Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

ΠΟΣΟ ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΟΣ ΕΙΣΑΙ;


"Check your Privileges" ή αλλιώς (σε ελεύθερη μετάφραση) "Αναλογίσου όλα τα προνόμια με τα οποία έχεις γεννηθεί, πριν μιλήσεις για το τάδε ή το δείνα θέμα, ή πριν γκρινιάξεις!"
   Το Check your Privilege είναι μία on line κυρίως έκφραση που χρησιμοποιείται  κατά κόρον από bloggers ταγμένους στην απόδοση κοινωνικής δικαιοσύνης (social justice bloggers - άλλη μόδα από μόνοι τους ), αλλά και άλλους 'κανονικούς' ανθρώπους, σαν μία μορφή αποστομωτικής απάντησης σε κουβέντες και διαφωνίες όπου λεπτά κι ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα τίθενται προς συζήτηση.
   Πρωτοεμφανίστηκε τον Μάρτιο του 2006 στο blog Κοινωνικής Δικαιοσύνης, Shrub.com. Σήμερα, κάνει θραύση στους "επαγγελματίες σχολιαστές" των social media, παγκοσμίως.     Μπερδευτήκατε; Εξηγούμαι:
   Η φράση Check your Privilege δεν είναι παρά κάτι σαν αυτό που λέγαμε παλαιότερα σε κάποιον, που ενώ φαινομενικά τα είχε όλα, ή έστω αρκετά, γκρίνιαζε:  "Μην κάνεις έτσι, εδώ άλλοι δεν έχουνε να φάνε!"
     Μόνο που πλέον χρησιμοποιείται σε πιο περίπλοκες συζητήσεις-διαφωνίες που έχουν να κάνουν με την καταπίεση του γυναικείου φύλου, τον ρατσισμό και τις ευκαιρίες που δίνονται σε κάποιον μόνο και μόνο επειδή γεννήθηκε λευκός, τον gay γάμο και τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων γενικότερα κτλ..
   Εκ πρώτης όψεως η φράση "Αναλογίσου πρώτα τα προνόμια σου" φαίνεται σαν ένα καλό, και όντως αποστομωτικό, επιχείρημα για κάποιον που εκ του ασφαλούς αγορεύει για το θέμα των εκτρώσεων (και είναι άντρας), για τον gay γάμο (και είναι ένας straight μεσοαστός), για τον ρατσισμό (και είναι ένας λευκός αστός με οικονομικές και κοινωνικές ευκαιρίες από γεννησιμιού του), για το πόσο φιλική προς τους αναπήρους είναι μία πόλη, ή όχι (ενώ είναι αρτιμελής).
         Παραδείγματος χάριν:
   "Δεν δικαιούσαι να μιλάς  με τόσο στόμφο για το αν υφίσταται ακόμα φυλετική διάκριση μεταξύ λευκών και μαύρων, check your privilege!" (αν είσαι λευκός)
   ή 
  "Δεν δικαιούσαι να έχεις γνώμη για τις εκτρώσεις εφόσον δεν είσαι γυναίκα, check your privilege" 
  "Πως μπορείς να έχεις τόσο απόλυτη γνώμη πάνω στον gay γάμο, όταν είσαι straight? Check your privileges!" 
  και ούτω καθεξής..

Kάντε το κουίζ ΕΔΩ, για να δείτε με πόσα προνόμια έχετε γεννηθεί, τελικά, σε σχέση με άλλους...!




ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...