Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

ΣΤΑΥΡΟΛΟΥΛΟΥΔΑ ΚΑΙ "ΖΝΤΡΑΒΙΤΣ" ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΩΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΜΑΧΟΥΣ



Ανοιξιάτικη γιορτή των λουλουδιών, που συγκεντρώνονται άφθονα στην εκκλησία, ν'ανθοστολίσουν προκαταβολικά το Σταυρό, που σε τρεις πάλι βδομάδες θα δεχτεί πάνω του το σταυρωμένο Χριστό. 
Πραγματικά μοιάζει σαν ξαναφυτεμένο το ξύλο του σταυρού ανάμεσα στο σωρό τα λουλούδια και δενδρολίβανο, που φέρνουν κι αποθέτουν στα πόδια του οι πιστοί.
Οι ντόπιοι κάτοικοι των Προμάχων συνηθίζουν να πηγαίνουν στην εκκλησία το εικονιζόμενο φυτό, που στην τοπική διάλεκτο το ονομάζουν "Ζντράβιτς" και πιστεύουν ότι με την ενέργεια της Θείας Χάριτος, θα  χαρίσει υγεία και ευλογία σε όλη την οικογένεια. 
 Κι όλα στο τέλος μοιράζονται, ευλογημένα από τον παπά, στους πιστούς, που φεύγουν για τα σπίτια τους.

"Ζντράβιτς"

4 σχόλια :

Aπ' οτι γνωριζω αυτο το φυτο δεν το βαζουν στο χωμα η κανω λαθος?

Εμείς το πήραμε με τις ρίζες του και θεωρήσαμε καλό να το μεταφυτέψουμε.

και εγω το μεταφυτεψα πέρυσι αλλα μια ηλικιωμένη κυρια μου ειπε να το βγαλω και τα το βαλω σε νερο διπλα στο καντηλάκι και οταν ξεραθει να βαζω τριμα στο θυμιατο..

Ο καθένας όπως επιθυμει. Πάντως από τη μυρωδιά που αναδύει το φυτό, φαντάζομαι ότι θα μοσχοβολάει το θυμίαμα. Εξαιρετικές και φυσικές-παραδοσιακές πρακτικές με την σοφία και την αφοσίωση των παλιών προς την πίστη και την ορθόδοξη παράδοση.

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...