Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ.

   

Τις θέσεις του ΚΚΕ για τα οξυμένα προβλήματα των αγροτοκτηνοτρόφων παρουσίασαν σε σημερινή συνέντευξη Τύπου στελέχη των Τομεακών Επιτροπών Ημαθίας - Πέλλας του ΚΚΕ, στην «ΕΛΙΑ» στη Βέροια.
   Στη συνέντευξη παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της Γραμματείας Ημαθίας της ΠΑΣΥ, καθώς και του Αγροτικού Συλλόγου «Μαρίνος Αντύπας» της Νάουσας. Στην εισήγησή του ο Αλέκος Ουγγρίνος, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ, τόνισε τα εξής:

   «Το «κάθε πέρσι και καλύτερα» είναι πλέον ξεκάθαρο για τη φτωχομεσαία αγροτιά της Κ.Μακε-δονίας με την εφαρμοζόμενη ΚΑΠ της ΕΕ. Παρότι περίσσευαν τα παχιά λόγια για τον «πρωτογε-νή τομέα που θα μας βγάλει από τη κρίση & το χρέος» από τους κυβερνώντες με εντολές της τρόϊκας & των μνημονίων.
     Στις πρόσφατες φετινές πολύ σημαντικές σε έκταση, συμμετοχή & διάρκεια αγροτικές κινητο-ποιήσεις αναδείχτηκαν τα προβλήματα, καταγγέλθηκε αυτή η αρνητική για το αγροτικό εισόδημα πορεία, συνειδητοποιήθηκε καλύτερα από τον πανελλαδικό συντονισμό με επίκεντρο το μπλόκο της Νίκαιας & τα τελικά αιτήματα των 34 μπλόκων η βάση & τα αίτια των προβλημάτων.
     Ξεπεράστηκαν τα τεχνητά διαχωριστικά διλλήματα για «πρασινοκοκκινομπλέ» μπλόκα καθώς και οι ξεπουλημένες ηγεσίες των ΠΑΣΕΓΕΣ-ΓΕΣΑΣΕ-ΣΥΔΑΣΕ, παρά και τις «φιλότιμες προσπάθειες κάποιων μπλόκων, που ανακάλυψαν τις τελευταίες μέρες των κινητοποιήσεων «ιδιαιτερότητες» παίζοντας τον γνωστό ανέντιμο ρόλο του «λαγού» για το ξεφούσκωμα των κινητοποιήσεων ( βλέπε Κουλούρα ). Οι παραινέσεις και οι κάθε είδους πιέσεις της συγκυβέρνησης έπιασαν τόπο μιας και οι τότε εξαγγελίες χρηματοδοτήσεων κάλυπταν μόνο το 12% της απλήρωτης σοδειάς του 2012, χωρίς να καλύπτουν όλη τη παραδοθείσα ποσότητα, αλλά π.χ. ούτε και το απλήρωτο γάλα από τις γαλακτοβιομηχανίες.
     Ερχόμαστε σαν Κόμμα με τη σημερινή συνέντευξη τύπου των Τομεακών Οργανώσεων Ημαθίας & Πέλλας να καταγγείλουμε τη συνεχιζόμενη αντιαγροτική πολιτική, που φέρνει σε αδιέξοδο όλο και μεγαλύτερο κομμάτι της αγροτιάς και μάλιστα σε μια δυναμική αγροτική περιοχή.
    Και μη μας πει κανένας πως είμαστε «γενικοί και αόριστοι». Δεν είναι δυστυχώς γενικά και αόριστα τα επίκαιρα προβλήματα, που o πολλαπλασιασμός τους από πέρσι είναι δεδομένος
Aνεξόφλητη ροδακινοπαραγωγή του 2012 από εμπορο-βιομήχανους σε πολλές Ομάδες Παρα-γωγών & Αγρ.Συνεταιρισμούς – κύρια στη Πέλλα, αλλά και εκκρεμότητες πληρωμών σε αρκετές περιπτώσεις και από προηγούμενες σοδιές. Παρά τις φιλότιμες επικοινωνιακές προσπάθειες με τις κατά καιρούς ανακοινώσεις της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας ( ΕΚΕ ) είναι μια πραγματικό-τητα για τα Βιομηχανικά Ροδάκινα . Πέρα βέβαια από τα γνωστά «πιστόλια» από αρκετούς εμπόρους-εξαγωγείς και για τα Επιτραπέζια Ροδάκινα και λοιπά φρούτα.
Aπλήρωτη γαλακτοπαραγωγή για πάνω από 7-9 μήνες στους κτηνοτρόφους από τις «μεγάλες» γαλακτοβιομηχανίες της Περιοχής ( ΚΟΛΙΟΣ-ΑΓΝΟ , ΜΕΒΓΑΛ,… ). Και καταλαβαίνει εύκολα κανείς τι μπορεί αυτό να σημαίνει για ένα κτηνοτρόφο, που πρέπει καθημερινά να προμη-θεύεται ζωοτροφές για το τάϊσμα των ζωντανών του …
Μεγάλες ζημιές στη φετινή φρουτοπαραγωγή ( Ροδάκινα, Βερίκοκα, Δαμάσκηνα, … ) από Παγετούς-Βροχοπτώσεις σε πολλές περιοχές Ημαθίας-Πέλλας μέχρι και το 80-90% της αναμενόμενης παραγωγής χωρίς αυτές να καλύπτονται από τον ισχύοντα Κανονισμό του ΕΛΓΑ. Το μέγεθος της ζημιάς δεν ήταν φανερό στην αρχή και γίνεται ξεκάθαρο με την εμφάνιση των μικρών καρπών στο καλλιεργητικό στάδιο του αραιώματος, όπου υπάρχει πολύ μεγάλη πτώση της καρποφορίας (ατροφικοί καρποί). Οι τεράστιες ζημιές είναι απόρροια των παγετών στην αρχή της άνοιξης (κύρια στις 17 Μάρτη) και των παρατεταμένων βροχοπτώσεων στα κρίσιμα στάδια της ανθοφορίας και της καρπόδεσης.
    Ο ΕΛΓΑ επικαλούμενος «ερμηνείες» του κανονισμού του κατά το δοκούν και με διάφορα προ-σκόμματα, αρνείται να δεχτεί δηλώσεις ζημιών από τους παραγωγούς για εκτίμηση του μεγέθους και αποζημίωση αυτών. Οι παραγωγοί Ημαθίας - Πέλλας από τη μεριά τους έχουν προβεί σε επανειλημμένες παραστάσεις στα Γραφεία του ΕΛΓΑ στη Βέροια, απαιτώντας τη δυνατότητα υποβολής δηλώσεων ζημιάς τώρα, που είναι πλέον εμφανέστατο και ξεκάθαρο  το μέγεθός της καταστροφής πάνω στα δένδρα.
     Οι βουλευτές της συγκυβέρνησης στους δύο Νομούς έπαιξαν και συνεχίζουν να παίζουν για μια ακόμη φορά το γνωστό αποπροσανατολιστικό παιχνίδι του «κατόπιν ενεργειών μου» και των ατομικών συναντήσεών τους με διάφορους αρμόδιους, χωρίς να ανταποκρίνονται στο αίτημα των καλλιεργητών Ημαθίας-Πέλλας για σύγκλιση κοινής σύσκεψης εκπροσώπων τους με το ΥΠΑΑΤ & τον ΕΛΓΑ.
    Σαν Κόμμα είχαμε καταψηφίσει το σημερινό Νόμο 3877/2010 του ΕΛΓΑ, αναδεικνύοντας τις ελλείψεις και αδικίες σε βάρος των παραγωγών, που αν και πληρώνουν τσουχτερή ασφαλιστική εισφορά, ασφάλιση δεν έχουν. Νόμος που έχει εισπρακτικό & αντιασφαλιστικό χαρακτήρα. Θεωρούμε και ζητάμε να αλλάξει ο Νόμος και να θεσμοθετηθεί η κάλυψη στο 100% των ζημιών της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής & του αγροτοκτηνοτροφικού κεφαλαίου από όλους τους κινδύνους και τις ασθένειες και με κρατική επιχορήγηση του ΕΛΓΑ. Καταθέσαμε με την  Κοινοβου-λευτική μας Ομάδα σχετική αναφορά στη Βουλή μιας Κοινοπραξίας Αγρ. Συνεταιρισμών της Πέλλας και στη συνέχεια Επίκαιρη Ερώτηση για τα παραπάνω προβλήματα ( συζητιέται σήμερα στη Βουλή) .
    Είναι ακόμη γνωστή  και η τότε μαζική αντίδραση στον Κανονισμό του ΕΛΓΑ των ίδιων των αγροτών των δυο Νομών με καταλήψεις στα Γραφεία της Βέροιας και το μάζεμα με πρωτοβουλία των Συντονιστικών Επιτροπών Ημαθίας-Πέλλας πάνω από 3.500 υπογραφών αντίθεσης.
Πρόβλημα με την επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες της περιοχής, αλλά και όλης της χώρας από τις ΔΟΥ ( πέρα από το «κουτσούρεμα» της επιστροφής από το 11% στο 6% ). Βρίσκουν διάφορα προσκόμματα ( π.χ. μικρές αποκλίσεις & μη ταύτιση  στα στρέμματα, που τις προηγούμενες χρονιές ήταν αμελητέα,  μη εξόφληση των εισφορών στον ΕΛΓΑ, … ).
     Γιατί δεν προχωρούν επιτέλους οι όποιοι έλεγχοι των ΔΟΥ; Πρόκειται για χρήματα απόλυτα αναγκαία στην αγροτιά, αφού σε αυτά υπολογίζουν και προγραμματίζουν για το ξεκίνημα των ανοιξιάτικων εργασιών της νέας καλλιεργητικής χρονιάς.
Συνεχίζονται τα «χαράτσια» για την υποβολή των Δηλώσεων ΟΣΔΕ 2013 . Παρά τις προηγούμενες καταγγελίες συνεχίζεται από πολλές Ε.Α.Σ., αλλά και από τα ίδια τα γραφεία υποβολής της ΠΑΣΕΓΕΣ η παράνομη είσπραξη «χαρατσιών» για την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ με ποσά από 30-100 €  και περισσότερα από κάθε παραγωγό ανάλογα με τα αγροτεμάχια.
    Και αυτό γίνεται  παρά τον σχετικό Κανονισμό της ΕΕ & την ύπαρξη σχετικής σύμβασης του ΥΠΑΑΤ με την ΠΑΣΕΓΕΣ-NEUROPUBLIC Α.Ε.  για τη δωρεάν υποβολή τους το 2013 και με πληρωμή για το σκοπό αυτό ποσού 27.000.000 € ( 27,18 € + ΦΠΑ για κάθε Δήλωση ).  Υπάρχουν δεκάδες επώνυμες καταγγελίες .
Δυσβάστακτο κόστος παραγωγής με την έναρξη της νέας χρονιάς ( Πετρέλαιο κίνησης, Ηλεκτρικό ρεύμα για την άρδευση, Ζωοτροφές, Εφόδια, … ). Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες αναλυτικές αναφορές σε επι-μέρους κόστη, η ανήμπορη να ανταπεξέλθει άδεια τσέπη των αγροτών τα γνωρίζει καλύτερα σε μια αγορά χωρίς τη παραμικρή πίστωση πλέον από τα καταστήματα πώλησης & τις πολυεθνικές του χώρου.
Μεγάλο πρόβλημα οι κλοπές μετασχηματιστών της ΔΕΗ από τις αρδευτικές πομώνες με αδυναμία έγκαιρης αντικατάστασης από τη ΔΕΗ  και ενώ τα ποτίσματα έχουν ξεκινήσει. 
Προβλήματα με ανασφάλιστους αγρότες στον ΟΓΑ λόγω αδυναμίας πληρωμής των ετήσιων ασφάλιστρων.

     Για μας, σαν Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας,  είναι ξεκάθαρο πως κάθε μέρα και θα μεγαλώνουν τα προβλήματα της φτωχομεσαίας αγροτιάς με τις εφαρμοζόμενες αντιαγροτικές πολιτικές της ΕΕ.
     Στα περσινά προστέθηκαν τα φετινά προβλήματα και κάθε μέρα θα υπάρχουν και καινούρια ( π.χ. τα χαράτσια στα αγροτεμάχια, «Συνεταιρισμοί-Εταιρείες μεριδιούχων» του Ν.4015/2011, χαράτσια αρδευτι-κών γεωτρήσεων, κόστος νομιμοποίησης σταυλικών εγκαταστάσεων, κλπ. ). Θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις, όπως παλεύουμε και μέχρι σήμερα, για τη λύση των παραπάνω οξυμένων προβλημάτων γιατί θέλουμε ζωή στα χωριά μας.
    Θα επιμείνουμε σαν Κόμμα στην ανάγκη πλατύτερης ενημέρωσης των φτωχομεσαίων αγροτών της Κ.Μακεδονίας με πολιτικό άνοιγμα στα χωριά της περιοχής με μικρές συσκέψεις, περιοδείες και  συγκεντρώσεις.
   Η ενεργή συμμετοχή των ίδιων των φτωχομεσαίων αγροτών στην διεκδίκηση λύσης των καθημερι-νών προβλημάτων τους, αλλά και της επιβίωσης γι’αυτούς & τα παιδιά τους είναι για μας στη πρώτη γραμμή.

    Σε συμμαχία με τους εργαζόμενους και τ’άλλα λαϊκά στρώματα, που είναι στο στόχαστρο των ίδιων αντιλαϊκών πολιτικών, με στόχο ξεκάθαρο την ανατροπή αυτών των πολιτικών και την κατάκτηση της δικής τους Λαϊκής Εξουσίας».

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...