Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

Προτάσεις από την ΠΕ Πέλλας για δράσεις μείωσης της χρήσης της πλαστικής σακούλας


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΣΑΚΟΥΛΑΣ

ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΠΕΛΛΑΣ
Το σύνολο των μαθητών/τριών Δ.Ε.  Πέλλας θα ενημερωθεί και θα υλοποιήσει   βιωματικές δράσεις  διάρκειας μιας διδακτικής ώρας.
Τα σχολεία θα  οργανώσουν  διαγωνισμό  για το καλύτερο σλόγκαν ενάντια στη  χρήση της πλαστικής σακούλας, καθώς και διαγωνισμό αφίσας. Το καλύτερο σλόγκαν και αφίσα θα χρησιμοποιηθούν στις ενημερωτικές δράσεις, μέσα και έξω από το σχολείο.
Τα σχολεία  μπορούν να οργανώσουν δημόσια έκθεση όλων των έργων των μαθητών/τριών σε συνεργασία με δημόσιους φορείς.
Κάθε σχολείο, σε συνεργασία με τον οικείο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, μπορεί να οργανώσει εκδήλωση για τους γονείς, που είναι οι κύριοι διαχειριστές του πλαστικού, όπου θα τους ενημερώσει για τις συνέπειες της χρήσης πλαστικής σακούλας, θα τους παρακινήσει για τον  περιορισμό στη χρήση της και θα τους καταθέσει  ιδέες για το πώς μπορεί να γίνει αυτό μέσα σε ένα νοικοκυριό.
Επίσης τα σχολεία μπορούν να συνεισφέρουν με μουσικά, χορευτικά και θεατρικά σχήματα σε εκδηλώσεις που θα οργανωθούν για τους πολίτες  από δημόσιους φορείς.  

ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΔΗΜΩΝ
Προτείνουμε δημόσια συζήτηση/διαβούλευση ανάμεσα στους φορείς (δήμος, Εμπορικό Επιμελητήριο, Εκπαίδευση, Αγροτικοί, Πολιτιστικοί,  και λοιποί φορείς και οργανώσεις της περιοχής, μαζί με τα Super Markets) με σκοπό να προγραμματιστούν  συντονισμένες ενέργειες με στόχο τη μείωση του πλαστικού στην περιοχή μας. 
Με τη νέα χρονιά προτείνουμε να διοργανωθούν  δημόσιες ενημερωτικές εκδηλώσεις  με προβολές  ντοκιμαντέρ σχετικά με το θέμα, διαβούλευση  πολιτών  και  καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που μπορούν να συνοδεύονται από διανομή πάνινης σακούλας για τα ψώνια, μέχρι το Πάσχα 2017. 
Καλούμε σε δημόσια συζήτηση άλλους δήμους της Ελλάδας που έχουν εφαρμόσει το μέτρο για να μας ενημερώσουν για τις δυσκολίες και τις λύσεις που έδωσαν στην περιοχή τους. 
Οι Δήμοι  προτείνεται να εξαγγείλουν  επίσημα τον χαρακτηρισμό της περιοχής  μας «Ελεύθερη από Πλαστικό» και
o να υιοθετήσουν ανάλογες πρακτικές στην κατεύθυνση πραγματοποίησης της ανωτέρω εξαγγελίας
o να το κοινοποιήσουν  σε τύπο, τηλεόραση και δίκτυα, ώστε α) να προκληθεί το ενδιαφέρον άλλων περιοχών να μας μιμηθούν, όσο και β) να διεκδικηθεί η ενίσχυση του τουριστικού, επιχειρηματικού και  περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος για την περιοχή μας, εξαιτίας της συγκεκριμένης φιλοπεριβαλλοντικής στάσης της τοπικής κοινωνίας μας. Θεωρούμε ότι θα βοηθήσει ιδιαίτερα η θέσπιση από τους Δήμους  τοπικού  βραβείου (όχι απαραίτητα χρηματικού) για τις οικολογικές επιχειρήσεις.
Προτείνεται η εκτύπωση αφίσας με μήνυμα κατά της  χρήσης της  πλαστικής σακούλας, η οποία θα αναρτηθεί, κυρίως στα εμπορικά καταστήματα, αλλά και σε δημόσιους χώρους. Για την αφίσα μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα σλόγκαν ή τα σχέδια που προέκυψαν από τους   σχετικούς μαθητικούς  διαγωνισμούς.  
Να διερευνήσουν οι Δήμοι δυνατότητες συνεργασίας και χρηματοδότησης της εκστρατείας κατά της πλαστικής σακούλας από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, περιβαλλοντικούς φορείς και οργανώσεις που ασχολούνται με το θέμα.  

ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΦΟΡΕΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ 
Θεωρούμε ότι είναι απαραίτητη η υποστήριξη αυτής της προσπάθειας από :
Πολιτιστικούς Συλλόγους  
Αθλητικούς Συλλόγους
Περιβαλλοντικούς Ομίλους 
Αγροτικούς  Συλλόγους και Συνεταιρισμούς  (με έμφαση στην ανακύκλωση πλαστικών συσκευασιών φυτοφαρμάκων),
με την οργάνωση  ανάλογων δράσεων που οι ίδιοι θα επιλέξουν. 

Η Υπεύθυνη λειτουργίας ΚΠΕ Έδεσσας-Γιαννιτσών        Ο Διευθυντής  ΔΕ Πέλλας                           

Σοφία Θεοδωρίδου                                                                Δρ Κωνσταντίνος Κούγκας
                                                                                                              Χημικός

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...