Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Η ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΤΩΝ ΚΩΔΩΝΟΦΟΡΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.

Image
 Από την Άλκηστη Γεωργίου

    Για πρώτη φορά στη χώρα πραγματοποιήθηκε χθες η Πομπή Κωδωνοφόρων από ολόκληρη τη Μακεδoνία, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Των αντιπροσώπων, δηλαδή, των εντυπωσιακότερων, τρομακτικότερων (στην κυριολεξία), και πιο φασαριόζικων παραδόσεων της Ελλάδας. Η λαογραφία στα καλύτερα της!
   Οι "Δρόμοι του Κουδουνιού", οι εκδηλώσεις που οργάνωσε φέτος το Λαογραφικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, κορυφώθηκαν χθες με την μαζική πομπή περισσότερων από επτακοσίων (!) μεταμφιεσμένων από κάθε γωνιά της Μακεδονίας (Δράμα, Σοχός, Καβάλα, Σέρρες, Όλυμπος, κ.α..), και η πεζοδρομημένη Λεωφόρος Νίκης ταρακουνήθηκε συθέμελα.
   Game of Thrones είπατε; Θα αστειεύεστε:
 Για όποιον δεν έχει ξαναδεί από κοντά - και πόσο μάλλον μαζεμένους- αυτούς τους ανατριχιαστικά επιβλητικούς μασκοφορεμένους ενσαρκωτές των παγανιστικών Διονυσιακών εθίμων η εμπειρία μπορεί να συγκριθεί με..
 ψυχεδελικό τριπ, "υποβοηθούμενο" από τα εκκωφαντικά κουδουνίσματα, τον ήχο των κλαρίνων, των νταουλιών, και του τσίπουρου.

Image

"Η δράση επιχειρεί να συνδέσει την παράδοση στα δρώμενα της κωδωνοφορίας της Ελλάδας, με τα αντίστοιχα του Ευρωπαϊκού χώρου.
 Πρόκειται για εποχικά δρώμενα μεταμφιέσεων με ευγονικό και ευετηρικό χαρακτήρα, δηλαδή δραματικές παραστάσεις που ανέπτυξαν οι γεωργοκτηνοτροφικές κοινωνίες, πιστεύοντας ότι προστατεύουν την παραγωγή τους ειδικά κατά την κρίσιμη εναλλαγή των εποχών."

Image

"Οι κουδουνοφόροι ως έθιμο έχουν τις ρίζες τους στα αρχαία χρόνια. Με την λατρεία του Διόνυσου και των Βακχικών εορτών κατά την διάρκεια των οποίων γιορτάζονταν η αλλαγή των εποχών και προσδοκούσαν την ευφορία της γης. Ο θεός Διόνυσος υπήρξε το σύμβολο για την γονιμότητα και την καρποφορία της γης, για αυτό και αποτελούσε το "τιμώμενο" πρόσωπο στους εορτασμούς."
   "Ο ήχος των κουδουνιών, είτε μεμονωμένα είτε συνδυαστικά, προκαλούσε το δέος, τον ενθουσιασμό αλλά και τον φόβο. Συναισθήματα ισχυρά, τα οποία οι τελεστές επιδίωκαν να μεταβιβάσουν στις ευεργετικές ή φθοροποιές δυνάμεις της φύσης σε μια απόπειρα να τις καλέσουν ή αντίστοιχα να τις ξορκίσουν."

Image




"Εδώ και χρόνια καταγράφω τα έθιμα στη Βόρεια Ελλάδα και μεταξύ άλλων ξεχώρισα τα έθιμα της κωδωνοφορίας, τα οποία έχουν μια δύναμη. Τα κουδούνια είναι ένας κοινός 'ωκεανός' σε όλη την Ευρώπη, με κοινές ρίζες", 
 δήλωσε η Γιάννα Ευαγγελίδου, σκηνοθέτης και μία εκ των διοργανωτών της δράσης.
   Οι "Δρόμοι του Κουδουνιού" θα συνεχιστούν και του χρόνου με τη συμμετοχή ομάδων από την Ισπανία, την Ιταλία, την Αυστρία, την Τουρκία, τη Βουλγαρία και πολλές άλλες χώρες. 

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Φωτογραφίες - Βίντεο: Αιμιλία Παναγιώτου




ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr/


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...