Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ 2013- ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ.


Σάββατο απόγευμα. Τελευταία ημέρα του Αυγούστου και παίρνουμε τα στενά σοκάκια των Προμάχων με κατεύθυνση το γήπεδο του χωριού, στα δυτικά, όπου αρχίζουν οι διήμερες εκδηλώσεις για το «Πολιτιστικό Αντάμωμα 2013» που διοργανώνει ο τοπικός μορφωτικός σύλλογος.
Καθ οδόν για τον προορισμό μας, θαρρείς πως τα πετρόχτιστα ντουβάρια των σπιτιών, που περιβάλουν τον δρόμο, θα σε αγγίξουν, ενώ οι μυρωδιές από τα κοκκινοκίτρινα λουλούδια των παρακείμενων κήπων αναδύουν μεθυστικά αρώματα, προδιαθέτοντάς σε θετικά.
Στο τέλος του δρόμου και των σπιτιών, ξαφνικά ανοίγει ο χώρος και η ματιά μας αιχμαλωτίζεται από το ονειρεμένο τοπίο. Ο δυτικός περιφερειακός δρόμος μας καλωσορίζει και η μεγάλη γέφυρα του ξεροπόταμου, μας οδηγεί στον χώρο των εκδηλώσεων. Κοιτώντας βόρεια, το φωταγωγημένο πευκοδάσος σε μαγεύει, κάνοντας παιχνίδια με το φως, εκπέμποντας σκουροπράσινες ανταύγειες.
Αυτοκίνητα κάθε είδους και λεωφορεία, παρκαρισμένα δεξιά κι αριστερά του ασφάλτινου δρόμου.
Άνθρωποι κάθε ηλικίας περπατούν βιαστικά, προσπερνώντας οι γρηγορότεροι, για να προλάβουν να κατοχυρώσουν μια καλή θέση στο γήπεδο. Υπάρχει τέτοια ροή κόσμου, που σου θυμίζει ουρά μυρμηγκιών, που κατευθύνονται στη φωλιά τους.
Φτάνοντας στον χώρο, αντικρίζεις τους πάγκους των διαφόρων επαγγελματιών, που έχουν στήσει την πραμάτεια τους, ελπίζοντας να βγει ένα καλό μεροκάματο. Παιδικά παιχνιδάκια, μαλλί της γριάς, λουκουμάδες και οτιδήποτε μπορεί να σαγηνεύσει τους υποψήφιους πελάτες, είναι αραδιασμένα σε περίοπτη θέση. Μικρά παιδιά συνοδευόμενα από τους παππούδες κυρίως και τους γονείς, γκρινιάζουν με εκνευριστικό σχεδόν τρόπο, αποσκοπώντας στην αγορά κάποιου παιχνιδιού.
Μέσα στον χώρο του γηπέδου σου αποσπά την προσοχή ο καλοστημένος και πολύ έξυπνα οργανωμένος πάγκος του συλλόγου, όπου οι δεκάδες εθελοντές ψήνουν τα καλούδια και σερβίρουν νοστιμότατα σουβλάκια, ποτά και αναψυκτικά. Μια τεράστια ουρά από πεινασμένους επισκέπτες, περιμένει υπομονετικά τη σειρά του.
Στο κέντρο σχεδόν του γηπέδου η απαστράπτουσα κεντρική σκηνή, με την Ελληνική σημαία στη μέση και το λάβαρο του συλλόγου. Δεκάδες πανίσχυροι προβολείς κάνουν τη νύχτα μέρα, ενώ εκατοντάδες τραπεζοκαθίσματα, σχεδόν όλα γεμάτα από κόσμο, συμπληρώνουν  όλον τον περιβάλλοντα χώρο.
Πίσω από τη σκηνή χορευτές, δάσκαλοι, συνοδοί των συλλόγων, με φανερό άγχος, φροντίζουν τις τελευταίες λεπτομέρειες, ώστε οι σύλλογοί τους να παρουσιαστούν άψογοι στο κοινό.

Οι  μουσικοί της ορχήστρας «Ακριτικό μεράκι» , που θα παίξουν απόψε, κουρδίζουν τα όργανά τους, ελέγχοντας ένα δάσος από καλώδια και μικροφωνικές.

Οι παρουσιαστές της βραδιάς Κώστας και Άννα ντυμένοι άψογα, σε μαγνητίζουν με τη λάμψη που εκπέμπουν και ελέγχουν τα γραπτά τους για την παρουσίαση.
Ο πρόεδρος του συλλόγου και τα μέλη του δ.σ. επί ποδός πολέμου, ρυθμίζουν τα τυχόν προβληματάκια που παρουσιάζονται.
Έφτασε η ώρα της έναρξης και με τρεμάμενη φωνή, λόγω του άγχους και της κούρασης, ο πρόεδρος Χρήστος Μπάτσης καλωσορίζει τους παρευρισκόμενους και δίνει το σύνθημα να ξεκινήσει η εκδήλωση.
Ξαφνικά δεκάδες πυροτεχνήματα σχίζουν των έναστρο ουρανό των Προμάχων και χρωματίζουν με υπέροχα χρώματα το στερέωμα.
Εκστασιασμένος ο κόσμος, δεν προλαβαίνει να συνέλθει από το ευχάριστο ξάφνιασμα, αντικρίζει όλα τα τμήματα του συλλόγου του χωριού, κάτω από τη σκηνή να χορεύει, αργά και περήφανα, παρελαύνοντας μπροστά του, κάνοντας και τον πιο σκληρό να ριγήσει από συγκίνηση.

Τη σκυτάλη παίρνουν τα παιδικά τμήματα του συλλόγου του χωριού πάνω στην εξέδρα, κάνοντας τον τόπο να πλημμυρίσει από τα φλας των οικείων, που απαθανατίζουν το γεγονός.
Τελειώνοντας τα μικρά τμήματα, εκφωνούνται οι ευχαριστίες στους χορηγούς και σε όλους τους απερχόμενους προέδρους του συλλόγου.
Ευχαριστίες ακούγονται και στους επίσημους φορείς, που τιμούν το χωριό και παραβρίσκονται ( περιφερειάρχης Πέλλας Θ.Θεοδωρίδης, πρόεδρος τ.δ. Μαρία Γιουρούκη, δασάρχης Αριδαίας Ν.Μέντης, στρατηγός μεραρχίας Π.Γεωργίου και Δ.Ευαγγελίδης εθνολόγος-γλωσσολόγος), ενώ την παράσταση κλέβει σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αλμωπίας, συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης με την εκκωφαντική ΑΠΟΥΣΙΑ του.

Στη σκηνή ανεβαίνει κατόπιν ο Αρμενικός πολιτιστικός σύλλογος ΧΑΜΑΣΚΑ’Ι’Ν και οι λυγερόκορμοι χορευτές και χορεύτριες, παρουσιάζουν ένα φαντασμαγορικό πρόγραμμα, εντυπωσιάζοντας με τις παράτολμες και ακροβατικές τους χορογραφίες, κάνοντας το κοινό να τους χειροκροτήσει θερμά.

Στη συνέχεια την εξέδρα καταλαμβάνει ο μορφωτικός σύλλογος του γειτονικού Λυκοστόμου ΛΥΚΟΦΩΣ και η ατμόσφαιρα δονείται από τους παραδοσιακούς τοπικούς  ήχους της Μακεδονίας μας. Φορώντας πολύχρωμες τοπικές ενδυμασίες τα κορίτσια του συλλόγου σου αποσπούν τη προσοχή με τα χαμογελαστά τους πρόσωπα, ενώ οι άνδρες του συλλόγου χορεύοντας με τον μεστό, απλό παραδοσιακό τρόπο, σου αναδύουν συναισθήματα πατριωτισμού και αναπόλησης.
Καταχειροκροτούμενοι οι Λυκοστομίτες δίνουν τη θέση τους στον πολιτιστικό σύλλογο Ακρολίμνης.

Υπέροχες ενδυμασίες των κοριτσιών έχοντας φτιαγμένα τα μαντήλια τους με τέτοιο τρόπο, που σε παραπέμπει στην Μακεδονία του Αλέξανδρου. Άψογος συγχρονισμός, ντελικάτες φιγούρες, και η πρόεδρος  από πίσω να ζει κι αυτή την αγωνία των παιδιών της, για τέλεια παρουσίαση. Τελειώνοντας ο σύλλογος της Ακρολίμνης, καταχειροκροτείται και αποδεικνύει, πως επάξια αντιπροσωπεύει την χώρα μας σε πολλά μέρη του εξωτερικού.
Κατόπιν σειρά έχει ο σύλλογος Κρητών Γιαννιτσών ΝΙΚΟΣ ΞΥΛΟΥΡΗΣ και ο τόπος πλημμυρίζει από τους ήχους της λεβεντογέννας Κρήτης. Όμορφα ακούσματα, πολύπλοκες φιγούρες από τους μαυροντυμένους χορευτές και η λύρα σε πρώτο ρόλο.
Θυμίζει το σκηνικό σε όλους την καθοριστική συμμετοχή εκατοντάδων Κρητικών Μακεδονομάχων στην απελευθέρωση της Μακεδονίας μας 100 χρόνια πριν.
Με το τέλος των θαυμάσιων Κρητικών, η σκηνή καταλαμβάνεται από το μεγάλο τμήμα του συλλόγου των Προμάχων και ο τόπος παίρνει φωτιά.

Αεράτοι, κοφτοί, και ευέλικτοι δρασκελισμοί, από τους χορευτές, και ο γαργαλιστικός ήχος των χάλκινων σε απογειώνουν. Άψογοι σχηματισμοί, πατώντας πάντα στα παραδοσιακά βήματα, τα ιδρωμένα και χαμογελαστά πρόσωπα των παιδιών, εισπράττουν το πιο ζεστό χειροκρότημα.
Κλείνοντας τη βραδιά οι χορευτές, καλούν όλους τους παρευρισκόμενους στο χορό και τότε από παντού ξεπετάγονται δεκάδες επισκέπτες και γίνονται ένα κουβάρι όλοι μαζί, σχηματίζοντας έναν αέναο και ατελείωτο κύκλο.
Το γλέντι κρατά μέχρι αργά το βράδυ και αναχωρούμε γεμάτοι από εικόνες και συναισθήματα.
Σε όλα τα μπουλούκια που συναντάμε αναχωρώντας ακούμε λόγια ικανοποίησης και συγχαρητηρίων για όλα αυτά τα παιδιά του συλλόγου, για την φανταστική βραδιά που ετοίμασαν.

Παιδιά, που σε πείσμα των δύσκολων καιρών, παραμένουν στον τόπο τους, αρνούμενοι να τον εγκαταλείψουν, παρά την επιδεικτική αδιαφορία αρμοδίων και αναρμοδίων φορέων.  

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ.

10 σχόλια :

ΣΥΧΓΑΡΙΤΙΡΙΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΟΓΟΥ ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΜΕΙΝΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΜΕΝΟΣ Η ΒΡΑΔΙΑ ΗΤΑΝ ΤΕΛΙΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΟΓΟΥ ΑΞΙΟΣ ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥ ΜΕΣΑ ΣΕ ΟΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΟΡΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΕΤΣΙ Η ΒΡΑΔΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΕ ΑΠΟΨΕ ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

ΟΛΑ ΤΑ ΧΟΡΕΥΤΙΚΑ ΗΤΑΝ ΩΡΑΙΑ ΑΛΛΑ Η ΠΡΟΜΑΧΟΙ ΕΛΑΜΠΕ ΜΠΡΑΒΟ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΜΑΧΩΝ ΗΤΑΝ ΟΛΑ ΜΕ ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΣΤΑ ΧΕΙΛΗ

ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΗΓΟ ΤΗΣ ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ ΚΥΡΙΟ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΟΝ ΛΕΝΕ ΠΕΤΡΟ ΚΑΙ ΟΧΙ [ Ν. ΓΕΩΡΓΙΟΥ] ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΜΜΕΝΟ.ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑ....ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ...

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ.

Συγχαρητήρια στον αρθρογράφο. Άριστο επίπεδο.

ΘΕΡΜΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΤΩΝ ΠΡΟΜΑΧΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΟΛΛΟΓΩΝ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ ΛΑΜΠΡΥΝΑΝ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ.ΘΕΡΜΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΑΝΤΑΜΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΟΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΑΤΟ ΠΡΟΕΔΡΟ Κ ΧΡΗΣΤΟ ΜΠΑΤΣΗ.

ΘΕΡΜΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΤΩΝ ΠΡΟΜΑΧΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΟΛΛΟΓΩΝ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ ΛΑΜΠΡΥΝΑΝ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ.ΘΕΡΜΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΑΝΤΑΜΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΟΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΑΤΟ ΠΡΟΕΔΡΟ Κ ΧΡΗΣΤΟ ΜΠΑΤΣΗ.

ΘΕΡΜΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΤΩΝ ΠΡΟΜΑΧΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΟΛΛΟΓΩΝ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ ΛΑΜΠΡΥΝΑΝ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ.ΘΕΡΜΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΑΝΤΑΜΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΟΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΑΤΟ ΠΡΟΕΔΡΟ Κ ΧΡΗΣΤΟ ΜΠΑΤΣΗ.

Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟ ΠΑΠΑΚΙ, ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ?

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...