Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Σάββατο 15 Απριλίου 2017

Χάθηκε προφυλακτήρας προπέλας ψεκαστικού, στην περιοχή "Σέλιστα" των Προμάχων.


Χάθηκε προφυλακτήρας προπέλας ψεκαστικού, στην περιοχή "Σέλιστα" των Προμάχων.

Παρακαλείται αν κάποιος γνωρίζει κάτι, ας επικοινωνήσει με τα "Π. Ν."

Τετραήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη των μαθητών της Β’ και Γ’ τάξης του Γυμνασίου Προμάχων στην Αθήνα και το Ναύπλιο


ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΡΟΜΑΧΩΝ
 ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ

Με ιδιαίτερη επιτυχία  πραγματοποιήθηκε η τετραήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη των μαθητών της Β’  και Γ’ τάξης του Γυμνασίου Προμάχων στην Αθήνα, από τις 26 μέχρι τις  29  Μαρτίου 2017,  στα πλαίσια της  επίσκεψής τους στη Βουλή των Ελλήνων.
Παραθέτουμε παρακάτω  ένα οδοιπορικό της εκπαιδευτικής μας εκδρομής. Μετά την άφιξή μας  ,λοιπόν, στην Αθήνα και την τακτοποίησή μας   σε ξενοδοχείο  στην περιοχή του Θησείου  ακολούθησε δείπνο σε γραφικό ταβερνάκι στην περιοχή του Ψυρρή . Εκεί οι μαθητές μας διασκέδασαν με μαθητές του 12 ου Γυμνασίου Λάρισας και απέσπασαν συγχαρητήρια για την άριστη επίδοσή τους στους παραδοσιακούς χορούς.
Το πρόγραμμα της δεύτερης ημέρας περιλάμβανε ημερήσια εκδρομή στην Πελοπόννησο.  Αρχικά επισκεφτήκαμε  τον Ισθμό της Κορίνθου». Η διώρυγα, που έχει διανοιχθεί στην περιοχή , ενώνει τον Σαρωνικό με τον Κορινθιακό κόλπο και  έχει μήκος 6.346 m, πλάτος 24,6 m, ενώ το βάθος της κυμαίνεται από 7,50 έως 8 m .Η  κατασκευή της διώρυγας(1880-1893) έγινε με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Χαρίλαου Τρικούπη  στα πλαίσια της αναπτυξιακής πολιτικής του.
Στη συνέχεια   επισκεφτήκαμε  το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου,  που ανήκει στο νομό Αργολίδος και βρίσκεται σε ιερό  που ήταν αφιερωμένο στον Ασκληπιό. Κατασκευάστηκε από τον αρχιτέκτονα Πολύκλειτο  με μέγιστη χωρητικότητα 13.000 - 14.000 θεατών και θεωρείται το τελειότερο αρχαίο ελληνικό θέατρο από άποψη ακουστικής και αισθητικής . Φιλοξενούσε μουσικούς και δραματικούς αγώνες  και διατηρεί τη χαρακτηριστική τριμερή διάρθρωση ενός ελληνιστικού θεάτρου, διαθέτει δηλαδή κοίλο, ορχήστρα και σκηνή. ΄Αρχισε να οικοδομείται στα  τέλη του 4ου αι. π.Χ.. Η πρώτη συστηματική ανασκαφή στο θέατρο ξεκίνησε το 1881 , ενώ η  πρώτη παράσταση  που δόθηκε ήταν η Ηλέκτρα του Σοφοκλή  με την Κατίνα Παξινού (1938). H   θεατρική ομάδα του Γυμνασίου μας είχε την ευκαιρία να φωτογραφηθεί  στο χώρο του αρχαίου θεάτρου και  να συνειδητοποιήσει την άριστη ακουστική του, καθώς κάποιοι μαθητές της ομάδας είπαν μεγαλόφωνα κάποιες ατάκες από το θεατρικό τους.
  ΄Επειτα ταξιδέψαμε προς το Ναύπλιο και επισκεφτήκαμε  το ιστορικό φρούριο του Παλαμηδίου , που υπήρξε η φυλακή του Κολοκοτρώνη. Κατόπιν ξεναγηθήκαμε  στα σημαντικότερα αξιοθέατα του πανέμορφου Ναυπλίου, που υπήρξε η πρώτη πρωτεύουσα του ελεύθερου ελληνικού κράτους. .
Το εκπαιδευτικό περιεχόμενο της εκδρομής ήταν ιδιαίτερο έντονο  και την τρίτη μέρα .Πραγματοποιήθηκε, λοιπόν, μια περιήγηση στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας με το «χαρούμενο τρενάκι» , που το πήραμε από την οδό Ερμού. Θαυμάσαμε έτσι την αρχαία ελληνική και τη ρωμαiκή αγορά , το Ηρώδειο, το μέγαρο Μαξίμου, το Ζάππειο και τον Εθνικό κήπο. Ακολούθησε σύντομη επίσκεψη στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, το οποίο  κτίστηκε με πρωτοβουλία της Βασίλισσας Αμαλίας το 1858 κα λειτουργεί σήμερα σαν Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.. ΄Οπλα του Κολοκοτρώνη, του Μακρυγιάννη και του Παύλου Μελά, σφραγίδες και προσωπικά αντικείμενα  πολλών αγωνιστών  της Επανάστασης μας προκάλεσαν δέος και συγκίνηση.
 Εντύπωση μας έκανε το Μουσείο για το σχολείο και την εκπαίδευση, που βρίσκεται  στον αρχαιότερο δρόμο της Αθήνας, στην οδό «Τριπόδων», στην  Πλάκα. Η αίθουσα με τα ξύλινα παλιά θρανία ,όπου κάθησαν οι μαθητές ,τους έδωσε τη δυνατότητα να γνωρίσουν την κτιριακή υποδομή των σχολείων της μεταπολεμικής εποχής και   να έρθουν σε επαφή με εκθέματα όπως παλιά κουδούνια , παλιές σάκες, πλάκες με κοντύλι , πένα με  μελάνι, μαθητικές  ποδιές , μαθητικά  πηλήκια και  βέργες . Ακολούθησε γεύμα στην πιο παλιά συνοικία της Αθήνας, την Πλάκα, με τις γραφικές ταβερνούλες και τα πανέμορφα μικρομάγαζα.
Θα ήταν παράλειψη μα μην επισκεφτούμε  το Ζάππειον Μέγαρο , η ανέγερση του ποίου  χρηματοδοτήθηκε από τον εθνικό ευεργέτη Ευάγγελο Ζάππα και ολοκληρώθηκε το 1888. Ήταν το πρώτο κτίριο παγκοσμίως που κτίστηκε αποκλειστικά για τους Ολυμπιακούς αγώνες . Εδώ πραγματοποιήθηκε η ιστορική υπογραφή της συνθήκης προσχώρησης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (τότε ΕΟΚ) το 1981 .Το θαυμασμό τους εξέφρασαν οι μαθητές και οι μαθήτριές μας όταν τους δόθηκε η ευκαιρία να περπατήσουν στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο , το οποίο χρησιμοποιούνταν στην αρχαιότητα για την τέλεση των Παναθηναίων , προς τιμήν της θεάς Αθηνάς. Η ιστορία του είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων(1896). Σε αυτό το Στάδιο παραδίδεται κάθε φορά η ολυμπιακή φλόγα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
΄Ηρθε τελικά  η ώρα της επίσκεψής μας στο χώρο της Βουλής των Ελλήνων. Αρχικά παρακολουθήσαμε  ένα βίντεο για την αξία του κοινοβουλευτισμού και της δημοκρατίας, ενώ το ενδιαφέρον μας προσέλκυσε ιδιαίτερα  η αίθουσα που ήταν αφιερωμένη στον Χαρίλαο Τρικούπη.
Την Τετάρτη- στις εννέα το πρωί - πραγματοποιήθηκε  η επίσκεψη μας στο νέο μουσείο της Ακρόπολης ,που εγκαινιάστηκε το 2004 και είναι ένα από  τα  σπουδαιότερα μουσεία του κόσμου. Το μουσείο δίνει έμφαση στο φυσικό φωτισμό, ενώ η τέλεια αρχιτεκτονική του  με τα τέσσερα επίπεδα- στα οποία εκτίθενται οι συλλογές του -παραπέμπει τον επισκέπτη  στην ανάβαση στον βράχο της Ακρόπολης. Στο τέταρτο επίπεδο του μουσείου, στην αίθουσα του Παρθενώνα, εκτίθενται  όλα τα σωζόμενα στην Αθήνα γλυπτά του μνημείου.
 Τον απέραντο θαυμασμό μας εκφράσαμε κατά την επίσκεψή μας στον ιερό βράχο της Ακρόπολης, όταν αντικρίσαμε από κοντά τον Παρθενώνα (447-438π.Χ.) Πρόκειται για   το κορυφαίο μνημείο της αρχαίας Ελλάδας , που κτίσθηκε επί Περικλή με αρχιτέκτονες τον Ικτίνο και τον Καλλικράτη υπό την επίβλεψη του Φειδία. ΄Ηταν αφιερωμένος στην Παρθένο θεά Αθηνά , το χρυσελεφάντινο άγαλμα της οποίας αποτελούσε ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου. Μας  έκανε επίσης εντύπωση το Ερέχθειο , όπου υπάρχουν οι αναπαραστάσεις των Καρυάτιδων-γυναικείων αγαλμάτων που λειτουργούσαν σαν κίονες –,ο ναός της Απτέρου Νίκης καθώς και τα Προπύλαια. Μετά τις αναμνηστικές φωτογραφίες που βγάλαμε στο  χώρο  της Ακρόπολης συνειδητοποιήσαμε ότι τα μνημεία του ιερού βράχου  ήταν και θα είναι το ύψιστο δημιούργημα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.
Κατά την αναχώρηση για τους Προμάχους είχαμε την ευκαιρία να περάσουμε έξω από το Ολυμπιακό Στάδιο Αθηνών , που είναι το μεγαλύτερο σε χωρητικότητα στάδιο της Ελλάδος .Αποτελεί τμήμα του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών (ΟΑΚΑ) «Σπύρος Λούης» και σήμερα μπορεί να φιλοξενήσει 69. 618 καθήμενους θεατές.
Οι μαθητές μας δήλωσαν: «Οι προσδοκίες μας για την πραγματοποίηση της τετραήμερης εκπαιδευτικής εκδρομής στην Αθήνα ήταν πολλές και οι εμπειρίες μας τελικά πολύ θετικές. Θα μείνουν για πάντα στο μυαλό μας σαν μια γλυκιά ανάμνηση από τα μαθητικά μας χρόνια στο γυμνάσιο Προμάχων».
 Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους μαθητές μας για την αξιοπρεπή και υπεύθυνη συμπεριφορά που επέδειξαν κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής επίσκεψής του στη Αθήνα, τους γονείς, που μας εμπιστεύτηκαν τα παιδιά τους, τις εκπαιδευτικούς συνοδούς  κ.κ. Αθηνά Ζαγγελίδου και Παναγιώτα Τουλάκη για τη πολύ καλή  επικοινωνία μας κατά τη διάρκεια της εκδρομής, τον Διευθυντή του Γυμνασίου Προμάχων κ. Ευστάθιο Πασόη για τη βοήθεια και συμπαράστασή του.


Η αρχηγός της εκδρομής Ελένη Μαζγαλτζίδου














ΕΥΧΕΣ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ "Η ΠΕΛΛΑ"



Ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο  του Εκπολιτιστικού Ομίλου Γιαννιτσών

 « Η ΠΕΛΛΑ» σας εύχονται  Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα.


    ο πρόεδρος
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΟΝΤΣΙΟΣ

Η περιφορά του Επιταφίου των Προμάχων


Εκατοντάδες πιστοί κατέκλυσαν και φέτος τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Προμάχων και με κατάνυξη και θρησκευτική ευλάβεια παρακολούθησαν την ακολουθία και την περιφορά του Επιταφίου.
Η πομπή διέσχισε τα στενά του οικισμού και μετά από αρκετή ώρα κατέληξε πίσω στο Ναό.
Ο όμορφος ανοιξιάτικος καιρός συνέβαλλε στην μεγάλη κοσμοσυρροή, ενώ πολλοί ήταν και οι ετεροδημότες, η οποίοι επισκεπτόμενοι τα πάτρια εδάφη, δεν έχασαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την εντυπωσιακή περιφορά.
Άξια λόγου είναι  η  προσφορά εκατοντάδων χειροποίητων λαμπάδων στους κατοίκους κατά την έξοδο τους από το Ναό, λαμπάδες που ετοίμασαν κάτοικοι του χωριού σε  συνεργασία με την Ομάδα Εθελοντών  .
Για το βράδυ δε της Ανάστασης, η  «δαιμόνια» ομάδα έχει ετοιμάσει, χάρη στην αμέριστη βοήθεια όλων των κατοίκων, ένα φαντασμαγορικό υπερθέαμα με πολύχρωμα βεγγαλικά, που όμοιό της δεν έχει ξανασυμβεί. 

Καλή Ανάσταση

















































ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...