Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Κυριακή 5 Ιουνίου 2016

"Πέστε τραγούδια θλιβερά" - Καπετάν Άγρας



Πέστε τραγούδια θλιβερά (Καπετάν Άγρας)
 Τραγούδι: Ρούλα Τσέρνου

Πέστε τραγούδια θλιβερά, πέστε και μοιρολόγια.
 Τον Άγρα τον κρεμάσανε οι άτιμοι οι Βούλγαροι στην Καρυδιά από κάτω.
 Για τη Μακεδονία μας και για τη λευτεριά μας Άγρας και Μίγγας πέσανε.
 Τους κλαίν οι κάμποι, τα βουνά.
 Κλάψτε, μανάδες, κλάψτε.

Μουσικολογικό σχόλιο :
 Ο Ήχος που υποστηρίζει τη μελωδία είναι ο Α' Ήχος. Ωστόσο, ανιχνεύονται τροπικές αλλοιώσεις που θυμίζουν κάτι από πεντατονίες. Το φαινόμενο ευνοείται από τη φόρμα του αργού καθιστικού σε ελεύθερο ρυθμό.

'Ηταν 7-6-1907. Γυναίκες Ελληνίδες που δεν ήξεραν Ελληνικά έκαναν τον πόνο τους σπαραχτικό μοιρολόι. Νεκροστόλισαν τους λεβέντες και στα κεφάλια τους φόρεσαν δάφνινα στεφάνια και έκλαψαν τα παλικάρια που δεν είχαν σιμά τους μάνα και αδερφή. Οι γυναίκες έκαναν τη διαμαρτυρία μακρόσυρτο λυγμικό και λυρικό τραγούδι, που έμεινε ζωντανό στη μνήμη του λαού.
Στο βιβλίο του Θ. Γρ. Κανελλόπουλου όπου εικονίζεται η γερόντισσα Σοφία Λαζάρου, κόρη της θρυλικής Τζόλκα στη δεκαετία του 1950, περιγράφει πως όντας μικρό κορίτσι βοήθησε τη μητέρα της στο νεκροστόλισμα του Άγρα και του Μίγγα και έκλαψε και αυτή μαζί με τις άλλες γυναίκες του Βλάδοβου τους εθνομάρτυρες. Λέει ακόμη δακρυσμένη : ''...εγώ τουλάχιστον ποτέ δεν θα ξεχάσω τ'όμορφο εκείνο παλικάρι (τον Άγρα), που και πεθαμένο έφεγγε από ομορφιά''.

Φώτο - Βίντεο :
 Τη νύχτα της 7ης Ιουνίου, ο Καπετάν Άγρας μαζί με τον πιστό του φίλο και αγωνιστή Αντώνη Μίγγα, συνελήφθησαν από Βούλγαρους κομιτατζήδες, τους διαπόμπευσαν ως δήθεν αιχμαλώτους, δεμένους και ξυπόλυτους, στα χωριά της περιοχής, με σκοπό να αναπτερώσουν το ηθικό των τρομοκρατημένων οπαδών των κομιτατζήδων. και τους κρέμασαν μεταξύ των χωριών Τέχοβο (Καρυδιά) και Βλάδοβο (Άγρας). Το γεγονός τάραξε τους Έλληνες της περιοχής και η προδοσία των Βουλγάρων φανάτισε τους Έλληνες αντάρτες, με αποτέλεσμα ο ελληνικός αγώνας να συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση και περισσότερες επιτυχίες.

Σε ανάμνηση του θανάτου των δύο αγωνιστών, το χωριό Τέχοβο μετονομάστηκε αργότερα Καρυδιά (το δέντρο όπου απαγχονίστηκαν), ενώ το χωριό Βλάδοβο, όπου ενταφιάστηκαν έξω από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, είναι ο σημερινός Άγρας. Η δράση και ο μαρτυρικός θάνατος του Καπετάν Άγρα ενέπνευσαν στην Πηνελόπη Δέλτα το γνωστό μυθιστόρημά της «Στα μυστικά του Βάλτου».

Τραγούδι : Απόστολος Τσέρνος, Ρούλα Τσέρνου, Όλγα Σιάγαλη και ο Γιώργος Μπαγιώκης.

Ορχήστρα Χάλκινων ''Οι Μακεδόνες''
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΝΤΟΜΑΤΑΣ (Κλαρίνο), ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΙΤΑΡΑΣ (Τρομπέτα, Τρομπόνι), ΤΑΣΟΣ ΔΙΣΚΟΣ (Τρομπέτα), ΣΙΜΟΣ ΚΕΤΙΚΟΓΛΟΥ (Τρομπόνι, Ευφώνιο), ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΑΙΚΤΣΙΔΗΣ (Τούμπα), ΤΡΑΙΑΝΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (Κόρνο), ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΛΛΙΩΤΑΚΗΣ (Ακορντεόν), ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΝΑΣ (Γκράν Κάσα), ΣΤΑΘΗΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ (Κιθάρα).

Έρευνα - Καταγραφή - Παραγωγή :
Απόστολος Τσέρνος.




Σχετικοί σύνδεσμοι:
https://www.youtube.com/watch?v=xz0nemoKziE
https://www.youtube.com/watch?v=v2UP__eG1l0
https://www.youtube.com/watch?v=pNipBUJgFuY


ΠΗΓΗ...Καπετάν Γαρέφης

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...