Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017

Θρηνώ και οδύρομαι, όταν εννοήσω τον θάνατον...


Χειμώνας 2016
- Δημήτρη θα αργήσω λίγο, έχω να πάω τον πατέρα μου στον γιατρό.

Άνοιξη 2017
- Άργησα λίγο, τρέχουμε με τον πατέρα μου, νοσοκομεία, χειρουργεία κλπ.

Καλοκαίρι 2017
- Χρήστο, σου πήρα ένα κομποσκοίνι από τη Μονή, να σας βοηθήσει ο Άγιος στην περιπέτεια που περνάτε.

Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017 ώρα 16.50 μ.μ. 
- Γρήγορα Δημήτρη, να τελειώσουμε με τη δουλειά, έχω να πάω επειγόντως τον πατέρα μου στο νοσοκομείο.

Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017 ώρα 21.15 μ.μ.
- Έλα Δημήτρη, δυστυχώς ο πατέρας μου «έφυγε».

Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017 ώρα 11.30 π.μ.
Διασχίζοντας το  κατάξερο τοπίο, λόγω της πρωτοφανούς ξηρασίας που πλήττει τον πολυθρύλητο κάμπο της Αλμωπίας και τρομάζοντας κάπου κάπου από τα μηχανήματα άντλησης νερού κάποιων γεωργών οι οποίοι πασχίζουν να περισώσουν από την ξηρασία τις καλλιέργειές τους, ένθεν κακείθεν του επαρχιακού δρόμου προς το χωριό Νεοχώρι, όπου και ο τελικός μου προορισμός, σκουπίζω τον καυτό ιδρώτα από το πλούσιο μέτωπό μου.
Ο πατέρας του φίλου μου του Χρήστου, δεν τα κατάφερε τελικά και πέρασε πλέον στον κόσμο των «αθανάτων» κι εγώ κατευθύνομαι με μια περίεργη θλίψη μέσα μου, να αποτείσω το ύστατο «χαίρε».
Αφήνοντας πίσω μου τα διάφορα πάλαι ποτέ μεγαθήρια κονσερβοποιία του Βορεινού και τα αρκετά συγκροτήματα μεταποίησης ξύλου, εγγίζω προς το χωριό, κάνοντας διάφορους ελιγμούς στα γραφικά στενά σοκάκια των δυο όμορφων γειτονικών χωριών.
Ένα ενοχλητικό άγχος με διακατέχει σε όλη τη διαδρομή, μιας  και δεν γνωρίζω και πολύ καλά τη ρυμοτομία του Ποντιακού χωριού, ούτε και τα κατατόπια, ενώ προσπερνώ μια μαυροφορεμένη γυναίκα με κάποια γαρύφαλλα στα χέρια της, η οποία βάλθηκε να αναμετρηθεί με την μεσημεριανή κάψα του ήλιου, ο οποίος βομβάρδιζε ανελέητα με τις πυρωμένες του ακτίνες, και προσέγγιζε στα πρώτα σπίτια του χωριού πεζή.
Ευτυχώς μπαίνοντας στο κέντρο  του οικισμού, αντίκρισα το Ναό όπου δέσποζε σε μια άκρη της μικρής γραφικής πλατείας. Διάφορα μικρά μαγαζάκια, καφέ κι ένα περίπτερο, συμπλήρωναν το μωσαϊκό ενός τυπικού μικρού αγροτικού χωριού.
Αφού άφησα το αυτοκίνητό μου σε μια ανήλιαγη γωνιά, βγήκα έξω με το βλέμμα μου να ψάχνει, έστω κάποιον γνωστό να ρωτήσω, να ενημερωθώ.
Εις μάτην.
Ρωτώντας μια ευγενέστατη ηλικιωμένη κυρία, πληροφορούμαι ότι η κηδεία θα ξεκινήσει σε λίγο κι ότι ο Ναός που είναι μπροστά μας είναι αυτός στον οποίο θα ψαλλεί η εξόδιος ακολουθία.
Αφού ανασκίρτησα από την τρομάρα μου, λόγω της πένθιμης καμπάνας η οποία ξεκίνησε να χτυπάει, με αποφασιστικό βήμα εισέρχομαι στο Ναό, κι αφού άναψα το κεράκι μου στον περιποιημένο προθάλαμο, μπαίνω μέσα και καταλαμβάνω ένα ακριανό στασίδι.
Μια κατευναστική δροσιά με τυλίγει κι ένα εξιλεαστικό ψυχρό ρεύμα με αγκαλιάζει καθώς τα δυο κλιματιστικά του Ναού λειτουργούν με φουλ τις μηχανές.
Είναι ένας μικρός τυπικός Ναός με αρκετές αγιογραφίες στους τοίχους και τις οροφές του, ενώ οι προσπάθειες αποκατάστασης και βελτίωσης κάποιων τμημάτων του, είναι εμφανείς, από τα πρόχειρα μερεμέτια που έχει υποστεί.
Αριστερά, κάποιες κυρίες έχουν καταλάβει επίκαιρες θέσεις, όπως και στα δεξιά κάποιοι ηλικιωμένοι κάθονται στα στασίδια αναμένοντας καρτερικά, ενώ εγώ προσηλώνομαι σε μια μικρή εικονίτσα της Αγίας Χρυσής, η οποία κατά έναν θαυμαστό τρόπο (μια ιστορία πίστης την οποία θα αναλύσω άλλη φορά) έχει γίνει η αγαπημένη προστάτιδά μου.
Ο ιεροψάλτης του Ναού, στη θέση  του, τακτοποιεί τα σχετικά βιβλία, ενώ ξεροβήχοντας δοκιμάζει σιγανά τη φωνή του.
Στο κέντρο του Ναού και μπροστά στην Ωραία Πύλη,  οι σχετικές προθήκες όπου θα τοποθετηθεί το φέρετρο κι όλοι αναμένουμε να ξεκινήσει η Ακολουθία.
Σε λίγα λεπτά ο χώρος γέμισε από πιστούς, ενώ η ζέστη άρχισε να εμφανίζεται λόγω της πολυκοσμίας κι ένα αίσθημα αγοραφοβίας με τύλιξε, νιώθοντας τα βλέμματα τριών γιαγιάδων να με κοιτούν βλοσυρά και να αναρωτιούνται ποιος είναι  αυτός ο ξένος και τι σχέση έχει με τον κεκοιμημένο.
Τις ανούσιες φοβίες μου διέκοψε η επιβλητική είσοδος τεσσάρων ευθυτενών παλικαριών, τα οποία ντυμένα με την παραδοσιακή ποντιακή φορεσιά του τοπικού μορφωτικού συλλόγου, μπήκαν και κατέλαβαν τις τέσσερεις γωνίες γύρω από την σωρό του Βασίλη Χριστιαννίδη.
Αφού έγιναν όλα τα τυπικά και τα δέοντα, όπως ορίζει η Ορθόδοξη παράδοση της Εκκλησίας μας και μετά το «Δεύτε τελευταίον ασπασμόν…» πλησιάζω να αποχαιρετίσω κι εγώ τον πατέρα του φίλου μου.
Ο Βασίλης Χριστιανίδης, υπήρξε επί χρόνια ο νταουλτζής του συλλόγου, η ψυχή και η κινητήρια δύναμή του κι όπως με πληροφόρησαν εκ των υστέρων μιας κι εγώ δεν τον γνώρισα ποτέ, ήταν από τους  πιο δραστήριους και υπομονετικούς ανθρώπους, που αγαπούσε την παράδοση κι έδινε πάντα το «παρών» όταν τον χρειάζονταν. Άνθρωπος με πηγαίο χιούμορ και δοτικός προς όλους τους νέους.
Αφού φίλησα την εικόνα που ήταν στημένη μπροστά του ρίχνω μια κλεφτή ματιά να τον δω, έστω κι αυτή την τελευταία ώρα. Ντυμένος με ένα καφέ, σοβαρό κουστούμι κι ένα επιβλητικό μουστάκι , θαρρείς και κοιμόταν αποπνέοντας ένα μειλίχιο χαμόγελο, αναπαύονταν πλέον στους κόλπους της γαλήνης και της αιωνιότητας.
Αδιαφορώντας για την υποσαχάριας ζώνης ζέστη που επικρατούσε έξω, προσεγγίζω τον Χρήστο και τον συλλυπούμαι αγκαλιάζοντάς τον σφιχτά, ψιθυρίζοντας του δυο τρεις παρηγορητικές κουβέντες.
Ακολουθεί μια πομπή προς το κοιμητήριο του οικισμού, με τα στέφανα και τα διάφορα εξαπτέρυγα να προπορεύονται, ενώ η συνοδεία των μελών του μορφωτικού συλλόγου τιμάει τον Βασίλη με την δέουσα μεγαλοπρέπεια. Σε μια άκρη της πομπής διακρίνω τον ξακουστό λυράρη Διογένη με τον οποίο ο Βασίλης υπήρξε συνεργάτης να ακολουθεί συντετριμμένος, ενώ πολλοί γνωστοί πολιτικοί και μέλη διαφόρων συλλόγων, συμμετέχουν στην όλη ακολουθία.
Καταπνίγοντας κάποια συγκινησιακά συναισθήματα ακούγοντας τις γοερές κραυγές των πολύ οικείων, κι αφού καταβροχθίζω λαίμαργα το ψωμί με την ελιά που μου προσφέρθηκε στην έξοδο των κοιμητηρίων κατευθύνομαι κάθιδρος προς το αυτοκίνητό μου, για να αναχωρήσω στη βάση μου.

Κοιτώντας πίσω στον καθρέφτη του αυτοκινήτου μου το καμπαναριό του Ναού και δίπλα του την τεράστια φωλιά των πελαργών που έχουν στρατοπεδεύσει στο γραφικό χωριουδάκι, μούρχονται σαν την αρχαιοελληνική «κάθαρση» στα αυτιά μου τα λόγια και οι μελωδίες από το πλέηερ, το  «Έγινε η απώλεια συνήθειά μας» του Θάνου και σιγομουρμουρίζοντας τα λόγια του τραγουδιού, φέρνοντας στη μνήμη μου δικές μου «απώλειες» σκέφτομαι ότι «Η απώλεια δεν θα γίνει πότε συνήθεια , πάντα θα μας πνίγει αυτό το γιατί!»

Συλλυπητήριο μήνυμα από το Δ.Σ. του Μορφωτικού Συλλόγου Νεοχωρίου


Το Δ.Σ. του Μορφωτικού Συλλόγου Νεοχωρίου εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του αγαπημένου μας Χριστιανίδη Βασιλείου.
 Ο Βασίλης "ο νταουλτζής"μας υπήρξε για εμάς ισχυρός υποστηρικτής αλλά και όλων των παιδιών- χορευτών του Συλλόγου. Μας οδήγησε στο δρόμο του ποντιακού πολιτισμού όχι μόνο με τους ήχους του, αλλά και με το ήθος του και την αγάπη του για την ποντιακή παράδοση.
 Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ το χιούμορ του και την καλή του διάθεση να προσφέρει στο σύλλογο. 

Καλό ταξίδι Βασίλη, καλό παράδεισο Βασίλη.....

Με εκτίμηση το Δ.Σ. του συλλόγου



Σχετικό θέμα:
Θρηνώ και οδύρομαι, όταν εννοήσω τον θάνατον...

Η Τελική Πρόταση του ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ για τις Νέες Ειδικότητες 2017-2018


Η Τελική Πρόταση του ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ για τις Νέες Ειδικότητες 2017-2018....
Επικοινωνείτε μαζί μας ηλεκτρονικά στέλνοντας email στο giekarid@sch.gr (για εκδήλωση ενδιαφέροντος με κινητό και ονοματεπώνυμο) ή στο messenger!
 Οι σπουδές παραμένουν δωρεάν και οδηγούν σε λήψη Επαγγελματικού Διπλώματος Επιπέδου 5!

Σπουδάστε :
1. Οπτική – Οπτικομετρία
2. Εκπαιδευτής Οδηγών Αυτοκινήτων & Μοτοσικλετών
3. Security
4. Εγκαταστάτης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Φωτοβολταϊκά,Υδροηλεκτρικά,Αιολικά)
5. CHEF
6. Μελισσοκομία
7. Interior Design (Διακοσμητής Εσωτερικού Χώρου)
8. Υποκριτική Τέχνη Θεάτρου Κινηματογράφου
9. Κομμωτική
10. Αισθητική

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΤΟΤΕΛΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ

Από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνονται τα εξής, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (α.α. 23/2017) που ισχύει από σήμερα Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017 έως και την Κυριακή 13 Αυγούστου 2017. 

Σε υψηλά επίπεδα θα κυμανθεί η θερμοκρασία για ένα διήμερο στη χώρα.
Πιο αναλυτικά, οι μέγιστες τιμές θα φτάσει κατά τόπους: 
Σήμερα Πέμπτη (10-08-2017) και αύριο Παρασκευή (11-08-2017)
Στα δυτικά ηπειρωτικά τους 40 και τοπικά 41 βαθμούς Κελσίου και στα νησιά του Ιονίου τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.

Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά:
 Αύριο Παρασκευή (11-08-2017) τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου και το Σάββατο (12-08-2017) τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου.

Το Σαββατοκύριακο (12-08-2017 και 13-08-2017)
Στα βόρεια θα εκδηλωθούν καταιγίδες, οι οποίες τοπικά θα έχουν έντονη μορφή και θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους και χαλαζοπτώσεις. Επιπλέον, θα επικρατήσουν ισχυροί βορειοδυτικοί άνεμοι και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση το Σάββατο (12-08-2017) στα δυτικά και την Κυριακή (13-08-2017) στην υπόλοιπη χώρα.

Παρακαλούμε τους φορείς, που εμπλέκονται σε έργα και δράσεις για την αντιμετώπιση κινδύνων από επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, να τεθούν σε κατάσταση ετοιμότητας βάσει του σχεδιασμού τους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την εκδήλωση των φαινομένων.

Ειδικότερα καλούνται οι πολίτες να εφαρμόσουν τα παρακάτω μέτρα προστασίας:
Κατά τη διάρκεια του καύσωνα:
Αποφύγετε την ηλιοθεραπεία και παραμείνετε σε σκιερά και δροσερά μέρη μακριά από χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.
Αποφύγετε τη βαριά σωματική εργασία ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
Αποφύγετε το βάδισμα για πολύ ώρα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο.
Προτιμήστε τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα από φυσικό υλικό για να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα. Επιλέξτε ένα καπέλο που εξασφαλίζει καλό αερισμό του κεφαλιού. Φορέστε μαύρα ή σκουρόχρωμα γυαλιά με ειδική επίστρωση που προστατεύουν από την αντανάκλαση του ήλιου.
Φροντίστε η διατροφή σας να αποτελείται από ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά. Περιορίστε τα λιπαρά.
Πίνετε άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων). Αν ιδρώνετε πολύ, προσθέστε αλάτι στο φαγητό σας. Αποφύγετε τα οινοπνευματώδη ποτά.
Κάντε χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας κι αν χρειαστεί τοποθετείστε υγρά καλύμματα στο κεφάλι και στο λαιμό.
Μεριμνήστε για τα μέλη της οικογένειάς σας που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κλπ.). Συμβουλευτείτε το θεράποντα ιατρό τους για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών και για όσους λαμβάνουν φάρμακα, αν πρέπει να τα συνεχίσουν και σε ποια δοσολογία, καθώς ορισμένα φάρμακα αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος.
Αποφύγετε τα πολύωρα ταξίδια με τα μέσα συγκοινωνίας όταν η ζέστη είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Aν έχετε νεογνά-βρέφη:
Ντύστε τα όσο γίνεται πιο ελαφρά. Φροντίστε ώστε τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες.
Φροντίστε να μην μένουν στον ήλιο μετά το μπάνιο στη θάλασσα και να φορούν πάντα καπέλο.
Εκτός από γάλα συνιστάται η χορήγηση και άλλων υγρών όπως χαμομήλι, νερό κτλ.
Ειδικά για τα βρέφη και τα μεγαλύτερα παιδιά, φροντίστε να τρώνε περισσότερα χορταρικά και φρούτα και λιγότερα λίπη.

Aν έχετε ηλικιωμένους
Μετακινείστε τους σε δροσερότερους χώρους ή περιοχές (παραθαλάσσια ή σε βουνό), διότι το πολύ ζεστό και υγρό περιβάλλον αποβαίνει επικίνδυνο. Εναλλακτικά φροντίστε να παραμένουν στα κατώτερα διαμερίσματα πολυώροφων σπιτιών.
Ανοίξτε το σπίτι τη νύχτα για να δροσίζει και κρατάτε το ερμητικά κλειστό τις ζεστές ώρες της ημέρας.
Μην εγκαταλείπετε τα ηλικιωμένα μέλη της οικογένειας μόνα τους σε περιπτώσεις θερινών διακοπών ή πολυήμερης απουσίας σας από το σπίτι. Διαφορετικά εξασφαλίστε ένα άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.

Μεταφορά της ημέρας διενέργειας της λαϊκής αγοράς του Εξαπλατάνου


Μεταφορά της ημέρας διενέργειας της λαϊκής αγοράς του Εξαπλατάνου 

Ο _ΔΗΜΑΡΧΟΣ
Έχοντας υπόψη:
1) Το Ν. 4264/2014 με τον οποίο οι λαϊκές λειτουργούν από Δευτέρα έως Σάββατο, εκτός των επίσημων εθνικών ή τοπικών αργιών. 
2) Το Ν.3852/2010 [ΦΕΚ.87/7-6-2010 τεύχος Α΄] <<Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτ/σης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης- Πρόγραμμα Καλλικράτης>> άρθρο 94 παρ.6 υποπαρ.32 σύμφωνα με τον οποίο η έκδοση αποφάσεων για ίδρυση, μετακίνηση, διάλυση και καθορισμό του τρόπου της εν γένει λειτουργίας λαϊκών αγορών σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία έχει μεταβιβαστεί στους Δήμους.
3) Την αριθμ. 175/2014 απόφαση του Δ.Σ. Αλμωπίας με θέμα “Καθορισμός ωραρίου λειτουργίας Λαϊκών Αγορών Δήμου Αλμωπίας” σύμφωνα με την οποία “Σε περίπτωση που οι ημέρες λειτουργίας της λαϊκής αγοράς συμπίπτει να μην είναι εργάσιμες απαγορεύεται η λειτουργία της, που όμως μπορούν να λειτουργήσουν την προηγούμενη ή την επόμενη εργάσιμη μέρα. Σε περίπτωση που η ημέρα λειτουργίας της λαϊκής αγοράς συμπίπτει να είναι Μεγάλη Παρασκευή, η λαϊκή αγορά θα λειτουργήσει το μεγάλο Σάββατο ”
4) Τις ανάγκες της αγοράς.
Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ε Ι

   Η λειτουργία της λαϊκής αγοράς Εξαπλατάνου της Τρίτης 15 Αυγούστου 2017, να διενεργηθεί την Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017, λόγω της αργίας της  Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Η μεταφορά της ημέρας λειτουργίας της λαϊκής ισχύει μόνο για τη συγκεκριμένη ημερομηνία. 
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ 

                     ΜΠΙΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ  

Περιοδεία του Ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Σωτήρη Ζαριανόπουλου στο Εργοτάξιο του ΤΑP στην Παραλίμνη - Πέλλας


       Περιοδεία στο εργοτάξιο του αγωγού φυσικού αερίου TAP στην Παραλίμνη Πέλλας πραγματοποίησε τις προηγούμενες μέρες ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, μαζί με αντιπροσωπεία της Τομεακής Οργάνωσης Πέλλας του ΚΚΕ.
       Παρά τα εμπόδια που μπήκαν από την εργοδοσία να έρθει σε άμεση επαφή ο ευρωβουλευτής του Κόμματος με τους εργάτες και τις εργάτριες του εργοταξίου τελικά μίλησε μαζί τους.
      Στην ομιλία του ανέφερε ότι ο TAP είναι ένα από τα πολυδιαφημισμένα έργα, αποτελώντας «πρότυπο» ανάπτυξης, μιας ανάπτυξης όμως που στηρίζεται σε θέσεις εργασίας για λίγους μήνες, χτισμένες πάνω στους αντιλαϊκούς νόμους όλων των προηγούμενων ετών, με μεροκάματο κοντά στα 30 ευρώ, χωρίς ένσημα ειδικότητας, με εντατικοποίηση της εργασίας και περιπλάνηση από το ένα εργοτάξιο στο επόμενο, χωρίς δικαιώματα, με υποχρεωτικές άδειες, θέσεις εργασίες που στη φάση λειτουργίας του αγωγού θα μειωθούν από 3.000 σε 200.
      Σημείωσε, πώς αυτή η «ανάπτυξη» που στηρίζεται στην εκμετάλλευση των εργατών, δεν θα φέρει οφέλη ούτε για τον ελληνικό λαό, μιας και το φυσικό αέριο δεν προβλέπεται να είναι φθηνό για τις λαϊκές οικογένειες της χώρας. Ενώ και οι διάφορες «ευεργεσίες» και χορηγίες που κάνει η επιχείρηση στις τοπικές κοινωνίες (π.χ. ασθενοφόρα κ.ά.) αποτελούν ένα ελάχιστο μέρος του τεράστιου πλούτου που παράγουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι του έργου.
   Κάλεσε τους εργαζόμενους να προβληματιστούν για το αν πραγματικά η λεγόμενη «γεωστρατηγική αναβάθμιση» της χώρας, μέσω του αγωγού TAP, ευνοεί τον ελληνικό λαό, εξηγώντας ότι το κυνήγι του κέρδους, - όπως γίνεται και στην περίπτωση του αγωγού αερίου, γιατί πρόκειται για μία καπιταλιστική επιχείρηση - δεν έχει όρια και μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε πολεμικές συγκρούσεις. Ανέφερε, χαρακτηριστικά, ότι οι πολεμικές συγκρούσεις σε Ουκρανία, Συρία, Αφγανιστάν, Ιράκ, Αίγυπτο, Λιβύη και αλλού συνδέονται με τους ανταγωνισμούς για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και των δρόμων μεταφοράς.
     Επίσης, τους κάλεσε να σκεφτούν «τι μπαίνει πραγματικά εμπόδιο στην ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του λαού, την ώρα που κάποιοι χτίζουν αμύθητες περιουσίες», εξηγώντας ότι η ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και η εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης από τους καπιταλιστές είναι η αιτία που βάζει φρένο στην κάλυψη των αναγκών του λαού.
     Ολοκληρώνοντας, είπε: «η απάντηση που πρέπει να δώσουν οι εργαζόμενοι είναι η συμπόρευση και η διεκδίκηση με το ΚΚΕ της ανάκτησης όλων των απωλειών των προηγούμενων ετών, με κάλυψη όλων των σύγχρονων αναγκών μας, με διεκδίκηση της πραγματικής εξουσίας του λαού.
  Μια εξουσία όπου η κοινωνική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, στο συγκεντρωμένο πλούτο, στο φυσικό πλούτο, στη γη, και η κεντρικά και επιστημονικά σχεδιασμένη αξιοποίησή τους θα γίνεται με στόχο την κοινωνική ευημερία και όχι το ατομικό, καπιταλιστικό κέρδος».
                                                                                                  Τομεακή Οργάνωση Πέλλας του ΚΚΕ

Εδεσσαϊκό Θέατρο: «Μια εβδομάδα Θέατρο! Από τον Αλέκο Σακελλάριο στον Άντον Τσέχωφ»



«Μια εβδομάδα Θέατρο! Από τον Αλέκο Σακελλάριο στον Άντον Τσέχωφ»

Το θέατρο καλείται να επαναπροσδιορίσει τη γνώση και την αμφισβήτηση, τη βούληση και τη δράση. Απαιτεί να βγεις από τον εαυτό σου για να βρεις τον εαυτό σου. Ρόλοι, Μουσική, Σκηνικά, Φωτισμοί, Φαντασία, Δημιουργία.  Η ανάγκη για έκφραση και ελευθερία βρήκαν κοινό τόπο, την πόλη μας! Μια δημιουργική καλλιτεχνική συνεύρεση ερασιτεχνικών θεατρικών ομάδων πραγματοποιείται από 16-24 Αυγούστου στο Θέατρο Γαβαλιώτισσας. 
Στο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου που διοργανώνει και φέτος το Εδεσσαϊκό Θέατρο, άνθρωποι με ανησυχίες, σκέψεις, θέσεις, μεράκι και πολύ κέφι, μοιράζονται τις αγωνίες τους, ενώνουν την κοινή τους αγάπη για το θέατρο. Αγάπη ανιδιοτελής και αγνή, γιατί κρύβει άγνοια, περιέργεια, τόλμη και επιθυμία να ποτιστεί η ψυχή. 
Συναντούνται για να συνομιλήσουν για το πώς ορίζουμε τη μνήμη, αυτόν τον μηχανισμό που μετατρέπει τον χρόνο σε αναμνήσεις και για το πως τα ίχνη της μνήμης αποτυπώνονται πάνω στον καμβά που ονομάζουμε ζωή, ψυχή και σώμα.  Μια μικρή κοινότητα στήνεται επί σκηνής,  ένα γαϊτανάκι από ηλικίες, χαρακτήρες, προσωπικότητες και ιδιότητες, ξαναγνωρίζουν τον εαυτό και το σώμα τους, δημιουργούν συνθήκες και σχέσεις. Η θεατρική σκηνή γίνεται πεδίο έκφρασης γι’ αυτούς καθώς έχουν μέσα τους την ανάγκη να αφήσουν πάνω σ’ έναν απλωμένο καμβά τα δικά τους ίχνη από χρώμα, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό καλλιτεχνικό μωσαϊκό.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

Πέμπτη 17/08 "ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΟΙ" Διασκευασμένα διηγήματα του Anton Chekhov σε σκηνοθεσία Αννέτας Γόδου από τη Θεατρική ομάδα Περίκλειας Αλμωπίας

Παρασκευή 18/08 «ΜΙΑ ΤΡΕΛΗ ΤΡΕΛΗ ΣΑΡΑΝΤΑΡΑ» των Α.Σακελλάριου-Χ.Γιαννακόπουλου σε σκηνοθεσία Σταύρου Καραγεωργιάφη από τον Πολιτιστικό Θεατρικό Σύλλογο Αλμωπίας «Έκφραση»

Σάββατο 19/08 «ΦΟΝΙΣΣΑ» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη σε σκηνοθεσία και αφηγηματική προσέγγιση Βούλας Αργυράκη

Κυριακή 20/08 «ΝΑ ΖΕΙ ΚΑΝΕΙ Η ΝΑ ΣΥΖΕΙ;» του Lawrence Casler σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Ίτσκου από τη Θεατρική ομάδα «Σανίδι» του Εκπολιτιστικού-Αθλητικού Συλλόγου Ημαθίας «Πήγασος»

Δευτέρα 21/08 «ΟΥΤΕ ΓΑΤΑ ΟΥΤΕ ΖΗΜΙΑ» των Α.Σακελλάριου-Χ.Γιαννακόπουλου σε σκηνοθεσία Διονύση Καρολίδη από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βέροιας «Προμηθέας»

Τρίτη 22/08 «ΚΟΚΚΑΛΑ» του Ανδρέα Φλουράκη από τη Νεανική Σκηνή του Εδεσσαϊκού Θεάτρου

Τετάρτη 23/08 «ΨΕΜΑ ΣΤΟ ΨΕΜΑ» του Anthony Neilson σε σκηνοθεσία Φώτη Πυριτίδη από τη Θεατρική ομάδα Σκύδρας «Ήθος» 

Το μήνυμα της Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου

Φίλες και φίλοι του Εδεσσαϊκού Θεάτρου, 
Όλοι εμείς οι ερασιτέχνες ηθοποιοί μόνο να δώσουμε έχουμε στην τέχνη μας, κάθε επίτευγμα είναι ένα ακόμα μάθημα, όχι χωρίς πληγές, όχι χωρίς παραλήψεις και λάθη ,που δεν μας στοιχίζουν παρά μας  φέρνουν πιο κοντά σ’ εκείνο με το οποίο καταπιανόμαστε, το Θέατρο. Είμαστε οι άνθρωποι που αρχίζουμε κάτι όχι για να το τελειώσουμε, αλλά για να το πράξουμε και να το ζήσουμε. Για μια δική μας εσωτερική ανάγκη, αποφασίζουμε να αφιερώσουμε μέρος του χρόνου μας σε πρόβες, σκέψεις, αναλύσεις, αντιθέσεις, συγκρούσεις. Κι όλα αυτά μέσα από μια ερασιτεχνική θεατρική ομάδα.    
Είμαστε άνθρωποι που «το λέει η ψυχή μας», που θέλουμε να δούμε τον εαυτό μας σε κάποια άλλη εκδοχή, που αποφασίζουμε να γίνουμε μέρος ενός κύκλου. Είναι αυτός ο κύκλος που θα ιδρώσει, θα δουλέψει, θα κλάψει, θα γελάσει, θα τσακωθεί, θα απογοητευτεί, θα θυμώσει, θα ψάξει τα γιατί και τα πώς, θα φτιάξει τα κοστούμια, τα σκηνικά. Θα αποφασίσει να εκθέσει και να εκτεθεί. Θα πάει για πρόβα ξανά και ξανά. Μέχρι να κατακτηθεί το τυχαίο. Μέχρι να ενωθούν τα βλέμματα και οι ανάσες να βρουν τον ίδιο ρυθμό!!!
Αγαπητοί συνδημότες, οι φιλοξενούμενοι μας αξίζουν την προσοχή και το χειροκρότημα μας. Είμαστε σίγουροι πως θα αγκαλιάσετε αυτή μας την προσπάθεια για πολιτιστική προσφορά στην πόλη μας και θ’ ανταποκριθείτε στο κάλεσμα μας. Σας θέλουμε συνοδοιπόρους στα Θεατρικά μας ταξίδια.

Με εκτίμηση
Δέσποινα Οτουντζίδου

* Η τιμή εισόδου για κάθε παράσταση έχει οριστεί στο συμβολικό ποσό των 3 € για την οικονομική ενίσχυση του συλλόγου. Μέρος των εσόδων θα διατεθούν στον Σύλλογο Νεφροπαθών Ν.Πέλλας «Άγιοι Ανάργυροι»





ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...