούς μας και να τους ζητήσουμε να υποστηρίξουν τη δημιουργία της. 
         Αντικείμενα που χρησιμοποιούσαμε παλιά και σκονίζονται σε αποθήκες δίχως  να  προσφέρουν τίποτα στους ιδιοκτήτες τους, θα μπορούσαν για μας να αποτελέσουν την «πρώτη ύλη» για τη λειτουργία αυτής της μικρής λαογραφικής γωνιάς που θέλουμε να  στήσουμε. Άλλωστε είναι ο καλύτερος τρόπος να αποκτήσουν νόημα και αξία πράγματα που σε διαφορετική περίπτωση θα ξεχαστούν στον χρόνο. 
        Να αναδειχτεί ένα μέρος του καθημερινού τρόπου ζωής των προηγούμενων γενεών, να μάθουμε περισσότερα γι’ αυτόν, να αναβαθμίσουμε αισθητικά ένα χώρο που τα παιδιά μας περνούν τη μισή τους μέρα. 
          Παρακαλούμε, λοιπόν, οποιονδήποτε, έχει στην κατοχή του υλικό που δεν το χρησιμοποιεί,  δε θα του λείψει  και το οποίο θα μπορούσε να εκτίθεται στη λαογραφική γωνιά που θέλουμε να δημιουργήσουμε, να μας το προσφέρει με τη βεβαιότητα ότι η προσφορά του θα πιάσει τόπο. 
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την ανταπόκρισή σας.
Για οποιαδήποτε πληροφορία, τηλέφωνο επικοινωνίας: 2384075273 

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ: 250.000 ΑΝΔΡΕΣ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ Ο HPV



Έκκληση στους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους  (αγόρια και κορίτσια) έναντι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), απευθύνει ο καθηγητής  Μαιευτικής και Γυναικολογίας  κ Γεώργιος Κρεατσάς.
Μιλώντας σε διάλεξη του  Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδας με θέμα «HPV στην νεαρή ηλικία» ο  κ Κρεατσάς τόνισε ότι « το εμβόλιο προσφέρει απόλυτη προστασία και δεν έχει καμία παρενέργεια».
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που παρουσίασε ο καθηγητής  ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων  (HPV)σκοτώνει 250.000 ανθρώπους κάθε χρόνο στον κόσμο, ενώ είναι υπεύθυνος για την εμφάνιση  500.000 νέων περιστατικών του  καρκίνου τραχήλου της μήτρας.

Ειδικότερα στις Σκανδιναβικές χώρες τα τελευταία 15 χρόνια σημειώθηκε 1000% αύξηση των μολύνσεων από τον ιό.
Επίσης σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες ο HPV:
ØΥπολογίζεται ότι το 2050 θα προκαλέσει 1.000.000 νέα περιστατικά καρκίνου τραχήλου μήτρας
ØΈχει αποδειχθεί ότι είναι αιτιολογικός παράγοντας και άλλων καρκίνων της γεννητικής χώρας και άλλων περιοχών (στοματοφάρυγγας)
ØΥπολογίζεται ότι είναι υπεύθυνος για το 5.2% του συνόλου των καρκίνων παγκοσμίως
Αξίζει να αναφερθεί ότι η επιβάρυνση των ανδρών από τον HPVείναι σημαντική και αντιπροσωπεύει το 1/3 των συνολικών σχετιζόμενων με τον ιό καρκίνων. Ο καρκίνος κεφαλής-τραχήλου είναι η πιο σημαντική σχετιζόμενη με τον HPVνόσος για τους άνδρες.
                                           ΤΥΠΟΙ     ΕΜΒΟΛΙΩΝ
Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι τύποι HPV16 και 18 είναι οι συχνότεροι στην πρόκληση καρκίνου. Για την αντιμετώπιση όλων  των τύπων του ιού χρησιμοποιούνται δυο  διαφορετικά εμβόλια,  το Τετραδύναμο (6,11,16,18)  και  το Διδύναμο( 6,11), ενώ αναμένεται το Εννεαδύναμο.
Πέντε χρόνια μετά την έναρξη του εμβολιασμού (65 εκατομμύρια δόσεις σε ολόκληρο τον κόσμο- στην Ελλάδα 160.000) δεν παρατηρήθηκε καμία σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια που να  συσχετίστηκε με το HPVεμβόλιο.  
Επιστημονικές μελέτες, που έγιναν στο διάστημα αυτό κατέλεξαν στα εξής συμπεράσματα:
Ø98% αποτελεσματικότητα έναντι HPV-16/18 CIN2+                                                                                       
ØΣυνολική αποτελεσματικότητα έναντι CIN2+ και CIN3+ ανεξάρτητα από τον HPVτύπο 70% και 87% αντίστοιχα
ØΔιασταυρούμενη ισχυρή προστατευτική αποτελεσματικότητα ειδική για τους HPVτύπους 31, 33 & 45
ØΜεταφράζεται σε 11-16% επιπρόσθετη προστασία έναντι του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας
ØΜείωση του αριθμού των κολποσκοπήσεων & των χειρουργικών εκτομών
ØΤα μέχρι τώρα δεδομένα υποδηλώνουν διάρκεια προστασίας που υπερβαίνει τα 10 χρόνια.
                                                   ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ  ΑΓΟΡΙΩΝ
Όπως ανέφερε ο κ Κρεατσάς είναι επιβεβλημένος   ο εμβολιασμός και  των αγοριών στην εφηβεία γιατί:
           ØΠροσβάλλονται από τον ιό μέσω της σεξουαλικής επαφής, όπως και τα κορίτσια  και συγχρόνως τον μεταδίδουν
ØΟ εμβολιασμός  προστατεύει τα αγόρια από τα γεννητικά κονδυλώματα και από τον καρκίνο του πέους και του πρωκτού, οι οποίοι ευτυχώς δεν είναι πολύ συχνοί
ØΕπίσης ο  εμβολιασμός σταματάει τη μετάδοση στο άλλο φύλο
Σήμερα στην Αμερική ο εμβολιασμός των αγοριών περιλαμβάνεται στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας  (12-26 χρόνων) .Στην Ευρώπη και την Ελλάδα το εμβόλιο έχει λάβει άδεια κυκλοφορίας και για τα αγόρια 12 μέχρι 15 χρόνων. Το Εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών δεν έχει εντάξει τα αγόρια ακόμα στον υποχρεωτικό εμβολιασμό για λόγους κυρίως οικονομικούς. 
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι στο νέο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών έχει ανακοινωθεί  το τέλος της δυνατότητας δωρεάν εμβολιασμού των μεγαλύτερων γυναικών, γεγονός που πρέπει να λειτουργήσει ως κίνητρο για τον εμβολιασμό τους, τον οποίο έχουν ήδη καθυστερήσει.
•         Συγκεκριμένα, προβλέπεται η δωρεάν χορήγηση του εμβολίου για όλες τις γυναίκες 18 - 26 χρόνων (με το γνωστό σχήμα 0, 1-2, 6 μήνες) μόνο μέχρι τις 31/12/2016, ενώ από 01/01/2017 το εμβόλιο παύει να χορηγείται δωρεάν και θα πρέπει να πληρώνεται εξ’ ολοκλήρου από την ασφαλιζόμενη αυτής της ηλικιακής ομάδας.
•         Μέχρι τέλος του χρόνου   επιβάλλεται μεγαλύτερη κινητοποίηση των γυναικολόγων, αλλά και των λοιπών συνεργαζόμενων ιατρών άλλων ειδικοτήτων και επαγγελματιών υγείας στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, προκειμένου να επιτευχθεί ικανοποιητική κάλυψη στις νεαρές γυναίκες. στην Ελλάδα και να επωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότερες γυναίκες από την δωρεάν χορήγηση του εμβολίου.
«Η εισαγωγή και ένταξη των νέων πολυδύναμων εμβολίων έναντι του ιού HPV, όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση του 9-δύναμου εμβολίου,  θα φέρει μεγάλη αλλαγή στο τομέα της πρόληψης και παράλληλα με τις νέες μεθόδους δευτερογενούς πρόληψης» αναφέρει ο κ Κρεατσάς και καταλήγει
« Θα λέγαμε ότι αν εφαρμοστούν ιδανικά θα δώσουν τέλος στην εμφάνιση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και άλλων καρκίνων της πρωκτογεννητικής περιοχής».
Τέλος σε κάθε περίπτωση η ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους.

http://smokefreegreece.gr/

Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος ‘’Ενότητα’’ - Παράσταση διαμαρτυρίας στον ΕΛΓΑ στη Βέροια, την Πέμπτη 15 Δεκέμβρη 10.30 π. μ.


ΚΑΛΕΣΜΑ
Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος ‘’Ενότητα’’ (Μπλόκο Γυψοχωρίου) συμμετείχε με πολυμελή αντιπροσωπία στη μεγάλη σύσκεψη που πραγματοποίησε η Πανελλαδική Επιτροπή των μπλόκων την Κυριακή 30/10 στη Νίκαια της Λάρισας. Στη σύσκεψη επιβεβαιώθηκε η ανάγκη ενότητας για την απόκρουση των αντιλαϊκών και αντιαγροτικών πολιτικών. Αποφασίστηκε να ξεκινήσουν άμεσα πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, ενώ στις 17 Δεκέμβρη θα πραγματοποιηθεί νέα πανελλαδική σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, για απολογισμό και αποφάσεις πανελλαδικού συντονισμού και κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων.
Παλεύουμε και αντιστεκόμαστε ενάντια:
·         Στην υπέρογκη αύξηση των ασφαλιστικών μας εισφορών
·         Στη φοροληστεία σε βάρος των αγροτών και κτηνοτρόφων
·         Στο διαχωρισμό σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και μη
·         Στη μη έγκαιρη εκτίμηση των ζημιών από τον ΕΛΓΑ
·         Στα γενικότερα προβλήματα που μας οδηγούν στη φτώχεια και το ξεκλήρισμα.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας στα πλαίσια αυτά, καλεί τους αγρότες και κτηνοτρόφους

σε παράσταση διαμαρτυρίας στον ΕΛΓΑ στη Βέροια, την Πέμπτη 15 Δεκέμβρη 10.30 π. μ.

Συνέντευξη Γιάννη Σηφάκη εφ’ όλης της ύλης για τα θέματα της Πέλλας


Συνέντευξη Γιάννη Σηφάκη εφ’ όλης της ύλης για τα θέματα της Πέλλας
Να μην χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος για την Πέλλα – Συστράτευση όλων σε κοινή γραμμή η μόνη λύση – Αποφασιστική αντιμετώπιση της ξεπερασμένης λογικής των πελατειακών σχέσεων – Οργάνωση ξανά, αλλά με άλλη λογική και νοοτροπία, των αγροτών και των κτηνοτρόφων
Αντιστροφή στις πολιτικές εκτόπισης της Πέλλας από όλους τους κεντρικούς σχεδιασμούς που βοηθήθηκαν από τον προσανατολισμό του παλιού πολιτικού συστήματος ( πλην σπάνιων λαμπρών  εξαιρέσεων) αποκλειστικά στις πελατειακές σχέσεις
Συνέντευξη τύπου παραχώρησε ο Βουλευτής Πέλλας ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σηφάκης για όλα τα τοπικά θέματα της Πέλλας, που βρίσκονται, τι προσπάθειες γίνονται, ποιοι είναι οι στόχοι στα πλαίσια της πολιτικής παραγωγικής ανασυγκρότησης με άλλο πρότυπο
Στην συνέντευξη τύπου παρευρέθηκαν όλα σχεδόν τα ΜΜΕ της Πέλλας καθώς και ο Δήμαρχος Αλμωπίας Δ. Μπίνος, ο συντονιστής Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Πέλλας Πέτρος Γάγκλιου, ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής του «Φυσάει Κόντρα» Βασίλης Δημητριάδης, η συντονίστρια της Ο.Μ. Έδεσσας ΣΥΡΙΖΑ Εύη Ρωσσίδου, ο προσωρινός πρόεδρος της ΣΕΑΣ ( Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιρισμών και Ομάδων Παραγωγών) Νίκος Μηνάς, η Δήμητρα Κεχαγιά, υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος και τέως σύμβουλος του Μάρκου Μπόλαρη και άλλοι. Την συζήτησε συντόνισε ο Πέτρος Τσαρκνιάς.   
Επιγραμματικά τα θέματα που αναδείχθηκαν από την εισήγηση του βουλευτή και από τις πολλές ερωτήσεις εκ μέρους των ΜΜΕ είναι τα ακόλουθα:
Υγεία: η κυβέρνηση αναβαθμίζει την δημόσια υγεία στην Πέλλα με αξονικούς τομογράφους, τεχνητό νεφρό και προσλήψεις γιατρών . Να αποκτήσουν και τα δύο νοσοκομεία αξονικό τομογράφο, να μην χαθούν υπερπολύτιμα κονδύλια χωρίς λόγο. Τελική απόφαση για τον αξονικό από ΠΔΕ αύριο ή μεθαύριο
Ενίσχυση κέντρων υγείας και ΕΚΑΒ
Υποδομές: Να χρηματοδοτηθεί από το ΠΑΑ το φράγμα του Αλμωπαίου- παράλληλη χρηματοδότηση δύο λιμνοδεξαμενών στην Αλμωπία ( Πρόδρομος,  Λυκόστομο- Σωσάνδρα- Πρόμαχοι). Κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων.
Συγκοινωνιακή απομόνωση: Επιμένουμε στην χρηματοδότηση των οδικών παρακάμψεων παρά τις δυσκολίες. Να διερευνηθεί η δυνατότητα να  ξεκινήσει το έργο η Περιφέρεια από τις εκπτώσεις των οδικών έργων που εκτελεί. Απαραίτητη η ένταξη του προαστιακού στον στρατηγικό σχεδιασμό και η ωρίμανση του. Βελτίωση των αξόνων προς τις εξόδους της χώρας προς Βορράν
Αγροτικά
Μεγάλη προσπάθεια για την οργάνωση του αγροτικού κόσμου σε οργανώσεις παραγωγών με τα νέα κριτήρια. Να κάνουμε επιστημονική γεωργία, ποιοτική παραγωγή, προστιθέμενη αξία και να επανέλθουμε στις ποιοτικές και απαιτητικές αγορές
Να οργανωθούν σε συλλόγους και οργανώσεις παραγωγών και οι κτηνοτρόφοι
Να εκμεταλλευτούν τα ευρωπαϊκά προγράμματα, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας, τα επιχειρησιακά προγράμματα και τα χρήματα που θα δοθούν στις οργανώσεις παραγωγών για την οργάνωση τους.
Τουρισμός
Να κρατηθούν ανοιχτοί και οι δύο δρόμοι για το χιονοδρομικό του Καϊμακτσαλάν, πρόταση για δύο μικρές επεκτάσεις του προς τα κάτω και προς την πλευρά της Αλμωπίας και προς την πλευρά της Έδεσσας με τελεφερίκ 1000 m  προς κάθε μια πλευρά και φυσικές πίστες χαμηλότερα για να διπλασιαατεί ο λειτουργικός του χρόνος.
Στα Λουτρά Πόζαρ να μελετηθεί σύγχρονο υδροθεραπευτήριο παράλληλα με τις επεμβάσεις που έγιναν
Να ξαναπροταθεί με σωστή πρόταση η ασφαλτόστρωση του ανεμοδρομίου της Παναγίτσας στην Β’ φάση του ΙΝΤΕRREG
Βελτίωση της πρόσβασης στο μουσείο της Πέλλας
Ενθάρρυνση της δημιουργίας ξενοδοχειακής υποδομής στην Έδεσσα
Πολιτισμός
Υπάρχει συμφωνία της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου για την ένταξη του ανακτόρου της Πέλλας στο ΕΣΠΑ, προώθηση της κατασκευής της αίθουσας του Μεγάλου Αλεξάνδρου Έδεσσας , το έργο εντάχθηκε πρόσφατα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων , προώθηση της υπολειπόμενης ανάπλασης των Οθωμανικών μνημείων  στη Β’ φάση του ΙΝΤΕRREG, ένταξη του κάστρου της Χρυσής σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Περιβάλλον
Ολοκλήρωση των αποφάσεων για την προστασία της Βεγορίτιδας ( η λίμνη έχει προστατευτεί με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος που καθορίζει προσωρινή ανώτερη στάθμη)  , προστασία του δασικού πλούτου της Αλμωπίας με συγκεκριμένα μέτρα, εμπλουτισμό της τάφρου 66 με νερό από το φράγμα του Αλμωπαίου μετά την κατασκευή του
Απαγόρευση υλοτομίας σε συγκεκριμένες περιοχές που έχουν υποβαθμιστεί σημαντικά.
Εκπαίδευση – Εργασία-Κοινωνική πολιτική
Επείγουσα αντιμετώπιση της υπόθεσης με τις γνωματεύσεις στην ειδική αγωγή, αντιμετώπιση προβλημάτων που έχουν παρουσιαστεί στα προγράμματα αντιμετώπισης της ανεργίας, ενίσχυση των δομών αλληλεγγύης.

Ο βουλευτής ζήτησε την συνεργασία όλων, κυβερνητικών βουλευτών, Αντιπεριφέρειας, Δημάρχων, φορέων και πολιτών για την προώθηση λύσης στα σοβαρά προβλήματα του Νομού. Μεγάλη προσπάθεια για την  αντιστροφή της εκτόπισης της Πέλλας από όλους τους κεντρικούς σχεδιασμούς που συνέβη στο παρελθόν με την ολιγωρία και την υποεκπροσώπηση της από το παλιό πολιτικό σύστημα που απλά αναπαρήγαγε τις πελατειακές σχέσεις.  

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο διήμερο του Σαββατοκύριακου, 10-11/12/2016, το 14ο Συνέδριο της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ


          Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο διήμερο του Σαββατοκύριακου, 10-11/12/2016, το 14ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ).
           Στο συνέδριο συμμετείχαν περίπου ,350 αντιπρόσωποι, εκλεγμένοι από τα παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα που κατέθεσαν τον προβληματισμό και την εμπειρία τους από τους αγώνες των αντιστασιακών αγωνιστών, των φίλων και απογόνων και όλων των εργαζομένων για τα λαϊκά προβλήματα, ενάντια στη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται και, κυρίως για τα ζητήματα που αφορούν στην προβολή και ανάδειξη των ιδανικών και των οραμάτων της ΕΑΜικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.  
          Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για το ζήτημα της διεκδίκησης των Γερμανικών Πολεμικών Αποζημιώσεων, υπογραμμίζοντας τον υπεύθυνο τρόπο με τον οποίο προωθεί η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ σε συνεργασία με το ΚΚΕ και ιδιαίτερα την Ευρωκοινοβουλευτική του Ομάδα. Σε αντίθεση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά και τα άλλα κόμματα που ουσιαστικά παραπέμπουν το θέμα στις ελληνικές καλένδες.
          Σημειώθηκε, επίσης, αρνητικά η απουσία όποιας παρέμβασης από το Εθνικό Συμβούλιο για τη στήριξη της Αναφοράς της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου που κατέθεσε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.
          Τέλος, στο Συνέδριο υπερψηφίστηκαν ομόφωνα: Ο Απολογισμός Δράσης και ο Προγραμματισμός για την επόμενη τριετία με στόχο την ανάδειξη της αληθινής ιστορίας της ΕΑΜικής Αντίστασης και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου σε αντίθεση με την επιχείρηση παραχάραξης της ιστορίας. Καταγγέλθηκε ακόμα η αντικομουνιστική προπαγάνδα της ΕΕ και των λογής ιμπεριαλιστικών κέντρων.
          Ομόφωνα, εγκρίθηκε ψήφισμα στήριξης και συμπαράστασης στον αγώνα των ναυτεργατών όπως και των συνταξιούχων και των εργαζομένων για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους. Ενάντια στις βάρβαρες πολιτικές της κυβέρνησης και της ΕΕ που στηρίζουν άλλα αστικά κόμματα.
          Στην έναρξη του Συνεδρίου παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν: Ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του Π.Γ., εκ μέρους της Κ.Ε. του ΚΚΕ, εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ, της ΕΕΔΥΕ, συνταξιούχων ΙΚΑ, Εθνικού Συμβουλίου για τις Γερμανικές αποζημιώσεις, από "Σπίτι του Αγωνιστή", το ΣΦΕΑ, την ΠΕΚΑΜ, το Σύλλογο "Φίλων Μνήμης Διαμαντή" κλπ, ενώ χαιρετιστήριο μήνυμα έστειλε η FIR.
          Στο τέλος των εργασιών εκλέχτηκαν νέο 45μελές Γενικό Συμβούλιο, το οποίο σε συνεδρίαση του, στη συνέχεια, εξέλεξε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ που συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής:   

1.   ΤΖΙΝΤΖΙΛΩΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ
2.   ΤΟΥΓΛΙΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ - Α' ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
3.   ΣΑΠΡΑΝΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ  - Β' ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
4.   ΖΑΓΓΑΝΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ     - Γ' ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
5.   ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ - Δ' ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
6.   ΑΥΓΕΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ - ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
7.   ΚΑΡΑΠΛΗ ΕΛΕΝΗ - ΤΑΜΙΑΣ
8.   ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ ΡΟΥΛΑ - ΜΕΛΟΣ
9.   ΖΕΛΕΛΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ - ΜΕΛΟΣ
10.  ΖΟΠΟΥΝΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ - ΜΕΛΟΣ
11.  ΚΑΛΟΓΗΡΟΣ ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ - ΜΕΛΟΣ
12.  ΜΑΧΑΙΡΑ ΓΕΩΡΓΙΑ - ΜΕΛΟΣ
13.  ΠΑΝΑΓΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ - ΜΕΛΟΣ
14.  ΤΣΑΠΑΡΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ – ΜΕΛΟΣ
15.  ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΜΠΑΜΠΗΣ - ΜΕΛΟΣ

Για το Δ.Σ.
    Ο Πρόεδρος                                                Ο Γενικός Γραμματέας



Τσιντζιλώνης Χρήστος                                      Αυγέρος Θεόδωρος

Ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση του οδικού δικτύου στις Τ.Κ. Μηλιάς, Φούστανης και Φιλώτειας


ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ Δ.Ε. ΕΞΑΠΛΑΤΑΝΟΥ (ΜΗΛΙΑ, ΦΟΥΣΤΑΝΗ, ΦΙΛΩΤΕΙΑ)

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις ουσίας που υλοποιεί η Δημοτική Αρχή με στόχο την βελτίωση της καθημερινότητας και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής.

Συγκεκριμένα, ολοκληρώθηκε το προηγούμενο διάστημα η αποκατάσταση του οδικού δικτύου στις Τ.Κ. Μηλιάς, Φούστανης και Φιλώτειας. Η κατάσταση στα παραπάνω χωριά ήταν δραματική, με τους δρόμους να βρίσκονται σε άθλια κατάσταση εδώ και αρκετά χρόνια, όπως δήλωσαν και οι Πρόεδροι των παραπάνω Τ.Κ.

Το παραπάνω έργο εντάσσεται στο Τεχνικό Πρόγραμμα 2016 και κόστισε 30.000 ευρώ.

Ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος έκανε την εξής δήλωση:

«Επιλέξαμε να ξεκινήσουμε από τα παραπάνω χωριά, γιατί κατά τις επισκέψεις μου είχα διαπιστώσει ότι βρίσκονται σε πολύ κακή κατάσταση. Οι λακκούβες δημιουργούσαν για χρόνια προβλήματα κι εμείς δώσαμε λύσεις. Έχουμε ακόμα πολύ δουλειά, όμως πλέον υπάρχει ένα υπόβαθρο και δεν ξεκινάμε από το μηδέν όπως όταν αναλάβαμε. Όσο περνά ο καιρός, τόσο πιο εμφανή γίνονται τα αποτελέσματα της δουλειάς μας. Είμαι περήφανος για όλους τους συνεργάτες μου και ευχαριστώ θερμά τους Προέδρους των Τ.Κ. για την άψογη συνεργασία που έχουμε όλο αυτό το διάστημα».





1ο Συμπόσιο Μακεδονικής Παράδοσης & Ιστορίας – Προσοτσάνη Δράμας


            Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το Συμπόσιο Μακεδονικής Παράδοσης & Ιστορίας που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων και πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Μουσικοχορευτικού Συλλόγου Προσοτσάνης «Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ».
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την εισήγηση του κ. Κωνσταντίνου Μιχόπουλου, μέλους της Εταιρείας Δραμινών Μελετών, με θέμα «ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΕΣ ΚΑΤΟΧΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥΣ». Ακολούθησε η παρουσίαση των παραδοσιακών φορεσιών φορεσιών του Βώλακα από τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Βώλακα κ.Άρμεν Δημήτριο. Τα μοντέλα που φόρεσαν την παραδοσιακή φορεσιά του Βώλακα Ράνια Ζαχαράκη, Μάτα Λάζου και ο Τρύφων Στάϊκος συμμετείχαν σε επαγγελματική φωτογράφιση από νωρίς στο φαράγγι της Πετρούσας, με σκοπό τον εμπλουτισμό του φωτογραφικού αρχείου αυθεντικών παραδοσιακών φορεσιών της ΠΟΠΣΜ, στο πλαίσιο της έρευνας και καταγραφής της Μακεδονικής Παράδοσης.
Το Συμπόσιο έκλεισε με την εισήγηση του Προέδρου της ΠΟΠΣΜ κ.Γεωργίου Τάτσιου, ο οποίος παρουσίασε την Ομοσπονδία των Μακεδόνων, το έργο και τα μελλοντικά της σχέδια. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσίασε η τεκμηριωμένη αναφορά σε προσπάθειες αλλοίωσης της γνήσιας Μακεδονικής Παράδοσης, καθώς και στην πρόσφατη εκδοτική δραστηριότητα που αναπτύχθηκε για το ντόπια χωριά της Δράμας.
 Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε η περίπτωση συγκεκριμένης έκδοσης (Μάιος 2016) που προέκυψε από το ερευνητικό πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία: Καταγραφή, μελέτη και προβολή της μουσικοχορευτικής παράδοσης της Ελλάδας» με φορέα υλοποίησης το Σύλλογο ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (2001-1005). Η εγκυρότητα της καταγραφής επισκιάστηκε από τις αυθαίρετες και υποκειμενικές ερμηνείες που εκφράζει μια συνεργάτης της ομάδας χορού του επιδοτούμενου προγράμματος. Αδιαφορώντας για τις απόψεις των ντόπιων της Δράμας και των Σερρών υποστηρίζει απροκάλυπτα ότι έχουν σλαβική συνείδηση κι ότι καταπιέστηκαν σφόδρα από το Ελληνικό κράτος. Η αντιδράσεις των ντόπιων του Βώλακα Δράμας, του Χαρωπού και του Βαμβακοφύτου Σερρών τους οποίους προσβάλει άμεσα είναι μεγάλες. Η φιλοξενία που παρείχαν οι ντόπιοι στην ερευνητική ομάδα ανταποδόθηκε με τον χειρότερο τρόπο από τη συγγραφέα, η οποία διδάσκει ως εξωτερικός συνεργάτης σε διάφορα πανεπιστήμια. Σύντομα θα υπάρξει συντονισμένη κίνηση για προσβολή του περιεχομένου της συγκεκριμένης έκδοσης.
Πλήθος κόσμου κατέκλυσε την αίθουσα του νεότευκτου Πολιτιστικού Κέντρου του Μουσικοχορευτικού Συλλόγου Προσοτσάνης «Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ». Μεταξύ αυτών παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Προσοτσάνης κ.Άγγελος Λύσελης, ο Αιδεσιμότατος Προσοτσάνης κ.Κωνσταντίνος Ουρούμης και Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Προσοτσάνης και ο πρόεδρος του ΚΕΠΑΑΜ κ.Ιωάννης Παπουτσής. Μεγάλο ενδιαφέρον έδειξαν οι εκπρόσωποι Πολιτιστικών Συλλόγων που ήλθαν από την Καλαμίτσα-Κηπούπολη, Μοναστηράκι, Αλιστράτη, Χωριστή, Κρηνίδες, Σιταγρούς, Προσοτσάνη, Δοξάτο, Δράμα, Νικήσιανη, Καλή Βρύση, Παγωνέρι, Πετρούσα, Παλαιοχώρι, Καλλιθέα, Βώλακα, Ξηροπόταμο, Πύργους.
Την εκδήλωση κάλυψε τηλεοπτικά η τηλεόραση STAR ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ (δημοσιογράφος Δημήτριος Σίδος), ηλεκτρονικά το site www.dramamania.gr(Νάτσης Γεώργιος) και η εφημερίδα «ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ» (δημοσιογράφος Πολυμένης Αθανάσιος).














ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...