Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

ΜΗΠΩΣ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΠΙΟ ΧΑΖΟΥΣ; ΤΟ GOOGLE EFFECT ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ.


Μήπως το Internet μας κάνει πιο χαζούς; Το Google Effect στην πράξη....



Αλήθεια, θυμάστε καθόλου τις εποχές πριν από την κυριαρχία του Internet;

Η σημερινή γενιά των τριάντα, σίγουρα...

Η σημερινή γενιά των είκοσι, δεν την έχει γνωρίζει...

Δεν πρόκειται ν' ασχοληθούμε με την παιδική ηλικία μεταξύ των δύο γενεών, αλλά με κάτι που επηρεάζει καθολικά όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως ηλικίας, μορφώσεως και επαγγελματικού προσανατολισμού.

Και αυτό είναι η μνήμη....

Αυτό που έχει παρατηρηθεί στις ημέρες μας και τ' οποίο είναι αποτέλεσμα της διείσδυσης της τεχνολογίας στην καθημερινότητά μας, είναι το λεγόμενο Google Effect... Όπως καλά μπορεί να υποθέσει κάποιος, αυτό έχει να κάνει με την επίδραση που έχουν οι μηχανές αναζήτησης του Internet στο μνημονικό του ανθρώπου.

Η λογική πίσω από αυτό το σύγχρονο χαρακτηριστικό της κοινωνίας μας, είναι απλή:

Ο άνθρωπος, τείνει να ξεχνάει τις πληροφορίες οι οποίες μπορούν εύκολα να βρεθούν στις μηχανές αναζήτησης στο Internet, αντί να τις ανακαλεί με τη μνήμη του.

Υπάρχει μία ενδιαφέρουσα επιστημονική μελέτη, δημοσιευμένη εδώ και δύο χρόνια στο Περιοδικό Science, σχετικά με το παραπάνω φαινόμενο, από την Betsy Sparrow του Columbia University, η οποία καταλήγει στα παρακάτω συμπεράσματα:

Οι άνθρωποι θυμούνται, ότι ΔΕΝ μπορούν να βρουν μέσω του Internet. Θυμούνται επίσης που να πρέπει να ψάξουν για να βρουν την πληροφορία, αλλά όχι την ίδια την πληροφορία.

Αυτό πρακτικά τί σημαίνει; Έχεις άτομα τα οποία έχουν άμεση πρόσβαση μέσω smartphones, tablets και υπολογιστών μ' έναν ασύλληπτο όγκο πληροφοριών, τις οποίες όμως πληροφορίες δεν τις κάνουν μνήμες - γνώση στον εγκέφαλό τους. Έτσι, δεν μπορούν ν' ανακαλέσουν τις συγκεκριμένες πληροφορίες, αλλά μπορούν πολύ εύκολα να σου πουν, πού μπορείς να τις βρεις....

Και τί γίνεται όταν δεν έχουμε ξαφνικά πρόσβαση στο Internet; Αυτό μπορείτε να το ρωτήσετε και στον ίδιο σας τον εαυτό... Απελπισία, θυμός και προβληματισμός....

Αλήθεια, πόσοι από εσάς που μαθαίνετε μία ξένη γλώσσα, έχετε χρησιμοποιήσει το Google Translate για μία λέξη - φράση; Σχεδόν όλοι.... Πόσοι άραγε θυμάστε την μετάφραση που σας έχει κάνει το παραπάνω λογισμικό; Σχεδόν κανένας...

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος, όμηρος του Internet;




ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...