Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

Συνάντηση Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας με εκπροσώπους αγροτών και επίδοση ψηφίσματος


Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά:
«Η Ελληνική Πολιτεία οφείλει να στηρίξει έμπρακτα τους αγρότες οι οποίοι αποτελούν την παραγωγική βάση της χώρας»

Επίδοση ψηφίσματος και ευρεία σύσκεψη στο Γραφείο της Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας με τη συμμετοχή εκπροσώπων αγροτών

Σε κλίμα δυναμικών κινητοποιήσεων βρίσκονται οι αγρότες της Π.Ε. Πέλλας, αντιπροσωπεία των οποίων επισκέφτηκε σήμερα το πρωί την Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κα Αθηνά Αθανασιάδου - Aηδονά, στο γραφείο της και της επέδωσε σχετικό ψήφισμα με τις απόψεις και αιτήματα των αγροτών της περιοχής. Ακολούθησε ευρεία σύσκεψη στην αίθουσα συσκέψεων του Διοικητηρίου την οποία συντόνισε η κα Αηδονά, ενώ συμμετείχαν, επίσης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κα Μαρία Ζωγράφου-Τσαντάκη (εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος σε θέματα Αγροτικής Οικονομίας) και Πέτρος Ζέρζης, ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Τρύφων Τσαντάκης, ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστος Μπιμπίτσος και εκπρόσωποι των αγροτικών συλλόγων από όλη την Πέλλα.   

Σε δήλωσή της η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κα Αθηνά Αθανασιάδου - Αηδονά αναφέρει: «Άκουσα με μεγάλη προσοχή τα δίκαια αιτήματα και τους προβληματισμούς των αγροτών της Πέλλας που, με δυναμισμό αλλά και υπευθυνότητα, με επισκέφτηκαν σήμερα στο γραφείο μου. Υπάρχουν εξελίξεις στον αγροτικό τομέα που έχουν συρρικνώσει και τείνουν να εξαφανίσουν κυριολεκτικά το αγροτικό εισόδημα. Καθώς τα χρήματα από τις αγροτικές παραγωγές είναι το «οξυγόνο» της τοπικής αγοράς, χρειάζεται η κυβέρνηση και η πολιτεία να συστρατευτούν στο πλευρό των αγροτών και να αναζητήσουν μαζί τους τις καλύτερες δυνατές λύσεις για τα προβλήματα που εκθέτουν. Στον αγροτικό τομέα βρίσκεται η λύση των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα. Η Ελλάδα είναι αγροτική χώρα και το αρνητικό σήμερα εμπορικό ισοζύγιο εισαγωγών-εξαγωγών αγροτικών προϊόντων μπορεί να αντιστραφεί βελτιώνοντας την οικονομική θέση της χώρας μας. Την προσεχή εβδομάδα θα υπάρξουν νέες πρωτοβουλίες για την ανάδειξη και επίλυση των ζητημάτων που θέτουν οι αγρότες ενώ στόχος μας είναι οι ενώσεις και τα συλλογικά όργανα των αγροτών να ενδυναμωθούν και να διαδραματίσουν έναν σημαντικό ρόλο για την στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης στην Πέλλα και στην Ελληνική Περιφέρεια».

Συγκεκριμένα, στο ψήφισμα που επέδωσαν οι αγρότες περιγράφεται η δυσχερής οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι αγρότες (κυρίως δενδρωδών καλλιεργειών), μετά από τις φυσικές καταστροφές που έπληξαν μεγάλο αριθμό αγροτικών εκτάσεων, τις επιπτώσεις του ρωσικού εμπάργκο και τις εξαιρετικά χαμηλές τιμές διάθεσης των αγροτικών προϊόντων που επικρατούν στην αγορά. Μεταξύ των αιτημάτων των αγροτών συμπεριλαμβάνονται:

1.    H επίσπευση της αποζημίωσης των πληγέντων από τον ΕΛΓΑ για τις καταστροφές εντός του 2017, η καταβολή δίκαιων αποζημιώσεων καθώς, επίσης, η εξόφληση οφειλών από προηγούμενα έτη.
2.    Η κατάρτιση και στοιχειοθέτηση επίσημου φακέλου προς διεκδίκηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για στρεμματική ενίσχυση μέσω ΟΣΔΕ του Έλληνα παραγωγού λόγω της υψηλής απώλειας εισοδήματος σε ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα και κεράσια, μέσω των ενισχύσεων de minimis.
3.    Η περεταίρω αύξηση των ποσοτήτων και η δίκαιη κατανομή τους ανά Περιφερειακή Ενότητα σε τόνους φρούτων, στο πλαίσιο εφαρμογής έκτακτων μέτρων στήριξης των αδιάθετων αγροτικών παραγωγών, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας προς ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.


Κατά τη διάρκεια της ευρείας σύσκεψης συζητήθηκαν αναλυτικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος της Πέλλας και δρομολογήθηκαν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που θα χρειαστεί να αναληφθούν σε τοπικό επίπεδο, ώστε να υπάρξουν λύσεις σε συνεργασία με την Κυβέρνηση, τα συναρμόδια Υπουργεία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο εφαρμογής της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Ιδιαίτερα συζητήθηκε η δυνατότητα μείωσης του κόστους παραγωγής, η βελτίωση της ποιότητας και των συνθηκών διακίνησης των αγροτικών προϊόντων και, ιδιαίτερα, των ροδάκινων που ευδοκιμούν την τρέχουσα περίοδο, η ρύθμιση του καθεστώτος απασχόλησης των μετακλητών εργατών γης, η θεσμοθέτηση ενός μόνιμου οργάνου παρακολούθησης και υποστήριξης της αγροτικής ανάπτυξης σε τοπικό επίπεδο, η λειτουργία των κέντρων παραλαβής φρούτων, η ενδυνάμωση του συνδικαλιστικού κινήματος των αγροτών, κ.ά. 

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για τον άδικο χαμό της εργαζόμενης στην επιχείρηση «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ» και την τραγική κατάσταση χιλιάδων εργαζόμενων στη συγκεκριμένη επιχείρηση και αλλού


ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και
Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: Για τον άδικο χαμό της εργαζόμενης στην επιχείρηση «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ» και την τραγική κατάσταση χιλιάδων εργαζόμενων στη συγκεκριμένη επιχείρηση και αλλού.

Ο άδικος χαμός της εργαζόμενης στις επιχειρήσεις "ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ" φέρνει στην επιφάνεια την τραγική κατάσταση χιλιάδων εργαζομένων τόσο στην επιχείρηση Καρυπίδης, όσο και σε μια σειρά κλάδους, όπως π.χ. εμπόριο, ΜΜΕ, που είναι εγκλωβισμένοι σ’ ένα φαύλο κύκλο απλήρωτης εργασίας κι ανεργίας, χωρίς δυνατότητα απεμπλοκής, ως αποτέλεσμα της αντεργατικής νομοθεσίας.
Οι 1.400 εργαζόμενοι της επιχείρησης super market “ΑΦΟΙ ΚΑΡΥΠΙΔΗ ΑΕΕΕ” (πρώην ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗ), παραμένουν πάνω από 18 μήνες απλήρωτοι, με ένα επίδομα επίσχεσης που έχει τελειώσει. Την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι παίζουν το άχαρο παιχνίδι "κλέφτες και αστυνόμοι" με την εργοδοσία άλλων διάδοχων επιχειρηματικών ομίλων που επιχειρούν σχεδόν καθημερινά να ανοίγουν καταστήματα αγνοώντας νόμους που προστατεύουν τους εργαζομένους σε περίπτωση μεταβίβασης επιχειρήσεων, εγκαταστάσεων ή τμημάτων εγκαταστάσεων.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συμπεριφέρεται ως "Πόντιος Πιλάτος", κρυπτόμενη ουσιαστικά πίσω απ’ την αντεργατική απόφαση του Αρείου Πάγου, που δε θεωρεί τη μη καταβολή δεδουλευμένων βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας.
Μέχρι σήμερα οι επιχειρήσεις σουπερ-μαρκετ: “MARKET IN”, “DISCOUNT”, “ΜΑΣΟΥΤΗΣ”, έχουν πάρει καταστήματα της “ΑΦΟΙ ΚΑΡΥΠΙΔΗ ΑΕΕΕ” και άρχισαν να τα λειτουργούν με νέους εργαζόμενους, πετώντας τους εργαζόμενους στην ανεργία, διευκολύνοντας τον παλιό εργοδότη ώστε να μη καταβάλει ούτε τα δεδουλευμένα ούτε τις οφειλές στο δημόσιο.
Η κυβέρνηση δείχνει όχι μόνο ανοχή στις παραπάνω καταστάσεις, αλλά διευκολύνει με τους νόμους που ψηφίζει, τα σχέδια της εργοδοσίας, στους εκβιασμούς της απέναντι στους εργαζόμενους. Μόλις 3 εβδομάδες πριν αστυνομικές μονάδες με περιπολικά, άνδρες της ασφάλειας αλλά και κλούβα των ΜΑΤ, στάλθηκαν απέναντι από τους εργαζόμενους της επιχείρησης, προκειμένου η εργοδοσία της "Market in" ανενόχλητη να αφαιρέσει εξοπλισμό και εμπορεύματα από καταστήματα του Καρυπίδη στη Θεσσαλονίκη.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός ποια μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:
-- Την καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζόμενων στο σύνολο τους και των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων.
-- Τη συνέχιση της εργασιακής σχέσης των εργαζόμενων στις επιχειρήσεις που διαδέχονται την “ΑΦΟΙ ΚΑΡΥΠΙΔΗ ΑΕΕΕ”.
-- Τη νομοθετική ρύθμιση που θα λύσει οριστικά το μεγάλο πρόβλημα των «φυλακισμένων» εργαζομένων, ικανοποιώντας τις διεκδικήσεις τους.


Οι βουλευτές
Σάκης Βαρδαλής


Γιάννης Δελής

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για τις εξευτελιστικές τιμές παραγωγού και τις ζημιές στην αναμενόμενη παραγωγή στα οπωροφόρα Ημαθίας και Πέλλας


ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Εξευτελιστικές τιμές παραγωγού και ζημιές στην αναμενόμενη παραγωγή στα
           οπωροφόρα Ημαθίας και Πέλλας.

Οι δενδροκαλλιεργητές και ιδιαίτερα οι ροδακινοπαραγωγοί Ημαθίας και Πέλλας βρέθηκαν για μια ακόμη χρονιά απροστάτευτοι απέναντι στα στοιχεία της φύσης (παγετός, βροχοπτώσεις, χαλάζι, ανεμοθύελλες) μετρώντας σημαντικές ζημιές κατά περιοχή χωριών στην αναμενόμενη παραγωγή τους. Ο κανονισμός του ΕΛΓΑ συνεχίζει να μη καλύπτει στο 100% τις ζημιές, παρά τα τσουχτερά ασφάλιστρα των παραγωγών, αφού δεν υπάρχει κρατική χρηματοδότηση και επιπλέον δεν διασφαλίζει την έγκαιρη - με την πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού από γεωπόνους - και δίκαιη αποζημίωσή τους.
Δέχονται έτσι τη “χαριστική βολή”, μιας και είναι ακόμη απλήρωτοι από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές του 2016, ΠΣΕΑ του 2015, κλπ., ενώ παράλληλα έχουν να λαβαίνουν από την Κυβέρνηση εξισωτικές αποζημιώσεις και επιστροφή φόρου πετρελαίου του 2015, την ίδια στιγμή που τους κοινοποιούνται τα ειδοποιητήρια πληρωμής των υπέρογκων ασφαλιστικών εισφορών τους στον ΕΦΚΑ και μεγάλο ποσοστό από αυτούς μένει ανασφάλιστο και χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη .
Παράλληλα, με τη συνέχιση του ρωσικού εμπάργκο, οι εμποροβιομήχανοι εκμεταλλεύονται ανεξέλεγκτα την κατάσταση επιβάλλοντας εξευτελιστικές τιμές παραγωγού από 20 μέχρι το πολύ 25 λεπτά το κιλό, που σε καμιά περίπτωση δεν ανταποκρίνονται, ούτε καν στο κόστος παραγωγής, την ίδια ώρα που το προϊόν φτάνει στις λαϊκές οικογένειες σε τιμές κοντά στο 1 ευρώ και παραπάνω.
Η κυβέρνηση μαζί με τα διάφορα «παπαγαλάκια» της συνεχίζει το γνωστό “γαϊτανάκι” αποπροσανατολισμού επαναφέροντας τα γνωστά “ψίχουλα” της δωρεάν διανομής και της επισιτιστικής βοήθειας 3,17εκ ευρώ για μια ποσότητα ροδάκινων και νεκταρινιών 6.500 τόνων, όταν οι ποσότητες ανέρχονται σε πάνω 200.000 τόνους μόνο στην Ημαθία, χωρίς την απαίτηση να πληρώσει η ΕΕ για τις συνέπειες της δικιάς της εξωτερικής πολιτικής με την επέμβαση στην Ουκρανία και το μετέπειτα εμπάργκο της Ρωσίας από το 2014.
Οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση βλέποντας μια κανονική χρονιά από την άποψη της καρποφορίας να πηγαίνει χαμένη, όχι μόνο από τις καταστροφές, αλλά και από το συνεχιζόμενο εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα από τη Ρωσία σαν αντίμετρο στις κυρώσεις που επιβάλλει η ΕΕ σε αυτή.
Την ίδια στιγμή μάλιστα, που το εισόδημα τους συνέχεια μειώνεται εξαιτίας των εφαρμοζόμενων φιλομονοπωλιακών πολιτικών της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων και τα μέτρα “φοροληστείας” που προβλέπονται στα μέτρα του 4ου Μνημονίου.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, ώστε:
·                     Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις για τις συνολικές ζημιές στα οπωροφόρα των Π.Ε. Ημαθίας & Πέλλας, με έγκαιρη πρόσληψη του απαραίτητου γεωτεχνικού προσωπικού.
·                     Να αποζημιωθούν επιτέλους δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν, αφού το εισόδημα τους συνεχώς μειώνεται εξ αιτίας των πολιτικών της ΕΕ για την αγροτιά και των μέτρων των ελληνικών κυβερνήσεων καθώς και των επαναλαμβανόμενων ζημιών, που τα τελευταία χρόνια έχουν υποστεί.
·                     Να γίνει αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των μικρομεσαίων φρουτοπαραγωγών από την εφαρμογή του ρώσικου εμπάργκο το 2014, διεκδικώντας να καλυφθεί από κονδύλια της Ε.Ε. που έχει την ευθύνη μαζί με την κυβέρνηση για τη ζημιά του υπέστησαν.
·                     Να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων δενδροκαλλιεργητών μέχρι την αποζημίωσή τους για τις ζημιές τους.
·                     Να διασφαλιστεί η τιμή του παραγωγού, ώστε να μην πουλιέται σε εξευτελιστικές τιμές κάτω του κόστους παραγωγής.


Οι Βουλευτές

Σάκης Βαρδαλής


Γιάννης Δελής

Λεύκωμα φωτογραφιών από περασμένες δεκαετίες στους Προμάχους

Η παλιά Σέρβικη βρύση, μπροστά από το διώροφο δημοτικό σχολείο των Προμάχων.

Τα χρόνια εκείνα υπήρχαν μόνο δημόσιες βρύσες στους μαχαλάδες, απουσία υδρευτικού δικτύου και οι περισσότερες δουλειές των νοικοκυρών γίνονταν στις γούρνες. Διακρίνονται ηλικιωμένες γυναίκες με τα σκουρόχρωμα φορέματα και τα απαραίτητα διπλοτυλιγμένα τσεμπέρια, ενώ οι νεώτερες φορούσαν ανοιχτόχρωμα λευκά φορέματα.Επίσης διακρίνεται το τρεχούμενο νερό που ερχόταν κατευθείαν από τις πηγές του βουνού. Πέτρες και χωματένιοι δρόμοι συνθέτουν τον περίγυρο.

Το επιβλητικό και μοναδικό διώροφο κτίριο του χωριού, δημοτικό σχολείο δεσπόζει στον χώρο με τις περίτεχνες πέτρινες γωνιακές μπολντούρες, ενώ η αυλή του διανθίζεται από ψηλά δέντρα.

Θρυλικό παραμένει το σκοτεινό του υπόγειο, όπου υπήρχαν πολλά ποντίκια και όλοι οι "ανάρμοστοι" μαθητές έχουν γνωρίσει την φιλοξενία του, μετά από τις συχνές τιμωρίες


Νεαρό ζευγάρι του χωριού, με το κοριτσάκι του στο κέντρο. Φορούν τα καθημερινά τους ρούχα ο μεν άντρας το κλασικό παντελόνι με λευκό πουκάμισο, η δε γυναίκα  το μακρύ φουστάνι μέχρι τους αστραγάλους ενώ στη μέση της είναι ζωσμένη η απαραίτητη άσπρη υφαντή ποδιά. Τα μαλλιά της  πιασμένα με μαεστρία από το παραδοσιακό τσεμπέρι, με το δεύτερο να σκεπάζει τους ώμους της. Το κοριτσάκι της οικογένειας φορώντας τα παπουτσάκια του καμαρώνει υποβασταζόμενο από τους δυο, φορώντας ένα υφαντό φορεματάκι με έναν μακρύ γιακά-σαλιάρα, ενώ τα ξανθά μαλλιά της κοσμούν καλοχτενισμένα το όμορφο προσωπάκι της.


Μια φθινοπωρινή φωτογραφία με την θεία και τον μικρό ανιψιό της στην ταράτσα-μπαλκόνι του σπιτιού. Η όμορφη κοπέλα φοράει μια μακρυά φούστα με πολλές πτυχές και μια πλεκτή μάλλινη μπλούζα με γεωμετρικά σχήματα. Το χτένισμα σε "αυστηρό" στυλ, όπως επιτάσσει η εποχή, ενώ ξεχωρίζουν τα χρυσά σκουλαρίκια στα αυτιά και ο σταυρός που κρέμεται στο στήθος της. Ο μικρός μπόμπιρας με τις πλαστικές μπότες-γαλότσες, κάθεται στην ψάθινη καρέκλα φορώντας ριγέ παντελονάκι και πλεκτή μπλούζα, ενώ το απαραίτητο καπελάκι-σκούφος ζεσταίνει το κεφάλι του. Στο φόντο πίσω διακρίνεται το παραδοσιακά χτισμένο πετρόχτιστο σπίτι του Χρήστου Τζιβάνη, που ήταν ο πρώτος φούρνος του χωριού.


Αυτή η φωτογραφία είναι ίσως η πρώτη "Σέλφι" φωτογραφία των Προμάχων. Είναι τραβηγμένη στην πλατεία του χωριού και αποτυπώνει μια παρέα αντρών σε κάποιο πανηγύρι. Καθισμένοι  γύρω από το τραπέζι στο οποίο διακρίνονται τα ουζάκια και οι μπύρες της εποχής και κοιτούν με την σοβαρότητα της εποχής την κάμερα. Πίσω τους διακρίνεται τμήμα από το κτίριο της κοινότητας του χωριού και του "Ηρώου", η ανατολική πλευρά του πετρόχτιστου Αγίου Δημητρίου, ενώ στο βάθος δεσπόζει το επιβλητικό όρος  "Κουφίλ". Την παράσταση πάντως κλέβει το κεφάλι της Προμαχιώτισσας, που προφανώς άθελά της συνελήφθη από τον φακό, δίνοντας την εντύπωση ότι τραβάει μια "Σέλφι".


Νεαρή μητέρα της εποχής φορώντας την επίσημη, γιορτινή της ενδυμασία, κρατώντας την μικρή της κορούλα ντυμένη επίσης με τα καλά της κάθεται στον ξύλινο πάγκο και ποζάρει στον φακό. Αυστηρό ντύσιμο με υφαντά στον αργαλειό ρούχα και κεντητή ποδιά μέχρι τις γάμπες.


Φωτογραφία τραβηγμένη στην πλατεία, στο σπίτι του παπά του χωριού, όπου μαθητές και μαθήτριες του δημοτικού σχολείου Προμάχων, φωτογραφίζονται ανά ομάδες. Εδώ ποζάρει μια παρέα κοριτσιών και εντυπωσιάζει το "αγέλαστο" των προσώπων τους, όπως επιτάσσει η κουλτούρα των φωτογραφήσεων της εποχής. Παραδίπλα διακρίνονται οι υπόλοιποι μαθητές που παρακολουθούν το στήσιμο των μοντέλων, περιμένοντας κι αυτοί την σειρά τους.


Ομάδα νέων του χωριού, οι οποίοι φοιτούσαν στις τεχνικές σχολές μαθητείας(οικοδόμοι) και που στα πλαίσια της πρακτικής τους άσκησης, βοηθούν στο χτίσιμο σπιτιού των Προμάχων, στην περιοχή Δηράλα Γεώργιου. Ξεχωρίζουν τα ημιτελή ντουβάρια με τα 9τρυπα τούβλα, που ήταν η πρακτική των χρόνων εκείνων, ενώ στο βάθος διακρίνεται ο παλιός συμμαχικός δρόμος για το βουνό.


Μαθητικές επιδείξεις από αγόρια και κορίτσια του δημοτικού σχολείου Προμάχων, στην τότε πλατεία του χωριού, στοιχισμένοι στις ασβεστωμένες γραμμές, εκτελούν αθλητικά παραγγέλματα ντυμένοι ομοιόμορφα σε μπλε και άσπρα ρούχα. Κάτοικοι και γονείς τους παρακολουθούν στο πλάι, ενώ πίσω στο βάθος διακρίνεται η Σέρβικη βρύση και τμήμα της αυλής του διωρόφου δημοτικού σχολείου, με πολλούς μαθητές να κρέμονται στα κάγκελα της αυλής του.




Ευχαριστούμε τον Δημήτρη Όκα για την παραχώρηση των φωτογραφιών από το προσωπικό του αρχείο.

Ανακοίνωση από την Ομάδα Γυναικών Γιαννιτσών για τον θάνατο εργαζόμενης


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗΣ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ

       Η Ομάδα Γυναικών Γιαννιτσών, μέλος της ΟΓΕ,  εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους της αδικοχαμένης 42χρονης γυναίκας, εργαζόμενης σε κατάστημα της επιχείρησης “Καρυπίδης” στα Γιαννιτσά.  
    Ο θάνατος της νεαρής γυναίκας αποδεικνύει για άλλη μια φορά την βαρβαρότητα του εκμεταλλευτικού συστήματος, την πίεση και τα αδιέξοδα με τα οποία έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι οι εργαζόμενοι, όλος ο λαός. Είναι αποτέλεσμα του αδιεξόδου στο οποίο βρέθηκαν οι εργαζόμενοι και αυτής της επιχείρησης με την απληρωσιά, την ανεργία, τον εμπαιγμό της κυβέρνησης. 

      Η εμπειρία όλων μας κάνει πλέον ξεκάθαρη μία και μόνη πραγματικότητα, ότι η αιτία που προκαλεί όλα τα προβλήματα, την ανεργία, την ανασφάλεια, το άγχος για την επιβίωση, η αιτία που μας πνίγει καθημερινά είναι η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, που ωφελεί τους λίγους και καταστρέφει όλους εμάς, τους πολλούς. 

      Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα που εγκλωβίζει την γυναίκα σε δεκάδες προβλήματα, που της στερεί το δικαίωμα στην εργασία, την μητρότητα, τον ελεύθερο χρόνο, πρέπει να αντιτάξουμε την μοναδική μας διέξοδο. Καμία γυναίκα να μη μείνει μόνη της στη μίζερη ζωή που ζούμε και στη χειρότερη που μας ετοιμάζουν. Τα προβλήματα που βιώνουμε είναι κοινά για όλους μας και με κοινό αγώνα πρέπει να τα αντιπαλέψουμε. Η ταξική αλληλεγγύη να είναι ο φάρος μας, η οργανωμένη πάλη ο καθημερινός μας στόχος. 

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...