Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

Διήμερο Ποντιακό "ΠΑΝΟΫΡ" από την Εύξεινο Λέσχη Αλμωπίας


Κουμπαράδες αγάπης, για την μικρή Ελένη


ΚΟΥΜΠΑΡΑΔΕΣ ΑΓΑΠΗΣ
Η ΔΗ.Κ.Ε.ΑΛΜΩΠΙΑΣ και τα προγράμματα ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ τοποθετούν κουμπαράδες αγάπης σε καταστήματα, για την μικρή Ελένη από την περιοχή μας, που χρειάζεται την βοήθειά μας.
Η Ελένη πάσχει από Αιμαγγειώματα τα οποία πρέπει να αφαιρεθούν άμεσα.
Αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται στο Γ.Ν. Παπαγεωργίου και η οικογένειά της αδυνατεί να ανταπεξέλθει πλήρως στις οικονομικές απαιτήσεις της θεραπείας της.
Ξέρουμε ότι η περίοδος που διανύουμε είναι δύσκολη και ότι όλοι ήμαστε σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, όλοι μαζί όμως μπορούμε να καταφέρουμε περισσότερα πράγματα όταν έχουμε για οδηγό μας την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπό μας. Ας ενωθούμε όλοι μαζί ακόμη μια φορά να βοηθήσουμε την μικρή και την οικογένειά της που έχει ανάγκη από την αγάπη και την αλληλεγγύη μας και ας ευχηθούμε να γυρίσει σύντομα γερή στο σπίτι της.
 Όποιος επιθυμεί να συνδράμει με διαφορετικό τρόπο ας επικοινωνήσει μαζί μας στα τηλέφωνα, βοήθεια στο σπίτι Αλμωπίας: 2384023334 από Δευτέρα έως Παρασκευή 7:30 με 15:00.
Τέλος, να σας ενημερώσουμε ότι το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα καταμετρηθεί από το Δ.Σ. της ΔΗ.Κ.Ε.Α θα ανακοινωθεί και θα αποδοθεί στην οικογένεια με όλες τις νόμιμες διαδικασίες.
Τα καταστήματα που τοποθετήθηκαν οι κουμπαράδες είναι τα εξής:
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΑΛΜΩΠΙΑΣ:
·         ΔΗΜΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ
·         ΔΗ.Κ.Ε.Α
·         ΞΕΝΙΤΙΔΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
·         CAFÉ ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ CORNER
·         CAFÉ ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ QUALITY
·         CAFÉ VENTURE
·         CAFÉ ΑΕΡΙΚΟ
·         CAFÉ MEMORIES
·         CAFÉ BLUE NOTE
·         CAFÉ COFFEA
·         CAFÉ COUP
·         CAFE LIBERO
·         CAFÉ PUBLIC
·         WATER OASIS
·         ΦΟΥΡΝΟΣ ΒΑΔΑΣ
·         ΦΟΥΡΝΟΣ ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ
·         ΦΟΥΡΝΟΣ ΣΑΒΒΙΔΗΣ
·         ΞΥΛΟΦΟΥΡΝΟΣ
·         FAST FOOD ΝΟΣΤΙΜΙΕΣ
·         FAST FOOD ΓΥΡΩ-ΓΥΡΩ ΟΛΟΙ
·         CAFÉ LIBERO ΕΞΑΠΛΑΤΑΝΟΣ
·         ΚΤΕΛ ΑΡΙΔΑΙΑΣ
·         ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΤΟΞΙΔΗ
·         ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΣΥΜΒΟΛΗ
·         ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ LYDRA
·         ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ ΜΕΛΙΡΡΥΤΟΝ
·         ΓΕΡΜΑΝΟΣ
·         ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΕΞ/ΝΟΣ
·         ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ ΦΩΤΗΣ ΕΞ/ΝΟΣ
·         ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ FAMILY
·         ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΜΑΣΟΥΤΗΣ
·         ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΓΑΛΑΞΙΑΣ
·         ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ ΑΡΓΥΡΗΣ ΑΡΓΥΡΑΚΑΡΟΣ ΕΞΑΠΛΑΤΑΝΟΣ
·         ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ ΑΣΒΕΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΕΞΑΠΛΑΤΑΝΟΣ
·         ACS
·         ΕΛΤΑ



Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗ.Κ.Ε.Α.

ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΟΥ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΡΙΩΝΑ ΓΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ


 Μετά από μία πετυχημένη εμφάνιση του Συλλόγου Φίλων Μουσικής "ΑΡΙΩΝ" της Αριδαίας - Αλμωπίας στην χορωδιακή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Πτολεμαϊδα στις 14-05-2017 κατά την γιορτή της μητέρας, προσκαλούμε τους φίλους μας, να λάβουν μέρος στην ημερήσια εκδρομή που θα γίνει στην πόλη της Καστοριάς στις 02-07-2017 στα πλαίσια εκδήλωσης.

 Θα ακολουθήσει συνεστίαση. 

Αναχώρηση στις 16:00 μπροστά στο Ξενιτίδειο. 

Περισσότερες λεπτομέρειες:

Αναστάσιος Μπέτσος Πρόεδρος συλλόγου, τηλέφωνο:6944665390.

Σάββας Λαζόπουλος, γραμματέας: 6980971788


Γ. ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: ΝΑ ΜΗΝ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΑ ΗΛΙΚΙΑΚΑ ΟΡΙΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΣΤΗΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ


Γ. ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: 
ΝΑ ΜΗΝ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΑ ΗΛΙΚΙΑΚΑ ΟΡΙΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΣΤΗΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ

Με αφορμή την επιστολή διαμαρτυρίας αγροτών αναφορικά με τη μείωση των ηλικιακών ορίων των δικαιούχων που ανακοινώθηκε στην προδημοσίευση της πρόσκλησης των Σχεδίων Βελτίωσης, ο Γιώργος Καρασμάνης κατέθεσε σχετική αναφορά στη Βουλή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Όπως επισημαίνεται στην κατατεθείσα αναφορά, είναι άδικο και σκληρό από την πλευρά της Πολιτείας, άνθρωποι που ασχολούνται με την αγροτιά 40 και πλέον έτη, ενώ είναι και σήμερα ενεργοί αγρότες  και απέχουν ορισμένα χρόνια από τη συνταξιοδότησή τους, να θεωρούνται πρόωρα απόκληροι και απόμαχοι της κοινωνίας, αποκλειόμενοι από τη συγκεκριμένη Δράση.  
Για το λόγο αυτό ο Γιώργος Καρασμάνης ζητά με την αναφορά του από τον αρμόδιο Υπουργό να μεριμνήσει ώστε κατά την προκήρυξη της πρόσκλησης των Σχεδίων Βελτίωσης να μην μειωθούν τα ηλικιακά όρια των δικαιούχων αγροτών.





       ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

Ξεκίνησε από τον Α.Σ. "Οι Πρόμαχοι" η διάθεση καρτών διαρκείας 2017-2018




Ξεκίνησε η διάθεση καρτών διαρκείας 2017-2018

Ο Α.Σ. "Οι Πρόμαχοι" ξεκίνησε την διάθεση των καρτών διαρκείας για τη νέα αγωνιστική περίοδο 2017-2018 και καλεί όλους τους φιλάθλους να στηρίξουν την αγαπημένη τους ομάδα παίρνοντας θέση στη κερκίδα.

Η τιμή της κάρτας διαρκείας έχει κόστος 30€.

Μπορούμε όλοι μας να γίνουμε μέρος της προσπάθειας αυτής.

Κοινωνικό μήνυμα, για πρόληψη και προστασία από τις δασικές πυρκαγιές από το Πυροσβεστικό Σώμα


Στο πλαίσιο της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο, το Πυροσβεστικό Σώμα, ετοίμασε και σας παρουσιάζει το νέο κοινωνικό μήνυμα, για πρόληψη και προστασία από τις δασικές πυρκαγιές.
Ευχαριστούμε για την συνεισφορά του τον ηθοποιό Γεράσιμο Σκιαδαρέση.
Η υλοποίηση του τηλεοπτικού κοινωνικού μηνύματος έγινε από πυροσβεστικούς υπαλλήλους.

ΤΑΞΙΔΙΑ, ΔΙΑΚΟΠΕΣ, ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΤΙΩΝ

 

      Ιδιαίτερα προσεκτικοί, εφαρμόζοντας πιστά τις οδηγίες του γιατρού τους, πρέπει να είναι την καλοκαιρινή περίοδο όσοι έχουν ευαισθησία στα μάτια, πάσχουν από γλαύκωμα η έχουν πρόσφατα χειρουργηθεί.
Κι αυτό γιατί, όπως αναφέρουν οι οφθαλμίατροι, για εκατομμύρια ανθρώπους, η άφιξη του Καλοκαιριού είναι συνώνυμη με τα ταξίδια, τις διακοπές,  τις υπαίθριες δραστηριότητες  και γενικά την αλλαγή τρόπου ζωής.
 «Το υπεριώδες φως (η υπεριώδης ακτινοβολία), όπως είναι γνωστό μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα μάτια χωρίς τη σωστή προστασία» αναφέρει ο διαπρεπής ο χειρουργός οφθαλμίατρος, Καθηγητής Οφθαλμολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου  και επιστημονικός υπεύθυνος του Οφθαλμολογικού Κέντρου Γλαυκώματος & Laser Αθηνών   κ.  Βασίλειος Κοζομπόλης και συνεχίζει

« Το φως αντανακλάται σε επιφάνειες όπως νερό ή άμμος και μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στις επιφανειακές δομές του ματιού (στον επιπεφυκότα και στον κερατοειδή χιτώνα). Όταν υπάρχει έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία για μεγάλο χρονικό διάστημα, έχουν περιγραφεί βλάβες και σε εσωτερικές δομές, όπως ο κρυσταλλοειδής φακός ή  και ο αμφιβληστροειδής».
Σύμφωνα με τους οφθαλμίατρους η περίπτωση του γλαυκώματος παρουσιάζει συχνά επίσης ευαισθησία στο φως, ενώ η αίσθηση θάμβους λόγω και της μειωμένης ευαισθησίας των αντιθέσεων (contrast sensitivity) που αυτοί οι ασθενείς συνήθως βιώνουν μπορεί να επιδεινώσει την γενικότερη αίσθηση της όρασης.
«Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να βελτιωθούν σημαντικά φορώντας γυαλιά ηλίου καλής ποιότητας και ένα καπέλο ώστε να εξασφαλίζει σκιερό περιβάλλον στο ύψος των ματιών» εξηγεί ο κ Κοζομπόλης.
Όσον αφορά τα αεροπορικά ταξίδια για τους πάσχοντες από γλαύκωμα η επίδραση στην πίεση των ματιών (ενδοφθάλμια πίεση) είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Κι αυτό γιατί οι αλλαγές στην πίεση μέσα στην αεροπορική καμπίνα ελέγχονται αυστηρά στα σημερινά σύγχρονα αεροπλάνα ενώ οι όποιες αλλαγές, πραγματοποιούνται πολύ σταδιακά κατά την απογείωση  και την προσγείωση.
Ωστόσο σε ασθενείς που υποβλήθηκαν πρόσφατα σε χειρουργική επέμβαση αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς με εισαγωγή αέρα ή ειδικού αερίου στην οφθαλμική κοιλότητα, αυτές οι αλλαγές κατά την πτήση μπορούν να επηρεάσουν τον όγκο του αερίου εντός του βολβού του ματιού, μεταβάλλοντας συνεπώς και την ενδοφθάλμια πίεση η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να καταστεί βλαπτική για το οπτικό νεύρο. Η φυσαλίδα αερίου που αφήνεται εντός του ματιού για να παραμείνει ο αμφιβληστροειδής κολλημένος στην ανατομική θέση του μπορεί να διαρκέσει για 6-8 εβδομάδες.
«Σε γενικές γραμμές σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση αμφιβληστροειδούς και οι οποίοι έχουν αέριο ενδοβολβίως συνιστάται όπως αποφεύγουν τα αεροπορικά ταξίδια κατά τη διάρκεια του χρόνου παραμονής του αερίου εντός του ματιού» αναφέρει ο  καθηγητής οφθαλμολογίας.
Σε κάθε περίπτωση, πριν ταξιδέψει ο ασθενής όταν έχει προηγηθεί χειρουργική επέμβαση σχετικά πρόσφατα, είναι επιβεβλημένο να ζητηθεί από τον οφθαλμίατρο την άποψη του.
Επίσης, συνιστάται - όπως και σε κάθε άλλη φαρμακευτική αγωγή - να φέρουν οι ασθενείς τα κολλύρια μαζί τους κατά την διάρκεια του ταξιδιού, η των διακοπών ώστε να αποφεύγονται κενά στην θεραπεία τους ειδικά σε περίπτωση καθυστερήσεων, μακρύτερων πτήσεων ή απώλειας αποσκευών.
 
                     ΓΛΑΥΚΩΜΑ   ΚΑΙ   ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ
Τα αντιισταμινικά και αποσυμφορητικά που εμπεριέχονται σε πολλά φάρμακα αλλεργίας μπορούν να έχουν πολλές ανεπιθύμητες ενέργειες, μία εκ των οποίων είναι η διαστολή της κόρης. Σε σπάνιες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να προκαλέσει επεισόδιο οξέως γλαυκώματος σε άτομα με συγκεκριμένα ανατομικά χαρακτηριστικά του ματιού (γλαύκωμα στενής ή κλειστής γωνίας).
Ωστόσο, αυτό είναι σπάνιο και η χρήση αντιισταμινών είναι συνήθως αποδεκτή στους ασθενείς με γλαύκωμα αρκεί τα αποσυμφορητικά φάρμακα να μη περιέχουν κορτιζόνη.
Τα αντιισταμινικά δεν έχουν ανεπιθύμητες αντιδράσεις με φάρμακα για το γλαύκωμα.
«Εάν έχει προηγηθεί χειρουργική επέμβαση γλαυκώματος, μην αγνοείτε ένα κόκκινο μάτι. Τα πρώιμα συμπτώματα μιας σοβαρής λοίμωξης μπορεί να είναι ερυθρότητα, βλεννώδεις εκκρίσεις, αλλαγή στην όραση και πόνος στον μάτι. Η άμεση έναρξη αντιμικροβιακής θεραπείας μπορεί να αποβεί σωτήρια» καταλήγει ο κ Κοζομπόλης.
 
              ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ   ΣΥΝΕΠΕΙΑ  ΣΤΗ  ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Οι συχνές μετακινήσεις, οι αλλαγές στην διαμονή  και γενικά του καθημερινού τρόπου ζωής κατά την διάρκεια του Καλοκαιριού μπορούν να δυσκολέψουν την συνέπεια του ασθενούς στη θεραπεία του και αυτό μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα στην αποτελεσματικότητα της ίδιας της θεραπείας.
Συνιστάται λοιπόν τήρηση των θεραπευτικών οδηγιών σε ότι αφορά την δοσολογία και την ώρα ενστάλλαξης των κολλυρίων.
Σε ότι αφορά την αποθήκευση των κολλυρίων, οι περισσότερες φαρμακευτικές εταιρείες συνιστούν τη διατήρηση των σταγόνων στους 15-25ºC, οπότε αν ταξιδεύουμε σε θερμότερες ζώνες, πρέπει να προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε την έκθεση των φιαλιδίων στο άμεσο ηλιακό φως και να τα κρατήσουμε σε δροσερό μέρος όταν φτάσουμε στον προορισμό μας.

http://www.glaucoma-laser-eyecenter.gr.  Τηλ.  213Ο325910 

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκπαιδευτική δράση «Η ασύρματη επικοινωνία και η διάσταση της ψυχολογικής υποστήριξης στην αντιμετώπιση των κρίσεων»


Η ασύρματη επικοινωνία και η ψυχολογική διάσταση στη διαχείριση των κρίσεων στο επίκεντρο εκπαίδευσης ομάδων εθελοντών της Π.Ε. Πέλλας

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε εκπαιδευτική δράση πολιτικής προστασίας για ομάδες εθελοντών που οργανώθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, σε συνεργασία με το Σύλλογο Ραδιοερασιτεχνών Έδεσσας. Η εκπαίδευση είχε θέμα: «Η ασύρματη επικοινωνία και η διάσταση της ψυχολογικής υποστήριξης στην αντιμετώπιση των κρίσεων» και πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συσκέψεων του Διοικητηρίου στην Έδεσσα, μετά από πρόσκληση που απηύθυνε η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κα Αθηνά Αθανασιάδου - Αηδονά προς τις ομάδες εθελοντών και άλλους ενδιαφερόμενους της Π.Ε. Πέλλας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Πέλλας κ. Χρήστος Μπιμπίτσος, παρουσίασε τις βασικές αρχές και προϋποθέσεις για την ψυχολογική υποστήριξη ατόμων που έχουν πληγεί από έκτακτα συμβάντα όπως σεισμοί, πλημμύρες και άλλα δραματικά γεγονότα από ομάδες εθελοντών οι οποίες επιθυμούν να συνδράμουν στο έργο της πολιτικής προστασίας. Όπως τόνισε, σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι σημαντικό να εξασφαλίζεται η ασφάλεια και ο σεβασμός της προσωπικότητας των πληγέντων, ενώ σημαντικός είναι ο ρόλος της κοινωνικής υποστήριξης για την ομαλή μετάβαση των συγκεκριμένων προσώπων σ’ ένα σταθερό πρόγραμμα και μία καθημερινή ρουτίνα.

Η εκπαίδευση για τη σημασία και κατάλληλη χρήση της ασύρματης επικοινωνίας κατά τη διαχείριση κρίσεων παρουσιάστηκε από τον Γιάννη Χατζηαντωνίου, σε συνεργασία με τον Αντώνη Σιγάλα και Κώστα Γιαβαννίδη, μέλη του Συλλόγου Ραδιοερασιτεχνών Έδεσσας. Μεταξύ άλλων, τονίστηκαν τα βασικά σημεία της νομοθεσίας για τις ραδιοεπικοινωνίες, τα σημαντικά πλεονεκτήματα που διαθέτει ο συγκεκριμένος τρόπος επικοινωνίας και οι βασικές αρχές ορθής και αποδοτικής χρήσης των ασυρμάτων. Συγκεκριμένα, σε περιπτώσεις διαχείρισης κρίσεων, οι ασύρματοι εξακολουθούν να λειτουργούν, καθώς βασίζονται σε μπαταρίες και όχι ηλεκτρική ενέργεια από το δίκτυο, ενώ τα συστήματα των κεραιών χρησιμοποιούν φωτοβολταϊκά πάνελ. Στην ασύρματη επικοινωνία, όταν μιλάει ένας χρήστης ακούγεται απ’ όλους τους συμμετέχοντες, οπότε είναι εφικτός και εύκολος ο συντονισμός των ενεργειών από τις ομάδες διάσωσης και τους εθελοντές. Ακόμη, μέσω ειδικής τεχνολογίας, είναι δυνατός ο ακριβής γεωγραφικός εντοπισμός των ομάδων που κινούνται στην περιοχή επέμβασης και μέσω της χρήσης ειδικών χαρτών μπορούν να παρέχονται οδηγίες για την ασφαλή κίνηση στην περιοχή. Οι συμμετέχοντες στην άσκηση είχαν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τον κινητό εξοπλισμό που διαθέτουν οι Ραδιοερασιτέχνες Έδεσσας και να συνομιλήσουν με άλλους ραδιοερασιτέχνες στην περιοχή της Φλώρινας και της Ημαθίας. Ο συγκεκριμένος εξοπλισμός και άλλα μέσα που διαθέτει ο Σύλλογος χρησιμοποιείται σε ασκήσεις πολιτικής προστασίας, αλλά και εκδηλώσεις ευρείας απήχησης που πραγματοποιούνται στην περιοχή, όπως πρόσφατα η άσκηση ετοιμότητας στο Νοσοκομείο Έδεσσας, οι κολυμβητικοί αγώνες στην Άρνισσα, κ.ά.

Η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κα Αθηνά Αθανασιάδου - Αηδονά ενημέρωσε τους συμμετέχοντες ότι η Π.Ε. Πέλλας πρόκειται να διενεργήσει εξετάσεις για τη χορήγηση πτυχίου ραδιοερασιτέχνη, μέσω της οικείας Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών το προσεχές φθινόπωρο.  

Στην εκπαίδευση συμμετείχαν Ομάδες Εθελοντών της Π.Ε. Πέλλας που ανήκουν στην Εθελοντική Διασωστική Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΔΟΜΑΚ) Σκύδρας και, επίσης, στην Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΕΦΕΔ) Πέλλας. Επίσης, παραβρέθηκαν οι σπουδαστές του Τμήματος «Συνοδοί Βουνού» του ΔΙΕΚ Αριδαίας που συνδέονται με την ανάπτυξη υπαίθριων δραστηριοτήτων και έχουν υψηλό ενδιαφέρον για την ασφάλεια και επιτυχή πρόληψη και αντιμετώπιση κινδύνων σε φυσικά οικοσυστήματα.


Με αφορμή την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης, η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κα Αθανασιάδου - Αηδονά αναφέρει: «Η εκπαίδευση των εθελοντών στην αποτελεσματική διαχείριση κρίσεων είναι σημαντική προκειμένου ο τοπικός μηχανισμός πολιτικής προστασίας να ενισχύεται από άτομα που θέλουν να έχουν κοινωνική προσφορά αλλά, επίσης, χρειάζεται να αποκτήσουν τις αναγκαίες ικανότητες. Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε μετά από σχετικό αίτημα των ίδιων των εθελοντικών ομάδων, αναδεικνύοντας το ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους για συμμετοχή σε δράσης βελτίωσης της επιχειρησιακής ικανότητας του τοπικού μηχανισμού πολιτικής προστασίας. Υποχρέωση και μέλημα της πολιτείας είναι να διατηρεί ζωντανή τη “φλόγα” του ενδιαφέροντος των εθελοντών ενώ, στο πλαίσιο της λεγόμενης “έξυπνης” ανάπτυξης που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι δράσεις εκπαίδευσης έχουν ελάχιστο κόστος και συνδυάζονται με άλλες δράσεις βιώσιμης ανάπτυξης, όπως η προβολή της τοπικής φυσικής κληρονομιάς, η πραγματοποίηση αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, κ.ά. Με την ευκαιρία, θα ήθελα να χαιρετίσω τη συμμετοχή του Τμήματος Συνοδών Βουνού του Δημόσιου ΙΕΚ Αριδαίας στην έδρα της Π.Ε. Πέλλας. Η λειτουργία του συγκεκριμένου Τμήματος, όπως και άλλων σύγχρονων ειδικοτήτων και, γενικότερα, η καλή οργάνωση της επαγγελματικής κατάρτισης που υπάρχει στην Π.Ε. Πέλλας με τη λειτουργία των τριών Δημόσιων ΙΕΚ, αποτελούν μία σημαντική επένδυση για το μέλλον. Η βιώσιμη ανάπτυξη στηρίζεται μεν στην αξιοποίηση των τοπικών φυσικών πλεονεκτημάτων, αλλά η κινητοποίηση των πόρων και η προστιθέμενη αξία των επενδύσεων πραγματοποιείται από το ανθρώπινο δυναμικό το οποίο χρειάζεται να έχει την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση». 

Βρέθηκε τσάπα (μουτίκα)


Βρέθηκε τσάπα (μουτίκα) κοντά στο στάβλο του "Τσέλιγκα", στα δυτικά αγροκτήματα των Προμάχων.
Όποιος ενδιαφέρεται, μπορεί να επικοινωνήσει με τα Προμαχιώτικα Νέα.

Δράσεις της Ομάδας Εθελοντών Προμάχων (25 Ιουνίου 2017)


Συνεχίζοντας τις δράσεις εξωραϊσμού του χωριού, η Ομάδα Εθελοντών Προμάχων, συνεπικουρούμενη από αρκετά νέα μέλη, προέβη στην περίφραξη των μνημείων του οικισμού με καλαίσθητες, φυτεμένες με λουλούδια γλάστρες, ενώ επιμελήθηκε και την αναβάθμιση του συντριβανιού της κεντρικής πλατείας.




























































ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...