Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Κυριακή 13 Αυγούστου 2017

Γαρέφι Αλμωπίας: «…και σαν πρώτα αντρειωμένη, Χαίρε ω Χαίρε Ελευθεριά».


Η επιβλητική μορφή της κορυφής της «Μεγάλης πέτρας» να σου προκαλεί έναν  ασυναίσθητο  καθησυχασμό και να σου λέει «μη φοβάσαι, έχουσιν γνώση οι φύλακες".

Οι μαρμάρινες προτομές και τα μνημεία των ηρώων να σου διατρυπούν τα έσω,  να νιώθεις ένα ανεξήγητο δέος και μια ακατανίκητη προτροπή να γονατίσεις μπροστά  στον ορισμό της Ανδρείας και του Πατριωτισμού.

Τα επιτηδευμένα να σου κεντρίσουν το θυμικό, λόγια των ομιλητών, που νιώθεις ότι ωχριούν  μπροστά στις πράξεις και τα επιτεύγματα των τιμώμενων παιδιών της μάνας Μακεδονίας.

Οι σεβάσμιοι Ιερείς, με την ταπεινότητα ζωγραφισμένη στα μειλίχια βλέμματά τους, συνεχιστές της παράδοσης και της Ορθοδοξίας μας.

Οι ευθυτενείς αυστηροί αξιωματικοί του Στρατού μας με τη λάμψη στα μάτια και την σιγουριά που σου μεταδίδουν για την ασφάλεια και την ακεραιότητα.

Οι φιλήσυχοι κάτοικοι και οι γνήσιοι απόγονοι των σπουδαίων προγόνων, άξια τέκνα τους, που φυλάσσουν τις ίδιες Αιώνιες Θερμοπύλες εδώ στην άκρια του Ελληνισμού.

Οι μαυροντυμένες γιαγιάδες στα γύρω παγκάκια, να παρατηρούν τα πάντα, διορθώνοντας τα διπλοσταυρωμένα τσεμπέρια τους, κόντρα στον μεσημεριανό ήλιο, τον συνοδευόμενο από τον δυνατό Γαρεφιώτικο βοριά που σου ερεθίζει τα αισθητήρια κουβαλώντας οσμές από κόκκινο πιπέρι και φρεσκοψημένες "τσούσκες" και τα σιγανοψυθιρίσματα μεταξύ τους προσπαθώντας να διακρίνουν πρόσωπα και εικόνες.

Τα νεαρά παιδιά, μέλη του συλλόγου του ιστορικού οικισμού, με τις σημαίες και τα λάβαρα στα μπράτσα τους, έχοντας παραλάβει την σκυτάλη της ευθύνης της ιστορικής συνέχειας.

Το γοερό μοιρολόι των καλλίφωνων κυριών και το θερμό παρατεταμένο χειροκρότημα των δεκάδων παρευρισκομένων, να σου ανασηκώνει κάθε κύτταρο του δέρματός σου.

Η  συνεχής και επαναλαμβανόμενη φράση του γέροντα, του ντυμένου με την παραδοσιακή φορεσιά των Μακεδονομάχων, κρατώντας την ιστορική σημαία , «…να το πάρουν χαμπάρι, δεν παραδινόμαστε ότι και να κάνουν, η Μακεδονία είναι Ελληνική…»

Μα πάνω από όλα, εκείνη η αίσθηση του να ξεσπάσεις σε λυγμούς, από συγκίνηση και περηφάνια, στο άκουσμα  του Εθνικού Ύμνου, που όλοι μαζί, με σθένος και δύναμη διατρανώνουν μέσα από τα τρίσβαθα της ψυχής τους το «…και σαν πρώτα αντρειωμένη, Χαίρε ω Χαίρε Ελευθεριά».



























Το 6ο Φράγμα Πάρτι (Πρώτη ημέρα)


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη ημέρα του 6ου Φράγμα Πάρτι που διοργανώνει το διήμερο 12 και 13 Αυγούστου ο ΑΣ Πρόμαχοι στην τοποθεσία Φράγμα του ιστορικού χωριού της Αλμωπίας.
Παρά τις αντίξοες, αρχικά, καιρικές συνθήκες μιας και προηγήθηκε νωρίς το απόγευμα μια τοπική καταιγίδα, τελικά κυριάρχησε ο Στρατηγός Μπαχοβίτης άνεμος και με την καταλυτική του παρουσία, διέλυσε τα σύννεφα και ανέδυσε την κατευναστική του δροσιά, κάνοντας τους πολυπληθείς επισκέπτες να απολαύσουν μια ξεχωριστή καλοκαιρινή βραδιά.
Χάρη στην προσεγμένη οργάνωση και στους όμορφους μουσικούς ρυθμούς το κέφι απογειώθηκε και το γλέντι διήρκεσε μέχρι τις πρωινές ώρες.
Σήμερα είναι το αποκορύφωμα του πάρτι και αναμένεται να δημιουργηθεί το αδιαχώρητο, ενώ υπάρχει σε εξέλιξη η λαχειοφόρος αγορά με έπαθλο για το νικητή ένα iPhone 7.
Πάρτε μια μικρή γεύση από την πρώτη ημέρα του πάρτι στο αφιέρωμα που ακολουθεί...



















































































ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...