Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017

Γιώργος Μπογδάνης: Η ηγετική φυσιογνωμία του ΑΣ Πρόμαχοι. Η πολυετής προσφορά του στον Αλμωπό Αριδαίας


Ο Γιώργος Μπογδάνης έκανε τα πρώτα ποδοσφαιρικά του βήματα το 1994 από την τοπική ομάδα της Μηλιάς από όπου κατάγεται και μετά από ένα διετές πέρασμα από τον Εθνικό Αριδαίας, το 1997 εντάχθηκε στην οικογένεια του Αλμωπού.

Από τότε παρέμεινε στην ομάδα της Αριδαίας για 19 χρόνια με μονάδικο διάλειμμα την περίοδο 2000-2001 για να αγωνιστεί στην Α΄Εθνική με τον Πανηλειακό.

Ιδιαίτερα αγαπητός στους φιλάθλους και στους συμπαίκτες του αλλά και ηγετική προσωπικότητα, φόρεσε το περιβραχιόνιο του αρχηγού από το 2002.

Σημείο αναφοράς με την φανέλα του Αλμωπού αποτελεί ο τελικός κυπέλλου Ερασιτεχνών Ελλάδας το 2003 απέναντι στον Αιολικό Μυτιλήνης όπου η ομάδα τελικά ηττήθηκε με σκορ 4-2 και κατέκτησε τη δεύτερη θέση.  

Πανηγύρισε την κατάκτηση τίτλων όμως η σημαντικότερη στιγμή, όπως θεωρεί ο ίδιος, ήταν η άνοδος του Αλμωπού στη Γ΄Εθνική κατά την τελευταία του χρονιά στην ομάδα.  

Γιώργος Μπογδάνης, που αγωνίζεται με επιτυχία τα δυο τελευταία χρόνια στην ομάδα των Προμάχων, το ήθος και η αγωνιστική συνέπεια του οποίου είναι υποδειγματική.


Αλμωπός Αριδαίας - ΑΣ Πρόμαχοι 2 - 1 για το κύπελλο της ΕΠΣ Πέλλας




Με σκορ 2-1 έληξε ο πρώτος προημιτελικός του κυπέλλου της ΕΠΣ Πέλλας μεταξύ του Αλμωπού Αριδαίας και του ΑΣ Πρόμαχοι.
Ρεπορτάζ: Άλεξ Αμπάρης

Έγινε ένα μέτριο ποιοτικά παιχνίδι, το πρώτο μέρος του οποίου ήταν ισορροπημένο τόσο από πλευράς κατοχής της μπάλας, όσο και των όποιων χαμένων ευκαιριών εκατέρωθεν των δυο αντιπάλων.
Στο δεύτερο ημίχρονο οι γηπεδούχοι Αριδαιώτες επικράτησαν κατά κράτος  των Προμαχιωτών και παρά το ότι το σκορ δεν το υποδηλώνει, επικράτησαν δίκαια και πήραν τη νίκη.

Άξια αναφοράς και η βράβευση, πριν το εναρκτήριο σφύριγμα, του Γιώργου Μπογδάνη από την διοίκηση του Αλμωπού, για την πολυετή του προσφορά στον σύλλογο της Αριδαίας.
Γιώργος Μπογδάνης, που αγωνίζεται με επιτυχία τα δυο τελευταία χρόνια στην ομάδα των Προμάχων, το ήθος και η αγωνιστική συνέπεια του οποίου είναι υποδειγματική.

Τα γκολ:
1-0 στο 11’ με έξοχο σουτ στο παραθυράκι της εστίας του τερματοφύλακα Μπελητάσιου, από τον εξαιρετικό Γκάζι.
1-1 στο 13’ από τον Μίτσκα με απευθείας τεχνικό συρτό χτύπημα φάουλ.
2-1 στο 79’ από τον Γκάζι ύστερα από ομαδική ενέργεια των παικτών του Αλμωπού.

Από τον Αλμωπό διακρίθηκαν οι Αναστασιάδης, Πετρόφ και Γκάζι.
Από τον ΑΣ Πρόμαχοι ξεχώρισαν οι Μπογδάνης, Άτζος και Μίτσκας.
Η διαιτησία του κυρίου Αργυρού (Κεσίσογλου – Τσαλγάνης) ήταν άριστη χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Αλμωπός Αριδαίας: Καραγιαννίδης, Μιχαηλίδης, Αναστασιάδης, Τσόλκας, Πετρόφ, Κουλάφι, Γκάζι, Μουλάς, Πολύζος, Παρούτογλου, Παπαδημητρίου.

ΑΣ Πρόμαχοι: Μπελητάσιος, Σαμσούρης, Μούγιος, Μπογδάνης, Άτζος, Halilaj, Chipi, Ιωάννου, Καλογιάννης, Μίτσκας, Καραγιαννίδης.




























Αλλαγή - λέπτυνση της φωνής (διαφορά στον τόνο) με τη χρήση CO2laser



Να αλλάξουν (λεπτύνουν)  τη  φωνή τους ή ακόμη και να την κάνουν γυναικεία μπορούν πλέον όσοι το επιθυμούν χάρη σε μια νέα ενδοσκοπική μέθοδο με τη χρήση CO2laser!
 Η νέα μέθοδος, χωρίς εξωτερικές τομές, παρουσιάστηκε στο 4th Laser Laryngeal & Airway Course που διεξήχθη στο Μάντσεστερ της Αγγλίας 12 και 13 Οκτωβρίου από τον  Ahmed Geneid του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ελσίνκι.
 Η αλλαγή - λέπτυνση της φωνής (διαφορά στον τόνο) επιτυγχάνεται σε μια μόνο επέμβαση με πολύ μεγάλη επιτυχία και σπάνια χρειάζεται επανεπέμβαση.
 «Η τεχνική απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις φωνοχειρουργικής και εμπειρία στην χρήση του LASERώστε το αποτέλεσμα να είναι το επιθυμητό και χωρίς επιπλοκές» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος  Μηνάς Ν. Αρτόπουλος, Διευθυντής  του Τμήματος Χειρουργικής Τραχήλου-Θυρεοειδούς της ΩΡΛ κλινικής του «ΜΗΤΕΡΑ» .

Σύμφωνα με τους ΩΡΛ, η διαφορά στη φωνή ανάμεσα στον άνδρα και τη γυναίκα είναι ανατομικής αιτιολογίας και αυτό μας δίνει την τονική διαφοροποίηση. Στον άνδρα είναι εμφανές το «μήλο του Αδάμ», μια προεξοχή του λάρυγγα που έχουν όλοι οι άνθρωποι, αλλά στη γυναίκα δεν είναι τόσο εμφανές. Η δημιουργία της προεξοχής συντελείται κατά την διάρκεια της ανάπτυξης και ιδιαίτερα την περίοδο της εφηβείας, οφείλεται στις ανδρικές ορμόνες, όπως και η μπάσα ανδρική φωνή.

« Για την ακρίβεια ο λάρυγγας στα αγόρια μεγαλώνει περισσότερο από ότι στα κορίτσια καθώς η ανάπτυξη του ευνοείται από την ύπαρξη των αρσενικών ορμονών» εξηγεί ο κ Αρτόπουλος.
Ο ανδρικός λάρυγγας αναπτύσσεται περισσότερο με αποτέλεσμα να υπάρχει περισσότερος χώρος μέσα στο λαιμό συνεπώς μεγαλύτερη αντήχηση από τις παλλόμενες φωνητικές χορδές με αποτέλεσμα η φωνή να βγαίνει πιο βαριά. Για αυτό τα αγοράκια έχουν μέχρι κάποια ηλικία παρόμοια λεπτή φωνή, όπως και τα κοριτσάκια, η οποία αρχίζει να αλλάζει λίγο πριν την εφηβεία.

 Τελικά, κατά την ενηλικίωση το μήκος των φωνητικών χορδών της γυναίκας είναι τα 2/3 εκείνων του άνδρα.
«Στην αλλαγή της φωνής, ο χειρουργικός στόχος είναι αφενός η λέπτυνση των φωνητικών χορδών και αφετέρου η σμίκρυνσή τους ώστε η συχνότητα της φωνής να υπερβεί τα 181 Hz» τονίζει ο κ. Αρτόπουλος και συνεχίζει: «Χρήση της νέας ενδοσκοπικής μεθόδου μπορεί να κάνουν όσοι έχουν μπάσα φωνή και δεν τους αρέσει αλλά και εκείνοι  που θέλουν να αλλάξουν τη φωνή τους πριν ή μετά από την επέμβαση αλλαγής φύλλου».
 Η ελάχιστα επεμβατική αυτή μέθοδος με τη χρήση του LASERείναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί  και στη χώρα μας και προϋποθέτει γνωμάτευση από ιατρό, όπως ακριβώς για την αντίστοιχη αλλαγή φύλλου.
Επίσης τα ευεργετικά της αποτελέσματα μπορούν να κάνουν χρήση ακόμη και  εκείνοι (τραγουδιστές, τενόροι, σπίκερ κ,λ,π) που έχουν υποβληθεί  στο παρελθόν στην αντίστοιχη ανοικτή παλαιά μέθοδο, η οποία όμως έχει αποτύχει.
Η επέμβαση διαρκεί περίπου 45 λεπτά και γίνεται με γενική νάρκωση. Ο ασθενής εξέρχεται αυθημερόν από το νοσοκομείο με οδηγίες για περίοδο αφωνίας 15 ημερών και κατάλληλες λογοθεραπείες, ώστε να επιτευχθεί το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.
Όσοι είναι κάτω από 18 ετών και θέλουν να λεπτύνουν τη φωνή τους θα πρέπει να έχουν τη γονική συναίνεση και πιστοποίηση από ειδικό ψυχολόγο ή ψυχίατρο για την καταλληλότητα της επέμβασης.   
 

www.artopoulos.com   Τηλ. 6937673736

Ανακοίνωση από το Τμήμα Κτηνιατρικής της ΔΑΟΚ ΠΕ Πέλλας για τη γρίπη των πτηνών


Από το Τμήμα Κτηνιατρικής, ανακοινώνονται τα εξής σχετικά με τη γρίπη των πτηνών:
«Σε συνέχεια των ανακοινώσεων της 28.11.2016, 17.01.2017, 17.02.2017, 23.02.2017,  31.03.2017 και 07.07.2017, σας ενημερώνουμε ότι, σύμφωνα με πληροφόρηση εκ μέρους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠ.Α.Α.Τ.) στις 23.10.2017, “επιβεβαιώθηκαν δύο νέες εστίες γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας (ΗΡΑΙ Η5Ν8) σε δύο εκμεταλλεύσεις πουλερικών στη Βουλγαρία, μία εκ των οποίων είναι πλησίον περιοχών της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, ενώ συνεχίζονται και τα κρούσματα στη Βόρεια Ιταλία, όπου μόνο το πρώτο εικοσαήμερο του Οκτώβρη επιβεβαιώθηκαν 15 εστίες”.
Την προσεχή περίοδο, ο κίνδυνος επανεμφάνισης της γρίπης των πτηνών στη χώρα μας καθίσταται ιδιαίτερα αυξημένος, σε συνάρτηση και με τις αναμενόμενες μετακινήσεις των μεταναστευτικών ειδών της άγριας ορνιθοπανίδας. 
Υπενθυμίζεται ότι η γρίπη των πτηνών είναι μια λοιμώδης ιογενής νόσος αυτών, υποχρεωτικής δηλώσεως, ορισμένοι υπότυποι της οποίας (αντιγονικού τύπου Α) μπορούν, σπανιότατα, να μεταδοθούν στον άνθρωπο ή, με συνεχή ανασυνδυασμό, να αποτελέσουν στο μέλλον αιτία πανδημίας γρίπης του ανθρώπου. Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο υπότυπος Η5Ν8 δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Ο δυνητικός κίνδυνος ανάδυσης στελέχους που προσβάλλει και τον άνθρωπο απαιτεί αυστηρή τήρηση των μέτρων περιορισμού της διασποράς του ιού στα πουλερικά (εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων βιοασφάλειας) και των μέτρων ατομικής προστασίας [ΚΕΕΛΠΝΟ 1ος 2017, www.keelpno.gr/ ευρετήριο Γ, Γρίπη των πτηνών Α(Η5Ν8):α) ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ/σφαγείς/εργάτες/μεταφορείς/καθαριστές/ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΟΙΚΟΣΙΤΩΝ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ / ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΥΣ και β) ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΥΝΗΓΟΥΣ].
Υπενθυμίζεται ότι σε περιπτώσεις αυξημένης νοσηρότητας ή θνησιμότητας των πουλερικών, οι κάτοχοί τους υποχρεούνται να ενημερώνουν άμεσα τις κτηνιατρικές αρχές για να ληφθούν τα απαραίτητα δείγματα.
Τα μέτρα βιοασφάλειας για την γρίπη των πτηνών παρατίθενται αναλυτικά στην ιστοσελίδα του ΥΠ.Α.Α.Τ., www.minagric.gr → Αγρότης – Επιχειρηματίας → Κτηνοτροφία → Πτηνά → Ασθένειες των πτηνών → Γρίπη των πτηνών.
 Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι, σύμφωνα με πληροφόρηση εκ μέρους του ΥΠ.Α.Α.Τ., με εγκύκλιό της, «η Κεντρική Διεύθυνση του Υπουργείου Υγείας συνιστά σε επαγγελματίες που συγκαταλέγονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως πτηνοτρόφους, κτηνιάτρους, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πουλερικά και ενδεχομένως να εκτεθούν σε κάποιο στέλεχος του ιού της γρίπης των πτηνών, να εμβολιαστούν κατά της εποχικής γρίπης “ως μέτρο μείωσης της πιθανότητας ανασυνδυασμού και ανάδυσης νέου πανδημικού στελέχους και όχι ως μέτρο ατομικής προστασίας”».
 
                                                                           Μπαλάσκα Παναγιώτα
                                                                           Αν/τρια Προϊσταμένη

Γιάννης Σηφάκης : Οι μόνιμες προσλήψεις αφορούν τις ανταποδοτικές υπηρεσίες των Δήμων και τα Λουτρά δεν είναι ανταποδοτική υπηρεσία


Γιάννης Σηφάκης :    Οι μόνιμες προσλήψεις που με σκληρή διαπραγμάτευση του Υπουργού Πάνου Σκουρλέτη και την κυβέρνησης εξασφαλίστηκαν για τους Δήμους αφορούν τις ανταποδοτικές υπηρεσίες των Δήμων που στον Δήμο Αλμωπίας είναι η καθαριότητα του Δήμου και η ΔΕΥΑ.
Απορώ γιατί αυτά που γνωρίζουν όλοι οι Δήμοι από πολύ καιρό δείχνει να τα αγνοεί ο Δήμαρχος Αλμωπίας.
Πότε τα Λουτρά ήταν ανταποδοτική υπηρεσία και θα έπρεπε το Υπουργείο να εγκρίνει μόνιμες θέσεις με βάση την εξαίρεση που πέτυχε η κυβέρνηση; 
Οι εργαζόμενοι καθαριότητας και των Λουτρών θα διεκδικήσουν τις 10 θέσεις που ζήτησε ο Δήμος και το Υπουργείο ενέκρινε στο σύνολο τους.
Αν επιθυμεί ο κ. Δήμαρχος και «κόπτεται» τόσο ας ζητήσει και άλλες μόνιμες θέσεις στις ανταποδοτικές υπηρεσίες και εξασφαλίζουμε ότι θα εγκριθούν από τον Υπουργείο Εσωτερικών.
Για την επιχείρηση των Λουτρών ισχύει ο κανόνας προσλήψεων 1:4 των μνημονίων και είναι αδύνατη σε αυτή την συγκυρία η εξασφάλιση μόνιμων θέσεων. 
Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα γνωρίζουν τους αγώνες της κυβέρνησης για τις παρατάσεις της εργασίας τους και την επιπλέον μοριοδότηση τους για να συμμετέχουν στον διαγωνισμό για τις μόνιμες θέσεις που ζήτησαν και παίρνουν οι Δήμοι. Θυμούνται ακόμη την στάση των Δημάρχων και της ΚΕΔΕ στις προσπάθειες αυτών των χρόνων για την κατοχύρωση της εργασίας τους.  
Να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Εσωτερικών ενέκρινε, το τελευταίο διάστημα, σημαντικά κονδύλια για τον Δήμο Αλμωπίας , τα ληξιπρόθεσμα των παιδικών σταθμών 480.000,00 €, τα ληξιπρόθεσμα της ΔΗΚΕΑ 202.000,00 €, για την λειψυδρία 60.000,00 € και άλλα κονδύλια. 
Επισυνάπτεται ανάρτηση του aftodioikisi.gr για τις προσλήψεις μόνιμων υπαλλήλων στις ανταποδοτικές υπηρεσίες.  
http://www.aftodioikisi.gr/ergasiaka-ypallilwn-ota/dimoi-proslipseis-6-667-monimon-meso-asep-diadikasia-xronodiagramma-eidikotites-moriodotisi/

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...