Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017

Ειδικές ταΐστρες για τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων τοποθέτησε ο Δήμος Αλμωπίας


ΕΙΔΙΚΕΣ ΤΑΪΣΤΡΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΖΩΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

Ειδικές ταΐστρες για τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων τοποθέτησε ο Δήμος Αλμωπίας σε διαφορά σημεία έξω από την πόλη της Αριδαίας, όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία.

Όπως δήλωσε ο Αντιδήμαρχος κ. Στέφανος Αβραμίκας, η προστασία και η φροντίδα των αδέσποτων ζώων είναι δείγμα πολιτισμού και ανθρωπιάς. Ταυτόχρονα, στόχος είναι να αποσυμφορηθεί το κέντρο της πόλης από τα αδέσποτα ζώα.
Παράλληλα, ο Δήμος Αλμωπίας έχει προχωρήσει σε όλες τις ενέργειες που προβλέπει η σχετική νομοθεσία, όπως στείρωση, εμβολιασμοί και τσιπάρισμα.

Σημαντική είναι η συμβολή του Συλλόγου Φίλων Ζώων Αριδαίας "Η Ελπίδα" σε όλη αυτή την προσπάθεια.

Αντιδήμαρχος Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δασικής Πολιτικής και Κτηνοτροφίας αναλαμβάνει ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γιάννης Ρώσσης


ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΔΑΣΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ Ο κ. ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΩΣΣΗΣ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΙΝΟΥ

Αντιδήμαρχος Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δασικής Πολιτικής και Κτηνοτροφίας αναλαμβάνει ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γιάννης Ρώσσης με απόφαση του Δημάρχου Αλμωπίας κ. Δημήτρη Μπίνου.
Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος κατά την παρουσίαση του νέου Αντιδημάρχου, ο κ. Ρώσσης είναι ένα πρόσωπο, που γνωρίζει καλά τον πρωτογενή τομέα και θα συμβάλει σημαντικά στην προσπάθεια της σημερινής Δημοτικής Αρχής. Όπως υπογράμμισε, ο Δήμος μας είναι κατεξοχήν αγροτικός και με τον ορισμό του κ. Ρώσση δίνεται ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα στον τομέα αυτό.
Ο κ. Ρώσσης από την πλευρά του ευχαρίστησε το Δήμαρχο για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του και δεσμεύτηκε να ανταποκριθεί στα νέα του καθήκοντα με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών. Όπως είπε, θα αγωνιστεί για να συμβάλει στην προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής, καθώς συναισθάνεται την ευθύνη απέναντι στους πολίτες, που δοκιμάζονται σήμερα λόγω της γενικότερης οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα μας.
Τέλος, ο Δήμαρχος έκανε γνωστό ότι τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν συνολικά οι ανακατατάξεις των αξιωμάτων.

Γιάννης Σηφάκης : Συνεχίζεται εντατικά η προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος 1000 αγροτών με τον συνεταιρισμό ΑΘΗΝΑ


Γιάννης Σηφάκης:  Συνεχίζεται εντατικά η προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος που ταλανίζει περί τους 1000 αγρότες με τον συνεταιρισμό «ΑΘΗΝΑ» με στόχο να τελειώσει η ταλαιπωρία τους 
Συνεχείς επαφές με Υπουργείο Οικονομικών και Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων
Προετοιμάζεται κοινή ερώτηση στη Βουλή των κυβερνητικών βουλευτών της Πέλλας
Το πρόβλημα 1000 αγροτών της Πέλλας με τον συνεταιρισμό «ΑΘΗΝΑ» βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα του βουλευτή. Η αναγνώριση του προβλήματος από τους αρμόδιους είναι δεδομένη και διερευνάται διαδικασία για την απαλλαγή των άδικα εμπλεκομένων αγροτών από το τεράστιο βάρος που τους έχει κατανεμηθεί και η αποδέσμευση των ΑΦΜ τους.
Προς την κατεύθυνση αυτή , παράλληλα με τις ενέργειες που προηγήθηκαν όλους τους τελευταίους μήνες, προετοιμάζεται κοινή ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών των δύο κυβερνητικών βουλευτών της Πέλλας.

ΝΕΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΕΣΒΥΩΠΙΑ



Νέα επαναστατική θεραπεία, από αμερικανούς επιστήμονες, αλλάζει τα δεδομένα στην οφθαλμολογία και γεννά πολύ σοβαρές ελπίδες πως τα επόμενα χρόνια πρεσβυωπία και καταρράκτης θα είναι θεραπευτικώς αντιμετωπίσιμα!
Τα πρώτα  αποτελέσματα από την κλινική εφαρμογή της  νέας θεραπείας (EV06) , τα οποία παρουσιάστηκαν σε πρόσφατο οφθαλμολογικό συνέδριοστο Λος Αντζελες των ΗΠΑ της Αμερικανικής Εταιρείας Καταρράκτη και Διαθλαστικής Χειρουργικής κρίθηκαν ενθαρρυντικά!(2017, American Society of Cataract and Refractive Surgery • American Society of Ophthalmic Administrators ASOA Symposium & Congress).
 Στην κλινική δοκιμή της νέας επαναστατικής θεραπείας συμμετείχαν 75 ασθενείς. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα η EV06 έδωσε, ταχύτερα από το αναμενόμενο- μόλις μέσα σε οκτώ ημέρες- καλό αποτέλεσμα σε ότι αφορά στην κοντινή οπτική οξύτητα  των ασθενών.
Συνολικά, την 91η ημέρα της κλινικής δοκιμής, το 84% των ασθενών που συμμετείχαν στη θεραπεία κέρδισε τουλάχιστον μία γραμμή κοντινής όρασης, το 53% δύο ή περισσότερες γραμμές , το  22% τρεις γραμμές και  το 12% τέσσερις γραμμές χωρίς την παραμικρή απώλεια της μακρινής διορθωμένης όρασης!
Μάλιστα δεν παρατηρήθηκαν σημαντικά ανεπιθύμητα συμβάντα και όλοι οι ασθενείς ολοκλήρωσαν την κλινική δοκιμή και δεν αποχώρησαν από τη μελέτη εξ αιτίας οιασδήποτε παρενέργειας ή δυσανεξίας.
«Είναι γεγονός ότι η νέα θεραπεία γεννά σημαντικές ελπίδες  για την αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας, η οποία αποτελεί το  άγιο δισκοπότηρο της οφθαλμολογίας, αλλά και του καταρράκτη» αναφέρει ο διαπρεπής ο χειρουργός οφθαλμίατρος, Καθηγητής Οφθαλμολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου  και επιστημονικός υπεύθυνος του Οφθαλμολογικού Κέντρου Γλαυκώματος & Laser Αθηνών   κ.  Βασίλειος Κοζομπόλης και συνεχίζει

«Τα πρώτα αυτά αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά αλλά ως συνήθως απαιτούνται περισσότερες κλινικές δοκιμές για να πιστοποιηθεί η ουσιαστική αποτελεσματικότητα αυτής της νέας θεραπευτικής πρότασης και η συνεισφορά της στην καθημερινή κλινική πράξη. Ωστόσο φαίνεται ότι έγινε το πρώτο βήμα και οι δυο αυτές οφθαλμολογικές παθήσεις σύντομα ίσως είναι κλινικά αντιμετωπίσιμες».
Μέχρι τότε όμως, όπως διευκρίνισε ο Έλληνας καθηγητής οφθαλμολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, θα πρέπει να παραμείνουμε στις υφιστάμενες θεραπευτικές λύσεις για την αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας. Είτε αυτή γίνεται με LASER είτε με την χρήση των σύγχρονων ενδοφακών που τοποθετούνται κατά την διάρκεια της αφαίρεσης του καταρρακτικού φακού.
Οι υφιστάμενες μέθοδοι, σύμφωνα με τον κ Κοζομπόλη, έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια τους και έχουμε πλέον εμπειρία εκατομμυρίων ασθενών που απολαμβάνουν βελτιωμένη ποιότητα ζωής χάρη σε αυτές τις τεχνικές.
 
            Η   ΝΕΑ  ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ   ΘΕΡΑΠΕΙΑ  EV06
Η ανακοίνωση  των αποτελεσμάτων από την κλινική εφαρμογή της νέας επαναστατικής θεραπείας έγινε από τον Dr Lindstrom, ο οποίος είναι και στο ΔΣ της εταιρείας Encore Vision που κατασκεύασε την φαρμακευτική ουσία.
Πρόκειται για μια σύνθετη χημική ένωση που μπορεί να χορηγείται τοπικά υπό μορφή σταγόνων – κολλυρίου, η οποία σύμφωνα με την κατασκευάστρια φαρμακευτική εταιρεία είναι ικανή να αυξήσει την απολεσθείσα ευκαμπτότητα του φυσικού κρυσταλλικού φακού σε ασθενείς με πρεσβυωπία.
 Η λύση του προβλήματος της πρεσβυωπίας είναι το άγιο δισκοπότηρο της οφθαλμολογίας διότι όλα τα άτομα από την ηλικία των 40 χρόνων και άνω αρχίζουν να παρουσιάζουν μειωμένη δυνατότητα καθαρής όρασης για τα κοντινά αντικείμενα.
Η ένωση αυτή συνίσταται στην παρουσία ενός χολινικού εστέρα του λιποϊκού οξέος 1,5% (EV06, Encore Vision) και είναι η πρώτη τοπική θεραπεία κατά της πρεσβυωπίας η οποία στοχεύει στην επαναφορά των φυσικών ιδιοτήτων του φυσικού κρυσταλλοειδούς φακού, ο οποίος με την πάροδο της ηλικίας καθίσταται σκληρότερος και λιγότερο εύκαμπτος ενώ παράλληλα αλλάζει και η εσωτερική του δομή, διαδικασία που είναι υπεύθυνη για την δημιουργία επίσης του καταρράκτη.
 Η χρήση της σύνθετης αυτής χημικής ένωσης έδειξε ότι αποκαθιστά μερικώς τουλάχιστον ορισμένες από τις οπτικές ιδιότητες που χάνονται καθώς ο φυσικός φακός σκληραίνει με την ηλικία.
Επίσης ο χολινικός εστέρας του λιποϊκού οξέος 1,5%  - το EV06 δηλαδή όπως προσωρινώς ονομάστηκε - μπορεί  να βοηθήσει στην επιβράδυνση ή ακόμα και στην αναστροφή της δημιουργίας πυρηνικού καταρράκτη, δεδομένου ότι ο καταρράκτης προκαλείται από την ίδια διαδικασία που προκαλείται και η πρεσβυωπία.
Ο μηχανισμός δράσης έχει ως εξής στις βασικές του αρχές: Το EV06 στοχεύει στους δισουλφιδικούς δεσμούς που σχηματίζονται μεταξύ των πρωτεϊνών στον κρυσταλλικό φακό ως απάντηση στην οξειδωτική δράση και την υπεριώδη ακτινοβολία που σκληρύνουν και αλλοιώνουν τον φακό. Η συνυπάρχουσα χολίνη βοηθά την χημική ένωση να διεισδύσει στον κερατοειδή χιτώνα και να εισέλθει στο εσωτερικό του οφθαλμού όπου μετατρέπεται στο λιποϊκό οξύ και στο διϋδρολιποϊκό οξύ, τα οποία με τη σειρά τους διαλύουν τους δισουλφιδικούς δεσμούς. Στην πραγματικότητα εκείνο το οποίο γίνεται είναι το αντίθετο από την θεραπεία διασύνδεσης που χρησιμοποιείται σε άλλες παθήσεις (πραγματοποιείται un-crossing του φυσικού κρυσταλλοειδούς φακού).
 

http://www.glaucoma-laser-eyecenter.gr.  Τηλ.  213Ο325910 

Ακρίτεια 2017: Ενημέρωση για την κλήρωση των 500 ευρώ


Ακρίτεια 2017: Ενημέρωση για την κλήρωση των 500 ευρώ

Ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Όμιλος Ακρίτες Αλμωπίας υπενθυμίζει ότι ο τυχερός αριθμός που προέκυψε από την ηλεκτρονική κλήρωση που διεξήχθη ζωντανά τη Δευτέρα 28 Αυγούστου στη σελίδα του Συλλόγου στο facebook αφού ο αριθμός που προέκυψε από την κλήρωση του Λαϊκού Λαχείου βρέθηκε στα αδιάθετα, είναι ο αριθμός 1813.

Παρακαλούμε ο τυχερός ή η τυχερή να επικοινωνήσει στα τηλέφωνα 6972553268 & 6982500098.    

Εγγραφές στο ΔΙΕΚ Βοηθών Νοσηλευτικής Γενικής Νοσηλείας του Νοσοκομείου Έδεσσας


   ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Σας γνωρίζουμε ότι οι εγγραφές στο ΔΙΕΚ Βοηθών Νοσηλευτικής Γενικής Νοσηλείας του Νοσοκομείου Έδεσσας για το Α΄εξάμηνο εκπαιδευτικού έτους 2017-2018 θα αρχίσουν όπως ορίζει ο κανονισμός την 1η Σεπτεμβρίου 2017 και θα ολοκληρωθούν την 15η Σεπτεμβρίου 2017.

Επίσης κατά το ίδιο χρονικό διάστημα στο Γ΄εξάμηνο μπορούν να εγγράφονται όλοι οι απόφοιτοι των ΕΠΑΣ Βοηθών Νοσηλευτών εφόσον έχουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσέρχονται για αιτήσεις στη γραμματεία του ΔΙΕΚ (Φιλίππου 37-Παλαιό Νοσοκομείο Έδεσσας) τις εργάσιμες  ημέρες και από τις 8πμ-2μμ.

Τηλ επικοινωνίας 2381022340. 

Η Δ/ντρια του ΔΙΕΚ Ν.Μ .Έδεσσας.
Γιαμαλή Ευαγγελία 

Ανακοινώσεις μεταγραφών του Αλμωπού Αριδαίας


Η διοίκηση του Αλμωπού είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την απόκτηση του 23χρονου μεσοεπιθετικού Χαράλαμπου Ιορδανίδη με θητεία πέρυσι στον Πανελευσινιακό (Β΄ Εθνική) και παλιότερα σε Κ20 Ηρακλή, Θερμαϊκό Θέρμης, Ηρακλή Αμπελοκήπων (Γ΄ Εθνική), Αναγέννηση Γιαννιτσών (Β΄ Εθνική), Απόλλωνα Αρναίας (Γ΄ Εθνική) και Θύελλα Φιλώτα (Γ΄ Εθνική), του 18χρονου αμυντικού Μούλα Κώστα με θητεία στον Μακεδονικό Αγίου Παντελεήμονα και παλιότερα τον Μέγα Αλέξανδρο Φλώρινας, καθώς και του 18χρονου αμυντικού μέσου Πολύζου Αγαθοκλή από την Κ20 του ΠΑΟΚ.
 Επίσης ανακοινώνει την ανανέωση της συνεργασίας με τον Λάζαρο Ελευθεριάδη.
 Τους καλωσορίζει στην οικογένεια της ομάδας μας και τους εύχεται υγεία, δύναμη και πολλές επιτυχίες.
 Τέλος η διοίκηση του Αλμωπού Αριδαίας ευχαριστεί και δημόσια τους Γιάννη Παντελίδη, Νίκο Τσιμτσιρίδη, Θόδωρο Ελευθεριάδη και Βασίλη Παπασυμεών για την μεγάλη προσφορά τους στο σύλλογο και τους εύχεται κάθε επιτυχία στην συνέχεια της καριέρας τους.

    Με τιμή το Δ.Σ 
 Αλμωπού Αριδαίας 

«Αποτελέσματα ελέγχων στη συγκομιδή ακτινιδίων» από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πέλλας


«Αποτελέσματα ελέγχων στη συγκομιδή ακτινιδίων»

Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πέλλας ανακοινώνεται ότι κατόπιν ελέγχων από μικτό κλιμάκιο αποτελούμενο από γεωπόνους της Δ/νσης  Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών Μακεδονίας- Θράκης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, δεσμεύθηκαν 7,0 τόνοι ακτινιδίων που είχαν συγκομισθεί χωρίς να έχουν φθάσει σε ικανοποιητικό στάδιο ωρίμανσης ενώ εντοπίσθηκαν και άλλα δύο αγροτεμάχια τα οποία είχαν συγκομισθεί, χωρίς να έχει εκδοθεί η προβλεπόμενη απόφαση συγκομιδής. 
Υπενθυμίζεται στους παραγωγούς ότι βάση της Υ.Α. 290524/3-9-2010 «περί «καθορισμού τεχνικών λεπτομερειών εφαρμογής εμπορικών προδιαγραφών για τις ελάχιστες απαιτήσεις ωρίμανσης των ακτινιδίων» (ΦΕΚ 1521/Β/7-9-2010), η συγκομιδή του προϊόντος γίνεται αποκλειστικά και μόνο μετά από την έκδοση απόφασης έναρξης συγκομιδής.
.
Για πληροφορίες σχετικά με τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών, την έκδοση των αποφάσεων και την κατάθεση των υπεύθυνων δηλώσεων:

1. Παραγωγοί-συσκευαστές-έμποροι των δήμων Έδεσσας και Αλμωπίας: Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου ΠΕ Πέλλας: Διοικητήριο, Τ.κ 58200, Έδεσσα, τηλ 23813 51398, 51293, 51294  Φαξ: 23813 51298.
2. Παραγωγοί-συσκευαστές-έμποροι του Δήμου Σκύδρας: Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Σκύδρας. Μεγάλου Αλεξάνδρου 2, Τ.κ 58500, Σκύδρα, τηλ 23810 89324, Φαξ: 23810 89326.
3. Παραγωγοί-συσκευαστές-έμποροι του Δήμου Πέλλας: Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας Γιαννιτσών: Πλατεία Πίκπα, Τ.κ 58100, Γιαννιτσά, τηλ. 2381352313, 51312.


                                                                                                      Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ


                                                                                                        ΤΡΥΦΩΝ ΤΣΑΝΤΑΚΗΣ

Δ.Ε.Υ.Α. ΑΛΜΩΠΙΑΣ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ


Δ.Ε.Υ.Α. ΑΛΜΩΠΙΑΣ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

Θα ήθελα να αναφερθώ στα προβλήματα που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα σε Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Αλμωπίας όσον αφορά στον τομέα της ύδρευσης.
Οφείλω λοιπόν να ενημερώσω τους συμπολίτες μας καταναλωτές της Δ.Ε.Υ.Α. ότι τα συγκεκριμένα προβλήματα οφείλονται στην πλειοψηφία τους στην λειψυδρία που υπάρχει σε αρκετές πηγές. Παράλληλα, θα ήθελα να γνωρίζετε ότι σε αρκετές περιπτώσεις –όπου είχαμε τη δυνατότητα, θέσαμε σε λειτουργία και άλλες γεωτρήσεις ύδρευσης ώστε να λυθούν σε ένα βαθμό τα ζητήματα.
Η Δ.Ε.Υ.Α. με το προσωπικό της και τα μέσα που διαθέτει είναι δίπλα σε όλα αυτά τα προβλήματα και προσπαθεί να δίνει λύσεις, αυτό όμως μπορεί να συμβεί μόνο με τη συνεργασία όλων των πολιτών. Γι’ αυτό, θα ήταν καλό να γνωρίζουν όλοι ότι η αλόγιστη χρήση του νερού μεγεθύνει τα πρόβλημα και δυσχεραίνει την καθημερινότητα όλων μας. Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που υπάρχουν αρκετές τέτοιες περιπτώσεις λειψυδρίας, ας είμαστε προσεκτικοί στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε το υπέρτατο αγαθό που είναι το νερό, ώστε σε συνάρτηση με τις δικές μας προσπάθειες να αντιμετωπιστεί με όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό τρόπο αυτό το φαινόμενο.
Η προσπάθεια όμως δεν σταματά εκεί. Ήδη έχουν εξασφαλιστεί σε συνεργασία του Δημάρχου κ. Δημήτρη Μπίνου με την Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Αθήνα Αηδονά τα χρήματα για να τεθεί σε λειτουργία το έργο της ύδρευσης της Αριδαίας μέσω Σωσάνδρας που έμενε τόσα χρόνια ανενεργό. Επίσης, μετά από συντονισμένες ενέργειες και σε συνεργασία με τη Βουλευτή κ. Θ. Τζάκρη εξασφαλίστηκαν 50.000 ευρώ για να λυθεί το πρόβλημα της ύδρευσης της Νότιας μετά από πολλά χρόνια ταλαιπωρίας των κατοίκων. Τέλος, ο Δήμαρχος έχει δεσμευτεί και προσωπικά ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν παρεμβάσεις στο Λουτράκι και στο Γαρέφι, δυο χωριά που το πρόβλημα της ύδρευσης είναι εντονότατο.
Κατανοούμε λοιπόν τα προβλήματα και μετά από σωστό προγραμματισμό είμαστε πλέον έτοιμοι για να τα αντιμετωπίσουμε.

ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Ε.Υ.Α. ΑΛΜΩΠΙΑΣ

ΔΗΜΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΟΜΙΔΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ


ΔΗΜΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΟΜΙΔΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Τις τελευταίες μέρες παρατηρείται τόσο στην πόλη της Αριδαίας, όσο και σε Τοπικές Κοινότητες του Δήμου μας πρόβλημα με την αποκομιδή των απορριμμάτων. Θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας, ότι αυτά οφείλονται σε βλάβες που προκλήθηκαν στον στόλο των απορριμματοφόρων, οι οποίες δημιούργησαν δυσλειτουργίες στο πρόγραμμα αποκομιδής.

Από την πρώτη στιγμή, ενεργήσαμε άμεσα και τις επόμενες μέρες τα συγκεκριμένα προβλήματα θα έχουν αποκατασταθεί. Γι’ αυτό, ζητούμε την κατανόηση και κυρίως τη συνεργασία των συμπολιτών μας, οι οποίοι καλό θα είναι όταν παρατηρούν τέτοια φαινόμενα να περιορίζουν την ρίψη σκουπιδιών μέχρι τη στιγμή που θα περάσουν τα οχήματα του Δήμου.

Όπως γνωρίζετε, ο στόλος μας είναι παλαιωμένος, με αποτέλεσμα να υφίσταται συχνά βλάβες και οι συντηρήσεις να κοστίζουν πολλά χρήματα. Ως Δημοτική Αρχή έχουμε στα σχέδιά μας την ανανέωση αυτού του στόλου και αυτό θα επιτευχθεί με την χρηστή διαχείριση των οικονομικών μας, τον σωστό προγραμματισμό και οργάνωση, καθώς επίσης και με την εξασφάλιση κάθε διαθέσιμου πόρου.



ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΑΒΡΑΜΙΚΑΣ

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ Γ. ΚΑΡΑΣΜΑΝΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ «Βάλτε τέλος στο καραμπινάτο σκάνδαλο σε βάρος του Νομού μας»


ΕΠΙΣΤΟΛΗ Γ. ΚΑΡΑΣΜΑΝΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
«Βάλτε τέλος στο καραμπινάτο σκάνδαλο σε βάρος του Νομού μας»


ΑΘΗΝΑ 29/08/2017
Κύριε Πρωθυπουργέ

Στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων που έχετε ξεκινήσει για θέματα της Βόρειας Ελλάδας και ενόψει των αναμενόμενων εξαγγελιών σας από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, θεώρησα σκόπιμο να σας ενημερώσω για ένα μείζον ζήτημα το οποίο γνωρίζω άριστα, δεδομένου ότι από την πρώτη μέρα της μακράς κοινοβουλευτικής μου διαδρομής, αποτέλεσε και αποτελεί για μένα πρώτη προτεραιότητα: Ένα έργο πνοής και τεράστιας σπουδαιότητας για ολόκληρο το Νομό Πέλλας που, επί δεκατρία έτη τώρα, η υλοποίησή του επιχειρείται να ματαιωθεί με παράνομες κωλυσιεργίες και άθλιες μεθοδεύσεις που, μάλιστα, το διάστημα 2010-2012 προσέλαβαν και διαστάσεις σκανδάλου με πολιτικές προεκτάσεις.
Πρόκειται για τον οδικό άξονα Χαλκηδόνας–Γιαννιτσών–Έδεσσας (περιλαμβάνει τα τμήματα Χαλκηδόνα – Μελίσσι και Μαυροβούνι – Έδεσσα) για τον οποίο, δυστυχώς, οι μέχρι και το 2004 Κυβερνήσεις, επέδειξαν σοβαρότατες ολιγωρίες και παραλείψεις. Αντί του επιβεβλημένου ενδιαφέροντος που όφειλαν για ένα έργο το οποίο, πέραν της αναπτυξιακής, οικονομικής, τουριστικής κλπ σημασίας του, έχει να κάνει και με τη ζωή και την ασφαλή μετακίνηση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, ντόπιων αλλά και πολυπληθών επισκεπτών της γενέτειρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Μουσείου της Πέλλας, των καταρρακτών της Έδεσσας, του χιονοδρομικού κέντρου, των λουτρών Πόζαρ και πολλών άλλων σημαντικών αξιοθέατων.
Συνοπτικά θα περιοριστώ κύριε Πρωθυπουργέ στα γεγονότα ότι:
-                  Δεν χρηματοδότησαν ούτε τη μελέτη του έργου
-                 Δεν σχεδιάστηκε τη δεκαετία του 80 να περάσει από τον Νομό η νέα Εγνατία, όπως περνούσε η αρχαία ομώνυμη οδός.  Και το χειρότερο:
-                  Δεν φρόντισαν να υπάρξει κάθετη έξοδος προς την Εγνατία, για ένα Νομό που κατέχει το θλιβερό προνόμιο να διαθέτει το χειρότερο και πλέον επικίνδυνο οδικό δίκτυο σε ολόκληρη την Ελλάδα. Αρκεί, υποθέτω, να αναφερθώ στα επίσημα στοιχεία του εφιαλτικού απολογισμού στον συγκεκριμένο άξονα από το 1990 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2016: Είχαμε 4863 τροχαία ατυχήματα, με 537 νεκρούς, και 3683 τραυματίες εκ των οποίων οι 643 σοβαρά!

Με την ανάληψη της Κυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία το 2004, χάρη και σε προσωπικές, συνεχείς επίμονες και επίπονες προσπάθειες και παρεμβάσεις, δόθηκαν πέντε (5) εκατομμύρια από το ΕΣΠΑ για την εκπόνηση μελέτης και διασφαλίστηκαν 120 εκατομμύρια για την κατασκευή του συγκεκριμένου άξονα που προβλεπόταν με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση, με νησίδα ασφαλείας στη μέση και με τη δέσμευση: η κατασκευή του τμήματος Χαλκηδόνα – Μελίσσι να ξεκινήσει το Α’ εξάμηνο του 2010 και το τμήμα Μαυροβούνι – Έδεσσα το Β’ εξάμηνο της ίδιας χρονιάς.
Δυστυχώς από το 2010 με την τότε διάδοχο Κυβέρνηση, άρχισε ο ¨χορός¨ των κωλυσιεργιών, των αναβολών αλλά και του απροσχημάτιστου εμπαιγμού. Την δε 11η Απριλίου 2012, ημέρα διάλυσης της Βουλής – προφανέστατα για να μην υπάρξουν περιθώρια αντιλόγου – απένταξαν το έργο από το ΕΣΠΑ. Μετά δε από ένα οκταήμερο, στις 19/4/12, απέσυραν και την χρηματοδότηση των 120 εκατομμυρίων… Και, με διαδικασίες ¨φαστ τρακ¨, στις 23/4/2012 τα χρήματα πήγαν για την Δυτική Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης, με την υπογραφή του τότε γενικού γραμματέα Δημοσίων Έργων και πρώην προέδρου της εταιρίας Εγνατίας και – όλως… συμπτωματικώς - αναδόχου της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης, υπό τις ευλογίες βέβαια  του θεσσαλονικέα αρμοδίου τότε υφυπουργού Υποδομών!   Να σημειώσω εδώ κύριε Πρωθυπουργέ, ότι ο κ. Μωραϊτης που ως υφυπουργός υπέγραψε την απένταξη του έργου – επαναλαμβάνω ¨δημοκρατικότατα¨ την ημέρα διάλυσης της Βουλής – ήταν ο ίδιος υφυπουργός που μόλις 6 μήνες νωρίτερα (Οκτώβριος 2011) διαβεβαίωνε με τον πιο επίσημο τρόπο ότι το έργο θα δημοπρατηθεί τον Οκτώβριο του 2012! 
         Από τότε, ο λαός της Πέλλας, ενός Νομού ακριτικού, απομονωμένου και προβληματικού, απογοητευμένος, οργισμένος αλλά και ανυποχώρητα αποφασισμένος, διεκδικεί την αποκατάσταση από την εξόφθαλμη αδικία.

 Και πώς να μη νοιώθει έτσι, όταν:
-          Οι μαρτυρίες των υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Υποδομών και της Περιφέρειας μιλούσαν εκείνη την εποχή για ¨έργο αναγκαίο και ώριμο¨…
-         Η ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης μιλούσε για δημοπράτηση του έργου τον Οκτώβρη του 2012 και για ολοκλήρωση της κατασκευής το 2015 (έγγραφο με αρ. πρωτ. 37183/ΕΥΣ4531/11-10-2011)…
-          Με τον πιο επίσημο τρόπο το Υπουργείο, τόσο υπό τον Σταύρο Καλογιάννη όσο και υπό τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, αναγνώρισε το μεγάλο σκάνδαλο και δεσμεύτηκε να εντάξει το έργο στο νέο ΕΣΠΑ. Είχε ζητήσει μάλιστα με έγγραφο του 2013 (αρ. πρωτ. 4367/13-10-2013), από την Περιφέρεια να αποστείλει τεχνικά δελτία ώστε να ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, για να ξεκινήσει η δημοπράτηση και να ολοκληρωθεί με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ της νέας περιόδου…
-          Πέραν των 120 εκατομμυρίων – που κυριολεκτικώς μας εκλάπησαν – είχε δεσμευθεί εγγράφως επιπλέον ένα σημαντικό ποσό από το Τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου για τη δημοπράτηση όλου του οδικού άξονα, ώστε να καλυφθεί το συνολικό κόστος των έργων μετά τις εκπτώσεις…
-          Ο φάκελος με τα 30 (τριάντα) αδιάψευστα στοιχεία – ντοκουμέντα που ο ίδιος έχω καταθέσει στα συναρμόδια Υπουργεία και στην Περιφέρεια καταγράφουν ανάγλυφα τη σκανδαλώδη μεθόδευση αυτής της αμαρτωλής ιστορίας, αλλά μουχλιάζουν στα συρτάρια τους…


Αλλά, είμαι υποχρεωμένος να επισημάνω και το επιεικώς παράδοξο που συνέβη επί των ημερών σας κύριε Πρόεδρε.
Κατέθεσα για το θέμα (8455/21-09-2016) γραπτή Ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό σας Υποδομών κ. Σπίρτζη. Απάντηση δεν πήρα και αναγκάστηκα να την μετατρέψω σε Επίκαιρη Ερώτηση (1156/04-07-2017). Μου απάντησε ο ειδικός σύμβουλός του λέγοντάς μου ότι ο Υπουργός απουσιάζει σε υπηρεσιακό ταξίδι. Του είπα ότι κατανοώ το κώλυμά του Υπουργού και ότι θα καταθέσω νέα Επίκαιρη Ερώτηση για να συζητηθεί το θέμα ¨ζωντανά¨ στη Βουλή. Όντως επιχείρησα να την καταθέσω αλλά πήρα την εκπληκτική απάντηση από την Διεύθυνση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου του Υπουργείου. ότι «είμαστε… αναρμόδιοι»! Απίστευτος ισχυρισμός. ¨Αναρμόδιο¨ το Υπουργείο από το οποίο έχω πακέτα εγγράφων για το συγκεκριμένο θέμα!  
Να σας υπενθυμίσω επίσης ότι στην περσινή ΔΕΘ, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας σε συνάντησή του μαζί σας έθεσε το θέμα, δείξατε τη δέουσα κατανόηση, αναγνωρίσατε την προτεραιότητα που πρέπει να δοθεί στο συγκεκριμένο έργο και συμφωνήσατε στην χρηματοδότησή του.
Συνεπώς κύριε Πρωθυπουργέ, ο λαός της Πέλλας εύλογα δικαιούται να προσβλέπει στο αυτονόητο: Σε μια απόφασή σας που θα βάζει τέλος σ’ αυτό το ελεεινό γαϊτανάκι των άθλιων μεθοδεύσεων, των παραγοντισμών, των μικροπολιτικών και μικροκομματικών σκοπιμοτήτων που παραπέμπουν σε άλλες αλήστου μνήμης εποχές, στην κραυγαλέα αδικία σε βάρος ενός επί δεκαετίες παραγκωνισμένου Νομού από τον οποίο ύποπτα συμφέροντα έχουν βαλθεί να στερήσουν ένα έργο πνοής, ανάκαμψης και ανάπτυξης.  

Με εκτίμηση
  
Γιώργος Καρασμάνης
 Βουλευτής Πέλλας
Πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

Υ.Γ.
Κύριε Πρόεδρε
Σέβομαι απόλυτα τον πολύτιμο και πιεστικό χρόνο σας. Σας επισυνάπτω όμως και παρακαλώ να διαβάσετε το έγγραφο που έχω καταθέσει από
τον Σεπτέμβρη του 2012 Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με κοινοποίηση στο αρμόδιο Υπουργείο.
Περιλαμβάνει τριάντα (30) επίσημα αδιάψευστα ντοκουμέντα, τα περισσότερα καταγεγραμμένα στα πρακτικά της Βουλής, τα οποία στοιχειοθετούν πλήρως τη μεθόδευση αυτής της άθλιας επιχείρησης παρανομιών, ύποπτων κωλυσιεργιών και σκανδάλων σε βάρος του Νομού Πέλλας.

Ευχαριστώ

Γ.Κ.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...