Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΙΕΡΟY ΝΑΟY ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΓΑΡΕΦΕΙΟΥ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ


ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΓΑΡΕΦΕΙΟΥ: ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ



Τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Παραδοσιακό Οικισμό Άνω Γαρεφίου επισκέφθηκε ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος μαζί με την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας κ. Ελισάβετ Τσιγαρίδα.

Πρόκειται για έναν μεταβυζαντινό Ναό, η ανέγερση του οποίου χρονολογείται το έτος 1811 όπου χτίστηκε με προσωπική εργασία των κατοίκων του χωριού. Τα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας, ο συγκεκριμένος Ναός χρησίμευε και ως «κρυφό σχολειό». Στο εσωτερικό του υπάρχουν τοιχογραφίες που χρονολογούνται πρίν πάνω από 200 χρόνια.

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην ανάγκη για συντήρηση και ανάδειξη τέτοιων μνημείων για τα οποία θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα. Η κ. Τσιγαρίδα έμεινε έκπληκτη και τόνισε ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας είναι διατεθειμένη να βοηθήσει ώστε αυτός ο Ναός να μείνει όρθιος και να συνεχίσει αποτελεί ένα μνημείο της περιοχής. Αρχικά, προέχει η επισκευή της στέγης η οποία βρίσκεται σε κακή κατάσταση, με αποτέλεσμα να υπάρχουν φθορές στο εσωτερικό λόγω της υγρασίας. Όπως διαπιστώθηκε, η στέγη σήμερα έχει κεραμίδια, ωστόσο η αρχική μορμή του Ναού εικάζεται ότι περιείχε σχιστόπλακες.

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξει συνεργασία μεταξύ του Δήμου Αλμωπίας και της Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας.








0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...