Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΤΟΤΕΛΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ

Από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνονται τα εξής, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (α.α. 2/14-07-2017) που εκδόθηκε σήμερα Παρασκευή 14-07-2017, το οποίο ισχύει από αύριο Σάββατο 15-07-2017 έως και τη Δευτέρα 17-07-2017:
Σημαντική μεταβολή του καιρού προβλέπεται από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου (15-07-2017) και από τα βόρεια με κύρια χαρακτηριστικά:
Α. Τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που δεν αποκλείεται να συνοδεύονται τοπικά από χαλαζοπτώσεις και
Β. Τους θυελλώδεις ανέμους

Πιο αναλυτικά, θα επηρεαστούν οι εξής περιοχές:
1.      Την Κυριακή (16/07/2017):
Η Μακεδονία, η Ήπειρος, η Δυτική Στερεά, κατά περιόδους τα νησιά του Ιονίου και βαθμιαία η Θεσσαλία, οι Σποράδες, η Δυτική Πελοπόννησος και από το βράδυ η Ανατολική Στερεά, η Εύβοια και η Βορειοδυτική Πελοπόννησος.
2.     Τη Δευτέρα (17/07/2017):
Τις πρωινές ώρες η Δυτική Μακεδονία, η Δυτική Στερεά, τα νοτιότερα νησιά του Ιονίου, η Δυτική και Νότια Πελοπόννησος. Καθ’ όλη τη διάρκεια, η Κεντρική Μακεδονία, η Θεσσαλία, οι Σποράδες, η Ανατολική Στερεά, (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής), η Εύβοια, η Βορειοανατολική Πελοπόννησος και πρόσκαιρα η Ανατολική Μακεδονία, τα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου και πιθανόν τα βορειότερα νησιά των Κυκλάδων και η Θράκη.

3.     Επισημαίνεται ότι τα φαινόμενα κατά τόπους στην Κεντρική Μακεδονία (κυρίως στην Πιερία, Χαλκιδική και το Θερμαϊκό), τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και την Εύβοια θα είναι ιδιαιτέρως ισχυρά.

Περισσότερες λεπτομέρειες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr).

Παρακαλούνται οι πολίτες να λάβουν υπόψη τους το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού για τον ασφαλή σχεδιασμό των μετακινήσεων και των δραστηριοτήτων τους. Παράλληλα, η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, καλούνται οι πολίτες:

-         Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
-         Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.
-         Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.
-         Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.
-         Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

-         Αν πρόκειται να μετακινηθούν, να ενημερωθούν για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.

Κατάσταση Πληρωμής των δικαιούχων της Δράσης 1.2 Βιολογική Κτηνοτροφία για το έτος εφαρμογής 2012 (1ο έτος)


Ανάρτηση Καταστάσεων Πληρωμής της Δράσης 1.2  Βιολογική Κτηνοτροφία, (Ανειλημμένες υποχρεώσεις Μέτρου 2.1.4., Δράσης 1.2 Βιολογική Κτηνοτροφία του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α) 2007-20013 – Καν (ΕΚ) Λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες-Νησιά Αιγαίου,  για το έτος εφαρμογής 2012 (1ο έτος).

Ανακοινώνεται ότι σήμερα Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017 αναρτήθηκε στον χώρο ανακοινώσεων της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Πέλλας (2ος όροφος , Διοικητήριο, 'Εδεσσα) και στο Γραφείο Αριδαίας (Αγροτικό Κτηνιατρείο, 1Ο χλμ. Αριδαίας – Τσακώνων)  Κατάσταση Πληρωμής των δικαιούχων της Δράσης 1.2 Βιολογική Κτηνοτροφία για το έτος εφαρμογής 2012 (1ο έτος), προκειμένου να λάβουν γνώση οι ενδιαφερόμενοι.
Οι καταστάσεις περιλαμβάνουν 3 δικαιούχους.
Για οποιαδήποτε πληροφορία οι δικαιούχοι και ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται   στο Γραφείο Αριδαίας (Αγροτικό Κτηνιατρείο, 1Ο χλμ. Αριδαίας – Τσακώνων, τηλ. 2384021330).

                                                                                                                        Ο Δ/ΝΤΗΣ

                                               

                                                                                                            ΤΡΥΦΩΝ ΤΣΑΝΤΑΚΗΣ

Επιστολή Αν. Αντιπεριφερειάρχη στον ΥΠΑΑΤ για τα προβλήματα των ροδακινοπαραγωγών


Επιστολή της Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Αθηνάς Αθανασιάδου – Αηδονά στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου για τα προβλήματα των ροδακινοπαραγωγών


Μετά και τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με εκπροσώπους των αγροτικών συλλόγων της Π.Ε. Πέλλας στο Διοικητήριο την Πέμπτη 13/7/17, η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά απέστειλε επιστολή τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελο Αποστόλου σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση για τους παραγωγούς ροδακίνου της Πέλλας προωθώντας τα αιτήματα τους βάση και του ψηφίσματος που επέδωσαν στην κυρία Αηδονά.


Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:


«Κύριε Υπουργέ,

Καθώς βρισκόμαστε μεσούσης της καλοκαιρινής περιόδου και, έχοντας ξεκινήσει τη συγκομιδή της φετινής σοδειάς, οι παραγωγοί της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα διάθεσης των ποικιλιών ροδάκινων που καλλιεργούνται στην περιοχή μας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρούνται από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής, οι καλλιέργειες επιτραπέζιων ροδάκινων ανέρχονται σε 53.530 στρέμματα, των ροδάκινων μεταποίησης σε 90.506 στρέμματα και των νεκταρινιών περίπου σε 30.686,70 στρέμματα στην Π.Ε Πέλλας. Αντίστοιχα, η παραγωγή προϊόντων με βάση τον αριθμό των στρεμμάτων, για το τρέχον έτος υπολογίζεται σε 114.000 τόνους επιτραπέζιων ροδάκινων, 230.000 τόνους ροδάκινων μεταποίησης και 62.000 τόνους νεκταρινιών. Τα παραπάνω στοιχεία αποτυπώνουν μια ιδιαίτερα αυξημένη παραγωγή για το 2017 για τις τρεις καλλιέργειες.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όμως, τη φετινή χρονιά είναι η διάθεση των επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών. Παρατηρείται πολύ μικρή απορρόφηση των προϊόντων αυτών λόγω της περιορισμένης  - εξαιτίας του Ρωσικού εμπάργκο - αγορά και, σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές (μικρότερες των 0,20 €/ κιλό στην πρώτη ποιότητα). Παράλληλα, το κόστος παραγωγής είναι υψηλό αφού οι καιρικές συνθήκες (βροχοπτώσεις, υγρασία, καύσωνας) ευνοούν τις προσβολές από εχθρούς και ασθένειες και υποχρεώνουν τους παραγωγούς να συντηρούν τα εξαιρετικά ευπαθή προϊόντα τους όπως είναι τα ροδάκινα, σε ψυκτικούς θαλάμους.

Ανάλογο φαινόμενο, κυρίως, λόγω της υπερπαραγωγής και των καιρικών συνθηκών είναι πιθανό να παρατηρηθεί και στα ροδάκινα μεταποίησης, τα οποία αποτελούν την πρώτη ύλη για τις βιομηχανίες για την μεταποιητική τους διαδικασία που ξεκινά τις επόμενες ημέρες. Και στην περίπτωση αυτή οι εξευτελιστικές τιμές πρέπει να διορθωθούν και να δώσουν την ευκαιρία στους παραγωγούς να έχουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα.

Το αποτέλεσμα της αδυναμίας άμεσης διάθεσης των ευπαθών αυτών προϊόντων στις αγορές για τις οποίες προορίζονταν, είναι η μεγάλη απώλεια του εισοδήματος των παραγωγών της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, αν συνδυαστεί με το γεγονός ότι σημαντικός αριθμός παραγωγών κερασιού για παράδειγμα είδαν τη φετινή τους σοδειά να καταστρέφεται. Επίσης, η αδυναμία του ΕΛΓΑ να προβεί σε δίκαιες αποζημιώσεις καθώς και έγκαιρες εξοφλήσεις των παραγωγών δυσχεραίνει τη γενικότερη κατάσταση και, συνεπώς, εύκολα διαπιστώνει κανείς σε πόσο δεινή θέση έχουν περιέλθει οι αγρότες της περιοχής μας.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, ζητούμε να στηριχθούν οικονομικά σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία οι παραγωγοί ροδάκινων αλλά και όλοι οι αγρότες της Πέλλας, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια υφίστανται σημαντικές μειώσεις στο εισόδημά τους. Μια πρόταση οικονομικής ενίσχυσης των παραγωγών είναι η πληρωμή αποζημιώσεων λόγω του Ρωσικού εμπάργκο από Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ενώ, θα πρέπει άμεσα να υλοποιηθεί η απόσυρση των αποθεμάτων των ροδάκινων μέσω μεταποίησης με επιδότηση των παραγωγών (επισιτιστική βοήθεια), ώστε να μετριάσουν τις ζημίες που έχουν υποστεί μέχρι σήμερα.

Πιστεύοντας ότι θα ανταποκριθείτε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί ροδάκινων αλλά και, γενικότερα, ο αγροτικός κόσμος της Πέλλας, ευχαριστούμε για τη συνεργασία και παραμένουμε στη διάθεσή σας.


Με εκτίμηση,
Η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας &
Προγραμματικού Σχεδιασμού της Π.Κ.Μ.

Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά»

Γ. ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ:ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ»


Ο Γιώργος Καρασμάνης συνυπέγραψε Ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή με πρώτο υπογράφοντα το Βουλευτή Τρικάλων Κωνσταντίνο Σκρέκα  προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Οικονομίας, σχετικά με τη μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται με ευθύνη της Κυβέρνησης στην έναρξη του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ».
Όπως επισημαίνεται στην Ερώτηση, η Κυβέρνηση εδώ και 2,5 περίπου χρόνια κωλυσιεργεί και χρονοτριβεί μεταθέτοντας συστηματικά την έναρξη του νέου «Εξοικονομώ», με αποτέλεσμα: αφενός χιλιάδες ενδιαφερόμενοι πολίτες να μην μπορούν να επιδοτηθούν ώστε ν’  αναβαθμίσουν ενεργειακά τα σπίτια τους μειώνοντας έτσι τη δαπάνη για θέρμανση και ψύξη, και αφετέρου ν’ αδυνατεί ν’ ανασάνει ο κλάδος της οικοδομής και τα συνδεδεμένα μ’ αυτόν επαγγέλματα και επιχειρήσεις που τόσο έχουν πληγεί στα χρόνια της κρίσης.
Για τους λόγους αυτούς, ζητείται από τους αρμόδιους Υπουργούς να θέσουν άμεσα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα   έναρξης του προγράμματος, ώστε να μπορέσουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν τις αιτήσεις τους.

Παρατίθεται το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Αθήνα, 19/6/2017
ΕΡΩΤΗΣΗ 
- Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
- Προς τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης

ΘΕΜΑ: Στην κατάψυξη το νέο ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ 
Τεράστιο το κόστος για τα νοικοκυριά και την ελληνική οικονομία από την καθυστέρηση  στην έναρξη του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ», του ΣΕΣ 2014-2020, για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών. Το κόστος της μη έγκαιρης ενεργοποίησης του προγράμματος προκύπτει, αφενός, από το γεγονός ότι χιλιάδες πολίτες δεν μπορούν να επιδοτηθούν ώστε να αναβαθμίσουν ενεργειακά τα σπίτια τους και να μειώσουν έτσι τη δαπάνη για θέρμανση και ψύξη, δεδομένου ότι το 89% των κατοικιών δε διαθέτει ικανή θερμομόνωση, και αφετέρου, από το «πάγωμα» στον κλάδο της οικοδομής και τα συνδεμένα με αυτόν επαγγέλματα και επιχειρήσεις, που έχουν πληγεί στα χρόνια της κρίσης και με τους πόρους αυτούς  θα μπορούσαν να αναζωογονηθούν, να δώσουν απασχόληση και να συνεισφέρουν στην Εθνική οικονομία. 
Ειδικότερα, το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ» συνολικού προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ, θα κάλυπτε την ανάγκη για βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης σε έως και 40.000 κατοικίες. Παράλληλα, μέσω του Ταμείου Εξοικονομώ ΙΙ, προϋπολογισμού 68 εκατ. ευρώ, θα δίνονταν η δυνατότητα ακόμη και σε ιδιοκτήτες με χαμηλά εισοδήματα να ενταχθούν στο πρόγραμμμα, συμβάλλοντας έτσι και στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας που πλήττει βάναυσα την Ελληνική κοινωνία. 
Αντί αυτού, η Κυβέρνηση κωλυσιεργεί και χρονοτριβεί επί δυόμιση χρόνια, καθώς από τον Φεβρουάριο του 2015 έως τον Ιούνιο του 2017 γίνεται συνεχώς λόγος για τον ανασχεδιασμό, την  αναθεώρηση και βελτίωση του ιδιαίτερα επιτυχούς προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» του ΕΣΠΑ 2007-2013 και η έναρξη του νέου Εξοικονομώ μετατίθεται συστηματικά. Μόνο στο τελευταίο εννεάμηνο, τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη άλλαξαν αρκετές φορές την ημερομηνία έναρξης του προγράμματος όπως φαίνεται από δηλώσεις τους, απαντήσεις σε ερωτήσεις κοινοβουλευτικού ελέγχου και δημοσιεύματα:
Στις 17-10-2016 ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, κ. Χαρίτσης, μιλώντας σε εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη επεσήμανε πως ως το τέλος του 2016 θα έχει ενεργοποιηθεί το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», από το οποίο θα κινητοποιηθούν συνολικά σχεδόν 500 εκατ. ευρώ
Τον Φεβρουάριο του 2017 δημοσιεύματα του ενεργειακού τύπου κάνουν λόγο για έναρξη του προγράμματος στο α΄ τρίμηνο του 2017, ενώ ο Αν. Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Χαρίτσης, στο πλαίσιο εκδήλωσης του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, τοποθετεί την προκήρυξη του νέου Εξοικονομώ εντός του Μαρτίου 2017 και παρουσιάζει το Ταμείο Εξοικονομώ ΙΙ. 
Αρχές Μαρτίου 2017, σε απάντηση ερώτησης κοινοβουλευτικού ελέγχου της Βουλευτού της ΝΔ κας Ντόρας Μπακογιάννη, ο κ. Χαρίτσης σημείωσε πως «το νέο πρόγραμμα θα ξεκινήσει άμεσα, μέσα στους επόμενους δύο μήνες» δηλ. έως το τέλος Απριλίου 2017.
Την ίδια στιγμή, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σταθάκης απαντά «Ο σχεδιασμός του νέου Προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον» για την Προγραμματική Περίοδο 2014 - 2020 βρίσκεται σε στάδιο ολοκλήρωσης και έχουν δρομολογηθεί οι απαιτούμενες ενέργειες για την προκήρυξη του, η οποία αναμένεται εντός του α’ εξαμήνου του 2017».
Στις 19-5-2017, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, κ. Κορκολής, κατά την ομιλία του στην ημερίδα «Κυκλική Οικονομία: Δημιουργώντας Αξία», σημείωσε πως εντός του επόμενου τριμήνου αναμένεται η προκήρυξη του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ Κατ' Οίκον». Δηλ. έως το τέλος Αυγούστου 2017.
Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός επισκεπτόμενος το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις 24-5-2017, αναφερόμενος στο νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ», είπε πως θα ξεκινήσει μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, και θα αφορά ιδιωτικά και δημόσια κτήρια αλλά και τον κλάδο των μεταφορών.
Η κατάσταση σήμερα, λιγότερο από μισό μήνα πριν την εκπνοή και του α’ εξαμήνου του 2017, είναι αποκαρδιωτική. Τα σημάδια για χρονική μετατόπιση εντός ή και μετά του γ’ τριμήνου του 2017 είναι πλέον ορατά, καθώς οι αρμόδιοι δε φρόντισαν να αναθεωρήσουν εγκαίρως τον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ). Η αναθεώρηση του εν λόγω Κανονισμού είναι  «αιρεσιμότητα» στο ΣΕΣ 2014-2020, αποτελεί δηλαδή προϋπόθεση προκειμένου να διατεθούν ευρωπαϊκοί πόροι για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων.  Εν αναμονή της έγκρισης και δημοσίευσης του αναθεωρημένου ΚΕΝΑΚ, υφίσταται πάγωμα των  σχετικών με την ενεργειακή αποδοτικότητα κονδυλίων.
Η διαδικασία αυτή δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το φθινόπωρο, ενώ ακόμη και αν προκηρυσσόταν το πρόγραμμα  αρχές Σεπτέμβρη, θα απαιτούνταν περίπου 3 μήνες για να αρχίσει να κινείται η διαδικασία. Είναι γνωστό όμως ότι οι οικοδομικές εργασίες στην κλίμακα της ανακαίνισης  κατοικιών σχεδόν σταματούν κατά τους χειμερινούς μήνες. Με βάση αυτά τα δεδομένα, το πρόγραμμα φαίνεται να μετατίθεται στην καλύτερη περίπτωση για τις αρχές του 2018 και τα νοικοκυριά και οι επαγγελματίες του οικοδομικού κλάδου να αναθερμαίνονται από την Άνοιξη του 2018 και μετά. Δεδομένου ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα που αφορά στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιριακού αποθέματος της χώρας, η καθυστέρηση στην έναρξή του κρατά την Ελλάδα πίσω  και ως προς το πλαίσιο και τους στόχους για την ενεργειακή απόδοση (Οδηγία 2010/27/ΕΕ).  
Έτσι, οι πολίτες παραμένουν σε ομηρία και ξεκρέμαστοι αναμένουν την έναρξη του προγράμματος. 
Ως εκ τούτου, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1. Γιατί τόση καθυστέρηση στην εκπλήρωση της αιρεσιμότητας για αναθεώρηση του ΚΕΝΑΚ; Πότε αναμένεται να εγκριθεί και τεθεί σε εφαρμογή ο αναθεωρημένος ΚΕΝΑΚ;
2. Ποιο το πραγματικό χρονοδιάγραμμα για την έναρξη του Εξοικονομώ κατ΄ οίκον ΙΙ; Πότε αναμένεται η έκδοση πρόσκλησης, ποια τα περιθώρια υποβολής αιτήσεων και οι χρόνοι για την ένταξη στο πρόγραμμα των σχετικών δράσεων; 
3. Ποιες οι ενέργειες σας έως σήμερα για την ίδρυση του Ταμείου Εξοικονομώ ΙΙ, προϋπολογισμού 68 εκατ. ευρώ, που θα στηρίξει  ιδιοκτήτες με χαμηλά εισοδήματα;
4. Ποιο το εκτιμώμενο κόστος για την Ελληνική Οικονομία και τους πολίτες από την καθυστέρηση της έναρξης του Εξοικονομώ κατ΄ οίκον ΙΙ; 
Οι Ερωτώντες Βουλευτές της ΝΔ

Πρόσκληση σε θεατρική βραδιά από το Εδεσσαϊκό Θέατρο


«ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ»

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εδεσσαϊκού Θεάτρου καλεί σε συνάντηση τα μέλη της Θεατρικής ομάδας της Κεντρικής Σκηνής, την Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017 και ώρα 9 το βράδυ, στο εντευκτήριο του συλλόγου, όπου θα γίνει η προβολή της παράστασης «Ραντεβού με τον Σουρή» και θα απονεμηθούν αναμνηστικά διπλώματα συμμετοχής.
Καλούνται επίσης και όλοι όσοι από τους συντελεστές της παραγωγής της Παιδικής Σκηνής δεν κατάφεραν να βρίσκονται στην καθορισμένη συνάντηση της προηγούμενης εβδομάδας, να προσέλθουν την ίδια μέρα και ώρα στο εντευκτήριο, για να παραλάβουν αντίγραφα της παράστασης «Δον Κιχώτης» καθώς και αναμνηστικά διπλώματα συμμετοχής.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...