Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

"ΘΥΜΗΣΟΥ ΤΗΝ 5η ΝΟΕΜΒΡΗ". ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΓΚΑΙ ΦΩΚΣ ΚΑΙ ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΤΩΝ ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑΤΩΝ.

«Θυμήσου την 5η Νοέμβρη»: Ποιος ήταν ο Γκάι Φωξ και τι συνέβη τη νύχτα των Πυροτ

Οσοι έχουν δει την ταινία «V for Vendetta» θα θυμούνται το ποιηματάκι του V «Remember remember the 5th of November». Ωστόσο πίσω από τα στιχάκια για την λεγόμενη «συνωμοσία της πυρίτιδας» κρύβεται μία ολόκληρη ιστορία, που έμελλε να αλλάξει για πάντα την ιστορία της Βρετανίας.
Η «νύχτα του Γκάι Φωκς» ή «Νύχτα των Πυροτεχνημάτων» αναφέρεται στην 5η Νοεμβρίου του 1605, όταν Γκάι Φωκς, στρατιώτης και εμπνευστής της συνωμοσίας της πυρίτιδας, συνελήφθη με τεράστιες ποσότητες εκρηκτικών που είχε αποθηκεύσει κάτω από το κτίριο της Βουλής των Λόρδων.
Η συνωμοσία είχε ως στόχο τη δολοφονία του Ιακώβου του Α', της οικογένειας του και των μελών του Κοινοβουλίου και οργανώθηκε σαν αντίδραση στα σκληρά μέτρα του προτεστάντη βασιλιά απέναντι στους Καθολικούς.
Οι συνωμότες αποθήκευσαν 36 βαρέλια πυρίτιδας σε ένα κελάρι κάτω από το κτίριο της Βουλής των Λόρδων, τα οποία σκόπευαν να ανατινάξουν. Ωστόσο οι ίδιοι πρόδωσαν το σχέδιο τους, αφού ανησυχώντας για το γεγονός ότι στο κτίριο της Βουλής, που θα ανατίναζαν, θα βρίσκονταν κι άλλοι Καθολικοί, έστειλαν μια προειδοποιητική επιστολή στο Λόρδο Μοντάγκλ, προκειμένου να μην παρουσιαστεί στη συνέλευση.
Η επιστολή αυτή, δημιούργησε στο Λόρδο υποψίες κι έτσι ξεκίνησαν οι έρευνες στις υπόγειες σήραγγες κάτω από τη Βουλή των Λόρδων, ώσπου τελικά ανακαλύφθηκε και συνελήφθη ο Γκάι Φωκς το πρωινό της 5ης Νοεμβρίου.
Μετά από βασανιστήρια, αποκάλυψε τα ονόματα των υπόλοιπων συνωμοτών, που είχαν ωστόσο εντοπιστεί στο μεταξύ και όλοι τους εκτελέστηκαν στις 31 Ιανουαρίου, με αγχόνη και διαμελισμό.
Σε ανάμνηση της αποτυχημένης απόπειρας του Γκάι Φωκς, να ανατινάξει το Κοινοβούλιο, στην Αγγλία και άλλες χώρες, η 5η Νοεμβρίου, εορτάζεται σαν Νύχτα του Γκάι Φωκς, όπου οι πολίτες ρίχνουν πυροτεχνήματα και καίνε στην πυρά ένα ομοίωμα του Φωκς.
H ιστορία του Φωκς ενέπνευσε τον σχεδιαστή Αλαν Μουρ να δημιουργήσει το κόμικ V for Vendetta, το οποίο αργότερα μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη, κάνοντας τη μάσκα με το πρόσωπο του Γκάι Φωκς παγκόσμιο σύμβολο της επανάστασης, ενάντια στην τυρρανία οποιασδήποτε μορφής.




ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...