Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017

ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ



- Τάκη γιατί περπατάς σα χεσμένος;;
- Αστα ρε μαλάκα, πονάει ο κώλος μου..

ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Καπνίζεις;


Ρωτάει μια ξανθιά την άλλη:

Είκοσι εκατομμύρια ευρώ, μέσω του ΕΣΠΑ, διαθέτει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την ανέγερση νέων σχολικών μονάδων


ΕΙΚΟΣΙ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΠΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΝΕΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Είκοσι εκατομμύρια ευρώ, μέσω του ΕΣΠΑ, διαθέτει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την ανέγερση νέων σχολικών μονάδων. Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας υπέγραψε τη σχετική πρόσκληση, η οποία προβλέπει την υλοποίηση υποδομών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Κεντρική Μακεδονία, βάσει της ιεράρχησης των αναγκών που έχουν κάνει οι αρμόδιες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.
«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προσπαθεί να δώσει λύσεις με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ σε ένα από τα διαχρονικά και πολύ μεγάλα ζητήματα της περιοχής, τη σχολική στέγη. Έχουμε ήδη εντάξει στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας νέα σχολεία και επέκταση υφιστάμενων σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, με συνολικό προϋπολογισμό 18 εκ. ευρώ. Σήμερα καταφέραμε να διασφαλίσουμε επιπλέον 20 εκ. ευρώ, για να καλύψουμε τις χαρτογραφημένες και ιεραρχημένες ανάγκες της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας. Οι αρμόδιες διευθύνσεις έβαλαν τις προτεραιότητές τους κι εμείς θεωρούμε χρέος μας να δημιουργήσουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για την Παιδεία μας, τόσο για τους μαθητές, όσο και για τους εκπαιδευτικούς. Ειδική μέριμνα λαμβάνεται για τα άτομα με αναπηρίες και τη διασφάλιση της συμμετοχής τους στην εκπαιδευτική διαδικασία, όπως άλλωστε και για τη στεγαστική αποκατάσταση σχολικών μονάδων, που σήμερα λειτουργούν σε μισθωμένα ή ακατάλληλα κτίρια. Επίσης, στις προτεραιότητες είναι η ανέγερση νέων σχολείων στις περιοχές με οικιστική ανάπτυξη και πληθυσμιακή αύξηση και η αντιμετώπιση του προβλήματος της διπλοβάρδιας και των απαρχαιωμένων διδακτηρίων. Με τα κονδύλια που διαθέτουμε –συνολικά 38 εκ. ευρώ- αντιμετωπίζουμε μια σειρά από προβλήματα δεκαετιών, που ταλαιπωρούν εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς και η Κεντρική Μακεδονία θα αποκτήσει σύγχρονες σχολικές μονάδες για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης με την ολοκλήρωση των έργων», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.
Η πρόσκληση του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στηρίζεται στη νέα χαρτογράφηση των υφιστάμενων υποδομών και των αναγκών της Περιφέρειας που πραγματοποιήθηκε από την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, βάσει της οποίας θα ενισχυθούν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης (πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια) και όλα τα είδη σχολείων (νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, γυμνάσια, ΓΕΛ, ΕΠΑΛ και σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης).
Η διαδικασία αξιολόγησης των αιτήσεων χρηματοδότησης θα είναι συγκριτική και θα ληφθεί υπόψη η ιεράρχηση των προτεραιοτήτων από την Περιφερειακή Διεύθυνση ως ακολούθως:
1.Απόλυτη προτεραιότητα έχει η ανέγερση διδακτηρίων για τις ανάγκες της ειδικής αγωγής εντός της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης.
2.Σχολεία που λειτουργούν σε μισθωμένα κτίρια.
3.Περιοχές με έντονη οικιστική ανάπτυξη και αύξηση πληθυσμού.
4.Ακαταλληλότητα υφιστάμενων κτιριακών υποδομών (διδακτηρίων στο σύνολό τους ή και τμήματος αυτών, π.χ. αιθουσών εργαστηρίων κλπ).
5.Παλαιότητα υπαρχόντων διδακτηρίων.
6.Διπλή βάρδια.
Σε όλες τις νέες κτιριακές υποδομές απαραίτητη προϋπόθεση είναι να εξασφαλίζεται η προσβασιμότητα για τα άτομα με αναπηρία.
Δυνητικοί δικαιούχοι είναι οι Δήμοι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και η «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ».

Η νέα αυτή πρόσκληση του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έρχεται σε συνέχεια των δυο προσκλήσεων συνολικού προϋπολογισμού 18 εκ. ευρώ, για την κατασκευή κτιριακών υποδομών εκπαίδευσης στην Κεντρική Μακεδονία, που είχαν εκδοθεί πέρσι και αφορούσαν σε κτιριακές υποδομές σχολείων με συνολική δυναμικότητα 2.150 μαθητών. Από τα 18 εκ. ευρώ, τα 13 αφορούσαν σε νέα σχολεία και επέκταση υφιστάμενων σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και γενικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τα 5 εκ. ευρώ αφορούσαν σε αντίστοιχες παρεμβάσεις για την προσχολική εκπαίδευση (νηπιαγωγεία).

Ενημέρωση σχετικά με την υλοποίηση της Δράσης 10.01.04 '' Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα''


Ενημέρωση σχετικά με την υλοποίηση της Δράσης 10.01.04 '' Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα''

 Από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων – Διεύθυνση Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Κλιματικής Αλλαγής/Τμήμα Προστασίας Φυσικών Πόρων από Αγροτικές Δραστηριότητες έγινε γνωστό ότι εκδόθηκε η  αριθ. 1013/95296/13.09.2017 ΥΑ (ΦΕΚ Β’ 3256), η οποία αποτελεί το θεσμικό πλαίσιο για ορισμένες γεωργοπεριβαλλοντικές δράσεις του Μέτρου 10 του ΠΑΑ 2014-2020, μεταξύ των οποίων είναι και η δράση 10.1.04 «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα»,την οποία θα την βρείτε στους διαδικτυακούς τόπους του ΥπΑΑΤ www.minagric.gr και του ΠΑΑ www.agrotikianaptixi.gr
Εν όψει της πρόσκλησης της δράσης και προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί να προβούν στον προγραμματισμό των εργασιών στις εκμεταλλεύσεις τους κυρίως σε ό,τι αφορά στις χειμερινές καλλιέργειες, έχοντας πληρέστερη ενημέρωση για το είδος των επιλέξιμων καλλιεργειών αλλά και να παρασχεθούν διευκρινίσεις για μια σειρά ερωτημάτων που δημιουργούνται κατά την μελέτη της ΥΑ, ιδιαίτερα σε όσους εκ των ενδιαφερομένων δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία εφαρμογής της δράσης, αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του ΥπΑΑΤ λεπτομέρειες για την εφαρμογή αυτής.
Συγκεκριμένα, στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ στο http://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer-2/xorotajian/574-prostasia-peribalon/5694-drasi-10-1-04
και στην ιστοσελίδα της Αγροτικής Ανάπτυξης http://www.agrotikianaptixi.gr/index.php?obj=dae21e619b67f958 είναι αναρτημένα:
Το αρχείο «Διευκρινήσεις για την εφαρμογή της δράσης 10.1.04», στο οποίο δίνονται οι απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα παραγωγών και μελετητών.
Το excel αρχείο «Επιλέξιμο Φυτικό Κεφάλαιο για τη δράση 10.1.04», στο οποίο ορίζεται το φυτικό κεφάλαιο, δηλαδή οι επιλέξιμες καλλιέργειες των Ομάδων καλλιεργειών των Δεσμεύσεων Α, Β, Γ και Δ (βάσει ΕΑΕ αναφοράς 2017) καθώς και τα επιλέξιμα είδη φυτών για:
·         την εδαφοκάλυψη στις περιπτώσεις αγροτεμαχίων με κλίση μεγαλύτερη του 8% στη δέσμευση Α
·         την ξηρική αμειψισπορά στη δέσμευση Β και
·         τη χλωρά λίπανση στις δενδρώδεις καλλιέργειες στη δέσμευση Γ.

Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να απευθύνεστε στους υπεύθυνους γεωπόνους της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Πέλλας, στην Έδεσσα στην Αλιμπάκη Χριστίνα 2381351217 και στα Γιαννιτσά στην Καλιωτάκη Αναστασία 2381352304.



                                                                                                                        Ο Δ/ΝΤΗΣ

                                               

                                                                                                            ΤΡΥΦΩΝ ΤΣΑΝΤΑΚΗΣ

«Αγαπητή Ελένα» από τη Νεανική Σκηνή του Εδεσσαϊκού Θεάτρου


«Αγαπητή Ελένα» προ των πυλών από τη Νεανική Σκηνή

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι πρόβες από τη Θεατρική ομάδα της Νεανικής Σκηνής, για την παρουσίαση του έργου «Αγαπητή Ελένα» της Ρωσίδας βραβευμένης συγγραφέος Λουντμίλα Ραζουμόβσκαγια. Το εξαιρετικό κείμενο από τη μια και οι ρεαλιστικές ερμηνείες των πρωταγωνιστών από την άλλη, αποτελούν εγγύηση για το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα.
 Θα δοθούν 3 προγραμματισμένες πρωινές παραστάσεις για τη μαθητική κοινότητα-Τρίτη 28, Τετάρτη 29 και Πέμπτη 30 Νοέμβρη- και μία βραδινή για το θεατρόφιλο κοινό, την Τετάρτη 29 Νοέμβρη 2017 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Π.Ε. Πέλλας, με ώρα έναρξης 8.30μμ και γενική είσοδο 5€.

ΥΠΟΘΕΣΗ

Τέσσερις μαθητές επισκέπτονται την καθηγήτρια τους Ελένα Σεργκέγιεβνα στο διαμέρισμά της όπου ζει μια μονότονη και άχαρη ζωή χωρίς εκπλήξεις, φορτωμένοι με δώρα και «αγνές προθέσεις» προκειμένου να γιορτάσουν τα γενέθλιά της. Εκείνη, ανυποψίαστη και καλοπροαίρετη συγκινείται από τη χειρονομία τους. Σύντομα όμως αποκαλύπτονται οι πραγματικές προθέσεις των μαθητών: αυτό που πραγματικά θέλουν είναι να πάρουν το κλειδί για το συρτάρι μέσα στο οποίο βρίσκονται τα γραπτά τους για τις εξετάσεις εισαγωγής τους στο πανεπιστήμιο και να τα αλλάξουν με άλλα που περιέχουν τις σωστές απαντήσεις, εξασφαλίζοντας έτσι το μέλλον τους.
Η παρέα των τεσσάρων αργά και μεθοδικά, βάζει σε εφαρμογή το σχέδιο παραπλάνησης το οποίο περνά από όλα τα στάδια προκειμένου να φέρει το αναμενόμενο αποτέλεσμα: ξεκινούν από την επιτηδευμένη κολακεία και την προσπάθεια εξαγορασμού, προχωρούν στην ειρωνεία και τα κοροϊδευτικά γέλια για τις παρωχημένες αντιλήψεις της Ελένας και φτάνουν μέχρι την ομηρία και τη συναισθηματική, λεκτική και σωματική βία. Οι τόνοι ανεβαίνουν και η παγίδα που έχουν στήσει γύρω από την καθηγήτρια βγάζει ολοένα και περισσότερα αγκάθια. Τα δύο «στρατόπεδα» μένουν αμετακίνητα το καθένα στις απόψεις του και η σύγκρουση είναι αναπόφευκτα επώδυνη ωθώντας τις καταστάσεις στα άκρα. Η σύγκρουση δεν έχει νικητή. Στην πραγματικότητα κανείς δεν πετυχαίνει το στόχο του. Σημασία άλλωστε δεν έχει σε ποια χέρια βρίσκεται το κλειδί ούτε τι θα ακολουθήσει την επόμενη μέρα αλλά ο θόρυβος και τα σημάδια που άφησε όταν ακούστηκε ηχηρά η αλήθεια του καθενός. 

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ

Ελένα Σεργκέγιεβνα: Αζέπη Ελένη
Βαλόντια: Τοπαλίδης Νίκος
Πάβελ: Δαλκαράνης Σταύρος
Λιάλια: Τσολάκη Βάσω
Βίτια: Χαλινίδης Τάσος

Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Δέσποινα Οτουντζίδου σε συνεργασία με τη Γιούλη Πέτκου ενώ την πρωτότυπη μουσική στο έργο υπογράφει ο Σταύρος Δαλκαράνης



Καταγγελία της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για τη νέα επίθεση Λαϊκού Κόμματος - Σοσιαλδημοκρατών - Φιλελεύθερων ενάντια στις δίκαιες αξιώσεις του λαού μας για τις γερμανικές αποζημιώσεις


Καταγγελία της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για τη νέα επίθεση Λαϊκού Κόμματος - Σοσιαλδημοκρατών - Φιλελεύθερων ενάντια στις δίκαιες αξιώσεις του λαού μας για τις γερμανικές αποζημιώσεις   
 Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταγγέλλει τη νέα απαράδεκτη επίθεση των πολιτικών ομάδων του Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλδημοκρατών και των Φιλελευθέρων ενάντια στις δίκαιες αξιώσεις του λαού μας για τις πολεμικές αποζημιώσεις που του οφείλει το Γερμανικό κράτος από τα εγκλήματα των ναζιστικών κατοχικών στρατευμάτων. Οι πολιτικές αυτές δυνάμεις με τροπολογίες που κατέθεσαν στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου διαγράφουν από το αρχικό κείμενο της ετήσιας έκθεσης δράσης της για το 2016 ακόμη και την μνεία της Αναφοράς που είχε καταθέσει από τις 15-10-2014 η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ με τη στήριξη της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για τις οφειλόμενες από τη Γερμανία πολεμικές αποζημιώσεις. Οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις ήταν αυτές που στις 8-9-2016 ψήφισαν στην Επιτροπή Αναφορών να κλείσει η Αναφορά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΑ χωρίς καμία διερεύνηση, με τη σαθρή και προσχηματική δικαιολογία ότι δήθεν δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της ΕΕ. 
 Θυμίζουμε τις μεγάλες ευθύνες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που με την άρνησή της να απαντήσει σε σχετική επιστολή της επιτροπής αναφορών υπονόμευσε την Αναφορά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και συνέπραξε στο «κλείσιμό» της, όπως άλλωστε έκαναν και όλα τα υπόλοιπα αστικά κόμματα ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και το ναζιστικό μόρφωμα της ΧΑ στο Ευρωκοινοβούλιο με την σιωπή τους. 
Γι’ ακόμη μια φορά στην πράξη αποδεικνύεται ότι το Ευρωκοινοβούλιο και  η ΕΕ που αποδεδειγμένα στρέφονται  κατά των λαϊκών συμφερόντων, κινήθηκαν για άλλη μια φορά   κατά των δίκαιων διεκδικήσεων του λαού μας. 
 Το ΚΚΕ θα συνεχίσει με συνέπεια να αξιοποιεί κάθε δυνατότητα  για την προβολή των λαϊκών δικαιωμάτων και διεκδικήσεων του λαού μας σε κάθε τομέα, και θα συμβάλλει στην προσπάθεια για την  ισχυροποίηση του εργατικού - λαϊκού κινήματος σε αντιπαράθεση με τα μονοπώλια και την εξουσία τους.          
21/11/2017                                    Η ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ 

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...