Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

Παράταση προθεσμίας αναθεώρησης ΕΣΠΔ 2017 των δικαιούχων της 2ης Πρόσκλησης της Δράσης 2.3Β


Παράταση προθεσμίας αναθεώρησης ΕΣΠΔ 2017 των δικαιούχων της 2ης Πρόσκλησης της Δράσης 2.3Β «Σύστημα Ολοκληρωμένης  Διαχείρισης στην Παραγωγή Σακχαρότευτλων» του Μέτρου 2.1.4 «Γεωργοπεριβαλλοντικές Ενισχύσεις» του ΠΑΑ 2007-2013 


Από το Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας Γιαννιτσών της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής ΠΕ Πέλλας ανακοινώνεται ότι βάσει σχετικής ενημέρωσης από την ΕΥΕ ΠΑΑ, παρατείνεται έως την 15/6/2017 η προθεσμία αναθεώρησης ΕΣΠΔ 2017.Υπενθυμίζεται ότι η υποχρέωση υποβολή ΕΣΠΔ 2017 αφορά μόνο τους δικαιούχους της 2ης  Πρόσκλησης της Δράσης 2.3 (Β). 

Σημειώνεται ότι η καταληκτική προθεσμία υποβολής ΕΣΠΔ 2017 παραμένει αμετάβλητη (15/5/2017), έληξε δηλαδή 15/5/2017 παράλληλα με την προθεσμία υποβολής της Δήλωσης Εφαρμογής 2016.

Η Ελληνική Δασολογική Εταιρεία (Ε.Δ.Ε.) διοργανώνει το 18ο Πανελλήνιο Δασολογικό Συνέδριο & Διεθνή Ημερίδα στην πόλη της Εδεσσας


Πρόσκληση
Η Ελληνική Δασολογική Εταιρεία ανακοινώνει τη διοργάνωση του
18ου Πανελλήνιου Δασολογικού Συνεδρίου

«Η Ελληνική Δασοπονία μπροστά σε σημαντικές προκλήσεις: αειφορική διαχείριση δασών, δασικοί χάρτες, περιβαλλοντικές τεχνολογίες - δικτύωση και προστασία φυσικού περιβάλλοντος»
&
International Workshop
“Information Technology, Sustainable Development, Scientific Network & Nature Protection”

                                  Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Δρ. Νικόλαος Γρηγοριάδης
Τακτικός Ερευνητής ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ/ΙΔΕ Θεσ-νίκης


8-11 Οκτωβρίου 2017
ΕΔΕΣΣΑ ΠΕΛΛΑΣ
Περιοχή Βαρόσι

Η Ελληνική Δασολογική Εταιρεία (Ε.Δ.Ε.)
διοργανώνει το 18ο Πανελλήνιο Δασολογικό Συνέδριο & Διεθνή Ημερίδα με αντικείμενο: «Η Ελληνική Δασοπονία μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις: αειφορική διαχείριση δασών, δασικοί χάρτες, ολοκληρωμένη διαχείριση υπαίθρου και προστασία φυσικού περιβάλλοντος» που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη της Εδεσσας (8-11 Οκτωβρίου 2017). Στην παραπάνω προσπάθειά μας συμβάλλουν οι εξής φορείς: η Βουλή των Ελλήνων, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.), η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης με τις τοπικές Δασικές Υπηρεσίες, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, ο Δήμος Εδέσσης, το ΚΠΕ Εδέσσης-Γιαννιτσών, το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ. και τα δυο Ινστιτούτα Δασικών Ερευνών Θεσ/νίκης-Αθηνών (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ).

Το Συνέδριο αυτό αποτελεί το κορυφαίο επιστημονικό γεγονός του δασικού κλάδου & του Φυσικού Περιβάλλοντος και αναμένεται να το παρακολουθήσουν περισσότεροι από 500 σύνεδροι, η πλειονότητα των οποίων θα προέρχεται γενικά από τον γεωτεχνικό χώρο, κυρίως όμως από τη Δασική Υπηρεσία. Ειδικότερα φέτος το Συνέδριο θα έχει διεθνή χαρακτήρα, καθώς αυτό θα φιλοξενήσει εισηγητές και εργασίες από το εξωτερικό. Στη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα ερευνών κορυφαίων επιστημόνων της Δασολογικής επιστήμης και του Φυσικού Περιβάλλοντος, και τα πορίσματά τους θα δώσουν απαντήσεις σε πολλά από τα επείγοντα περιβαλλοντικά προβλήματα της χώρας μας και όχι μόνο.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την παρουσία σας.

Με ιδιαίτερη τιμή
Για την Οργανωτική Επιτροπή
Ο Πρόεδρος
Δρ Νικάλαος Σ. Γρηγοριάδης
Τακτ.Ερευνητής ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ / ΙΔΕ Θεσ-νίκης


ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ


ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ
Η 19η Μαΐου αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ελληνικής ιστορίας. Είναι ημέρα τιμής και μνήμης για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα. Σαν σήμερα ο Κεμάλ Ατατούρκ ξεκίνησε τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Ημέρα τιμής και μνήμης για τις 353.000 ψυχές που ζητούν δικαίωση για τη Γενοκτονία που διαπράχθηκε εις βάρος του Ποντιακού Ελληνισμού. Αυτός ο λαός που έζησε τόσο μεγάλα δεινά, κατάφερε να διατηρήσει την εθνική του ταυτότητα και αξιοπρέπεια και να σταθεί όρθιος.

Απαιτούμε τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας. Απαιτούμε από την Τουρκία να ζητήσει συγγνώμη για τα εγκλήματα που διέπραξε κατά των Ελλήνων του Πόντου. Είναι το λιγότερο που μπορεί να κάνει.

Δεν ξεχνάμε…



Δημήτρης Μπίνος

Δήμαρχος Αλμωπίας

Κοπή επικίνδυνων δένδρων για την ασφάλεια των διερχόμενων οδηγών στην Π.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Έδεσσας, στο οδικό τμήμα Μελισσίου – Καρυώτισσας.


Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά: «Παρεμβαίνουμε άμεσα και δίνουμε λύσεις σε θέματα οδικής ασφάλειας και καθημερινότητας που απασχολούν την τοπική κοινωνία»

Με τη συνεργασία τοπικών φορέων και μετά από συντονισμό των ενεργειών από την Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά, η Υποδιεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Πέλλας προέβη στην κοπή επικίνδυνων δένδρων για την ασφάλεια των διερχόμενων οδηγών στην Π.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Έδεσσας, στο οδικό τμήμα Μελισσίου – Καρυώτισσας.

«Παρεμβαίνουμε και δίνουμε λύση σε σημεία και καταστάσεις που ελλοχεύουν κίνδυνο για την καθημερινότητα και την οδική ασφάλεια των πολιτών και επισκεπτών στην Π.Ε. Πέλλας. Με στοχευμένες ενέργειες, καταφέραμε σε πολύ μικρό διάστημα να συντονίσουμε την επιχείρηση κοπής επικίνδυνων δένδρων σε σημείο του οδικού δικτύου αρμοδιότητάς μας, ώστε, να ενισχυθεί η ασφαλής διέλευση των οδηγών. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω τα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Τεχνικών Έργων όπως και τους συναρμόδιους φορείς, το Δασαρχείο Έδεσσας, τη Δ.Ε.Η., την Πυροσβεστική Υπηρεσία Έδεσσας και την Πυροσβεστική Υπηρεσία Γιαννιτσών, την Ελληνική Αστυνομία και την Τροχαία Γιαννιτσών που ενήργησαν γρήγορα και σύμφωνα με τις αδειοδοτήσεις και τις προϋποθέσεις. Η παρέμβασή μας αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και προλαμβάνει μελλοντικές δυσάρεστες καταστάσεις», δήλωσε η Αν. Αντιπεριφερειάρχης κα Αθανασιάδου – Αηδονά η οποία παρακολούθησε την εξέλιξη του έργου.


Η παρέμβαση θα ολοκληρωθεί σύντομα και εφιστούμε την προσοχή στους διερχόμενους οδηγούς διότι από το συγκεκριμένο σημείο διέρχονται καθημερινά εκατοντάδες οχήματα.

Δήμος Αλμωπίας: Ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων πρόσληψης υδρονομέων, αρδευτικής περιόδου 2017


ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΥΔΡΟΝΟΜΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

Ο Δήμος Αλμωπίας, ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους, ότι ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων πρόσληψης υδρονομέων, αρδευτικής περιόδου 2017.
Αιτήσεις θα γίνονται δεκτές στις υπηρεσίες του Δήμου Αλμωπίας έως την Πέμπτη 25 Μαΐου 2017.
Η ανακοίνωση είναι διαθέσιμη στο site του Δήμου Αλμωπίας: http://www.dimosalmopias.gov.gr/ και επίσης, στο Γραφείο Ανθρώπινου Δυναμικού ( τηλ. 2384350282 & 2384350206), τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.


Τσιμτσιρίδης Γεώργιος

Αντιδήμαρχος

Ανακοίνωση γα εγγραφές στο Ολοήμερο Τμήμα του Δημοτικού Σχολείου Προμάχων



ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΡΟΜΑΧΩΝ
Εγγραφές στο Ολοήμερο Τμήμα το Σχολείου για το σχολικό έτος 2017-2018
Για τις εγγραφές των μαθητών/τριων στο Ολοήμερο Τμήμα του Σχολείου μας κατά το σχολικό έτος 2017-2018 σας ενημερώνουμε ότι ισχύουν τα εξής:
1.  Εγγράφονται οι μαθητές/τριες  των οποίων εργάζονται και οι δύο γονείς, προσκομίζοντας σχετική βεβαίωση του φορέα εργασίας του ή κάρτα ανεργίας, στην περίπτωση που είναι άνεργοι.                                                                                                                                             
 2. Δικαίωμα εγγραφής στο Ολοήμερο δίνεται και στην περίπτωση που προσκομίζεται βεβαίωση εργασίας από τον έναν γονέα και κάρτα ανεργίας από τον άλλο.

 3. Για τους αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες κτλ. αρκεί η προσκόμιση πρόσφατης βεβαίωσης του ασφαλιστικού τους φορέα ή το πιο πρόσφατο ειδοποιητήριο πληρωμής του τρέχοντος έτους ακόμα και αν δεν έχει εξοφληθεί .  
                                                                                                                                                                         4. Οι μαθητές, των οποίων οι γονείς/κηδεμόνες ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες όπως, πολύτεκνοι /τρίτεκνοι/  μονογονεϊκές οικογένειες, γονείς με χρόνιες παθήσεις/ενταγμένοι σε πρόγραμμα απεξάρτησης/φυλακισμένοι).
-Παρακαλούμε τους ενδιαφερόμενους να προσκομίσουν στο σχολείο τα σχετικά δικαιολογητικά μέχρι την  12η/6/2017.  
- Πέρα από την ημερομηνία αυτή το σχολείο δεν μπορεί να κάνει καμιά αίτηση δεκτή.
- Εκπρόθεσμες αιτήσεις εγκρίνονται μονό από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας.                                       
Αίτηση-Δήλωση από τον γονέα συμπληρώνεται στο σχολείο.

Για να διευκολυνθεί το πρόγραμμα του σχολείου παρακαλούμε οι ενδιαφερόμενοι να προσέρχονται :
Δευτέρα: 10.00-14.00, Τρίτη: 09.00- 10.30΄,Τετάρτη: 09.00-11.30, Πέμπτη: 09.00-12.00


 Πληροφορίες τηλ. 2384075273    

Η κατάρα του grunge: Απαγχονίστηκε ο Κρις Κορνέλ


Τον δρόμο της αυτοκτονίας διάλεξε άλλη μια από τις κορυφαίες μορφές της ροκ μουσικής της τελευταίας 30ετίας, ο Κρις Κορνέλ.

Σύμφωνα με την προκαταρκτική έκθεση του ιατροδικαστή, ο οποίος εξέτασε τη σορό του 52χρονου τραγουδιστή, ο θάνατός του αποδίδεται σε αυτοκτονία δι' απαγχονισμού, ενώ αναμένεται πλήρης έκθεση μέσα στις επόμενες ημέρες.

Ο Κορνέλ γίνεται ο δεύτερος κορυφαίος μουσικός του grunge, της σκληρής ροκ μουσικής που κυριάρχησε στη δεκαετία του 1990, που πεθαίνει από το ίδιο του το χέρι, μετά την αυτοκτονία του Κερτ Κομπέιν των Nirvana, το 1994.

Ο Κρις Κορνέλ έγινε διάσημος με το συγκρότημά του, τους Soundgarden, οι οποίο μαζί με τους Nirvana, τους Pearl Jam και τους Alice in Chains έφεραν τη σκληρή ροκ στην κορυφή των charts.

Στη συνέχεια, ο Κορνέλ συνεργάστηκε με τα τρία τέταρτα των Rage Against The Machine στο supergroup Audioslave, ενώ έκανε και σημαντική προσωπική καριέρα.

Αφήνει πίσω του τη μουσική του, τη σύζυγό του, την Ελληνοαμερικανίδα Βίκυ Καραγιάννη, και τις δύο κόρες του, Τζιν και Τόνι, ενώ είχε βαπτιστεί ελληνορθόδοξος.

Ο ίδιος δήλωνε ότι είχε νικήσει τους εθισμούς του στα ναρκωτικά και το αλκοόλ, ωστόσο φαίνεται ότι οι δαίμονες νίκησαν τελικά και το τραγούδι των Soundgarden "Like Suicide" αποκτά άλλη, πιο σκοτεινή διάσταση.








ΠΗΓΗ...http://www.topontiki.gr

«Bιz yunanli iz - Είμαστε Έλληνες. Bιz rum iz – είμαστε Ρωμιοί».


Η συγκλονιστική μαρτυρία της Παναΐλας Παπαδοπούλου, από τους επιζήσαντες της Γενοκτονίας

Του Ιορδάνη Θεοδωρίδη

Η Παναΐλα (Παναγιώτα) Παπαδοπούλου, ήταν στους επιζήσαντες του μεγάλου ποντιακού ξεριζωμού. Εγκαταστάθηκε στο χωριό Μονολίθι του νομού Κιλκίς το 1922, με συγχωριανούς από την Πάφρα και κοντοχωριανούς από το Αλατσάμ. Ανήκε στους λεγόμενους «τουρκόφωνους» Ποντίους του δυτικού Πόντου – ανθρώπους που η βία των ντερεμπέηδων και των αγάδων οδήγησε στην απώλεια της ελληνικής λαλιάς, μα όχι και της ρωμέικης συνείδησης. Στην βία αυτή, ο δυτικός ο Πόντος είχε αντιδράσει με αντάρτικο, δεκαετίες πριν τον ξεριζωμό. Από πατέρα σε γιο πέρναγε το μήνυμα:
«Bιz yunanli iz - Είμαστε Έλληνες.
Bιz rum iz – είμαστε Ρωμιοί». 

Προς το τέλος της ζωής της, τη δεκαετία του ’80, η Παναγιώτα διαμαρτυρόταν για συχνούς πονοκεφάλους. Τα ενοχλήματα επιδεινώνονταν σε ένταση και συχνότητα. Ο ακτινολογικός έλεγχος εντόπισε ένα σκιερό μόρφωμα κάτω απ’ το ινιακό οστούν. Θα μπορούσε να είναι και σφαίρα από πυροβόλο. Ο οικογενειακός γιατρός, επισκέφθηκε την Παναγιώτα με την ακτινογραφία ανά χείρας. Στην ερώτηση πώς εξηγείται το εύρημα της ακτινολογικής εξέτασης, η Παναγιώτα πήρε στα χέρια με συγκίνηση την Αγία Γραφή του ιερέα παππού της –βιβλίο γραμμένο στην τουρκική γλώσσα, αλλά με ελληνικούς τους χαρακτήρες– και ανέσυρε με ευλάβεια τις μνήμες των παιδικών της χρόνων.

«Η μάνα μου η Σαββατού, είχε μείνει με τις τέσσερις θυγατέρες της – την Κυριακή, την Ευλαμπία, την Ευανθία και μένα. Γνώριζα για τους Τσέτες, τους ληστοσυμμορίτες. Μιλούσαν οι μεγαλύτεροι κι εγώ κρυφάκουγα. Άκουσα τη μάνα να παρακαλεί μια γειτόνισσα Τουρκάλα φίλη να με προστατέψει για λίγες μέρες εωσότου απομακρυνθεί ο κίνδυνος. Το ίδιο είχαν κάνει κι άλλοι Τούρκοι γείτονες για τα παιδιά. Της είπε πως ήμουνα μικρή και αδύνατη και πως δεν θ’ άντεχα τις κακουχίες. 

Οι υπόλοιποι θα παίρναν τα βουνά με τους χωριανούς. Ήδη είχαν προετοιμαστεί με ό,τι μπορούσε και είχε τη δυνατότητα να κουβαλήσει ο καθένας. Εγώ κρύφτηκα στον αχυρώνα της Τουρκάλας γειτόνισσας. Αντιλήφθηκα ότι με έψαχνε. Ήταν σούρουπο, να νυχτώσει, όταν έξω από το χωριό Γκιόλμπελεν της περιοχής Γεραλντί στην Πάφρα, ακούστηκαν πυροβολισμοί. Αντάρτες του χωριού ακροβολισμένοι, έριχναν βολές για να καθυστερήσουν τους Τσέτες. Σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων περίπου, ξεκίναγαν οι πρόποδες των βουνών. Άδειασε το χωριό κι οι αντάρτες ακολούθησαν. Οι Τσέτες βρίσκονταν παντού. Τα ελληνικά σπίτια γίνονταν φύλλο και φτερό. Τα σπίτια των μουσουλμάνων μέναν άθικτα – το ίδιο κι ο αχυρώνας. Εκείνος με προστάτεψε. Έτρεμα από το φόβο και το κρύο.

Όταν δεν ακουγόταν πια, ούτε ο ήχος του αγέρα, πήρα τη μεγάλη απόφαση να ενωθώ με τους δικούς μας. Τα μονοπάτια γνώριμα – μαζεύαμε φουντούκια στα μέρη εκείνα. Ξεγλιστρώντας μέσα στο σκοτάδι, έτρεχα.  Κροκάλες και βατόμουρα γεμάτος ο τόπος. Το πρόσωπο, τα πόδια, τα χέρια, μέσα στα αίματα. Τους πρόλαβα ανηφορίζοντας τους πρόποδες του βουνού.

Οι Τσέτες δεν ήταν ευχαριστημένοι από τη λεία τους μετά απ’ την άλωση των σπιτιών μας. Θέλαν χρυσάφι, αίμα για να χορτάσουν την ακόρεστη λύσσα τους. Ήθελαν σάρκες νεαρών κοριτσιών. Νέοι πυροβολισμοί και συγχρόνως η προσταγή από τους συνοδούς αντάρτες: «Γρήγορα στο βουνό!». Είχαν το λημέρι τους προστατευμένο. Η Κυριακή κι η Ευλαμπία 4–5 βήματα μπροστά, εμείς πιο πίσω, στη μέση εγώ, η Ευανθία δεξιά μου και η μάνα Σαββατού αριστερά κρατώντας το χέρι μου.

Αισθάνθηκα ένα χτύπημα στο πίσω μέρος του κεφαλιού μου και μούδιασμα στο βραχίονα του αριστερού χεριού απ’ όπου άρχισαν να τρέχουν αίματα. Η μάνα έβγαλε τη μαντήλα της και περιτύλιξε πιεστικά το σημείο του τραύματος στο χέρι. Για το χτύπημα στο κεφάλι ούτε λόγος. «Βιάσου! Βιάσου!». Δεν έπεσα, δεν ζαλίστηκα. Φοβόμουν. Οι Τσέτες, αυτές οι ύαινες θα μας πιάσουν, θα μας βιάσουν και θα μας κόψουν τα κεφάλια! Ο φόβος αυτός είχε αντικαταστήσει οποιονδήποτε πόνο. Πλησιάζοντας το λημέρι, πυροβολισμοί των ανταρτών κράτησαν σε απόσταση τους Τσέτες και αναχαίτισαν το μακάβριο κυνηγητό τους. Σ’ ένα μικρό ξέφωτο του δάσους ξαποστάσαμε, κουλουριασμένες στην αγκαλιά της μάνας Σαββατούς. Πιότερος πόνος στο κεφάλι τώρα. Έβαλα τα δάχτυλά μου και ήταν λουσμένα στο πηχτό αίμα». 

Πλούσια, καστανόξανθα μαλλιά, άπλυτα, αχτένιστα, ρίχνονταν στη μέση. Ανήσυχη η μάνα διαχώρισε την πυκνότητα των μαλλιών και αντίκρισε το σημείο του τραύματος. Πλύσιμο με νερό απ’ την κοντινή πηγή, λίγα μασημένα φυλλαράκια της γύρω χλόης και λίγο ταμπάκο (καπνός ξερός ψιλοκομμένος), λειτούργησαν ως αιμοστατικός και πιεστικός μηχανισμός στα δύο τραύματα. Γύρω απ’ το τραύμα, αναπτύχθηκε ουλώδης ιστός. Δεν τρώθηκε ζωτικό όργανο του εγκεφάλου. Τυχερή η Παναγιώτα και στο τραύμα του χεριού. Υποδερμικό και διαμπερές, χωρίς ν’ αγγίξει οστό, αρτηρία, φλέβα ή νεύρο.

«Μέρες και νύχτες στο χιόνι και το κρύο, πεινασμένοι, κυνηγημένοι, ίδια αγρίμια με προστάτες τους αντάρτες μας. Δύο χρόνια περίπου. Επιτέλους καταγραφήκαμε ως ανταλλάξιμοι στους καταλόγους. Παραδώσαμε τα όπλα, αλλά οι συμφωνίες με τις τουρκικές αρχές δεν τηρούνταν…».

Το χωριό προχωρούσε σαν καραβάνι προς δυσμάς ώστε να φτάσει στα παράλια, συνοδευόμενο απ’ τους Τσέτες που τώρα είχαν αναλάβει καθήκοντα χωροφυλάκων. 

«Πνιγμένοι στη σκόνη, στεγνά τα χείλη. Η Ευλαμπία ξαφνικά απομακρύνθηκε, ακούστηκε η προσταγή «τουρ–τουρ! Σταμάτα!». Τρομαγμένη έτρεξε να προφυλαχτεί πίσω από μία συστάδα θάμνων. Την πρόλαβαν δυο Τσέτες. Από τους υποκόπανους των όπλων τους βρέθηκε στο χώμα λιπόθυμη. Τη βίασαν. Ακούστηκαν δύο πυροβολισμοί. Τη δολοφόνησαν εν ψυχρώ. Ακίνητο το καραβάνι. Οι άλλοι ληστές είχαν παρατεταμένα τα όπλα. Έτσι τηρούσαν τις συμφωνίες οι Τσέτες. Είπαν πως ήταν για παραδειγματισμό. Συγκεντρώθηκε μπαχτσίσι από τους συγχωριανούς για να δοθεί άδεια για την ταφή της Ευλαμπίας στο σημείο της δολοφονίας. Ήταν 13 ετών…

Επιτέλους φτάσαμε στις ακτές της Μ. Ασίας. Δεν είχαμε κάρο. Με χίλιες δυσκολίες βρέθηκε μεταγωγικό μικρό βαπόρι για να περάσουμε στις ακτές της Ανατολικής Θράκης. Είχαμε επιβιβαστεί στο μεταγωγικό. Για μια στιγμή η Κυριακή εξαφανίστηκε. Δεν τη βλέπαμε. Φωνάξαμε όλες μας δυνατά και πιο δυνατά το όνομά της. Το μεταγωγικό είχε ήδη αναχωρήσει. Είχαμε την ελπίδα ότι θα συναντηθούμε στις ακτές της Θράκης. Οι ελπίδες μας διαψεύσθηκαν. Έτσι χάσαμε την Κυριακή Παπαδοπούλου, τη μεγαλύτερη αδερφή μας. Ήτανε 15 ετών».

Αυτή ήταν η διήγηση της Παναγιώτας Παπαδοπούλου. Για την εύρεση της αδελφής της, Κυριακής, επιχειρήθηκαν αναζητήσεις μέσω του Ερυθρού Σταυρού, απ’ το ’50 ως το ’80, αλλά δεν τελεσφόρησαν. Ο πατέρας τους, Σάββας Παπαδόπουλος, στάλθηκε στα τάγματα εργασίας (Αμελέ Ταμπουρού) στην περιοχή του Άκτσαλε και έκτοτε χάθηκαν τα ίχνη του. Ο παππούς της, ο ιερέας “παπασήν Σάββα”, όπως τον αποκαλούσαν στην περιοχή, απαγχονίστηκε από τους ληστές του Τοπάλ Οσμάν. 

Η αναφορά στα τραγικά συμβάντα της ζωής των Ελλήνων του Πόντου και εν γένει της Μ. Ασίας της περιόδου 1900 – 1924, δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους πάσης προέλευσης πατριδοκάπηλους εθνοσωτήρες. Ο Θεός στις εγκληματικές ενέργειες των δημιουργημάτων του, απανταχού της γης, δε συμμετέχει. Υπάρχουν όμως λέξεις για να αποδώσουν γεγονότα σαν αυτά;

Ο υπογράφων είναι εγγονός της Παναγιώτας και του Ανέστη Αλεξανδρίδη. Η ζωή τα έφερε να είναι και ο θεράπων ιατρός της. Η μητέρα του η Ευλαμπία, φέρει το όνομα της δολοφονημένης θείας της. Η Αγία Γραφή του προπάππου “παπασήν Σάββα” κοσμεί τη βιβλιοθήκη της οικογένειάς του, με διαφυλαγμένη αναλλοίωτη την ιστορική μνήμη και την ελληνική συνείδηση.

* Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό - αφιέρωμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.





ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...