Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Έκαναν οι Έλληνες ανθρωποθυσίες;


Μια ομάδα Αμερικανών και Ελλήνων αρχαιολόγων, ανακάλυψε τον σκελετό ενός ανθρώπου, χρονολογημένο 3.100 χρόνια πίσω. Ο τάφος του όμως είναι ένας βωμός που γινόταν θυσίες για τον Δία. Η ανακάλυψη έγινε στο όρος Λυκαίον στην Αρκαδία.

Ο σκελετός ανήκει πιθανότητα σε γένους αρσενικού έφηβο και χρονολογείται τον εντέκατο αιώνα π.Χ. στο τέλος της Μυκηναϊκής περιόδου, της οποίας οι ήρωες πέρασαν στην αιωνιότητα χάρις τον Όμηρο.

Η ανακάλυψη ίσως επιβεβαιώσει έναν από τους πιο φρικτούς θρύλους της αρχαιότητας, ο οποίος εξιστορεί την θυσία ενός αγοριού μαζί με ζώα. Σύμφωνα με αυτόν, το ανθρώπινο και ζωικό κρέας ανακατεύτηκαν και μαγειρεύτηκαν μαζί. Όποιος γευόταν το ανθρώπινο κρέας θα γινόταν λύκος για εννιά χρόνια.

Αναφερόμενο στην κλασική βιβλιογραφία ως το μέρος γέννησης του Δία, το όρος Λύκαιο είναι το αρχαιότερο γνωστό μέρος , όπου λατρευόταν ο παντοδύναμος θεός. Χιλιάδες ζώα, συνήθως πρόβατα και κατσίκια, σφαζόταν προς τιμήν του, πολλές φορές σε εκατόμβες.


Για την ακρίβεια, η βουνοκορφή είναι βασικά ένα ανάχωμα από τις στάχτες των ζώων.

«Αυτή η λατρεία πραγματοποιούταν εκεί συνεχόμενα για παραπάνω από μια χιλιετία, από την Μυκηναϊκή περίοδο μέχρι και την Ελληνιστική», αναφέρει ο David Gilman Romano του πανεπιστημίου της Αριζόνα .

Ο Romano έκανε ανασκαφές μέχρι το 2004 με μια Ελληνοαμερικανική αρχαιολογική ομάδα.

Η ανθρώπινη ταφή ανακαλύφθηκε σε μια τάφρο κοντά σε μια ανθρώπινης κατασκευής πλατφόρμα στο κέντρο του βωμού.


Το κρανίο έλειπε, αλλά το σαγόνι έμεινε ανέπαφο, ο σκελετός βρέθηκε ανάσκελα προσανατολισμένος στον άξονα ανατολής-δύσης. Ο βωμός οριοθετούνταν από πέτρες 1.5 μέτρων.

«Πολλές αρχαίες πηγές, αναφέρουν την ανθρωποθυσία στον βωμό του Δία στο Αλκαίο, αλλά μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε καμία υποψία ανθρώπινων κόκκαλων» αναφέρει ο Romano

Οι ερευνητές δεν ξέρουν ακόμα την φύση του θανάτου του εφήβου, αλλά η τοποθεσία και ο προσανατολισμός ανατολής-δύσης δεν γίνεται να αγνοηθούν.

«Είτε είναι ανθρωποθυσία είτε όχι, εδώ είναι ένας βωμός. Δεν είναι μέρος που θάβεις άνθρωπο, δεν είναι νεκροταφείο» προσθέτει ο αμερικάνος αρχαιολόγος.

Εκτός από τις λατρείες που πραγματοποιούταν στην κορυφή του βουνού, στο Λυκαίο διεξαγόταν, φημισμένοι αγώνες σαν τους ολυμπιακούς κάθε 4 χρόνια κατά τον τέταρτο αιώνα π.Χ..

Μερικοί ερευνητές υποστηρίζουν πως οι αγώνες του Λυκαίου είναι παλιότεροι από τους αντίστοιχους της Ολυμπίας, μόλις 35 χιλιόμετρα μακριά.

Οι αγώνες περιείχαν πάλη, ιπποδρομίες, αγώνες και πένταθλο με ρίψη δίσκου και ακοντίου, όλοι οι διαγωνιζόμενοι ήταν γυμνοί.

 Οι ανασκαφές θα συνεχιστούν μέχρι το 2020.

Μετάφραση: Νίκος Γιώτης από seeker








0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...