Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

ΠΡΟΜΑΧΟΙ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ... ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΙΑΣ ΑΛΛΗΣ ΕΠΟΧΗΣ


Οι Πρόμαχοι είναι ο τελευταίος προς Βορρά οικισμός και ομώνυμο Δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Αλμωπίας, χτισμένος στις υπώρειες της οροσειράς του Βόρα. Κύριες ασχολίες είναι η γεωργία, η υλοτομία και γενικότερα η επεξεργασία του ξύλου. Παλαιότερα ονομαζόταν Μπάχοβο. Οι κάτοικοί της έλαβαν μέρος σε όλους τους απελευθερωτικούς αγώνες. Μετά τη λήξη του Μακεδονικού Αγώνα το χωριό ονομάστηκε Ακρόπολις.

Το χωριό Πρόμαχοι απέχει 8 χιλιόμετρα από την Αριδαίαμ βρίσκεται σε υψόμετρο 290 μέτρων και το 2011 είχε πληθυσμό 1.740 άτομα. Πρωτοκτίστηκε όπως διηγούνται οι παλιότεροι κοντά στα σύνορα. Ήταν γνωστό στους γειτονικούς λαούς με την ονομασία Sel(ts)co Gre(ts)co,δηλαδή Ελληνικό χωριό. Η τοποθεσία του άλλαξε 7 φορές εξαιτίας εχθρικών απειλών και επιδρομών. Αυτό μαρτυρεί η προηγούμενη ονομασία «Μπάχοβο» :’’Αχ και Μπαχ που θα μείνουμε ‘’.Άλλη ονομασία του χωριού είναι «Μπάοβο» επειδή είχε όμορφα κορίτσια. Η κοινότητα Μπαχόβου (Πρόμαχοι) αναγνωρίστηκε στις 10/4/1919.

Σήμερα το χωριό είναι από τα μεγαλύτερα της περιοχής, έχει το μεγαλύτερο κοινοτικό δάσος έκτασης 16.000 στρεμμάτων, το οποίο είναι πολύ σημαντικό για την οικονομία του χωριού καθώς οι περισσότερες οικογένειες ασχολούνται με την υλοτομία και γενικώς με το εμπόριο και επεξεργασία ξύλου.

Έχει δημοτικό και γυμνάσιο στο οποίο φοιτούν μαθητές και από τη Σωσσάνδρα.

Ο πολιούχος του χωριού είναι ο Άγιος Δημήτριος


Στην συλλογή φωτογραφιών που ακολουθεί σας παραθέτουμε εικόνες από μια άλλη περασμένη εποχή. Μέσα από την συλλογή αυτή μπορούμε να πάρουμε πληροφορίες για την καθημερινότητα των κατοίκων, καθώς επίσης και στοιχεία από την δημόσια ζωή και τις εορταστικές εκδηλώσεις. 


Οι φωτογραφίες και το υλικό που σας παρουσιάζουμε δημοσιεύθηκαν από την Γ' Τάξη Δημοτικού Σχολείου Προμάχων τον Ιούνιο του 2003 με υπεύθυνη την Δασκάλα Έλενα Γεροθανάση - Νουσηκύρου.



































































Επιμέλεια ρεπορτάζ:
Νέμτση Ευδοξία
Πουσίνης Ανδρέας
Σαλαμάνης Δημήτριος

5 σχόλια :

πολλα πολλα συγχαρητηρια σε ολους τους συντελεστες αυτης της τοσο υπεροχης και συγκινητικης εκθεσης φωτογραφιων.αν και ειμαι νεος προμαχιωτης και δεν εζησα εκεινα τα χρονια,το υλικο αυτο με αγγιξε ψυχικα.Δεν πρεπει να ξεχναμε το παρελθον μας,την παραδοση μας ,τον τοπο μας,τους ανθρωπους που χαρις αυτους ζουμε στο αγαπημενο μας χωριο.

Συγχαρητήρια γιά την εξαίρετη εργασία σας.
Ρατσίσκας Σπύρος, Κοζάνη

μπραβο παιδια μου θυμησατε τα παλια στο χωριουδακι μου οπου γενηθηκα

ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΑΛΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΜΙΑ Π[ΛΟΥΣΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ..ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΠΑΛΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΠΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ,ΓΑΜΟΥΣ,ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ,ΕΡΓΑΣΙΑ,ΚΤΛΠ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΕΙ ΣΤΑ "Π.Ν.".ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ ΝΑ ΧΑΘΕΙ ΕΝΑΣ ΤΕΤΟΙΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ..ΕΙΝΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΖΩΝΤΑΝΗ.

καλη η προοδος παιδια αλλα τα παλια τα χρονια δεν ανταγωνιζοντε τα σημερινα συγχαρητηρια για την πολυ ωραια δουλεια ειμαι περηφανη που γενηθηκα στους προμαχους θεοδωρα οικονομου κενκ βελγιο

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...