Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Παρασκευή, 3 Μαρτίου 2017

Η Θεατρική Ομάδα του ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ αποφοιτά με το "Η Ιουλιέτα μετά..." στο Ξενιτίδειο


Η Θεατρική Ομάδα του Δημόσιου ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ αποχαιρετά το κοινό ολοκληρώνοτας τις σπουδές της με τη Θεατρική παράσταση "Η Ιουλιέτα μετά..." σε σκηνοθεσία της Χρύσας Αλεξάκη και έργο βασισμένο στον Ντάριο Φο.

Την παράσταση θα φιλοξενήσει το Ξενιτίδειο Πνευματικό Κέντρο την Παρασκευή 3 Μαρτίου και ώρα 21:00.

Σας περιμένουμε όλους εκεί....

Με εκτίμηση

 ο Διευθυντής του ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ 

Νέα διανομή τροφίμων στο πλαίσιο του Ε.Π. Ε.Β.Υ.Σ. του Τ.Ε.Β.Α. από την Κοινωνική Σύμπραξη Πέλλας με επικεφαλής την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας


Νέα διανομή τροφίμων στο πλαίσιο του Ε.Π. Ε.Β.Υ.Σ. του Τ.Ε.Β.Α. από την Κοινωνική Σύμπραξη Πέλλας με επικεφαλής την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας

Νέα μεγάλη διανομή τροφίμων θα πραγματοποιηθεί από την Κοινωνική Σύμπραξη Πέλλας με επικεφαλής την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους.

Η διανομή θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 8 και Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017 και αφορά τον Δήμο Έδεσσας και τον Δήμο Σκύδρας. Ώρες διανομής 09.00 – 14.00 ενώ, το σημείο διανομής των τροφίμων είναι η άτυπη βιομηχανική περιοχή Ριζαρίου (πρώην σφαγεία ΖΛΑΤΗ).

Τα τρόφιμα που θα διανεμηθούν στους ωφελούμενους είναι χοιρινό κρέας, βόειο κρέας, τυρί φέτα, τυρί ημίσκληρο, τυρί ημίσκληρο φέτες, ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, μέλι ανθέων, ελιές πράσινες, φασόλια, φακές, κοτόσουπα, ζυμαρικά, ρύζι, αλεύρι, τοματοπολτός, γάλα μακράς διάρκειας, corn flakes, μαρμελάδα, ζάχαρη λευκή, κομπόστα ροδάκινο, μήλα και πορτοκάλια χυμού.


Λόγω του μεγάλου όγκου και βάρους των προϊόντων διότι, για παράδειγμα, μία τετραμελής οικογένεια θα παραλάβει περίπου εκατό (100) κιλά τροφίμων, απαιτείται από τους ωφελούμενους μεταφορικό μέσο για να μεταφέρουν τα τρόφιμα που θα παραλάβουν.

Συντήρηση και επισκευή κοινόχρηστων χώρων στη Δ.Ε. Αριδαίας, ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Αλμωπίας


ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ Δ.Ε. ΑΡΙΔΑΙΑΣ

(ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΥ ΣΕ ΑΡΙΔΑΙΑ, ΓΑΡΕΦΙ, ΧΡΥΣΑ-ΤΣΑΚΟ-ΡΟΔΩΝΙΑ, ΑΛΩΡΟ ΚΑΙ ΛΥΚΟΣΤΟΜΟ)

Τη συντήρηση και επισκευή κοινόχρηστων χώρων στη Δ.Ε. Αριδαίας, ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Αλμωπίας μετά από πρόταση της Δημοτική Αρχής.

Οι παρεμβάσεις αφορούν στην πόλη της Αριδαίας και στις Τ.Κ. Γαρεφείου, Χρύσας-Τσάκων-Ροδωνιάς, Αλώρου και Λυκοστόμου και έχουν να κάνουν με τη συντήρηση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού κοινόχρηστων χώρων. Οι εργασίες που θα γίνουν περιλαμβάνουν την προμήθεια και τοποθέτηση 18 ιστών ηλεκτροφωτισμού ύψους 3 μέτρων, εκ των οποίων τα 9 θα τοποθετηθούν στην Αριδαία (οδός Κύπρου) και 9 στο Γαρέφι (περιοχή γέφυρα και Νηπιαγωγείο). Παράλληλα, θα φωταγωγηθεί η περιοχή Δασάκι της Αριδαίας εσωτερικά και εξωτερικά με 8 προβολείς LED 50W και 18 προβολείς LED 30W. Επίσης, θα φωταγωγηθούν κοινόχρηστοι χώροι στην Τ.Κ. Χρύσας-Τσάκων-Ροδωνιάς με την τοποθέτηση και εγκατάσταση συνολικά 15 φωτιστικών τα οποία θα αποξηλωθούν και θα τοποθετηθούν από δημοτικό χώρο. Επιπλέον, θα συντηρηθούν 6 φωτιστικά στην είσοδο του Αλώρου με την τοποθέτηση σφαιρικών γλόμπων και θα ηλεκτροδοτηθεί η άνω πλατεία του Λυκοστόμου που δεν έχει φωτιστεί ποτέ εδώ και αρκετά χρόνια από τη μέρα της κατασκευής της.

Η συνολική προϋπολογιζόμενη δαπάνη του έργου ανέρχεται σε 25.999 ευρώ (με το ΦΠΑ) από τη ΣΑΤΑ 2016.

Κινητοποίηση των φορέων για την υλοποίηση δράσεων στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Let’s do it Greece με συντονιστή την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας


Κινητοποίηση των φορέων για την υλοποίηση δράσεων στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Lets do it Greece με συντονιστή την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας


Με τη συμμετοχή τοπικών φορέων πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση στο Διοικητήριο, με συντονιστή την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, για την υλοποίηση δράσεων στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Lets do it Greece. Την Π.Ε. Πέλλας εκπροσώπησε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Λάκης Βασιλειάδης ο οποίος προήδρευσε στη συνάντηση, ενημερώνοντας την Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά για την εξέλιξη της συνεργασίας σε τοπικό επίπεδο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι εκπρόσωποι των φορέων παρέθεσαν τις απόψεις τους, συζητώντας τις εμπειρίες τους από την υλοποίηση δράσεων στο πλαίσιο του Lets do it Greece τις προηγούμενες χρονιές. Κοινός τόπος είναι η μετάδοση του μηνύματος του εθελοντισμού σε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες, η ανιδιοτελής προσφορά και η αλλαγή νοοτροπίας στην καθημερινότητά μας.

Ο κ. Βασιλειάδης κάλεσε τους φορείς να υποβάλλουν συγκεκριμένες προτάσεις για την υλοποίηση μίας, κοινής δράσης την Κυριακή 2 Απριλίου η οποία θα τεθεί υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς οι οποίοι θα συνδράμουν αποφασιστικά στην επιτυχία της δράσης. Παράλληλα, η Π.Ε. Πέλλας θα στηρίξει και όλες τις δραστηριότητες που έχουν προγραμματιστεί την εβδομάδα Lets do it Greece και αφορούν κυρίως σχολικές δράσεις.

Την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί η τελική συνάντηση για την επιλογή της δράσης που θα υλοποιηθεί με συντονιστή την Π.Ε. Πέλλας και τη συνεργασία των τοπικών φορέων.


Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού, Νεολαίας & Εθελοντισμού Δήμου Αλμωπίας Γιώργος Χατζηγιαννίδης, ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού και Πρόνοιας Δήμου Έδεσσας Τάσος Δίου, η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας Ελισάβετ Τσιγαρίδα με τους συνεργάτες της, ο Πρόεδρος του «Ευ ζήν» Δήμου Έδεσσας και εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Πέλλας Δημήτρης Γιώγας, εκπρόσωποι των Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Αβραάμ Χατζηδημητρίου και Αντωνία Πολυξενίδου αντίστοιχα, οι υπεύθυνες σχολικών δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας Μπέτυ Φράγκου και Φωτεινή Σταυρίδου αντίστοιχα, η υπεύθυνη λειτουργίας του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Έδεσσας – Γιαννιτσών Σοφία Θεοδωρίδου και στελέχη της Π.Ε. Πέλλας.


"Γκόσπουντι σπουλάϊτι" Το νυφιάτικο κρεβάτι


"....Εκείνο το απόγευμα ο πατέρας μου γύρισε νωρίς από τα χωράφια και το βλέμμα του φαινόταν ανήσυχο και διακρινόταν μια αγωνία στο ηλιοψημένο πρόσωπό του.
Αφού έτρεξα και τον βοήθησα να τακτοποιήσει τα δυο μουλάρια στο "ίσμπε" και να τοποθετήσει τα σαμάρια σε ένα πεζουλάκι, τον έπιασα από το χέρι και τον ακολούθησα στην διπλανή βρύση με το τρεχούμενο νεράκι, να πλύνει τον ιδρώτα της ημέρας.
Τον ρώτησα τι συμβαίνει και ήρθε νωρίτερα από τη συνηθισμένη ώρα, αλλά αυτός κάνοντας έναν μορφασμό αδιευκρίνιστο, με πήρε στα στιβαρά του χέρια και χαμογελώντας με οδήγησε στην κουζίνα, όπου η "τάρνα" κόχλαζε στο μαυρισμένο από τη φωτιά τηγάνι. Αφού έριξε λίγο φρεσκοαρμεγμένο γάλα, μου έδωσε ένα κουτάλι και καθίσαμε μαζί δίπλα δίπλα, τρώγοντας σιωπηλά.

Είχε πάρει να σουρουπώνει και τα λιγοστά φώτα του χωριού άρχισαν να ανάβουν, ενώ οι κίτρινες λάμπες πυρακτώνονταν από το ρεύμα του υδροηλεκτρικού σταθμού της Μπιτσκίας, κάνοντας κάποια σπιτάκια, που διέθεταν ηλεκτρισμό, να φαντάζουν σαν παλατάκια, μέσα στη σκοτεινιά που απλώνονταν τριγύρω.
Αφού τελείωσα γρήγορα γρήγορα το φαγητό μου, πήρα στα παιδικά μου χεράκια ένα φρέσκο αγγουράκι, που έφερε ο πατέρας από τον κήπο και κόβωντας την άκρη του που πίκριζε, έριξα λίγο χοντρό αλάτι και ροκανίζοντάς το σαν ποντικάκι, ανέβηκα στην πάνω "ντιβινά" από την μεγάλη ξύλινη σκάλα μας.
Περνώντας την "πουλάτα", μπήκα στο μεγάλο δωμάτιο του σπιτιού και αφού επιθεώρησα τον χώρο και έλεγξα ότι όλα είναι στη θέση τους, έστρωσα το νυφιάτικο κρεβάτι, που υπήρχε στο κέντρο του ρίχνοντας ένα πολύχρωμο υφαντό κιλίμι με κόκκινα τριαντάφυλλα και πεταλούδες στον περίγυρο, κατέβηκα ξανά κάτω.
Στο δωμάτιο λοιπόν αυτό, φιλοξενούσαμε επί έναν μήνα ένα νιόπαντρο ζευγάρι.
Ήταν συγχωριανοί μας, αλλά λόγω των πολύ δύσκολων συνθηκών, αναγκάζονταν, όπως και πολλοί άλλοι χωριανοί μας, να έρχονται κάθε βράδυ στο δικό μας σπίτι για να βρίσκουν καταφύγιο.
Οι εχθροί, περικύκλωναν κάθε βράδυ το χωριό μας, θέλοντας να το καταλάβουν, όμως οι κάτοικοι, αντιστέκονταν με ότι μέσα διέθεταν και δεν υποδουλώνονταν.

Το σπίτι μας ήταν χτισμένο με πολύ γερά θεμέλια, ενώ τα πετροντούβαρα, που το περιέκλυαν, ήταν πάχους ενός μέτρου και άντεχε σθεναρά στις οβίδες, που κατά καιρούς εξαπέλυαν οι επίδοξοι κατακτητές από τα γύρω ορεινά.
Μάλιστα σε μια γωνιά του σπιτιού μας, στο ημιυπόγειο, είχαμε κατασκευάσει ένα αυτοσχέδιο καταφύγιο, στο οποίο μαζευόντουσαν περί τα πενήντα άτομα, όταν βομβαρδιζόταν το χωριό.
Η δε σκεπή, ήταν ενισχυμένη από πολύ χοντρά ντερέκια γάβρας, μπλεγμένα σταυρωτά και μας έδιναν μια σχετική αίσθηση ασφάλειας. 

Τα αλυχτίσματα των σκυλιών και τα βελάσματα των αιγοπροβάτων σταμάτησαν ξαφνικά, ενώ σαν από μαγεία, όλα τα φώτα έσβησαν και μια νεκρική σιγή απλώθηκε στον οικισμό.
Στη στιγμή, αδιόρατες ανθρώπινες φιγούρες, άρχισαν να κινούνται προς την αυλή μας και σε λίγα λεπτά, το καταφύγιο του σπιτιού μας γέμισε από γυναικόπαιδα. Μητεράδες, κρατώντας αγκαλιά τα παιδάκια τους και γιαγιάδες κρατώντας κάποια υφαντά σκεπάσματα, στριμώχνονταν στο ημιυπόγειο, ενώ μια γριούλα με τρεμάμενα χέρια, αγκάλιαζε ένα εικόνισμα της Παναγίας. Μπορούσα να διακρίνω μέσα στην εκκωφαντική ησυχία κάποιες άναρθρες φράσεις που μουρμούριζε "Γκόσπουτ ντα τσούβε" και τέτοια λόγια ικετευτικά.
Μια λάμπα πετρελαίου, χωμένη σε μια καμάρα, φώτιζε τον χώρο και το κίτρινο φως που απλωνόταν στον χώρο, μου δημιουργούσε ένα περίεργο δέος. πέρα από τον ανθρώπινο φόβο για το τι θα συμβεί.
Σε μια γωνία του Βυζαντινού, θαρρείς, εκκλησιάσματος, στέκεται το νιόπαντρο ζευγάρι, με την νύφη να κάθεται υπομονετικά σε ένα ξύλινο σκαμνάκι, τον δε γαμπρό να της κρατά τρυφερά το χέρι, ψυθιρίζοντάς της, ποιος ξέρει τι λόγια, στο αυτί της για να την καθησυχάσει.
Ένας μακρινός πολύ δυνατός κρότος, κάνει όλους μας να ανασκυρτίσουμε και ασυναίσθητα, στριμωχνόμαστε όλοι ο ένας πάνω στον άλλον.
Λίγα λεπτά αργότερα, η βαριά ξύλινη πόρτα ανοίγει και ένας ψηλός ξερακιανός άντρας ξεπροβάλλει και μας πληροφορεί ότι "οι εχθροί έβαλαν φωτιά στην "βουντινίτσα" της Μπιτσκίας και μαζί και στον υδροηλεκτρικό σταθμό".
Αφού μας προειδοποίησε ότι απόψε θα δεχτούμε σφοδρή επίθεση και μας προέτρεψε να παραμείνουμε στη θέση μας, αποχώρησε για να πάει στο πόστο του, μαζί με τους άλλους υπερασπιστές του χωριού.
Κάποιοι μακρινού πυροβολισμοί διέκοπταν την βραδινή ηρεμία, ενώ κάπου κάπου, δυνατοί κρότοι όλμων, μας έκαναν να αναπηδάμε από τρόμο.

Σε μια στιγμή, ένας τρομερός ήχος που συνοδεύονταν από τεράστια λάμψη, έκανε το έδαφος να ταρακουνηθεί και τα αυτιά μου βούλωσαν από την μεγάλη ένταση.
Τα μικρά παιδιά άρχισαν να κλαίνε και οι μανάδες μάταια αγωνίζονταν να τα ηρεμήσουν, κουνώντας τα πέρα δώθε στις αγκαλιές τους.
"Σίγουρα η μπόμπα έπεσε επάνω στο σπίτι" είπε κάποιος από το πλήθος κι όλοι έκαναν το σταυρό τους.
Η οχλοβοή των πυρών συνεχίστηκε για αρκετή ώρα, ώσπου κατά τις πρωινές πλέον ώρες, ο ίδιος άντρας με αναμαλλιασμένο κεφάλι και κάποιες μουντζούρες στο πρόσωπό του, μάλλον από το μπαρούτι των πυροβολισμών, μας ανακοίνωσε ότι, "τελείωσε η μάχη και τους διώξαμε τους άτιμους" και το χωριό μας δεν παραδόθηκε.
Βγαίνοντας από το λαγούμι μας και με τις πρώτες ακτίνες του ηλίου να ξεπροβάλλουν στα ανατολικά βράχια της "Μπάϊνας", το βλέμμα μας έπεσε κατευθείαν στην σκεπή του σπιτιού που μας φιλοξένησε.
Μια τεράστια τρύπα διαφαινόταν στα τούρκικα κεραμίδια της, ενώ ασυναίσθητα τα βήματα πολλών από εμάς, μας οδήγησαν στον πάνω όροφο να δούμε τι συνέβη.
Τρέχοντας, μπήκαμε στο νυφιάτικο δωμάτιο και αντικρίσαμε ένα σκηνικό που δεν το ξεχνάω, όσα χρόνια κι αν περάσουν.
Μια μεγάλη τρύπα είχε ανοίξει, στο ενισχυμένο με τους τεράστιους κορμούς ταβάνι διαλύοντάς τους σαν τσιγαρόχαρτα, ενώ ένα κατάμαυρο  κομμάτι οβίδας, αυτής που έκανε όλη τη ζημιά, ήταν προσγειωμένο στο κέντρο του κρεβατιού, ακριβώς επάνω στα κόκκινα τριαντάφυλλα του σκεπάσματος που είχα στρώσει, ενώ οι πεταλούδες παρέμειναν ανέπαφες.
Όλοι όσοι ήμασταν εκεί, ασυναίσθητα στρέψαμε τα γουρλωμένα μάτια μας προς τους νεόνυμφους, ενώ η μπάμπου Μαρία, κρατώντας σφιχτά το εικόνισμα της Παναγιάς μονολογούσε:
"Γκόσπουντι σπουλάϊτι - Γκόσπουντι σπουλάϊτι".........."Εμπνευσμένο από αφήγηση πραγματικών γεγονότων.Επεξηγήσεις:
"ίσμπε"---Στάβλος
"τάρνα"---τραχανάς
Μπιτσκίας---περιοχή παραποτάμια στα βόρεια του χωριού
"ντιβινά"---ξύλινο πάτωμα - χαγιάτι
"πουλάτα"---ξύλινο πάτωμα
"ντερέκια"---ξύλινα δοκάρια
"Γκόσπουτ ντα τσούβε"---ο Θεός να φυλάει
"βουντινίτσα"---νερόμυλος
"Μπάϊνα"---περιοχή στα ανατολικά του χωριού
"Γκόσπουντι σπουλάϊτι"---ευχαριστώ Θεέ μου

ΤΟΠΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...