Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017

Αλμωπός Αριδαίας - Αγροτικός Αστέρας για την 9η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Γ' Εθνικής


Κυριακή 12 Νοεμβρίου στο Δημοτικό Στάδιο Αριδαίας και ώρα 15:00, η ομάδα μας αντιμετωπίζει τον Αγροτικό Αστέρα για την 9η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Γ' Εθνικής με τις 2 ομάδες να είναι ισόβαθμες στην 2η θέση του βαθμολογικού πίνακα.
 Σας περιμένουμε όλους να δημιουργήσουμε μια φανταστική ατμόσφαιρα!

Κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς προς την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Έδεσσας από γονείς και κηδεμόνες των μαθητών του Νηπιαγωγείου Προμάχων


Στην κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς προς την κυρία Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Έδεσσας προχώρησαν οι γονείς και κηδεμόνες των παιδιών του Νηπιαγωγείου Προμάχων.

Η μηνυτήρια αναφορά, η οποία υπογράφεται από 32 γονείς, αφού αιτιολογεί με ένα πολυσέλιδο κείμενο την κίνηση αυτή, και αφού τονίζει την τραγική κατάσταση του κτιρίου, την επικινδυνότητά του για την σωματική ακεραιότητα και την υγεία των μαθητών και την αναποτελεσματικότητα της οιασδήποτε παρέμβασης που τυχόν θα επιχειρηθεί, στρέφεται κατά παντός υπευθύνου οργάνου  και ζητάει από την Εισαγγελία "να διενεργηθεί κάθε νόμιμη πράξη από τις αρμόδιες Εισαγγελικές αρχές και να τιμωρηθούν κατά νόμο οι υπαίτιοι..."

Στις φωτογραφίες που ακολουθούν (τις οποίες οι ίδιοι οι γονείς αιτήθηκαν να κοινοποιήσουμε στην ιστοσελίδα μας), αναγράφονται όλες οι αιτιάσεις και το σκεπτικό των μηνυτών.














Ο Α.Φ.Ο.Σ. Αλμωπίας «Η ΕΝΩΣΗ» ενημερώνει ότι ξεκίνησε η απογραφή ζωικού κεφαλαίου


  Ο Α.Φ.Ο.Σ. Αλμωπίας «Η ΕΝΩΣΗ» μέσα από το τμήμα του ΚΕΑ Αλμωπίας ενημερώνει τους κτηνοτρόφους την Αλμωπίας ότι ξεκίνησε η απογραφή ζωικού κεφαλαίου .
    Η υποχρέωση αυτή αφορά όλους τους αιγοπροβατοτρόφους και χοιροτρόφους που δεν έχουν υποβάλλει αίτηση διακοπής της εκμετάλλευσής τους, 
συμπεριλαμβανομένων κι αυτών που μπορεί να μην κατέχουν ζωικό κεφάλαιο κατά την περίοδο της ετήσιας απογραφής, ωστόσο δεν έχουν διακόψει,
 με αίτησή τους, τη λειτουργία της εκμετάλλευσής τους. (Αυτοί θα κάνουν μηδενική απογραφή).
 Οι απογραφές του ζωικού κεφαλαίου από τους κτηνοτρόφους θα πρέπει να γίνονται: Για τους αιγοπροβατοτρόφους, από την 1η Νοεμβρίου έως 15 Δεκεμβρίου.
 Για τους χοιροτρόφους, 1η μέχρι 31 Δεκεμβρίου. Τα μητρώα πρέπει να είναι πλήρως ενημερωμένα. 
  Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στα γραφεία του Συνεταιρισμού στο 1ο χλμ. Αριδαίας-Τσακώνων και στο υποκατάστημα στο κέντρο της Αριδαίας (έναντι καταστήματος Vodafone) και στα τηλέφωνα 23840.21380/23454.

Κατάσταση Πληρωμής των δικαιούχων της Δράσης 3.1 Διατήρηση Απειλούμενων Αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων για το έτος εφαρμογής 2014


Ανάρτηση Καταστάσεων Πληρωμής, για την Δράση 3.1 Διατήρηση Απειλούμενων Αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων, ανειλημμένες υποχρεώσεις του Μέτρου 2.1.4. «Γεωργοπεριβαλλοντικές Ενισχύσεις» του ΠΑΑ 2007-2013,  για το έτος εφαρμογής 2014 (2ο έτος).

Ανακοινώνεται ότι σήμερα Τετάρτη 8-11-2017 αναρτήθηκε στον χώρο ανακοινώσεων της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Πέλλας (2ος όροφος , Διοικητήριο, 'Εδεσσα) και στο Γραφείο Αγροτικής Οικονομίας Αριδαίας (Αγροτικό Κτηνιατρείο, 1Ο χλμ. Αριδαίας – Τσακώνων)  Κατάσταση Πληρωμής των δικαιούχων της Δράσης 3.1 Διατήρηση Απειλούμενων Αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων για το έτος εφαρμογής 2014 (2ο έτος), προκειμένου να λάβουν γνώση οι ενδιαφερόμενοι.
Για οποιαδήποτε πληροφορία οι δικαιούχοι και ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται   στο Γραφείο Αριδαίας (Αγροτικό Κτηνιατρείο, 1Ο χλμ. Αριδαίας – Τσακώνων, τηλ. 2384021330).

                                                                                                                        Ο Δ/ΝΤΗΣ

                                               

                                                                                                            ΤΡΥΦΩΝ ΤΣΑΝΤΑΚΗΣ

Το Σωματείο Κρεοπωλών Έδεσσας γιόρτασε τους προστάτες του Αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ


Την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017 το Σωματείο Κρεοπωλών Έδεσσας γιόρτασε τους προστάτες  του Αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ.

Tο Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη του Σωματείου παραβρέθηκαν ανήμερα της εορτής στον Ιερό Ναό Αγίας Σκέπης Έδεσσας όπου πραγματοποιήθηκε αρτοκλασία, ενώ την Τετάρτη  πραγματοποιήθηκε  γεύμα στην οικογενειακή ταβέρνα Ο ΠΕΤΡΟΣ στους Λύκους Έδεσσας.
Παράλληλα συζητήθηκαν  προβλήματα και θέματα που απασχολούν τον κλάδο του Παραδοσιακού Κρεοπώλη. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ν. Πέλλας Γιώργος Τοδιτσκας και ο Ανδρέας Κουτσοθανασης μέλος της οεβες Ν. Αιτωλοακαρνανίας .
Ο πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο ευχαριστεί όλα τα μέλη που παραβρέθηκαν και εύχεται σε όλους τους συναδέλφους και τις οικογένειες τους υγεία και καλές δουλειές  .

          Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                      ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



ΟΥΛΕΜΑΝΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ                                           ΓΕΝΤΖΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ                       

O Γιάννης Σηφάκης συναντήθηκε με τους συμβασιούχους εργαζόμενους στην καθαριότητα των Λουτρών Πόζαρ


O Γιάννης Σηφάκης συναντήθηκε με τους συμβασιούχους εργαζόμενους στην καθαριότητα των Λουτρών Πόζαρ 

Ενημερώθηκε από τους συμβασιούχους εργαζόμενους για τα προβλήματα τους και κυρίως για το γεγονός ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της Δημοτικής Επιχείρησης των Λουτρών Πόζαρ. 
Οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν από τον βουλευτή ότι οι θέσεις στην καθαριότητα που με μεγάλη προσπάθεια της κυβέρνησης εξαιρέθηκαν από τον κανόνα 1:4 είναι οι θέσεις σε ανταποδοτικές υπηρεσίες των Δήμων ( καθαριότητα του Δήμου, ηλεκτροφωτισμός και ΔΕΥΑ) και ότι ο Δήμος Αλμωπίας ζήτησε 10 μόνιμες θέσεις οι οποίες εγκρίθηκαν από το Υπουργείο. 
Αποφασίστηκε συνεχής συνεργασία βουλευτή και εργαζομένων στην προσπάθεια για συνέχιση της εργασίας τους και καταβολή των δεδουλευμένων τους. 

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για τη μόλυνση και ρύπανση της λίμνης Βεγορίτιδας


 ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών

Θέμα: Μόλυνση και ρύπανση της λίμνης Βεγορίτιδας.

Έντονη είναι η ανησυχία των κατοίκων και των φορέων τους στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης Βεγορίτιδας (Ειδική Ζώνη Διατήρησης - ΕΖΔ του δικτύου Νατούρα 2000GR1340004), που ανήκει διοικητικά στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (ΠΕ Φλώρινας) και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Πέλλας), λόγω της συνεχιζόμενης περιβαλλοντικής υποβάθμισης των νερών της.
Στη μείωση της στάθμης της λίμνης έρχεται να προστεθεί η ρύπανσή της από τα λύματα της γύρω περιοχής. Επί σχεδόν τέσσερα χρόνια την επιβαρύνει με ανεπεξέργαστα λύματα ο σπασμένος αγωγός του Αγίου Παντελεήμονα (Δήμος Αμυνταίου-ΠΕ Φλώρινας) δια μέσου του οποίου μεταφέρονταν τα λύματα του οικισμού αυτού στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων. Επιπλέον, τώρα αποκαλύπτεται πως τα χωριά του Δήμου Εορδαίας (ΠΕ Κοζάνης), ο Περδίκκας, η Πεντάβρυσος, το Ανατολικό, ο Αγ. Χριστοφόρος, το Καρυχώρι, χωρίς να διαθέτουν βιολογικό καθαρισμό, χύνουν τα τελευταία 20 χρόνια τα λύματά τους σε παρακείμενους χείμαρρους, οι οποίοι καταλήγουν στο ποταμό Σολού, που εκβάλλει στην λίμνη Βεγορίτιδα!
Να σημειωθεί πως σύμφωνα με δηλώσεις του πρόεδρου της Τοπικής Κοινότητας Πενταβρύσου, το ρέμα Σουλού, που περνά πλησίον του χωριού, «έχει να καθαρισθεί πολλά χρόνια. Τα λύματα σχηματίζουν μικρές και μεγάλες λιμνούλες, η μυρωδιά πολλές φορές είναι ανυπόφορη, ενώ κινδυνεύει η δημόσια υγεία των κατοίκων για τα σπίτια που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το ρέμα». Ενώ, ύστερα και από καταγγελίες κατοίκων των γύρω περιοχών της λίμνης, ο Σύλλογος Προστασίας Βεγορίτιδας κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Περιβάλλοντος στην Θεσσαλονίκη.
Το ΚΚΕ έχει διαχρονικά αναδείξει και στη Βουλή με παρεμβάσεις του (οι πιο πρόσφατες 32454/29.8.2014, 1878/21.4.2015), τα ζητήματα της προστασίας της λίμνης Βεγορίτιδας, χωρίς ωστόσο να έχουν, έως και σήμερα, γίνει ουσιαστικά βήματα στην κατεύθυνση αυτή
Για τα προβλήματα, που αντιμετωπίζει η λίμνη Βεγορίτιδα, ευθύνη έχουν όλες διαδοχικά οι κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις, που με την ακολουθούμενη διαχρονικά πολιτική τους, να διαθέτουν πόρους σε τομείς και έργα που μεγιστοποιούν τα κέρδη του κεφαλαίου, οδηγούν το φυσικό περιβάλλον σε συνεχή υποβάθμιση.  Προς αυτή την κατεύθυνση, αντιμετωπίζουν και το νερό των οικοσυστημάτων ως φτηνό για το κεφάλαιο απόθεμα προκειμένου να το μετατρέψουν στη συνέχεια σε ακριβό, για το λαϊκό νοικοκυριό και τη φτωχή και μεσαία αγροτιά, εμπόρευμα.
Και όλα αυτά κατά διαρκή παράβαση της ίδιας τους τη νομοθεσίας, που ορίζει:
«4. Αν για την προστασία και διατήρηση των περιοχών, των στοιχείων ή των συνόλων της παραγράφου 3 [σ.σ.: προστατευόμενες περιοχές μεταξύ των οποίων και αυτές του δικτύου Νατούρα 2000] επιβάλλεται παράλληλα η εφαρμογή ορισμένων μέτρων σε γειτονικές εκτάσεις, οι παραπάνω περιοχές, τα στοιχεία ή τα σύνολα αποτελούν κεντρικό τμήμα μιας ευρύτερης περιοχής, στην οποία τα αναγκαία μέτρα προστασίας κλιμακώνονται κατά ζώνες» (άρθρο 18, παρ.4 του Ν.1650/86, όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 4 του Ν.3937/11).
Αποκαλύπτεται έτσι, σε σχέση με τη δραματική έλλειψη μέτρων προστασίας της λίμνης Βεγορίτιδας και της ευρύτερης περιοχής, ότι το πολιτικό προσωπικό της αστικής τάξης δεν διστάζει να παραβιάζει, στην προκείμενη περίπτωση με τη συνειδητή απραξία του, και τις ελάχιστες προστατευτικές των οικοσυστημάτων διατάξεις, που το ίδιο κατά τα άλλα νομοθετεί - αλλά μόνο ως «φύλο συκής» - κάθε φορά που αυτές παρεμποδίζουν την προώθηση των αντιλαϊκών τους επιλογών.
Σοβαρές ευθύνες όμως έχουν και οι τοπικές αρχές (Δημοτικές και Περιφερειακές), τόσο οι προηγούμενες όσο και οι σημερινές, που στηρίζουν και προωθούν αυτή την πολιτική.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί επιτέλους η κυβέρνηση, για:
• Να πραγματοποιηθούν έργα προστασίας των υδάτινων πόρων, επιφανειακών και υπόγειων της περιοχής, από τη ρύπανση.
• Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της λίμνης Βεγορίτιδας, να σταματήσει η μόλυνση της και να υπάρξει η εύρυθμη λειτουργία του οικοσυστήματος της.


Οι βουλευτές
Σάκης Βαρδαλής


Γιάννης Δελής


ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...