Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΖΗΜΙΑΣ ΣΤΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΧΛΑΔΙΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΤΑΜΕΝΙΤΗΣ


«Συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ και επιστολή προς τον Υπουργό του ΥΠΑΑΤ για την έγκαιρη αντιμετώπιση του προβλήματος»
Τον αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Αργύρη Μποτό επισκέφθηκε σήμερα το πρωί ο Βουλευτής Πέλλας Διονύσης Σταμενίτης, για να τον ενημερώσει σχετικά με το ζήτημα που έχει προκύψει στις καλλιέργειες επιτραπέζιου αχλαδιού στο Νομό Πέλλας, και ιδιαίτερα στις ποικιλίες Κοντούλες και Κρυστάλλια.
Ο κ. Σταμενίτης επισήμανε στον κ. Μποτό ότι, κατά την περίοδο του κλαδέματος και σύμφωνα με την εμπειρία που διαθέτουν οι παραγωγοί, παρατηρήθηκε μειωμένος αριθμός σχηματισμού ανθοφόρων οφθαλμών σημειώνοντας ότι, το ίδιο φαινόμενο επισημάνθηκε στη μηνιαία αναφορά της πορείας των καλλιεργειών της περιοχής του Νομού Πέλλας από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ.  Το φαινόμενο συνεπάγεται την ελλιπή ανθοφορία με αποτέλεσμα την ακαρπία στην παραγωγική περίοδο.
Σύμφωνα  με τις αρχικές εκτιμήσεις από τους γεωπόνους της περιοχής, το αίτιο που μπορεί να προβλεφθεί, είναι ο καύσωνας του περασμένου καλοκαιριού και οι μη φυσιολογικές διακυμάνσεις της θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύχτας.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, ο Βουλευτής ζήτησε από τον Αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ, να επισπευτούν οι απαραίτητες διαδικασίες  για την επιστημονική τεκμηρίωση και εκτίμηση του φαινομένου, καθώς παρόλο που το εύρος της ζημιάς δεν είναι δυνατό να εκτιμηθεί πλήρως στο στάδιο ανάπτυξης που βρίσκονται τα δέντρα, τα δεδομένα δείχνουν ότι το ποσοστό αυτό θα φτάσει τουλάχιστον το 50%, γεγονός που σημαίνει μείωση του εισοδήματος τους.
Επιπλέον, επειδή η διαδικασία για την αποζημίωση των παραγωγών είναι αρκετά χρονοβόρα, ζήτησε την έγκαιρη έναρξη της, ώστε να μην παρατηρηθούν φαινόμενα καθυστέρησης, όμοια με αυτά που έχουν παρατηρηθεί κατά το παρελθόν.
Αναφορικά με το ζήτημα ο κ. Σταμενίτης απέστειλε επιστολή και προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη, με την οποία ενημερώνει για την κατάσταση, και με βάση τον υφιστάμενο νόμο 3877/2010, άρθρο 5, παρ. 4,  ζητά   να  εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση από τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών ώστε, να περιληφθεί η εν λόγω ζημιά στον κανονισμό ασφάλισης του ΕΛΓΑ, με σκοπό να αποζημιωθούν οι πληγέντες παραγωγοί. 

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...