Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Σάββατο 26 Απριλίου 2014

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΛΛΑ

Του Γιάννη Ανδρίτσου,Υποψήφιου Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας με το συνδυασμό «Περιφέρεια Πρωταθλήτρια» 
Ο θρησκευτικός τουρισμός είναι μία από τις παλαιότερες ειδικές μορφές τουρισμού,
 αφού άκμαζε από την αρχαιότητα, τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε άλλες χώρες. Τα ταξίδια για θρησκευτικούς σκοπούς ήταν πάντα μια αγαπημένη συνήθεια των ανθρώπων καθώς ικανοποιούσαν τα θρησκευτικά τους συναισθήματα . Οι πιστοί όταν επισκέπτονται ναούς, μοναστήρια, χώρους εμφάνισης ή τάφους Αγίων και χώρους θρησκευτικών εορτών αναζητούν την επικοινωνία με το θείο. Επιπλέον βιώνουν τις χαρές που παρέχει κάθε ταξίδι , γνωριμία με νέους τόπους και φυσικά εμπειρίες.
   
Στη σημερινή δύσκολη οικονομικά συγκυρία, η εξοικονόμηση πόρων από το τουριστικό προϊόν και η τόνωση κάθε μορφής τουρισμού είναι κάτι περισσότερο από αναγκαία. Με τον όρο θρησκευτικό τουρισμό ,εννοούμε το σύνολο εκείνο των τουριστικών δραστηριοτήτων το οποίο επικεντρώνεται γύρω από τα μνημεία και τους χώρους θρησκευτικής σημασίας.
Εύλογα λοιπόν, γίνεται αντιληπτό ότι ο θρησκευτικός τουρισμός αποτελεί σημαντικό τμήμα της ελληνικής τουριστικής κίνησης που συνδέεται με την προστασία της τοπικής κουλτούρας καθώς την προστασία του περιβάλλοντος.
Δυστυχώς μέχρι σήμερα η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας δεν κατάφερε να αναπτύξει το θρησκευτικό τουρισμό παρότι διαθέτει εκκλησίες και μοναστήρια με λαμπρή ιστορία και μεγάλο ενδιαφέρον. Η έλλειψη τουριστικού σχεδιασμού και η απουσία στρατηγικών κατευθύνσεων τουριστικής ανάπτυξης σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο είναι οι βασικές αιτίες του προβλήματος . Αυτή η κατάσταση είναι δυνατό να αλλάξει. Η Πέλλα μαζί με τις φυσικές ομορφιές της και τους χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος πρέπει να κάνει γνωστά στην Ελλάδα και το εξωτερικό τις εκκλησίες και τα μοναστήρια της. Στο σχεδιασμό μας για τα επόμενα χρόνια προτείνουμε συγκεκριμένες δράσεις και μέτρα πολιτικής με σκοπό την πλήρη ανάπτυξη ενός υπεύθυνου τουριστικού σχεδίου. Προβάλλουμε τους χώρους θρησκευτικής σημασίας στους χάρτες και στα έντυπα της περιφέρειας και συμμετέχουμε σε εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό για την προσέλκυση πιστών με τη δημιουργία καινούριων τουριστικών πόλων και αντίστοιχων τουριστικών ρευμάτων.
Ενδεικτικά προτείνουμε στους τουρίστες που επισκέπτονται τη Θεσσαλονίκη να αφιερώσουν χρόνο και για επισκέψεις θρησκευτικού ενδιαφέροντος στην Πέλλα. Πρώτη στάση πρέπει να γίνει αναμφισβήτητα στα Γιαννιτσά με επίσκεψη στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της πόλης. Πρόκειται για έναν ναό που κατασκευάστηκε κατά την περίοδο 1858-1867 με σουλτανικό φιρμάνι του 1858. Οι κάτοικοι με προσωπική εργασία και δωρεά υλικού και χρημάτων κατάφεραν μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα να ολοκληρώσουν την κατασκευή του ναού. Και όταν τελείωσε το νερό, χρησιμοποιήθηκε κρασί, λέει η παράδοση.
Στα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν η Μητρόπολη δέθηκε με την ιστορία της πόλης. Κατά το Μακεδονικό Αγώνα, τη Μάχη των Γιαννιτσών 1912 και την Κατοχή η Μητρόπολη στάθηκε σύμβολο πίστης και δύναμης. Η Μητρόπολη είναι μια τρίκλιτη βασιλική και έχει χαρακτηρισθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως διατηρητέο μνημείο (1987).
Στο βόρειο τμήμα της Π.Ε Πέλλας σε απόσταση 40 χλμ από την Αριδαία , κοντά στα σύνορα με τα Σκόπια βρίσκεται η ιερά Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ που έδωσε και ο όνομα της στο χωριό Αρχάγγελος. Το εν λόγω μοναστήρι πιθανολογείται ότι ιδρύθηκε στα 1181 και ήταν αρχικά αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο. Είναι κυριολεκτικά θρονιασμένο στο όρος Πάικο σε υψόμετρο 800 μέτρων, περιτριγυρισμένο από δάση με οξιές ,δρυς και κερασιές . Η θέα μαγεύει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη και η διαδρομή είναι μια ξεχωριστή εμπειρία. Η ιστορία του μοναστηριού είναι ταυτισμένη με την ιστορία της Αλμωπίας.
Στους πρόποδες του Βόρρα κοντά στο χωριό Πρόμαχοι Αριδαίας βρίσκεται μία ιστορική, αν και όχι ιδιαίτερα γνωστή Μονή της Αλμωπίας, η Ιερά Μονή Οσίου Ιλαρίωνος, επισκόπου Μογλενών. Η μονή αυτή έχει ως κτήτορα και ιδρυτή της τον ίδιο τον Άγιο Ιλαρίωνα, ο οποίος υπήρξε ένας μεγάλος Ιεράρχης της Εκκλησίας μας του 12ου αιώνα, που έζησε και έδρασε στην περιοχή της σημερινής Αλμωπίας. Ο επισκέπτης πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθεί τη συγκεκριμένη Μονή και θα νιώσει συναισθήματα θρησκευτικής κατάνυξης και γαλήνης.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον από θρησκευτική άποψη παρουσιάζει και ο ιστορικός ναός της Αγίας Χρυσής, η οποία γεννήθηκε στο ομώνυμο χωριό Χρυσή και μαρτύρησε την 13η Οκτωβρίου του 1795. Οι πιστοί θα νιώσουν πολύ όμορφα εάν επισκεφθούν και την Ιστορική Μητρόπολη της Έδεσσας, καθώς και τον ιερό καθεδρικό ναό Αγίας Σκέπης. Η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας προσφέρει μοναδικές θρησκευτικές εμπειρίες στον επισκέπτη . Κάθε ναός και μια ιστορία που σας περιμένει να τη γνωρίσετε…
Είναι καιρός στους τουριστικούς οδηγούς της Περιφέρειας να συμπεριλαμβάνονται και οι φράσεις, Θρησκευτικός Τουρισμός στην Πέλλα, Θρησκευτικά Μνημεία της Πέλλας, Ζήτηση Θρησκευτικού Τουρισμού στην Πέλλα, Πολιτική Ανάπτυξης του Θρησκευτικού Τουρισμού στην Πέλλα. Ο τουρισμός είναι ένα σύνθετο οικονομικό και κοινωνικό φαινόμενο, το οποίο συμβαίνει όταν τα άτομα αλλάζουν φυσικό περιβάλλον και ρυθμούς ζωής. Ας αναδείξουμε ως οφείλουμε το θρησκευτικό τουρισμό με συγκεκριμένες δραστηριότητες αναψυχής, διακοπών και θρησκευτικών προορισμών.



ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr/

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...