Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

ΛΟΒΟΤΟΜΗ: ΕΤΣΙ "ΘΕΡΑΠΕΥΑΝ" ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΤΟΥΣ ΒΕΤΕΡΑΝΟΥΣ ΨΥΧΙΚΑ ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΤΟΥΣ.

Έτσι «θεράπευαν» οι ΗΠΑ τους ψυχικά πάσχοντες βετεράνους του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου - Ένα σοκαριστικό ρεπορτάζ της Wall Street Journal [βίντεο]

Ο μύθος λέει ότι, με το τέλος του του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, οι Αμερικανοί στρατιώτες επέστρεψαν από το μέτωπο θριαμβευτές, «χαρωποί» και ικανοποιημένοι που εξετέλεσαν το καθήκον τους απέναντι στην πατρίδα και την ανθρωπότητα, παντρεύτηκαν την καλή τους που σαν άλλη Πηνελόπη τους περίμενε υπομονετικά να επιστρέψουν και ότι όλα κύλησαν όμορφα και ωραία, σε κάποιο γαλήνιο προάστιο με ήσυχους δρόμους, μεγάλα πεζοδρόμια με γκαζόν και γείτονες που κάθε πρωί δεν ξεχνούν να πουν καλημέρα ο ένας στον άλλο.
Αυτή είναι η μυθική εικόνα της πραγματικότητας, διότι η αλήθεια απέχει παρασάγγας από ένα τέτοιο ειδυλλιακό σενάριο με happy ending. Στην πραγματικότητα, ένα μεγάλο μέρος των Αμερικανών στρατιωτών επέστρεψε στην πατρίδα επιβαρυμένο από μετατραυματικό στρες, ψυχικές παθήσεις και άλλες συμπεριφορικές διαταραχές που κυμαίνονταν από απλές νευρώσεις έως και σοβαρά ψυχωσικά επεισόδια που έκαναν τη ζωή του ανυπόφορη.
Στο βίντεο ρεπορτάζ που ακολουθεί, ξεδιπλώνεται η ιστορία του Ρόμαν Τριτζ, ενός από τους χιλιάδες πάσχοντες βετεράνους του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, οι οποίοι υποβλήθηκαν στην δημοφιλέστατη κατά τη δεκαετία του '50 ιατρική μέθοδο της λοβοτομής από την Veterans Administration.
H λοβοτομή συνιστά μία ιατρική μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε ευρύτατα σε πολλές χώρες στο παρελθόν, κατά την οποία οι μπροστινοί λοβοί αποκόπτονται με χειρουργική επέμβαση από το υπόλοιπο τμήμα του εγκεφάλου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν διανοητικές διαταραχές και ψυχικές παθήσεις. Σήμερα η πρακτική αυτή επικρίνεται σφοδρά διότι οι ασθενείς χάνουν το μεγαλύτερο μέρος της συναισθηματικής τους ζωής.
Η σύλληψη της απάνθρωπης αυτής ιδέας ανήκει σε έναν Γερμανό ιατρό ονόματι Γκόλτζ το 1890, όταν ο ίδιος παρατήρησε ότι τα σκυλιά-πειραματόζωα ηρεμούσαν όταν αφαιρούνταν ορισμένα τμήματα από τον μετωπιαίο λοβό του εγκεφάλου τους.
Η μέθοδος της εκτομής των εγκεφαλικών κέντρων χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1935 από τον Πορτογάλο νευροχειρουργό Έγκας Μόνιτζ σε ασθενείς ψυχιατρείου.
Παρακολουθήστε το βίντεο ρεπορτάζ της Wall Street Journal, καθώς και ένα παλαιότερο ντοκιμαντέρ για τον γνωστό λοβοτόμο ιατρό Γουόλτερ Φρίμαν:





ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...